COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 378 438
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 12 105
Няма болни до сега присъствали на мача за финала преди седмица, от хора, които познавам. И съсед също научих е бил на мача, стои си при булката вкъщи, като мине още време ще се съберем.

Мисля, че т. нар. фенове си се събират постоянно, без спазване на дистанция и без повод.

# 12 106
  • София
Как така няма такова нещо?
"Most people (about 80%) recover from the disease without needing hospital treatment." - от сайта на СЗО. Сега, аз не съм медицинско лице, но смятам, че ако не стигнеш до болница по западните стандарти, значи нямаш сериозни симптоми.
Идеята ми беше, че, да, има хора, които го карат като грип, настинка, хрема, леко неразположение, лека кашлица и прочее.
Нали всъщност асимтоматичното предаване на вируса е най-големият страх и грижа, защото не знаеш кой е болен и кой - здрав. БИРС до голяма степен се ограничава по този начин - пациентите просто са много зле и няма как да не ги изолираш, защото почти веднага стигат до болница. С този коронавирус не е така и, да, има редица истории на хора, прекарали го ужасяващо тежко и останали с трайни увреждания, но в големия процент случай това просто не е така.
А Австрия всъщност е чудесен пример, че нищо никъде не е свършило и никой не е "нулирал брояча". И че в свят с отворени граници дори и месеци строга карантина са просто една аварийна спирачка, нищо повече. Откъде изскачат нови и нови случаи в Ухан - по един, по два, че и все асимптоматични?

Последна редакция: ср, 08 юли 2020, 14:33 от Не се сърди, човече

# 12 107
За препарата Ивермектин, на който залага нашето правителство, че ще е оръжието с което светът ще победи Ковид.
Скрит текст:
Препаратът "Ивермектин" много рядко се използва при хора, и то при определени състояния, защото има доста странични ефекти. Това заяви пред Bulgaria ON AIR микробиологът Сергей Иванов.

Припомняме, преди дни стана ясно, че български екип е напът да открие лекарство срещу коронавируса на основата именно на този медикамент, след като през май е стартирало изследване на лечението с "Ивермектин", в което участват 30 пациенти.

Иванов обясни, че този препарат не за първи път се изпитва за антивирусно действие. Досега обаче нито едно от изпитанията му не е било успешно.

Мкробиологът поясни, че в България няма практика за прилагането му, тъй като се използва за екзотични заболявания, които не са типични за Европа.

Той посочи, че през април в Австралия са били направени тестове за вирусоцидно действие. По негови думи това са стартови тестове при изпитване на лекарства. Микробиологът обясни, че след това се продължава с опити върху животни - етап, който в момента липсва, и едва след това се пристъпва към опити с хора.

В България нито можем да повторим това, което австралийците са направили, нито имаме етап с животни, заяви Иванов.

Според него подобни изпитвания се правят с повече от 1000 души и такова с 30 пациенти, каквото се прави у нас, не би могло да покаже нищо.

"Никой разумен изследовател няма да мине към изпитание с хиляди хора при положение, че няма резултати от опити с животни. Именно затова никой не е започнал сериозно изпитване на този препарат", обясни микробиологът.

Той посочи, че ветеринарните лекари не са особено доволни от препарата и предупреди, че прилагането на "Ивермектин" при хора в тежки състояния би било рисково.

"Бих призовал поне временно да бъде наложена забрана за това лекарство, защото може да има хора, които да го закупят, приложат и да се получи нещо неприятно. Няма смисъл да плашим хората, просто не го използвайте", заяви Иванов.

Той добави, че при лечение на животни с препарата има карантинен период, в който не трябва да се употребяват продукти от тях.
https://news.bg/health/preparatat-ivermektin-s-mnogo-stranichni- … a-se-zabrani.html

Аз наскоро поставих две дози ивермектин на котка. Предписа вет при съмнения за белодробни паразити. На снимката се виждало "нещо" уж. Преди това котката кашляше често. След ивермектина, кашлицата изчезна. Друга вет беше много изненадана от преписанието на колегата си, за обезпаразитяване, защото това лекарство не се ползвало за котки, ами за крави.
Явно има новости около този лекарствен продукт, с който не всички ветове са запознати.

# 12 108
  • Бургас
Аз имам въпрос, който е малко изван дискусията, но съм длъжна да питам.
Каква е пътеката при положителен тест за антитела от тип IGG? Питам чисто информативно. Правят ли ПСР тест?

