COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 379 165
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 11 745
Ами честно казано ако съм с 39 гр. температура и втрисане ще ми е последна грижа дали е ден за детска или женска консултация. Не мога да отсъствам и 5 минути от работа без болничен, а може да ми го издаде само ЛЛ. Така че заставам болна и си чакам реда, сори. Да си оправят организацията и да ги изведат в отделни сгради или стаи бебетата за консултация. Че и два дена в седмицата от пет работни, то значи половината работно време на ЛЛ е заето априори. А на разни спешни кабинети хич нямам доверие, миналата година объркаха жестоко сина ми и още се възстановява от "терапията"

# 11 746
  • София
Има дни за детски консултации и за женски такива. Два дена (даже половинки) ли не може да се запомнят ? Всичко е направено така, че да нямат болни досег с деца. Може кабинетите да са на един етаж с личните педиатри. Драматично е само в нечии глави.
Знае ли се смъртните случаи от кои населени места са, има ли някъде такава информация, която да се изнася?

Честно казано, не само дните не си спомнях, ами не си спомнях, че има такава подробност. С детето не сме стъпвали на лекар от началото на ИП, когато бяха забранени детските и женските консултации. Ако си ги спомнях, обаче, това сигурно щеше да е последното нещо в главата ми - кой ден от седмицата е днес. Flushed
А пък после другите били безхаберни дето не носели маски.
А Вие може да се явите болна в дните за консултация.
Ето това е.

# 11 747
Аминка, като родител и аз разсъждавам. В момента, в който бяха разрешени детските консултации, изчаках седмица, уговорих се за точен час с ОПЛ на дъщеря ми и ходихме да се сложи ваксина. Имаше различен изход от входа (както е по принцип) и само дечица чакаха (и бебета). Така смятам е редно. В много клиники се е наложило преструктуриране, както и за ковид отделенията. Тоест цялата организация по болници и/или поликлиники е направена за максимална безопасност.

# 11 748
  • София
Скрит текст:
И на мен ми е странно, че никой не е публикувал някакви данни за това доколко често става заразяването от бизсимптомни вирусоносители. Ясно е, че медицински изследвания няма, но при толкова много епидемиологични проучвания на вериги заразявания би могло да се направи някаква статистика, че даже и у нас - по данни на РЗИ. Нищо такова поне аз не съм виждала.

Такова изследване би могло да дойде само от Ухан, където следят вируса от ден... айде, да не е ден първи, но от самото начало. И пак ще е трудно - аз съм без симптоми, заразявам някого, той също го кара безсимптомно, докато стигне до някого, който кара със симптоми, веригата може да се е загубила. 80 процента с леки симптоми от рода на настинка пречат сериозно да се установи както броят заболели, така и броят безсимптомни, които го предават нататък.

# 11 749
  • Пловдив
Милитана, ако си от другата страна, с бебе, със сигурност ще пееш друга песен.
Редно е да се обадиш по телефона, за да ти кажат кога да отидеш. Така ще е безопасно за всички. Най - лесно е да се каже Не ме интересува.... Някой горе спомена нещо за егоизма

# 11 750
И на мен ми е странно, че никой не е публикувал някакви данни за това доколко често става заразяването от бизсимптомни вирусоносители. Ясно е, че медицински изследвания няма, но при толкова много епидемиологични проучвания на вериги заразявания би могло да се направи някаква статистика, че даже и у нас - по данни на РЗИ. Нищо такова поне аз не съм виждала.
Много е трудно доказването. Единствено с геномна секвенция да се изследва цялата верига кой кого е заразил, но ме съмнява някой да се занимава защото е доста работа. Според мен безсимптомните заразяват преди да развият симптомите 2-3-4 дни, ако не развият не би трябвало да могат да заразяват защото няма как вирусът в телата им да е "жив".

# 11 751
Има дни за детски консултации и за женски такива. Два дена (даже половинки) ли не може да се запомнят ? Всичко е направено така, че да нямат болни досег с деца. Може кабинетите да са на един етаж с личните педиатри. Драматично е само в нечии глави.
Знае ли се смъртните случаи от кои населени места са, има ли някъде такава информация, която да се изнася?

Честно казано, не само дните не си спомнях, ами не си спомнях, че има такава подробност. С детето не сме стъпвали на лекар от началото на ИП, когато бяха забранени детските и женските консултации. Ако си ги спомнях, обаче, това сигурно щеше да е последното нещо в главата ми - кой ден от седмицата е днес. Flushed
А пък после другите били безхаберни дето не носели маски.
А Вие може да се явите болна в дните за консултация.
Ето това е.
Иначе трябва да се явя болна на работното си място и да заразя сто човека евентуално. Ето ТОВА е.

# 11 752
Смятам, че ще се съберат достатъчно хора, които ще искат ваксина. Когато притесняващи те се видят, че ваксината не е опасна, ще се ваксинират и те.

