COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 378 385
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 12 165
Около 40% може да се заразят от контактните хора на болен, 60% не са възпремчиви към вируса или просто нямат толкова непосредствен контакт за да приемат достатъчен вирусен товар за зарязаване. Факторите са доста комплесни като ген, имунитет и ред други, все още усилено текат научни проучвания. Сетих се за починалият лекар от бърза помощ светла му памет. Правил изкуствено дишане на "излекуван от ковид", но не му казали което си е почти престъпление, подозирам, че е поел огромен вирусен товар от дробовете на болния и вирусът си е бил там напълно жизнеспособен, това с обикновен PCR тест не може да се засече, може с проба взета от дробовете или други способи, но не с тампон от гърлото/носа.

Последна редакция: ср, 08 юли 2020, 16:11 от pehoko

# 12 166
Цитат
мой близък се разболя, а жена му и децата  -отрицателни, въпреки че цяла седмица от боледуването, докато се сети да се изследва и  излезе резултатът - си живееха нормално, пътуваха в една кола и т.н.
Това е много странно, това наистина са много интензивни контакти при които би трябвало да стане заразяване. Не може да се обясни това с различни щамове на вируса, защото вируса мутира в обратна посока, става по заразен но не по лек, както всички очакват, както е заявил вчера Кунчев. Това всъщност е една от най големите мистерии на вируса, както пак Кунчев обясняваше преди 2, 3 седмици. Че механизмът му на препредаване все още не е напълно изяснен и не може да се обясни защо има хора т.нар. супер-спрейдари, които заразяват 10-ки други понякога само за часове ако става въпрос за масово събитие, а има случаи точно като този на заразен член от сем. който не заразява абсолютно никого дори членовете на своето сем. с които има най интензивен контакт а носи вируса месеци наред както обясняваше. (Има доста такива случаи в нашето епидемиологично дърво.)

# 12 167
  • София
нашата работа в момента ми изглежда по следния начин - не знаем какъв е този вирус, не знаем как се предава и как не се предава, не знаем колко и какви поражения може да донесе, не знаем как можем да се предпазим, и въпреки всичко се врем с тоя вирус навсякъде и се правим, че не съществува. Като децата, които вдигат ръце над главите си като покривче и крещят "къща, къща" и очакват да са защитени.

# 12 168
Много съжалявам, че трябва да потвърдя новините за Австрия. Мога обаче и да потвърдя, че тук има голяма разлика в цифрите последните три седмици, та и австрийците не са от "най-сигурните" туристи. Както казах вчера, в Горна Австрия дори минаха на една стъпка назад и вкараха отново правила.

Със смесени чувства съм към това, че отрязаха България и Румъния, докато предлагат помощ за случаите на сърбите. Курц разказва, че новите случаи дошли от Балканите, а малко след това Президентът, който се похвали, че е в приятелски отношения с новия президент на Хърватска, каза, че и той ще ходи на почивка в Хърватска, та разбирал, че австрийците ще ходят там.

Скрит текст:
Първо се скри, после го хванаха след забранения час в едно заведение и щедро каза, че той ще поеме глобата на гастроноама (е, да, не се бяхме сетили, че той е богат и може).. А сега напук на другите управници казва да ходим там, защото: "Ако на съседите им е добре - и на нас ние добре". В същото време България е в "забранения" списък. Имиждът му започна в моите очи да се попроменя.

За да съм максимално коректна, ще допълня, че контролата по границите със Словения и Унгария ще бъде удвоена. Икономически уж се пооправяли нещата. 440.000 безработни и 400.000, които са от субсидирания модел на държавата.

ПП Страните в червено са опасните за австрийци според министерството. Какво значи това? Че, ако работодателят се заинати за карантината, може и да не ти я плати. Най-вероятно и тестът ще се наложи да е от собствения джоб, защото все пак е официално предупреждение от министерството.

Последна редакция: ср, 08 юли 2020, 16:18 от Анонимен

# 12 169
Цитат
мой близък се разболя, а жена му и децата  -отрицателни, въпреки че цяла седмица от боледуването, докато се сети да се изследва и  излезе резултатът - си живееха нормално, пътуваха в една кола и т.н.
Това е много странно, това наистина са много интензивни контакти при които би трябвало да стане заразяване. Не може да се обясни това с различни щамове на вируса, защото вируса мутира в обратна посока, става по заразен но не по лек, както всички очакват, както е заявил вчера Кунчев. Това всъщност е една от най големите мистерии на вируса, както пак Кунчев обясняваше преди 2, 3 седмици. Че механизмът му на препредаване все още не е напълно изяснен и не може да се обясни защо има хора т.нар. супер-спрейдари, които заразяват 10-ки други понякога само за часове ако става въпрос за масово събитие, а има случаи точно като този на заразен член от сем. който не заразява абсолютно никого дори членовете на своето сем. с които има най интензивен контакт а носи вируса месеци наред както обясняваше. (Има доста такива случаи в нашето епидемиологично дърво.)
Знам за друг такъв случай и аз от личните ми контакти.
Мисля, че за лесното заразяване ставаше дума за по-добрата репликацията му в носоглътката.

# 12 170
  • Sofia
Здравейте! Не мога да изчета цялата тема, защото е километрична, но имам 2-3 бързи въпроса – ако се намери кой да ми отговори, ще бъда благодарна.
Къде в София мога да се тествам за COVID? Имам предвид платено, защото не разполагам с направление.
Колко струва самото изследване (визирам онова, по-сигурното)?
Има ли опашки, чака ли се много пред пунктовете, извършващи тестове за COVID?

