COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 389 583
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 10 425
Преди малко пак гледах тоя доктор по CNN и каза нещо което пропуснах преди - 96% от хората в болница преборвали болестта, това звучи много окуражаващо. Аз директно го разбирам като доказателство, че силата на вируса отслабва както и голям напредък в лечението. Лошото за нас е само, че това са топ специалисти с топ оборудване и научна дейност ... нещо което в болницата в Каспичан няма как да се случи защото лечението е доста сложно.

Последна редакция: сб, 04 юли 2020, 19:42 от pehoko

# 10 426
Цитат
Всички искат да се затворят барове и дискотеки, а никой не отчита, че събиращите се там пак ще намерят къде да се събират.
Да бе да, във всеки град по не знам колко пъти по 100 човека всяка вечер, повечето от които непознати така спонтанно след затварянето им ще се съберат някъде, къде е това някъде и в чий домове ще стане. Хората ще наблегнат на купони в тесен кръг ограничаващ се с техните компании което е къде, къде по добре, и за намаляване на разпространяването и за по лесно откриване после на контактни произход на заразата и т.н. По този начин се обръща разпространението от дифузно в клъстерно. Защо, трябва едни и същи неща да ги повтаряме до откат.
Цитат
Няма как да се затваря за неопределено време какъвто и да било бизнес от държавата, защото засегнатите ще трябва да се подпомагат.
Ми да се подпомогнат, аз нямам нищо против. А на въпроса откъде пари, бюджета на държавата е 50 000 000 000 лева. По евтино ще излезе държавата да икономиса от парите които сега е приготвила да налива в здравната с-ма за да се готви за приливната вълна, вместо да е предотврати и да спести тия пари. Нека да подпомегне хората които има опасност да останат без работа при временна забрана за работа на заведенията между 23,00 и 6,00 часа. Пък защо не и освен финансово, като им осигури и програми за преквалификация, което ще е добре и за самите работещи в тия заведения. Защото то не може цял живот да си барман, сервитьорка или танцьорка, това е до време, трябва да имаш и план Б, като станеш на години, какво ще правиш.

# 10 427
  • Другата България
Къде е безплатно лечението? Няма безплатно, ако за някой е безплатно, значи някой друг е платил за него.
А тези, които пишат безумни обиди към починалия медик от спешна помощ, заслужават наистина всичко да стане on-line. От хоумофиса да засеят житото, ориза, доматите. Да се закрият болниците, денталните клиники. Време е за естествен подбор.
Крайно изказване.
Аз прехвърлих много набързо мненията във ФВ, никъде не видях обиди към лекаря. Те са хиляди, но повечето са изпълнени със съпричастност и мъка. И съболезнования. Не знам кой би си правил евтин ПР точно в този момент на гърба на един починал млад човек, лекар, който доколкото разбрах е бил обичан и от колеги, и от пациенти. Който и да го прави, е грях. И има кой да го съди, не сме ние хората за това. Но случилото се повдига много други въпроси, които се неглижират отдавна, проблеми в здравеопазването и особено излизащи наяве сега, когато хората станаха особено чувствителни относно здравето си. Проблеми и обстоятелства, които са от години, заради които са загубени много животи - пряко и косвено. В линейките няма дефибрилатори, в повечето от тях няма. Повечето от тях са трагични, чантите на фелдшерите са по-бедни от домашната ми аптечка, на малко места има нови, съвременни и оборудвани линейки. Във ФСМП-тата в дълбоката провинция се използват просто за превоз, от дома на пациента до болницата, нещата са трагични. Има коментари защо лекаря е направил кардиопулмоналната ресусцитация. след като е толкова рискова, особено сега. Просто защото е животоспасяваща, при липса на дефибрилатор другия вариант е да гледаш човекът как умира пред очите ти, за да запазиш себе си. И той е избрал процедурата. Защото е бил добър и отличен медик, макар и хирург. Затова заслужава поклон, защото е бил Човек с главно "Ч", толкова пациенти пишат във ФВ, на които е помагал, за които се е борил. Но ето това
Цитат
3-4 дни преди да почине Юли ми каза, на пресекулки, защото му беше затруднено дишането, че ще съди ЦСМП София, защото са го изпратили на адрес за пациент с Ковид без да го предупредят диспечерите за това и той не се е екипирал съответно. Освен това, когато е имал първите симптоми, същата Бърза помощ, за която той години наред е работил всеотдайно, е отказала да му прати линейка. Нека всеки от тази порочна верига и Гелев ако смее да си понесат отговорността.
малко ме озадачи. Не му вярвам напълно, но ме накара да се замисля. Защото както казах познавам работата на СП. И съм склонна да мисля, че е възможно по-скоро пациентът да е спестил ковида и оплакванията, защото това се случва редовно - само и само да им се изпрати линейка хората крият симптоми и оплаквания, спестяват истина, медиците отиват неподготвени, и после става белята. Друг е въпросът, че мернах за пациента, че е бил изписан като уж излекуван, бил е с ковид и е изписан...дали това е казано при повикването, дали е спестено, кой е виновен и за какво, тепърва надявам се да стане ясно. Доколкото разбрах и пациентът е починал. Излекуван....

