COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 378 362
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 12 510
"Хората искат хляб и зрелища" , не е моя мисъл, а на древноримския поет-сатирик Ювенал който с едно изречение описва нравите на римското общество .Народът искал само храна и развлечения, а политиците с удоволствие развращавали плебса с кървавите гладиаторски игри и „купували” по този начин подкрепата му. Защо звучи някак познато?
За жалост човекът не се е променил от появата на първите общества. Бил е такъв и преди Римската империя, такъв е и след нея.

Повечето хора трябва да пострадат лично, за да повярват?!
„О, свещена простота!"

# 12 511
Отчаяна съм от България. Как така ще разчитаме само н съвестта на хората! Защо са ни Конституция, закони правила. Ами да премахнем парламент, съд, затвори. Разчитаме на хората.
Толкова години цивилизация, а ни връщат в първобитния строй, всеки да спасява сам себе си.
Към това добавям защо трябва да им плащаме заплати на тези горе, защото те са от нашите данъци, не идват от другаде.

# 12 512
Цитат
Защо мерките и затварянето март да са били не на време и нямали смисъл бе хора. Тогава имаше висок потенциал вируса да се разпространи много масово заради големия брой завърнали се от чужбина. Именно тези мерки позволиха заразата да бъде изолирана по места и огнища и още да бъде владяна.
От мерките имаше смисъл но бяха неневременни. Бяха грешка, въпреки че те ограничиха вируса. Оказаха неблагоприятно влияние и на финансите на държавата. Един вид опитахме да спечелим маратон със изтискващ силите спринт в началото. Маратон така не се печели. А битката с вируса е маратон. Не знам дали ще ме разбереш какво ти казвам. Тези мерки моделираха о-вото и са една от причините за всички неща които ги коментираме като о-вени настроения. Реакцията на държавата спрямо тогавашната ситуация беше излишно и ненужно силна защото битката с вируса е многопластова в нея има и битка за о-веното мнение (не знам дали се изразявам правилно). Всъщност това че ограничихме толкова успешно вируса в началото роди тази огромна почва за конспирации, отричане на мерките, на вируса и т.н, защото го направихме да изглежда слаб, преувеличен. Станахме един вид жертва на успеха си като о-во, тука не говоря за хората пишещи в темата. А чисто икономически с ненужно силната и излишна реакция на държавата изгърмяхме един икономически патрон който беше хубаво да си запазим за по късно. Това е една от основните причини 1 500 000 в момента да ни дънят. И възхода на вируса да е толкова мощен. Така ги виждам нещата в пълната им картина не само относно вируса.

# 12 513
С тази ИП март месец само настроиха хората негативно. Грешка беше да се подхожда така рязко и настървено, защото стана обратния ефект. Сега думата карантина е лоша дума. Дума, свързана не с опазване на здравето, а с безработица, фалити и ограничаване на свободите. Изтървахме работата, ще свикваме, де ще ходим. Аз съм края на майчиството ми и работя в туристическа агенция. Чудя се септември ще тръгне ли детето на ясла, ще има ли къде да се върна на работа, ще си намеря ли друга работа. И това се чудят много хора, адски много хора.

# 12 514
  • София
Защо мерките и затварянето март да са били не на време и нямали смисъл бе хора. Тогава имаше висок потенциал вируса да се разпространи много масово заради големия брой завърнали се от чужбина. Именно тези мерки позволиха заразата да бъде изолирана по места и огнища и още да бъде владяна. Били твърди. Ами да, тогава се де действаше с твърда ръка, сега не, изводите може да си правите сами. И моля разни палячовци да не излизат с тезата, че  сме били си съсипали икономиката и неможело така, не не сме си съсипали ние икономиката, икономиката се съсипа на световно ниво, и това се отрази съответно и у нас.

Затварянето през март беше направено със заплаха - ще има много починали, може да изгубим близки..... Хората се уплашиха, затвориха се. Обединиха се, вярваха, че ще се справим с "врага".

