COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 378 781
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 11 805
Аминка, като родител и аз разсъждавам. В момента, в който бяха разрешени детските консултации, изчаках седмица, уговорих се за точен час с ОПЛ на дъщеря ми и ходихме да се сложи ваксина. Имаше различен изход от входа (както е по принцип) и само дечица чакаха (и бебета). Така смятам е редно. В много клиники се е наложило преструктуриране, както и за ковид отделенията. Тоест цялата организация по болници и/или поликлиники е направена за максимална безопасност.
Тръгна някакъв абсурден спор за бебета, покрай моя казус.
И аз съм родител. На своя глава нищо не съм правила, с изключение на отказа да почна да приемам антибиотик профилактично. Следвах указанията на лл ПО ТЕЛЕФОНА. Лл ми даде указание и направление да отида днес за снимка. Тук не става въобще въпрос за болничен, ами за вероятността да съм с ковид. Трябваше да се потвърди дали имам пневмония, за да процедира евентуално към ПСР тест. Трябва да се обяви карантина. Всичко това трябва да се направи максимално бързо при съмнения за ковид, не да се разчита на личната ми самоинициатива за самокарантиниране. Оставих си детето да ме чака самичко вкъщи до 14:00, за да мога да я направя тази снимка и да знам какво ми е положението. Докато отида и дойда пеша, докато обиколям болницата два пъти, за да не минавам през коридора с нагъчкани пациенти, докато занеса резултатите... За какво съм си мислела? За това кой ден от седмицата е и за какво е определен ли? Ами, не. Мислех си за това, че детето ми е самò вкъщи. Оставих на малкия телефон да говори с татко си по скайп и тръгнах за болницата. За съжаление при нас, никакво преструктуриране на входове, никакъв контрол няма по поликлиники и болници.

В болницата...

Скрит текст:
Разбрах колко лесно е влязла и разнесла вируса доктУрката Сибел Муса. Влизам аз през входа за спешното, защото спешното е един етаж под рентгеновото отделение и само трябва да се кача на един асансьор и да натисна 2. На входа на спешното никакъв контрол - влизат си с маски, без маски гражданите. Намирам асансьора и тръгвам да си слагам ръкавиците преди да се кача. Преди мен минават санитари, сестри, персонал на болницата (не мога да определя кой какъв е по цвета на носията му) и те без маски. Мисля си "какво е това чудо?"... Влизам в асансьора и вратата я спира санитарка с маска на брадата и вика за кой етаж си и аз да се кача с теб. Излезнах от асансьора и й казах директно "заповядайте, аз, обаче не искам да се кача с Вас". Изгледа ме като марсианка - "що?" Щото не сте си сложила маската както трябва... Отказах се да ползвам асансьора и се насочих към главното стълбище, което е до главния вход. И гледам аз на главния вход на болницата застанали трима охранители. Всеки посетител минава през някакъв апарат, който пръска по цялото му тяло дезинфектант. Викам "извинете", на единия контрольор-охрана, "защо няма контрол за маските на входа на спешното, от където аз влязох в болницата?". Ами ние не можем да пазим всички входове на болницата. Има 6 входа, а ние не сме 6-ма. Ок, ама в болницата хората влизат главно от тези два входа. Не може ли един от вас да контролира на входа на спешното? Отговор епичен: "Ами, ние разчитаме на съвестта на гражданите". Вие разчитайте, ама за днес има 3 нови казуса, два от тях произлизат от тази болница. Смятайте... "Добреее" ми се отговаря. Качвам се аз на втория етаж, и ме насочват да мина един дълъг тесен коридор с кабинети, където стоят около 50 човека на редица седнали, без никаква дистанция. Реших да мина на спринт коридора с кабинетите, за да стигна до рентгенологичното отделение и, сърпрайз -  "трябва да платите на регистратурата в началото на коридора с кабинетите" - т.е., да мина пак по същия коридор обратно, да платя, и после пак да мина по същия коридор. Бях се отказала от рентгена, когато видях, че има вътрешни стълби, които водят до изхода на спешното. Така, минах покрай спешното пак, покрай главния вход пак, по стълбите до регистратурата пак, пак обратно покрай главния вход, спешното и вътрешните стълби до рентгенологичното отделение, само и само да не минавам по тесния коридор с чакащите за кабинетите пациенти три пъти. В рентгенологичното - бъкано с хора - кой с маска, кой с маска на брадата, кой си я маха, за да говори по телефона... Като ми дойде реда питах "трябва ли да докосвам повърхността на апарата". Казаха, че не е необходимо. Стаята беше вентилирана през цялото време. До сега не бях виждала стая за рентген с отворен прозорец, честно казано. После докато се обличам влезе някаква колежка на ренгеноложката и почна да я уговаря на турски да пусне някаква нейна братовчедка преди останалите. Влезе наща още преди да съм излязла аз... После един час чакане за снимката... Стана 13:00, аз даже писах във форума... В 13ч. - жега, аз търча до поликлиниката, да не изпусна лл, че е обедна почивка... Въобще кой ден от седмицата е и през ум не ми е минало...
Та, онази "докторка", ама така яко си е влезнала и щъкала из болницата, че и с привилегии се е ползвала, че просто е било неизбежно да не зарази толкова народ, особено, след като днес се уверих, че в болницата има служители, които не носят маски.