# 10 428
Размишлявам си аз днес цял ден за бъдещето. От вторник сме вкъщи, в класа на детето имаха съмнения за случай на коронавирус. Едва днес излезе резултат-положителен. Казаха, че в близките ден два ще дойдат да изследват детето, за късмет минаха още днес. Чакаме резултат тези дни, хайде да речем до вторник ще е готов....
И чуденето ми е, наесен, като почнат сополите и другите вируси, при всяко сополиво дете от класа ли ще седим всички родители вкъщи? Колко учебни седмици ще докарат децата?

В интерес на истината родителите не ни изследваха, само при настояване. Ако децата са положителни тогава. И още по-странното е, че не сме под карантина, даже ако искаме можем да ходим на работа !

# 10 429
Eто въпросното изказване на Бил Гейтс, че е "предвидил" следващата пандемия, представено на TED Talks през 2015г.: https://www.youtube.com/watch?v=6Af6b_wyiwI

Изгледайте го и ще видите, че той предупреждава за евентуална следваща пандемия, предизвикана от вирус и алармира, че светът НЕ Е готов, здравните системи не са подготвени за подобно събитие. Прогноза, базирана на наука. Нищо повече. Всичко останало са конспиративни теории.

# 10 430
Мери Ан, крайно наистина, но не е насочено към пишещите в тази тема. А към някакви тролове из мрежата, които пишат, че болниците били празни.

# 10 431
Някъде пишеше, че пациентът, който лекаря е обдишвал е бил изписан от болница малко преди това като излекуван. Ако е имал от вируса в дробовете е нормално да не го хване PCR-a.
Съответно и затова от СП не са знаели, че е с ковид.

Колкото за царевицата, житото и т.н., че не са онлайн няма проблеми, защото са навън и нямаш контакт с тълпа. Работните колективи по закритите халета, офисите, обслужващи клиенти - там стават големите поразии. Ако се измисли добър начин за постоянна дезинфекция на въздуха би било добре.
Стадиони и дискотеки обаче няма как да продължат така.

# 10 432
Размишлявам си аз днес цял ден за бъдещето. От вторник сме вкъщи, в класа на детето имаха съмнения за случай на коронавирус. Едва днес излезе резултат-положителен. Казаха, че в близките ден два ще дойдат да изследват детето, за късмет минаха още днес. Чакаме резултат тези дни, хайде да речем до вторник ще е готов....
И чуденето ми е, наесен, като почнат сополите и другите вируси, при всяко сополиво дете от класа ли ще седим всички родители вкъщи? Колко учебни седмици ще докарат децата?

В интерес на истината родителите не ни изследваха, само при настояване. Ако децата са положителни тогава. И още по-странното е, че не сме под карантина, даже ако искаме можем да ходим на работа !

А защо толкова бавно стават резултатите?

# 10 433
Нямам идея, подозирам, че е по-скоро бюрократично забавяне. Сега ще видя на детето за колко време ще излезе. Реално 3 часа след като им се обадих по телефона изпратиха екип.

# 10 434
Скрит текст:

Дано е отрицателен теста!
Но не е ли малко рано да го правят? Не е минала дори една седмица, от както сте си вкъщи? Нали за достоверността  на теста е нужно време?

# 10 435
Е то другото дете е тествано във вторник, кога е било моето контактно, не мога да кажа, защото не знам кое е детето. Но минимум 4 дни от тогава. Ако е заразена, PCR би трябвало да хване вече.

# 10 436

Това нищо не е. Тук ако има положителен в семейството, който е на домашно лечение, то останалото домочадие е длъжно да си ходи на работа и училище ако няма симптоми. Сега поне това домочадие може да се тества по желание, но до 15 юни тестовете бяха кът и нямаше такава възможност. Такива са препоръките на Агенцията за обществено здраве.

