COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 378 798
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 12 150
  • Italia
Скрит текст:
Именно, от границите направо в предвидени за това места (дали хотели или други места важно е да са изолирани и под наблюдение и контрол ), оттам нататък като оставихме на съвест и манталитет ето докъде я докарахме, и това е само загрявката, тепърва ще имаме видими резултати (това го казвам без ирония!)

Това струва много пари, ама много. Да не ти говоря какво ограничаване на свободи е по европейските разбирания.
Няма как да се случи такова нещо.

В Гърция не е ли така в момента, ако тестът, който са ти направили на границата при влизане в Гърция се окаже положителен, оставаш 14 дни под карантина в гръцки хотел и не те пускат да се прибереш в България?

Първо те тестват избирателно влизащите в момента. Второ не съм чула да не пускат свои граждани да се прибират откъдето и да е било, както и прибралите се гърци да ги държат някъде под карантина.
Та има някаква съществена разлика.

Всъщност не е чак толкова трудно приложимо, във Словакия беше въведено. Всеки пристигащ в държавата (само словаци или такива с постоянно пребиваване) се регистрираше на кой граничен пункт ще пристигне. Пристига патрул отвежда пристигналите в карантинен хотел. Бяха използвани курортни коплекси (и не само), които обикновено струват 80-100 евро нощувка, но при карантината  се плащаше 30 евро. Стоиш една седмица, правят ти тест и ако е негативен,  на 7 ден те закарват до жилището ти, където продължаваш карантината до 14 дни.

# 12 151
Кунчев снощи го отрече това нещо в Референдум, уви. Каза - повече заразен е вирусът, но НЕ протича по-леко.
Уважавам го Кунчев, но мисля медицинските въпроси не са му силата, примерно той беше казал, че юни месец епидемията ще приключи.  По тези въпроси предпочитам да вярвам повече на лекари от първа линия, просто все още не се е събрала "критична база данни" за да се обяви официално в авторитетно научно издание, че вирусът наистина е намалил силата си.

# 12 152
Аз все пак не мога да отрека, че Кунчев е бил прав за сухото и топло време, просто закритите дискотеки с климатиците, които са явни развъдници не отговарят на това условие. Казвам го понеже зна от пръва ръка за заразен, който общува на открито с хора и продължитлено време и не заразява никой.

# 12 153
Дано да е така както казваш. Надявам се и аз, силно при това. Въпреки че шефката на лабораторията в Токуда не ми е мерило за лекар от първа линия, тя все пак констатира има или няма зараза, не наблюдава протичането, затова ми е и странно, че се изказва. Да излезе с името си някой, дори от Токуда, който лекува пациентите и да го каже.

# 12 154
Аз гледам основно тези лекари по CNN, доста от тях го казват от първа ръка. Тоя в Тексас примерно каза, че преди 3 месеца сякаш са лекували друго заболяване, сега било коренно различно, много е "шантав" тоя вирус, каза 96% от пациентите преборвали болестта в болница. Сега от щам до щам на ковид може би има разлика, но за тоя нашия европейски и американският знаем, че са почти напълно сходни.

# 12 155
  • София
https://topnovini.bg/novini/863864-balgarski-i-srabski-turisti-s … s-na-ostrov-tasos
Български и сръбски туристи с коронавирус на остров Тасос

# 12 156
  • София
Заради страха от нов пик на заразата в някои страни са готови да посегнат и на "светая светих" - приемане на завръщащи се собствени граждани.
Австралия вероятно ще забави процеса по завръщането на свои граждани от чужбина, заяви днес австралийският премиер Скот Морисън на фона на увеличаването на случаите на заразяване с коронавирус в Австралия.
Съседната на Австралия Нова Зеландия вече предприе тази стъпка, като обяви вчера, че в продължение на три седмици националните авиолинии няма да превозват пътници до Нова Зеландия, за да може да бъде облекчена ситуацията в центровете, в които се настаняват пристигащи, които подлежат на карантина.

от ТУК
При нас едни стадиони и дискотеки не могат да затворят - щото не можело било да се пречи на бизнеса. Остава да уточним на ЧИЙ точно бизнес не трябва да се пречи - и всичко ще е ясно. Защото все пак трябва да се знае - това не е бизнесът в България, това е един точно определен бизнес. И заради него всякаква идея за ограничения се обявява за кощунствена, властта се крие зад гръмки фрази като демокрация, свободна воля и личен избор на гражданите, като ни утешава с това, че стяга за нас болниците. ooooh!
Нямам друго обяснение за случващото се, колкото и нелепо да звучи.

# 12 157
  • София
София    10
София (столица)        68

———

Вече имаме две Софии, едната е столица Simple Smile

До кога с тази простотия, да копираме щяло и нещяло????