Не се случи нищо от това което ни каза генерала в онази прочувствена реч и хората се почувстваха излъгани.

Сега вече думите на генерала може да се сбъднат, но вече малко хора искат да ги чуят, защото вече се бяха доверили....

Имаше мерки които направо бяха пресилени - - затваряне на паркове и планини ...

Идващите от чужбина бяха поставяни под карантина, но непрекъснато идваха сигнали за неспазването й. Не се знае колко се е спазвала, когато на места не проверяваха.

Според мен, бройките не бяха толкова малки още през март, просто нямаше достатъчно тестове. Пробите не се взимаха правилно, защото нямаше достатъчно обучен персонал.

Мисля, че утре няма да сме над 200. Миналата седмица така рязко скочиха и след това слязоха надолу. Възможно е да са добавени  някои резултати от предишни дни, надявам се да е така Simple Smile

# 12 515
  • 1st floor
Що за човек може в такава ситуация да тръгне на почивка! Наистина ли има хора, които могат до такава степен да се абстрахират от случващото се и да почиват спокойно, спазвайки или неспазвайки мерки.
Бях на морето и сега заминавам пак. Всъщност там се срещам с много по-малко хора. Особено на затворени пространства.  Влизам веднъж дневно в един малък магазин. И за пет дена влязох в три бензиностанции. В София ми се налага да общувам с много повече хора. На морето с почти никой. Но не ходим в претъпканите курорти. Рай си е там, жалко че ще ми свърши отпуската и ще се блъскам всеки ден в метрото в час пик. И се научих да се абстрахирам от случващото се, да. Избягвам масови събирания, ресторанти на закрито, партита с много хора, нося маска, мия ръцете. Когато не мога да се измия, слагам дезинфектант. Но отказвам да параноясвам.

# 12 516
  • София
Цитат
Защо мерките и затварянето март да са били не на време и нямали смисъл бе хора. Тогава имаше висок потенциал вируса да се разпространи много масово заради големия брой завърнали се от чужбина. Именно тези мерки позволиха заразата да бъде изолирана по места и огнища и още да бъде владяна.
От мерките имаше смисъл но бяха неневременни. Бяха грешка, въпреки че те ограничиха вируса. Оказаха неблагоприятно влияние и на финансите на държавата. Един вид опитахме да спечелим маратон със изтискващ силите спринт в началото. Маратон така не се печели. А битката с вируса е маратон. Не знам дали ще ме разбереш какво ти казвам. Тези мерки моделираха о-вото и са една от причините за всички неща които ги коментираме като о-вени настроения. Реакцията на държавата спрямо тогавашната ситуация беше излишно и ненужно силна защото битката с вируса е многопластова в нея има и битка за о-веното мнение (не знам дали се изразявам правилно). Всъщност това че ограничихме толкова успешно вируса в началото роди тази огромна почва за конспирации, отричане на мерките, на вируса и т.н, защото го направихме да изглежда слаб, преувеличен. Станахме един вид жертва на успеха си като о-во, тука не говоря за хората пишещи в темата. А чисто икономически с ненужно силната и излишна реакция на държавата изгърмяхме един икономически патрон който беше хубаво да си запазим за по късно. Това е една от основните причини 1 500 000 в момента да ни дънят. И възхода на вируса да е толкова мощен. Така ги виждам нещата в пълната им картина не само относно вируса.
Аз не съм съгласен с това. Голяма част от мнозинството бе подобно настроена още тогава. След март имаше период, в който се движихме много добре и владеехме ситуацията с вируса. Ако не бяхме свалили рязко мерките щяхме да продължим да го правим и да владеем маратона, за който ти говориш. А с какво точно сме виновни ние, че фирма х затваря за производство завода си в Германия, което съответно се отразява и на завода в Каспичан, но обществото от ганьовци трябва да ревне, че са му съсипали с мерките бизнеса. Всичко тръгва от това общество. Ако сред него имаше повече интелигентни и разбиращи хора, сега нямаше да има вицове от рода трябва ли още да си мия ръцете. Лошото е , че и управлението ни е с този умствен багаж.

