COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 390 366
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 10 350
Каза, че трябва да се пазят рисковите групи, а останалите да се опитат да живеят нормално и да изграждат стаден имунитет.
Как става пазенето на рисковите групи, след като те рано или късно трябва поне на лекар да отидат, а болниците са едни от големите развъдници на Ковид?
Да не говорим, че много лекари не носят маски.
Все едно да няма правилник за движение. Да няма светофари, пешеходни пътеки, в града всеки да може да кара 150 и да кажем на пешеходците: ми, ще се пазите.

# 10 351
  • София
Това е нещо ново - авторът е известен:
03.07.2020 по ЕВРОКОМ: Болните трябва да имат възможност да бъдат лекувани по най-добрия начин. Всички останали трябва да живеят нормално, да ходят на училище, на работа, да ходят на почивка и на море. Също така според изчисления между 5 и 10 години ще отнеме на заразата да премине през цялото население в страната.
Според него би било много трудно прав и здрав човек да почине от вируса.
от ТУК
Нали уж до юни щеше да си отиде вирусът, после стана юли, август - а сега 5-10 години (??!) Това ли ни предвижда като бъдеще въпросният специалист и онзи, когото съветва чрез SMS-и? Защото светът се е амбицирал да се справи с пандемията в най-близко бъдеще, така че не разбирам защо точно ние трябва да останем резерват на вируса, където никой няма да иска да стъпи и няма да пусне никого оттук да излезе без камари тестове и карантина.
Питам се наистина ли този човек е успял да убеди ББ, че стадният имунитет е неизбежен и ние ще си го градим тук десетилетие, докато светът върви напред?  Shocked

# 10 352
10 години? Anguished Стига са давали ефир на Сульо и Пульо да си дрънкат фантасмагориите. Направо да закриваме всичко, че след 10 години няма да са останали здрави хора, най-вече психически.

# 10 353
Чрез Петър Велков ви представям призива на д-р Кателиева. Отправям гореща молба към вас да го прочетете с открито сърце, с цялото съчувствие и състрадание, на което сте способни, с уважение към професионализма и себеотрицанието на хората, приели риска да жертват сигурността си заради вашето спокойствие.
И когато разпускате в някой ресторант или край морето, сетете се, че в този миг някъде някой медик е престъпил чертата по пътя, който необратимо го води натам, откъдето няма връщане. Колажът е съставен от лицата на испански медици, загубили живота си в борбата с Covid-19. За целия свят бройката им е ужасяваща - няма друга болест, която да е взела толкова жертви сред тези, които са били на предната линия.   Поклон пред паметта им. ТЕ са героите на нашето време. Поклон!
(ще трия всички злонамерени коментари)

"Казвам се д-р Десислава Кателиева и съм авторът на постовете за смъртта на заразените си от КОВИД-19 колеги. Познавах лично д-р Юлиян Стамов и д-р Нели Пандова. Те бяха невероятни професионалисти и хора!
Те не заслужават дебат в социалните мрежи и медиите по темата: "Истина или Лъжа е, че те починаха от КОВИД-19?" Този дебат е измислен от сайтове за фалшиви новини, в които ухилени самодоволни хора с фалшиви профили в социалните мрежи се гаврят с паметта на колегите ми.
Махнете си мръсните ръце от паметта на тези чисти хора. Намерете си друга плячка.

Има няколко рискови места на които можете да се заразите с КОВИД 19 - на масови сбирки / мачове, дискотеки, партита, спортни състезания, сбирки/, в болници,на работното си място, при дълги пътувания и в семейството, Колегите ми се разболяха на работното си място в болницата, спасявайки живота на пациентите си, а не на стадиона, на круиз или в дискотеката.Заразиха и семействата си.

Влизате в кабинетите ни, отваряйки вратата със салфетка и с ръкавици и не смеете да седнете на стола от страх да не се заразите. Колегите ми прекарват в тази среда по 12 часа, а някой и по няколко седмици.Често пъти сами си чистят и дезинфекцират кабинетите, отделенията и линейките, защото не достигат хора.

Търсите лекар с повод и без повод, като понякога се преглеждате в няколко болници в рамките на един ден за да съберете повече мнения. Преминавате към саморазправа, когато се наложи да почакате, независимо,че виждате колко сме претоварени. Моите колеги потърсиха помощ непосредственно преди да се влошат, дори се самолекуваха, за да не претоварят системата.

Да,те имаха и придружаващи заболявания като всички вас, но можеха да остареят с тях. Те обичаха Живота и въпреки това го загубиха заради вас! Не напуснаха,не се скриха в домовете си, като вас!Те бяха в линейката, в кабинета, в отделението, като стотици мои други колеги в момента.

Постовете написах, не за да добавям излишен трагизъм в и без това трагичната обстановка.Написах ги от уважение и с много мъка, защото съм един от тях, редник, който се среща вече четвърти месец очи в очи с заразата. Написах ги като предупреждение към колегите си, да се пазят Написах ги като вик за помощ, който няма кой да чуе!