# 11 806
Интересно, тия в САЩ, Бразилия, Италия - бе,, как всички са си викали и крещяли бе, баси!
За бразилците не знам, но американци и особено италианци масово като говорят все едно се карат, хич не са от тихите.

# 11 807
  • При семейството си
За Австралия съм изненадана, те нали си бяха добре . А за антителата пък нали ни облъчват, че не е задължително  да има антитела за имунитет.

Явно са почнали да се покачват случаите и взимат спешни мерки. Доколкото разбрах, на хората ще им е забранено да излизат, освен за продукти и подобни.

От поста на Ли Лу, която е в Австрия, не останах с впечатление за такава забрана.

# 11 808
В Австралия са по-строги от нашите мерки. Пуснах в гугъл изказванията на Daniel Andrews, шефът на правителството. В Мелбърн от сряда ще напускат само за работа, спорт, лекар и пазаруване и нямат право да напускат града. 191 са новите заразени за ден. Австрия никога не е забранявала разходки например, дори и при 1.000 на ден.

Дано не ям виртуален бой, но според мен правят грешка, че обявяват затварянето на града 48 часа преди това. Милано го направи, Париж също - и се изнесоха за ден шестцифрени числа граждани, които разнесоха случаите из целите страни. 191 са в област Виктория от 199 в цялата страна.

Последна редакция: вт, 07 юли 2020, 19:55 от Анонимен

# 11 809
За Австралия съм изненадана, те нали си бяха добре . А за антителата пък нали ни облъчват, че не е задължително  да има антитела за имунитет.

Явно са почнали да се покачват случаите и взимат спешни мерки. Доколкото разбрах, на хората ще им е забранено да излизат, освен за продукти и подобни.

От поста на Ли Лу, която е в Австрия, не останах с впечатление за такава забрана.

Австрия / Австралия? Simple Smile

# 11 810
  • Пловдив
За Австралия съм изненадана, те нали си бяха добре . А за антителата пък нали ни облъчват, че не е задължително  да има антитела за имунитет. Ирис - за болничния лист е така, ако ЛЛ си вдигне телефона. Моята често не вдига, защото е пълна лудница при нея. Имало е дни, в които ме е хокала, че звъня и иска да ме прегледа лично. И в хипотезата болна съм, ЛЛ не вдига, болничен нямам единствената алтернатива е да се замъкна до там. Че и антибиотик без рецепта не дават понякога. По време на ИП съвсем беше затегнато и не ми даваха лекарствата за хронично заболяване, трябваше всеки път да ходя.
На мен пък ми ги дадоха само книжката и без рецепта, че и на два пъти. И с рецепта на вайбър взех лекарства.