Това всъщност е най-убедителният аргумент "за" ваксиниране,  ако и когато се стигне до него.  Няма смисъл отсега да се размахва тояга, ако има вариант за морков. Никой не иска да минава от карантина в карантина, ако може да си го спести.
Ако вирусът се установи трайно сред нас и не пожелае сам да си отиде,то колективният имунитет чрез ваксина е единствено възможното решение да си върнем живота обратно такъв, какъвто беше. Просто сега е твърде рано да се декларира отношение към нещо, което още даже не съществува, а най-вероятно ваксината няма и да е в единствен вариант. Но при нас тук си е традиционно да се разделяме като общество по всякакви въпроси, така че защо не и за несъществуващата ваксина? Желание да има - повод за конфронтация винаги ще се намери.

За варицелната какви протести се бяха надигнали, пък какво останало за някаква непозната "противоковид" ваксина...

# 11 753
https://tribune.bg/bg/obshtestvo/pevitsata-galena-i-sinat--aleks … sa-s-koronavirus/

Певицата Галена и синът ѝ Алекс са с коронавирус

# 11 754
Израелският директор по въпросите на общественото здравеопазване подаде оставка, след като страната претърпя рязко увеличение на случаите.
Сиегал Садецки, епидемиолог, критикува отговора на правителството и заяви, че е премахнало ограниченията за блокиране твърде бързо.
„Постиженията в борбата с първата вълна [от инфекции] бяха отменени с широкото и бързо отваряне на икономиката“, пише тя в изявление.
През април Израел наложи национално блокиране и до следващия месец намали броя на новите случаи до около 20 на ден.
Но когато отново отвориха училища и фирми скоростта на заразата рязко се повиши. Ежедневният брой нови случаи удари 1000 миналата седмица.
В понеделник премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че страната трябва да предприеме „ограничени действия“, за да избегне поредното пълно блокиране.
https://www.bbc.co.uk/news/world

# 11 755
За детските консултации и посещенията - съгласна съм, че потоците трябва да са разделени, но не би трябвало другите болни да нямат как да отидат на преглед. Когато са детските консултации не би следвало да се водят и болни деца, но те до следащ ден ли трябва да чакат? Проблемът е в организацията. Моята ЛЛ има сключен договор със спешен кабинет, но той работи само след 20.00, в събота и неделя, не издава болнични и бележки за училище. Тези проблеми ще станат още по-сложни есента.

# 11 756
  • София
Много е трудно доказването. Единствено с геномна секвенция да се изследва цялата верига кой кого е заразил, но ме съмнява някой да се занимава защото е доста работа. Според мен безсимптомните заразяват преди да развият симптомите 2-3-4 дни, ако не развият не би трябвало да могат да заразяват защото няма как вирусът в телата им да е "жив".
Имах предвид това, че при епидемиологичните проучвания на РЗИ се проследяват веригите, по които става заразяването - търсят контактните от първи ред, тестват. Някои от тях са вирусносители, но няма симптоми. Техни контактни, например семействата им, са от втори ред - ако и измежду тях има заразени, значи вирусът най-вероятно е предаден от безсимптомен вирусоносител. Има ли такива случаи, колко са - би могло да се извади някаква статистика на база старателно направени проучвания от РЗИ - сигурна съм, че има и такива. Не че това е база за велико откритие, но поне би било някакъв ориентир - ако някой си направи труда да проучи и обобщи данните. Във всички случаи това или нещо подобно би било по-достойно занимание за някой учен от обикалянето по телевизионни студия и ръсене на премъдрости пред камерите.

# 11 757
  • София
При моята ЛЛ детските консултации са два дни по 3 часа мисля и са в отделно крило.Има си отделен кабинет в който няколко лекари провеждат детските консултации в определени дни и часове. Ако няма бебета  в тези часове тя си стои в нейния кабинет и си преглежда.

# 11 758
При нашата педиатърка също дните вторник и четвъртък изобщо не влизат в сметката - тогава приема само за ваксини и консултации. Неудобно, но ще трябва да свикнем, все пак няма как да се сливат потоците.
Тепърва ни чакат доста неудобства и притеснения в тази насока, а най кофти ще е ако се изпозаразят или излязат от строя за определено време личните лекари.
Въобще...

# 11 759
Ето това е проблем - ден само за консултации. Не бива да са заедно болни с бебета и деца за ваксинация, но не може да има цели дни без достъп до лекар. ЛЛ практикуват веднъж сутрин, после следобед. В ден Х е сутринта на работа, а по обяд се усещате че сте болни, но смяната на ЛЛ е до обяд. Оставате на работа до края на работния ден. Следващия ден е за консултации. Отивате на работа. Стават 2 дни сеете зараза на работа, като ако сте с грип или настинка на третия ще сте по-добре и вероятно пак ще отидете на работа щото когато сте били по-зле сте ходили и няма логика когато сте по-добре да не отидете. Ако пък е ковид след като още 2 дни сте разнасяли зараза вече ще сте доста зле и направо ще ви трябва линейка, а не преглед при ЛЛ. Така че проблема не е в болните на които им трябва лекар в ден за консултации, а в самия ден за консултации. Трябва да се отдели кабинет за консултации с отделен вход и в него да работи педиатър, който няма функциите на ЛЛ. Може да се редуват педиатрите в този кабинет и той да си работи всеки ден. А ЛЛ да си преглеждат болните пациенти всеки ден. Ако се преглеждате в спешен кабинет изследванията и снимките на са по каса и не издават болнични.

Общи условия

Активация на акаунт