За тестовете по желание, които можеш да си резервираш чрез приложението от 15 юни, има часове за PCR тест от днес за утре - например в моя квартал отиваш с колата на паркинга пред Lidl. През прозореца ти подават кита за тестване и подробни инструкции. Сам се тампонираш в колата, следвайки инструкциите, след това поставяш пробите в плик, който подаваш през прозореца на лицето, което стои на паркинга.

В шведския форум доста народ се похвали, че сами са се тампонирали и тестовете им са положителни. Били са с леки симптоми, предимно млади хора.

# 10 437
  • Там,където се събуждам щастлива.
   https://nos.nl/video/2339564-bootje-vaart-door-amst … denken.html 

В продължение на 8 дена в Амстердам ще плава тази лодка с цветя поставени от роднините на починалите от вируса.

# 10 438
Цитат
Всички искат да се затворят барове и дискотеки, а никой не отчита, че събиращите се там пак ще намерят къде да се събират.
Да бе да, във всеки град по не знам колко пъти по 100 човека всяка вечер, повечето от които непознати така спонтанно след затварянето им ще се съберат някъде, къде е това някъде и в чий домове ще стане. Хората ще наблегнат на купони в тесен кръг ограничаващ се с техните компании което е къде, къде по добре, и за намаляване на разпространяването и за по лесно откриване после на контактни произход на заразата и т.н. По този начин се обръща разпространението от дифузно в клъстерно.
Там, където всяка вечер се събират по 100 човека в дискотека (София и курортите, в другите градове не работят всяка вечер, а когато работят ги посещават едни и същи хора, които се мешат и извън дискотеката), ще си намерят къде да си спретнат събирания, не ги мисли. Ако трябва ще се набутат в парка да пият и да мешат лиги, пак няма да спазват дистанция. Ако не - "тайните партита" не са нещо ново, кофтито е че на тях съвсем с дошли от цялата страна ще се измешват.

Ми да се подпомогнат, аз нямам нищо против. А на въпроса откъде пари, бюджета на държавата е 50 000 000 000 лева. По евтино ще излезе държавата да икономиса от парите които сега е приготвила да налива в здравната с-ма за да се готви за приливната вълна, вместо да е предотврати и да спести тия пари. Нека да подпомегне хората които има опасност да останат без работа при временна забрана за работа на заведенията между 23,00 и 6,00 часа. Пък защо не и освен финансово, като им осигури и програми за преквалификация, което ще е добре и за самите работещи в тия заведения. Защото то не може цял живот да си барман, сервитьорка или танцьорка, това е до време, трябва да имаш и план Б, като станеш на години, какво ще правиш.
Е от теб точно не очаквах такова изказване. Хвани някой икономист да ти обясни какво се случва и ще се случи. Кризата сега ЗАПОЧВА, парите в бюджета не ги берат от дърветата, постъпват от данъци. Ти имаш ли идея колко хора ги изпратиха в "доброволен" неплатен отпуск тази година с месеци, на колко им намалиха заплатите и се чудят откъде да намерят пари да ги платят и колко човека да съкратят, и колко карат на половин работен ден от месеци? Не знам къде живееш, но е добре да си свалиш розовите очила и да огледаш какво се случва със средностатистическия българин, на който средната му заплата е далеч от четирицифрена и без криза. Ей сега излиза заглавие "Парите за лекарите отидоха при стриптизьорките!!!" Само ти си съгласен. И в какво да ги преквалифицират? На лекари и сестри няма как да ги направят.

# 10 439
Скрит текст:

Това нищо не е. Тук ако има положителен в семейството, който е на домашно лечение, то останалото домочадие е длъжно да си ходи на работа и училище ако няма симптоми. Сега поне това домочадие може да се тества по желание, но до 15 юни тестовете бяха кът и нямаше такава възможност. Такива са препоръките на Агенцията за обществено здраве.

За тестовете по желание, които можеш да си резервираш чрез приложението от 15 юни, има часове за PCR тест от днес за утре - например в моя квартал отиваш с колата на паркинга пред Lidl. През прозореца ти подават кита за тестване и подробни инструкции. Сам се тампонираш в колата, следвайки инструкциите, след това поставяш пробите в плик, който подаваш през прозореца на лицето, което стои на паркинга.

В шведския форум доста народ се похвали, че сами са се тампонирали и тестовете им са положителни. Били са с леки симптоми, предимно млади хора.
Е, добре, мен това ме изумява. Какво означава леки симтоми? Седят и чакат да им мине от само себе си, вкъщи?
Остават работата да я свърши имунната им система? Работа, която е загадка и за тях самите, и за лекарите?

Излиза, че трябва да разчитаме на някакво  необяснимо таинство на личния имунен отговор.

Общи условия

Активация на акаунт