# 11 811
Скрит текст:
И на мен ми е странно, че никой не е публикувал някакви данни за това доколко често става заразяването от бизсимптомни вирусоносители. Ясно е, че медицински изследвания няма, но при толкова много епидемиологични проучвания на вериги заразявания би могло да се направи някаква статистика, че даже и у нас - по данни на РЗИ. Нищо такова поне аз не съм виждала.
Много е трудно доказването. Единствено с геномна секвенция да се изследва цялата верига кой кого е заразил, но ме съмнява някой да се занимава защото е доста работа. Според мен безсимптомните заразяват преди да развият симптомите 2-3-4 дни, ако не развият не би трябвало да могат да заразяват защото няма как вирусът в телата им да е "жив".
Имах предвид това, че при епидемиологичните проучвания на РЗИ се проследяват веригите, по които става заразяването - търсят контактните от първи ред, тестват. Някои от тях са вирусносители, но няма симптоми. Техни контактни, например семействата им, са от втори ред - ако и измежду тях има заразени, значи вирусът най-вероятно е предаден от безсимптомен вирусоносител. Има ли такива случаи, колко са - би могло да се извади някаква статистика на база старателно направени проучвания от РЗИ - сигурна съм, че има и такива. Не че това е база за велико откритие, но поне би било някакъв ориентир - ако някой си направи труда да проучи и обобщи данните. Във всички случаи това или нещо подобно би било по-достойно занимание за някой учен от обикалянето по телевизионни студия и ръсене на премъдрости пред камерите.
Aз имах в предвид че с геномна секвенция няма нужда да се проследяват вериги на заразени а се проследяват самите вируси тъй като всеки един е уникален за даден човек, той е като негов пръстов отпечатък. Примерно ти ме заразяваш моя мутант си взема мои белтъци + твоите като твоите са също някаква комбинация от този който те е заразил и така може да се стигне до източника или пациент 0. Ще цитирам един лекар на който имам доверие:
Скрит текст:
Положителен PCR значи че си заразен и можеш да заразяваш. Пак зависи от видът на теста и пробата (има много детайли), но в най-общият случай е така. Може да не си болен, т.е. да нямаш симптоми. Дали ще е заразен за човек също е многофакторно, не зависи само от имунитет, зависи дали ще има съответните ензими да се репликира в човешки клетки, дали ще има механизми да навлезе в тях (при този е Spike протеин, който съвпада с определени рецептори в нашите клетки, което му позволява бързо да навлезе в някои случаи) и др. С прилепите сме с голяма генетична разлика, затова се предполага междинен гостоприемник при всичките вируси от тази група. От там вече разликите между хората, рецептори, ензими, имунитет и т.н. нещата стават толкова комплекси, че още в световен план няма ясни отговори, съответно и тук няма как да има. При всяко положение принципно вирусите са незащитени и бързо умират в неблагоприятна среда, т.е. щом се доказва в тест, значи е пробил поне част от защитите и се е репликирал в достатъчни количества. Не може да се доловят случайно попаднали и малко на брой вирусни частици.....
"Мъртви" вируси няма какво да правят в гърлото на човек. По предмети, или в проби от фекалии и урина се доказват. В масовият случай обаче се вземат проби от гърло. Има и PCR тестове, които реагират на по дълги последователности от РНК и по този начин се установяват само целите, жизнени вируси. Ако е взета проба от гърло, независимо през носа или през устата, и PCR теста е положителен, човекът е заразен и може да заразява.

Последна редакция: вт, 07 юли 2020, 20:51 от pehoko

# 11 812
Цитат
Предричат втора вълна есента (около края на септември и октомври). По-мощна като бройка заразени.
Каlinka благодаря.Там всички ли лекуват ако са зле?Например без осигуровка,плащат ли,как стоят нещата?
На мен сутринта ми писаха от Мелбърн,че децата поне шест седмици ще учат онлайн.Kakто всички страни и тях ще ги удари икономически,но те плащат и компенсират населението.После ще сложа цитат.Тук ни обричат на смърт от вируса,а който оцелее на гладна смърт.

# 11 813
  • София
Ваксината специално за тоя вирус ще е личен избор, никой няма да ви кара под строй да се ваксинирате ... аз лично бих си я сложил на мига в който изскочи тази възможност.

Надявам се да има разлика поне в здравните вноски на двете групи ваксинирани/ неваксинирани.
Например 100 лв. на месец.

Също ми се ще да разделят училищата на деца с ваксини и без.

# 11 814
За съжаление България си е в началото на първата вълна....
Мерките само забавиха дифузното разпространение, което е в момента....
Да, точно това се случва. Затвориха ни за три месеца и вируса се разпространяваше много бавно. Но вечно затворени нямаше как да стоим. Отвориха всичко и вируса си тръгна да се разпространява нормално, както си се разпространява един респираторен вирус. Ако не бяха въведени толкова строги мерки, отдавна щяхме да сме минали пика на заразата и вече да намалят случаите и да сме забравили вече даже. А те тепърва има да се увеличават, тепърва ще стигаме пика.

Надявам се да има разлика поне в здравните вноски на двете групи ваксинирани/ неваксинирани.
О, това е супер идея. Като сме тръгнали така, да вземат да ги разделят и на цигани и българи, какво ще кажеш?