Към дата 4.07. в България има заразени от КОВИД-19 158 лекари, 163 сестри, 75 санитари, 5 фелдшери и 44 друг немедицински персонал. Общо 445, от които 4 лекари и 1 фелдшер загубиха Живота си. Стотици се лекуват, като някои минаха и минават през ада на интензивните отделения, стотици носят последиците на пораженията от болестта като дихателна недостатъчност, депресии и т.н.

Не се знае кога ще спре тази пандемия, докога ще има пикове и колко вълни ще има през следващите месеци, а защо не и години. Истинските пандемии от Средновековието са продължавали години..
Бясна съм от ширещата се пошлост и злонамереност към нас, медиците, които се излагаме на риск, които се разболяваме и понякога губим Живота си за пациентите си. Това е недопустимо, това е равносилно на подигравката на Ди джей КОВИД-19 в чалготеката в Благоевград.

Спрете с клеветите и лъжите, ако не сте достатъчно хора за да изкажете съболезнования, да засвидетелствате уважение, поне млъкнете!"

Д-р Кателиева

# 10 354
Бойко Борисов: Като гледам опашките за Гърция, българите са в добро здраве, икономиката - също.

Ние сме най добрите сред държавите и всеки гледа от нас.

Олеееееле малеееле ама то никой не само, че не гледа от нас, ами и никой не ни иска.
 Този човек явно се е главозамаял от проблемите и вече наистина не знае какво говори.

# 10 355
  • София
Скрит текст:
10 години? Anguished Стига са давали ефир на Сульо и Пульо да си дрънкат фантасмагориите. Направо да закриваме всичко, че след 10 години няма да са останали здрави хора, най-вече психически.

А вие какво си мислите (не конкретно Вие, просто това се обсъжда за пореден път) - ще затворим държавата за два-три месеца, ще излезем и ще се прегърнем? Няма такова нещо, без ваксина се гответе за мнооооого дълъг период на адаптация, 10 години въобще не е нереалистична прогноза.

# 10 356
Скрит текст:

А вие какво си мислите (не конкретно Вие, просто това се обсъжда за пореден път) - ще затворим държавата за два-три месеца, ще излезем и ще се прегърнем? Няма такова нещо, без ваксина се гответе за мнооооого дълъг период на адаптация, 10 години въобще не е нереалистична прогноза.
Това  " затваряне" ти е някаква фобия.
Няма пост, в който да не го представяш като очакване на другите.

# 10 357
Ами то ние ще се свършим до 10-15 години. Гаранция!
Айде, айде... няма да се свършим. Човечеството не се е свършило през най-страшните епидемии от чума и от какво ли не и то без лекарства, без антибиотици и без реанимация и апарати за изкуствено дишане. Няма да се свърши и сега. Даже напротив, въпреки две световни войни, въпреки всички чуми на света човечеството процъфтява и се размножава все повече и повече...

# 10 358
Местните власти в някои райони наБоливия копаят масови гробове в очакване на нова вълна от жертви.

Към 3 юли Боливия е регистрирала общо 35 500 заразени и 1200 починали. Въпреки че приблизителният дял е нисък в сравнение със съседите Перу, Чили и Бразилия, през последните седмици се наблюдават нарастване, което затруднява крехката здравна система на страната в някои области.

Кочабамба, вторият по големина град (население колкото Пловдив)е особено силно засегнат. Копаят големи ями, в които да се погребат най-новите жертви.

Ракел Лоайза, представител на погребалните домове в региона, заяви, че жителите, умиращи от естествени причини, са били погребани, но тези, които са умрели от COVID-19 не. 135 тела чакат погребение.

Затруднението тревожи местните жители, които се притесняват, че масовите гробове могат да предизвикат нови инфекции в кварталите около гробищата.

Страната с население от 11,7 милиона души регистрира първия заболял на 10 март, но случаите бележат скок до над 1000 дневно, след като от 1 юни страната започва отпускане на мерките, за да позволи на икономиката да се съживи.

# 10 359
Затварянето е "лечението" да се натисне кривата на заразата в правилна посока. Друго за сега няма измислено и лично ТОЙ го каза на един от многото емоционални брифинги през пролетта. Ако са открили за 2-3 месеца от тогава друго лечение то е редно да се обяви пред обществото.
@Куре доста съчки ще поизгорят за да цъфнем пак, ако идеята ти е че така стадото се освобождава от мършата то значи се връщаме доста хилядолетия назад в еволюционен аспект.

Последна редакция: сб, 04 юли 2020, 14:48 от pehoko

# 10 360
  • София
Куре, на мен ми е важно аз и хората около мен да не се свършим, защото човечеството си е човечество, ама аз и близките ми сме си най-важни.

# 10 361
Затварянето е "лечението" да се натисне кривата на заразата в правилна посока. Друго за сега няма измислено и лично ТОЙ го каза на един от многото емоционални брифинги през пролетта. 
Защото толкова му  е капацитетът, затваряме всичко - отваряме всичко, сложи маска, свали маска...и в никакъв случай тестване, да не лъсне истината.