# 12 109
Значи много хора обясниха, че тежестта на заболяването зависи в голяма степен от големината на поетият вирусен товар. Та нека си носим маските, пазим дистанция дори да се заразим може да сме с чиста съвест, че не сме имали рисково поведение ... иначе казано поне да станем както изплямпа Мангъров "тези хора не са болни, те са заразени".

# 12 110
Каква е пътеката при положителен тест за антитела от тип IGG? Питам чисто информативно. Правят ли ПСР тест?

Правиш задължително - мое мнение. Ако излезе ПСР отрицателен - спокойна ти душа. Бърз тест положителен имаш ли, е редно да направиш и ПСР.
IgM отрицателен ли е?

# 12 111
Тесла,Ивермектинът ми е много познато лекарство.Даже трябва да проверя дали имам(не мисля да се поуча от Тръмп и да го прилагам😉),за да му прочета листовката.Има карантинен период от 21 дни преди консумация на даденото животно.Двама души от новозаразените 9 в Плевенска област са възрастно семейство,самотноживеещи,трудноподвижни и изобщо не знаят как може да са се заразили.Снощи бях в СП и ги видях.

# 12 112
kirasirrav, не можеш да затвориш границата за собствените си граждани. Всеки български гражданин има право да си прибере в България. Той затова е гражданин на тази държава. Това е валидно за целия свят. Германия, Швейцария, САЩ и много други държави организираха прибирането на собствените си хора от чужбина.
Не да им забраним да влизат изобщо, а преди това да са в карантина и след тестове ако няма проблем да влизат в България, това цялото трябваше да се предвиди и направи от държавата, а не да пускат всеки да се оправя както намери за добре...сега с години няма да сваляме маските, и отделно предвиждам как ще се оправдават нашите политици когато им потрябва - има много заразени - ИП, а сега отпускаме, после пак ИП и така по свое усмотрение колкото им е нужно, същото важи и за чужбина

# 12 113
  • Бургас

Правиш задължително - мое мнение. Ако излезе ПСР отрицателен - спокойна ти душа. Бърз тест положителен имаш ли, е редно да направиш и ПСР.
IgM отрицателен ли е?

Както казах питам чисто информативно. Интересно ми е при отрицателен IgM, положителен IgG какво е поведението на здравните власти. На едни места пишат, че нищо не се прави, а в сайтовете на лабораториите се твърди, че може все още да си в активна фаза.

За мен това си значи прекарана инфекция, ако IgM не е фалшиво отрицателен. Което логично ме води до мисълта за нужда от ПСР. Та питам дали има разписано някъде какво се прави.

# 12 114
Цитат
IGG са къснати антитела, обикновенно говорят за вече прекарана инфекция. Ако се засекат и Джи и Ем това говори за текуща инфекция а ако се засекат само Ем, това горови за инфекция в начален стадий. Обикновенно 10 дена след заразяване бързите тестове стават доста точни и с голяма успеваемост засичат антитела ако ги има, а ПСР стават доста точни 3 дни след заразяване, когато е изтекъл латентният период и заразеният човек вече започва да заразява и други. (1-вите 1, 2 дни след заразяване с Ковид, човек още не може да предаде инфекцията нататъка.)

# 12 115
  • София
Как така няма такова нещо?
"Most people (about 80%) recover from the disease without needing hospital treatment." - от сайта на СЗО. Сега, аз не съм медицинско лице, но смятам, че ако не стигнеш до болница по западните стандарти, значи нямаш сериозни симптоми.
Идеята ми беше, че, да, има хора, които го карат като грип, настинка, хрема, леко неразположение, лека кашлица и прочее. И не може 70-годишният Педро Алмодовар да ти вика "изкарах го като грип" и да ти обяснява как вече работи като луд, а ти да му викаш насреща - "Не е така, ти всъщност си мега зле със здравето, почти инвалид си". И да гледаш един куп доказано оздравели хора, които вече живеят и работят нормално, и да викаш - ааа, не, те сто про не са добре. Редица футболисти от А-групите на Европа изкараха коронавирус и тичат като коне в момента, вярно - без публика.
Нали всъщност асимтоматичното предаване на вируса е най-големият страх и грижа, защото не знаеш кой е болен и кой - здрав. Е, как ще е такова притеснение асимптоматично предаване, ако СЗО лъже и всъщност всеки втори се влачи като премазан от влак? БИРС до голяма степен се ограничава по този начин - пациентите просто са много зле и няма как да не ги изолираш, защото почти веднага стигат до болница. С този коронавирус не е така и, да, има редица истории на хора, прекарали го ужасяващо тежко и останали с трайни увреждания, но в големия процент случай това просто не е така.
А Австрия, която тук докара мнозина до екзалтация, всъщност е чудесен пример, че нищо никъде не е свършило и никой не е "нулирал брояча", не е задушил вируса и прочее. И че в свят с отворени граници дори и месеци строга карантина са просто една аварийна спирачка, нищо повече. Откъде изскачат нови и нови случаи в Ухан - по един, по два, че и все асимптоматични?