# 11 815
Да, точно това се случва. Затвориха ни за три месеца и вируса се разпространяваше много бавно. Но вечно затворени нямаше как да стоим. Отвориха всичко и вируса си тръгна да се разпространява нормално, както си се разпространява един респираторен вирус. Ако не бяха въведени толкова строги мерки, отдавна щяхме да сме минали пика на заразата и вече да намалят случаите и да сме забравили вече даже. А те тепърва има да се увеличават, тепърва ще стигаме пика.
Мангъров, ти ли си? Joy Ще си минал пика утре по - рано.

# 11 816
  • Немция
Австрия се влоши:
Скрит текст:
Горна Австрия пак вкара от четвъртък задължителните маски в затворени пространства и на маса в заведение е разрешена само група от максимум десет човека. Ако навън не е възможно да се спазва един метър дистанция, също с маски. Коефициентът на репродукция е вече 2. Цифрите им нараснаха последната седмица, само 173 човека са от някаква църква. 427 болни, над 1000 в карантина, а общината е 1.5 милиона. Успокоително е, че само десет човека са на интензивна грижа.

Във Виена засега е спокойно (аз обаче нали не гледам телевизия, не зная как е настроението на екрана). Казват, че няма неизяснен случай, тоест произходът на всеки един заразен е ясен. Но зная от засегнати, че тестването отнема много време и това е проблем. Силно се надявам хората да има възможност да спазват карантина до излизането на резултата.
Не зная дали сте коментирали, че студентите в Америка, които имат само онлайн обучение, трябва да напуснат страната. Как е в други страни, знаете ли? За страни от ЕС няма промяна най-вероятно, но студенти от трети страни?
Скрит текст:
В Австрия единствената промяна е, че им опрощават в конкретни случаи нужните за виза точки от изпити за следващата виза и всичко се случва по пощата, а не лично. Не ги гонят хората.
Четох за Щатите. Не разбирам що за решение е това. Expressionless
В Германия отпуснаха парична помощ за закъсали студенти, но сега нямам време да се разровя из Нета . Ще погледна по-късно.

# 11 817
  • София
Скрит текст:

Скрит текст:
О, това е супер идея. Като сме тръгнали така, да вземат да ги разделят и на цигани и българи, какво ще кажеш?

Да, щяхме да сме минали пика. Щяхме да сме минали и 2 месеца тотален локдаун. И 4-цифрена бройка починали. Бая неща щяхме да сме минали. И сега да треперим при всяко покачване на бройките и да се чудим кога и къде пак ще хлопнат кепенците. Ама, пусти мерки, как ни попречиха да си живеем нормално.

# 11 818
Вучич е направил телевизионно обръщение към нацията, във връзка с критичната ситуацията с вируса в Белград, и е обявил че въвежда полицейски час за столицата на Сърбия.
https://news.bg/world/vuchich-obyavi-politseyski-chas-zaradi-kri … ya-v-belgrad.html
Също така от утре се забраняват събирания с повече от пет души на закрити и открити пространства.
По време на телевизионно обръщение към нацията лидерът на балканската държава подчерта, че ситуацията в Белград е критична, а в още четири населени места - тревожна.
Повече от 15 000 са заразените с коронавирус в Сърбия, около 4000 са хоспитализирани. Болниците в Белград са почти пълни. Полицейският час ще е от Петък до Понеделник (забрана за излизане).

В Швеция пък (за които се оказва че в момента имат много по акедватни мерки от нашите за спиране на вируса, затворени дискотеки, мачове с до 50 души публика, строги правила за дистанция в обекти, масиран контрол и затваряне на обекти при нарушения) са успели да смъкнат заразата до нива около 280 на ден (приравнено към нашето население около 210, 220. Като за последният ден имат само 14 починали а доскоро имаха по 100 на ден.

Последна редакция: вт, 07 юли 2020, 20:38 от Анонимен

# 11 819
Швеция се поучиха от грешките си и ние ще се поучим, но по трудния начин. Щом при съседите гори няма как да ни подмине и нас, стягайте се. Ето нещо за разведряване на настроението:
Кантарджиев с добра прогноза: До седмица ще започнат да намалява … чаите на заразени

Последна редакция: вт, 07 юли 2020, 20:43 от pehoko

Общи условия

Активация на акаунт