# 10 362
https://www.bbc.com/news/uk-53221435Над 22000 или 2/3 от всички смъртни случаи в ОК през периода 2март-15 май са на хора с увреждания. През март ръководството за приоритизиране на пациенти, които да получат достъп до интензивна грижа при натовареност на отделенията, препоръчва тези с резултат 5 и повече по CFS да бъдат насочване за палиативно, вместо за интензивно лечение. Доста критики получава тогава ръководството. Но подобно пуснаха и италианците, и французите. В известна степен облекчава товара на лекарите, които могат да се опрат на тези ръководства когато взимат трудни решения.

# 10 363
Изобщо не знам при колко случая на ден нашите ще решат да предприемат каквото и да е, но в Испания отново са започнали да затварят райони:

200 000 души са блокирани в испанския регион Каталуния след регистрирани повече от 350 заразени с коронавирус.
"Решихме да наложим строга карантина на района Сегрия заради съществено увеличаване на случаите на коронавирус", обяви лидерът на региона Ким Тора, описвайки действията на местните власти като "трудно решение", пише "Гардиън".
Това са първите ограничения в Испания, откакто страната отмени извънредното положение на 21 юни.
Влизането и излизането в района, който е на около два часа с кола западно от Барселона, ще бъде ограничено от днес на обяд. Властите също съветват жителите в района да ограничат движението и социалните контакти. Събиранията с повече от 10 души са забранени.
През последните дни най-големият град в района, Лерида, регистрира ръст на новозаразените. В петък здравните власти наредиха да се открие полева болница, след като за седмица случаите се удвоиха от 167 до 325. Здравните власти обявиха, че следят 9 активни огнища, включително социален дом и на няколко места за събиране на плодове.
В петък Испания регистрира 17 починали от коронавирус - най-голямото увеличение за 24 часа от две седмици. Вирусът отне живота на повече от 28 000 души.
https://news.bg/world/koronavirus-200-000-dushi-v-kataluniya-pod-blokada.html

А от снощи ми се върти нещо в главата - дали Мутафчийски не си изпусна нервите при Бенатова, защото е настоявал да има ограничения, което е ясно че други не желаеха. И му е ясно какво ще се случи след време.
Защото ако си спомним колко бързо пламнаха местата, на които не се взеха своевременни мерки, е ясно, че след  достигане на критичен брой с активна зараза започва неконтролируемо едновременно заразяване на много хора.

# 10 364
Изобщо не знам при колко случая на ден нашите ще решат да предприемат каквото и да е, но в Испания отново са започнали да затварят райони:

200 000 души са блокирани в испанския регион Каталуния след регистрирани повече от 350 заразени с коронавирус.
"Решихме да наложим строга карантина на района Сегрия заради съществено увеличаване на случаите на коронавирус", обяви лидерът на региона Ким Тора, описвайки действията на местните власти като "трудно решение", пише "Гардиън".
Това са първите ограничения в Испания, откакто страната отмени извънредното положение на 21 юни.
Влизането и излизането в района, който е на около два часа с кола западно от Барселона, ще бъде ограничено от днес на обяд. Властите също съветват жителите в района да ограничат движението и социалните контакти. Събиранията с повече от 10 души са забранени.
През последните дни най-големият град в района, Лерида, регистрира ръст на новозаразените. В петък здравните власти наредиха да се открие полева болница, след като за седмица случаите се удвоиха от 167 до 325. Здравните власти обявиха, че следят 9 активни огнища, включително социален дом и на няколко места за събиране на плодове.
В петък Испания регистрира 17 починали от коронавирус - най-голямото увеличение за 24 часа от две седмици. Вирусът отне живота на повече от 28 000 души.
https://news.bg/world/koronavirus-200-000-dushi-v-kataluniya-pod-blokada.html

А от снощи ми се върти нещо в главата - дали Мутафчийски не си изпусна нервите при Бенатова, защото е настоявал да има ограничения, което е ясно че други не желаеха. И му е ясно какво ще се случи след време.
Защото ако си спомним колко бързо пламнаха местата, на които не се взеха своевременни мерки, е ясно, че след  достигане на критичен брой с активна зараза започва неконтролируемо едновременно заразяване на много хора.
Да си дойдем на думата, той виждаше нещата още тогава и продължава да ги вижда.Никой не се вслуша, както и продължава да не се вслушва.Според мен и много други Мутафчийски ще бъде прав в изречените от него думи пред Бенатова/ не ми се иска обаче да е така, винаги съм била позитивна/

Той е бил винаги за строгите мерки, според мен има и опит в подобни посещения по емисии и други места.
Той знае също така и до колко може да се справи здравната ни система.
Ей за това е винаги ЗА СТРОГИ МЕРКИ и по излъчването му даже личи.

Последна редакция: сб, 04 юли 2020, 15:18 от No_ela

Общи условия

Активация на акаунт