"Повечето хора (80%)"... значи ли това, че 20% стигат до болници? 20% на 1000 са 200 човека... на 10000 - 2000... на 100000 - 20000. Какъв капацитет имат нашите болници? Колко време трае лечението, за да се сметне с каква скорост трябва да излизат новозаразените, за да не се запълни този капацитет?

Та не знам какво се повтаря това с повечето хора. Ясно е, че много хора го карат леко, от тях има и рискови. Въпросът е какво ще правим с тежките, когато почнат да се трупат, поради високия брой случаи.

Иначе за нулиран брояч, и да е имало варианти, отдвна ги опущихме. Обаче ако разтворим всичко и навсякъде, как ще удържаме горните бройки? То това е актуалният (все още) въпрос. Както някой друг беше писал тък, да се научим да живеем с вируса не значи, да го игнорираме. Той не е лош сън и не изчезва, когато си затворим очите.

# 12 116
  • Пловдив
Скрит текст:
kirasirrav, не можеш да затвориш границата за собствените си граждани. Всеки български гражданин има право да си прибере в България. Той затова е гражданин на тази държава. Това е валидно за целия свят. Германия, Швейцария, САЩ и много други държави организираха прибирането на собствените си хора от чужбина.
Не да им забраним да влизат изобщо, а преди това да са в карантина и след тестове ако няма проблем да влизат в България, това цялото трябваше да се предвиди и направи от държавата, а не да пускат всеки да се оправя както намери за добре...сега с години няма да сваляме маските, и отделно предвиждам как ще се оправдават нашите политици когато им потрябва - има много заразени - ИП, а сега отпускаме, после пак ИП и така по свое усмотрение колкото им е нужно, същото важи и за чужбина

Може под карантина, но след като се приберат. Как от тук ще се следи кой стои под карантина в чужбина, преди да се прибере. И ако има проблем, къде да отидат? Да стоят на границата ли?
Ние се затваряме, не пускаме никого. Колко време? Месец, два, пет? Отваряме и ... изненада, някой пак ще го донесе този вирус. Не сме остров, не сме изолирани.
Нямаше лошо в карантината след пристигане, тогава имаше що годе контрол на прибиращите се. Но и това не можеше да продължи вечно.

# 12 117
В тези 80% се включват и пневмониите, които нямат нужда от подаване на кислород. А има и безсимптомни с поражения по дробовете.

За Григор Димитров, в Монако обявяват 9 активни, от които 8 се следят на домашно лечение, но споменават, че не всички са в Монако. Т.е. деветият вероятно е извън страната и не се знае в болница ли е или не.

# 12 118
Двама души от новозаразените 9 в Плевенска област са възрастно семейство,самотноживеещи,трудноподвижни и изобщо не знаят как може да са се заразили.Снощи бях в СП и ги видях.

Кое му е странното, щом са възрастни и трудноподвижни, то идва някой все за нещо да ги обслужва, я са ходили при ЛЛ за изписване на лекарства по ЗК , я идва социален патронаж, я съсед им пазарува и тн, и тн..

# 12 119
Цитат
"Повечето хора (80%)"... значи ли това, че 20% стигат до болници? 20% на 1000 са 200 човека... на 10000 - 2000... на 100000 - 20000. Какъв капацитет имат нашите болници? Колко време трае лечението, за да се сметне с каква скорост трябва да излизат новозаразените, за да не се запълни този капацитет?
Математика на щаба ги е пресмятал тия неща и каза че минем ли стъпалото от 300 на ден, това означава че ще запълним капацитета на здравната с-ма. Т.е. тогава ще се засилим към сръбски сценарий и у нас. Сърбите (с нашето население) вече го минаха това стъпало та затова се случва всичко което се случва там в момента. Ама и там като при нас дискотеки и мачове бяха по важни от о-веното здраве.

Общи условия

Активация на акаунт