# 12 517
Скрит текст:
Що за човек може в такава ситуация да тръгне на почивка! Наистина ли има хора, които могат до такава степен да се абстрахират от случващото се и да почиват спокойно, спазвайки или неспазвайки мерки.
Бях на морето и сега заминавам пак. Всъщност там се срещам с много по-малко хора. Особено на затворени пространства.  Влизам веднъж дневно в един малък магазин. И за пет дена влязох в три бензиностанции. В София ми се налага да общувам с много повече хора. На морето с почти никой. Но не ходим в претъпканите курорти. Рай си е там, жалко че ще ми свърши отпуската и ще се блъскам всеки ден в метрото в час пик. И се научих да се абстрахирам от случващото се, да. Избягвам масови събирания, ресторанти на закрито, партита с много хора, нося маска, мия ръцете. Когато не мога да се измия, слагам дезинфектант. Но отказвам да параноясвам.
На мен подчертаното не ми се получава. Радвам се за теб и за такива, които влагат и разумност, но вие сте може би 10-тина процента, останалите са "живота е сега и днес, утре може и да няма".

# 12 518
Честно писна ми. Според мен РЗИ вече нямат капацитет да тестват, другата седмица- съвсем ще изтърват нещата.
За ВТ ви писах вчера 0 след бала и огнището, днес 8. Кой знае колко още има, които не са установени.
Отивам на басейн, да се заразявам и точка. Аман. То ясно, че ще ме заразят ами поне да е когато аз реша и по моя начин.
Какво затваряне септември бе хора то при тоя ръст няма да има кой да е болен до тогава, или ще сме измрели или изкарали го, това са два месеца все пак до 15.09.
А за българите дето не можело да ги спрем да се връщат, ами извинявай ама има доста които сами избраха да не го правят, а има и такива дето от март са се върнали по няколко пъти. Е точно тия вторите моля те не ми казвайте, че са се затъжили много за близките си.
Имам приятелка от Испания дойде си, там стоя затворена и не можеше да излиза, а сега като луда обикаля България - по заведения, кръчми с влак и къде ли не. Тя е здрава, но не осъзнава ли, че може да се зарази тук? Луда работа.

# 12 519
Хората март месец ги беше страх. С мерки, без мерки, така или иначе много щяха да си седят по домовете. Друга грешка - имахме мерки добре, те забавиха вирусът, добре. Нямахме обаче тестове ... е, какво по точно спечелихме? Едно забавяне. Е сега е време за мерки..

# 12 520
Цитат
Аз не съм съгласен с това. Голяма част от мнозинството бе подобно настроена още тогава. След март имаше период, в който се движихме много добре и владеехме ситуацията с вируса. Ако не бяхме свалили рязко мерките щяхме да продължим да го правим и да владеем маратона, за който ти говориш. А с какво точно сме виновни ние, че фирма х затваря за производство завода си в Германия, което съответно се отразява и на завода в Каспичан, но обществото от ганьовци трябва да ревне, че са му съсипали с мерките бизнеса. Всичко тръгва от това общество. Ако сред него имаше повече интелигентни и разбиращи хора, сега нямаше да има вицове от рода трябва ли още да си мия ръцете. Лошото е , че и управлението ни е с този умствен багаж.
Вие наричате "мерки" заключването, но то е само част от мерките, които са инструмент в стратегията за справяне с пандемията.
За мен стратегия/план вече е ясно, че е нямало, няма и няма да има...