# 12 158
Двама зам.-кметове на Русе също са с коронавирус

https://www.actualno.com/ruse/dvama-zam-kmetove-na-ruse-syshto-s … news_1479590.html

Забележете че от изследваните 10 контакни лица на кмета заразени са 2-ма. Това означава че репродуктивното число у нас на вируса е доста високо. Защото ако приемем че кмета заради спецификата на своята дейност заразява повече от обикновенният човек който е по малко социално активен от един кмет, според мен репродуктивното число в момента се движи някъде около 1,4, 1,5. Т.като заразата в момента е поета от младите а те също са доста социално активни, и това допълнително вдига репродуктивното число на вируса. Също така процента на препредаване сред контактните на кмета е доста висок. 6,5% от посочените от него като контактни са заразени и то при условие че все още не са изследвали всичките тия 31 души, в статията се посочва 2 от 10 изследвани са заразени, а епидемиологичното проучване сред контактните на кмета продължава.

Иначе кмета е развил бронхопневнония, настанен е в болница, като състоянието му към този момент е стабилно.

# 12 159
Росен Петров за бюджета за НОИ –най-после някоя публична личност да го каже, както и за това кой най-добре си е направил сметката.
https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8781617

# 12 160
Вчера ви писах, че колега на мъжа ми е с ковид. Изследванията на всички други са отрицателни. Което малко ме озадачава. Нали уж много бил заразен вируса. Те стоят в работата си без маски. Той миналата седмица три дни бил в болничен, защото не се чувствал добре, но в четвъртък и петък е бил на работа вече. Дори човекът, с когото работи в една стая, е отрицателен.

Чудя се дали не е било рано да правят тестове и затова да са им отрицателни...

# 12 161
@Тесла репродуктивното число въобще не се изчислява така от човек на човек както смяташ. То се изчислява на много по-широка епидемиологична база. BTW пуснах един мейл на проф. Витанов тъй като видях да споменава числото 1.25, да видим дали ще отговори нещо.

Последна редакция: ср, 08 юли 2020, 15:57 от pehoko

# 12 162
Е аз нямам достъп до тази широка епидемиологична база, мога да си правя изводи само от късчета информация.
Цитат
Вчера ви писах, че колега на мъжа ми е с ковид. Изследванията на всички други са отрицателни. Което малко ме озадачава. Нали уж много бил заразен вируса. Те стоят в работата си без маски. Той миналата седмица три дни бил в болничен, защото не се чувствал добре, но в четвъртък и петък е бил на работа вече. Дори човекът, с когото работи в една стая, е отрицателен.

Чудя се дали не е било рано да правят тестове и затова да са им отрицателни...
Какви тестове са им правени, ако са ПСР 3 дни от хипотетично заразяване са достатъчни, за да се повиши успеваеността на теста. При бързите тестове трябват около 10 дни да минат от хипотетичното заразяване за да се повиши точността им и да засекат антитела ако ги има.

# 12 163
При нас едни стадиони и дискотеки не могат да затворят - щото не можело било да се пречи на бизнеса. Остава да уточним на ЧИЙ точно бизнес не трябва да се пречи - и всичко ще е ясно. Защото все пак трябва да се знае - това не е бизнесът в България, това е един точно определен бизнес. И заради него всякаква идея за ограничения се обявява за кощунствена, властта се крие зад гръмки фрази като демокрация, свободна воля и личен избор на гражданите, като ни утешава с това, че стяга за нас болниците. ooooh!
Нямам друго обяснение за случващото се, колкото и нелепо да звучи.

Никой не би ритнал стола, на който стои. Не е тайна, че такива са финансистите на правителството ни (и това, и предходното) - собственици на барове, хотели, казина. Като нека не се лъжем - тяхната основна функция не е това, което се вижда отвън. Изобщо става въпрос за толкова пари и власт, че според мен единственото, което ще се случи при 200 новозаразени е да си го прехвърлят от единия джоб в другия. И моля да спрем да споделяме за някакви единични трагични случаи от интернет. Знаем до какво може да доведе този вирус. Знаем колко хора умират ежедневно. Нужно ли е да се натоварваме с всеки случай поотделно. На мен лично ми идва в повече.

# 12 164
  • Бургас
Вчера ви писах, че колега на мъжа ми е с ковид. Изследванията на всички други са отрицателни. Което малко ме озадачава.  
явно някои щамове не са много заразни или някои хора имат някакъв имунитет,  мой близък се разболя, а жена му и децата  -отрицателни, въпреки че цяла седмица от боледуването, докато се сети да се изследва и  излезе резултатът - си живееха нормално, пътуваха в една кола и т.н., без никаква изолация, колегата му - с когото са в близък контакт - също нищо му нямаше
мен пък вече тестовете са ми съмнителни, постоянно се пише, че на някого първият тест бил отрицателен, а после - положителен.... че то така за никой отрицателен тест не може да си сигурен че наистина е отрицателен

Общи условия

Активация на акаунт