# 12 171
На фона на втора вълна от коронавирус, целият град Мелбърн е заключен за шест седмици.

Но за 3000 души, които живеят в блокове с обществени жилища, в събота бе наложено още по-строго заключване.
За разлика от други мелбърнци, жителите на деветте кули не могат да напуснат по никаква причина - те са обект на полицейска охрана.
Това е най-трудното блокиране досега в Австралия.
„Указанията за задържане“ в предградията на Флемингтън и Северен Мелбърн са за да задържат куп инфекции, открити в някои от сградите.
Стотици полицаи бяха изпратени на обектите веднага след обявяването на живо по телевизията от премиера на Виктория Даниел Андрюс.
В официално писмо, разпространено до жителите, се казва, че блокирането ще продължи между пет и 14 дни.
По-голямата част от жителите имат ограничен доход и идват от неанглоезичен произход. Много от тях са мигранти - някои пристигнали като бежанци - от африкански нации, Виетнам и Китай. Има много млади семейства и пенсионери.
Премиерът Андрю описа някои, живеещи в кулите, като сред най-"уязвимите" хора на държавата.
Имаше опасения относно храните, лекарствата и бебешката храна. Държавните служители заявиха, че ще продължат да осигуряват основни доставки.
В някои случаи пратките с храна се оставят на прага на вратата или във фоайетата на долния етаж без предупреждение.
Здравните служители казват, че блокирането е било необходимо, тъй като рискът от разпространение на вируса е висок в кулите, поради единични асансьори и тесни общи пътеки. Те са като "вертикални круизни кораби", каза високопоставен здравен служител.
"Толкова много хора разбраха за това чрез телевизия на живо. Нямаше уважението и достойнството хората  да бъдат уведомени", казва Дима Абду, студент, който живее в една от кулите.
Тя каза пред Би Би Си: "Веднага след като премиерът го обяви, вече имахме полиция, която ни казваше, че не можем да си тръгнем. Хората бяха наранени и шокирани, мислейки:" О, какво направихме грешно? "
Здравните работници остават на кулите, методично тествайки жителите. От събота са намерени поне 75 случая.

За разлика от тези в кулите обаче, други мелбърнци могат да напуснат дома си за основни цели за работа, упражнения, пазаруване и грижи.
https://www.bbc.co.uk/news/world-australia-53316097

# 12 172
Цитат
130 лв. май беше тестването с ПСР което е по сигурното. В този дух беше сумата.

# 12 173
  • София
Тея глупави австралийци 100 тъй праят ся, ми туризма ?

# 12 174
  • София
Здравейте! Не мога да изчета цялата тема, защото е километрична, но имам 2-3 бързи въпроса – ако се намери кой да ми отговори, ще бъда благодарна.
Къде в София мога да се тествам за COVID? Имам предвид платено, защото не разполагам с направление.

https://www.cibalab.com/products-department.php
Цибалаб имат много лаборатории из цяла София, на сайта им има карта.

Бодимед пък взимат по домовете на приблизително същата цена от 130 лв.

https://bodimed.com/bg/%D0%B8%D0%B7%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B … 0%B8%D0%BD%D1%84/

# 12 175
Кантарджиев днес: Берем плодовете на масовите събирания и абитуриентските балове
(Дал е интервю за предаването "Добър ден, България" по радио Фокус)

Скрит текст:
Берем плодовете на масовите събирания и абитуриентските балове", това каза директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, по повод рекордния брой заразени с новия коронавирус, цитиран от Агенция "Фокус".

"Броят на новите доказани случаи расте от 12 дни и вече имаме седмици с повече от 100, 150 заразени дневно, което води до някои необходими анализи, които ежедневно на срещите си обсъждаме. Засега се увеличава контролът на въведените у нас мерки.

С удължаването на епидемичната ситуация не бива да се допуска събиране на много хора в магазини и публични закрити пространства, където задължително трябва да се носят маски. Носенето на маски е задължително и в градския транспорт. Мога да кажа, че вече берем плодовете на абитуриентски балове, на масови събирания, така както преди 10 дни беряхме плодовете от събирания и празненства", допълни проф. Кантарджиев.

"Важно е в болниците да не се допуска разпространение на заболяването", уточни проф. Кантарджиев.

"Необходимо е стриктно спазване на правилата за работа и все повече болници да се включват, за да се поемат новите случаи", каза още той. Важен е и контролът на работодателите в големите работещи колективи, подчерта професорът.

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-koronavirus/kantardzhi … te-balove-6112008

# 12 176
  • София
Предполагам, че почти всички по-големи частни лаборатории правят тест.
Аз два пъти си правих кръвни изследвания по друг повод в Цибалаб и си пускам комбиниран тест за антитела на Роше, струва 13 лв. Правят и PCR мисля, че е 120 лв, не съм чакала специално за теста, но обикновено сутрин има доста голяма опашка от хора, които чакат за различни изследвания.

# 12 177
Докъде стигнахме...да се въвеждат същите мерки като в червен Китай Sad И то за болест която я да я не убива 0.5% от заболелите
Те и в Нова Зеландия не падат по-долу, ама нали са "отличници"....

# 12 178
В моята ПКК се наблюдават ниски неутрофили - гранулоцитопения.

Лимфоцитите са ми в норма - 51% (реф. 21-53%). Всичко останало, биохимия (глюкоза, бъбречна, чернодробна) включително, са ми перфектни. А, аз си продължавам с кашлица и субфебрилна (37,6 в момента)... Да видим кога и на какво ще му излезе края...
Бързият тест за антитела - отрицателен и той (се очакваше). LDH - в норма. Д-димер ще го чакам до края на седмицата, но щом тромбоцити са ми нормални не очаквам от там нещо притеснително.

Какво ще рече сега ниски неутрофили, кашлица и субфебрилна...? Rolling Eyes

# 12 179
  • Пловдив
При вирусните инфекции неутрофилите са ниски.

Общи условия

Активация на акаунт