# 12 521
Честно писна ми. Според мен РЗИ вече нямат капацитет да тестват, другата седмица- съвсем ще изтърват нещата.
За ВТ ви писах вчера 0 след бала и огнището, днес 8. Кой знае колко още има, които не са установени.
Отивам на басейн, да се заразявам и точка. Аман. То ясно, че ще ме заразят ами поне да е когато аз реша и по моя начин.
Какво затваряне септември бе хора то при тоя ръст няма да има кой да е болен до тогава, или ще сме измрели или изкарали го, това са два месеца все пак до 15.09.
А за българите дето не можело да ги спрем да се връщат, ами извинявай ама има доста които сами избраха да не го правят, а има и такива дето от март са се върнали по няколко пъти. Е точно тия вторите моля те не ми казвайте, че са се затъжили много за близките си.
Имам приятелка от Испания дойде си, там стоя затворена и не можеше да излиза, а сега като луда обикаля България - по заведения, кръчми с влак и къде ли не. Тя е здрава, но не осъзнава ли, че може да се зарази тук? Луда работа.
Ами това болднатото е типично за българите, които работят в чужбина и се връщат в Бг за лятото: обиколя'т родата, после тръгват на няколко почивки в Бг, като в няколко града имат и други приятели и роднини и с тях се срещат...

# 12 522
Аз искам да чуя мнението на ген. Мутафчийски. Убедена съм, че екипът му има реалистичен поглед върху ситуацията, който вероятно максимално се покрива с нашия.

# 12 523
  • София
Скрит текст:
Бях на морето и сега заминавам пак. Всъщност там се срещам с много по-малко хора. Особено на затворени пространства.  Влизам веднъж дневно в един малък магазин. И за пет дена влязох в три бензиностанции. В София ми се налага да общувам с много повече хора. На морето с почти никой. Но не ходим в претъпканите курорти. Рай си е там, жалко че ще ми свърши отпуската и ще се блъскам всеки ден в метрото в час пик. И се научих да се абстрахирам от случващото се, да. Избягвам масови събирания, ресторанти на закрито, партита с много хора, нося маска, мия ръцете. Когато не мога да се измия, слагам дезинфектант. Но отказвам да параноясвам.
На мен подчертаното не ми се получава. Радвам се за теб и за такива, които влагат и разумност, но вие сте може би 10-тина процента, останалите са "живота е сега и днес, утре може и да няма".
Нана, дистанция на морето не се поддържа толкова трудно, в градския е по-трудно! И да, сравнимо Е с работата. Моите 35 колеги нито ги знам по кои барове ходят, нито ми дават отчет дали по сбирки и пр. Пясък, море, слънце, дистанция и дезинфекция. Последните ги спазваме ежедневно, учудвам се, морската вода и пясъка толкова ви натоварват.
Мисля, че е време да узреете, че и догодина няма да се мине без Д-така по морето и навсякъде. Така или иначе сме длъжни да спазваме трите Д-та, не виждам защо да няма малко пясък и море между тях;)))

# 12 524
  • Пловдив
ББ каза, че няма да ни затваря, а не че няма да се взимат мерки. Този човек как не вдяна, че трябва да има повече контрол на тези мерки. Фандъкова де се вземе в ръце и да въдвори малко ред в града си. Да натиснат и магазините да се следи стриктно носенето на маски и то основно от персонала. Да разлепят навсякъде как се носи маска. Елементарни неща, които никой не прави. Защо? Защото сме тъпоумни.

Синът на колега, на 8 години, от снощи е в болница със симптоми на Ковид - температура, болки в гърлото и затруднено дишане. Детето ходи на тренировки по футбол три пъти седмично. Взели са му проба, но е странно, че са ги настанили в стая с друго дете и майка. Това в детска клиника на УМБАЛ Св. Георги - Пловдив. Дано не е това. То изкара доста тежък бронхит през зимата.
Направо не ми се мисли, че сме 5 човека фирма и никак не ми се иска да ни затворят.

Последна редакция: чт, 09 юли 2020, 09:16 от dundi73

Общи условия

Активация на акаунт