COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 377 929
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 12 735
  • Countryside
Е няма да изгорят я, въведоха мерки. За 5 дни! Дано скоро се сетят да ги удължат.

Сега да видим кой колко ще ги спазва и  как реално ще се осъществява контрол. Подадоха топката на кметовете, РЗИ и всякакви знайни и незнайни агенции. Данчето, още ще олекне ми се струва. Още март се изложи с твърдението че ГТ се  дезинфекцира три! пъти на ден. То за целия си живот автопарка на ГТ дали е бил дезинфекциран и един път...

Последна редакция: чт, 09 юли 2020, 14:36 от Г-жа Букет

# 12 736
  • София
Ами така е като имаш ниско самочувствие и лоша съвест няма да имаш смелостта да искаш и ти тестове на границата и да пазиш страната си. Тука, където мутрите командват всичко, дори възможността да идеш на плаж, е така.

# 12 737
Ще ги държи, защото става дума за България. Другаде никой няма да я отрази иска ли, не иска ли, колко я е страх.

Не става изобщо въпрос за страх. Няма проблем, който да се реши със страх. Проблемите се решават с активни мерки, колкото и неприятни да са. Сегашният - засега няма друг начин за справяне с него.

# 12 738
  • София
Май наистина е трудно за някои.
Колко много положителни ще откриеш, ако няма такива? Ако ще и милион теста да направиш- като няма- ня- ма.
Повече направени тестове, повече открити- значи има. И-ма.
Я да няма положителни, ще намериш... друг път.

Да, има повече положителни, защото се правят повече тестове. Но се правят повече тестове, защото има повече симптоматични. Просто някои пропускат тази малка част от причинно-следствената верига.

А както се вижда от трупащите се изследвания, неглижируемо малък процент са изкарали вируса, дори в най-силно засегнатите държави.

# 12 739
Лагът на хоспитализирани, интензивни и починалите при ръст от нисък % стари и онтосително висок млади е по-дълъг, около месец, справка Южна Корея. Но като цяло мисля, че чакаме бройки от порядъка на 10-20 починали дневно, а не стотици. За интензивното - там като цяло е голямо текучество, в момента, в който е възможно, болните се местят в други отделения и вероятно бройката ще се запази под 50. Сред починалите има и рязко влошили се, които не знам дали ги броят, ако починат скоро след приема.

# 12 740
Vrabcho_ , защото не са се сблъскали челно с вируса. Питай колегата ми, който чака да излезе тестът на детето му, в болница е със задух и болки в гърлото.
Пък ти си живей, както решиш, стига да не пречиш на другите.
Живея си, не ме мисли. И никому не преча, в никого не се завирам, нито му кихам или кашлям в гърба. Досега и аз не съм попадала на такъв.
Дано е добре детето бързо оздравяване му пожелавам. Но ако тестът му е отрицателен какво? Ако не е корона, какво правим? По-малко болно ли е и по-малко ли ще е притеснението? То даже с тези симптоми най-вероятно не е короновано, а кара някой летен грип. Това си е филмиране и то е много по-вредно от всичко, повярвай ми.

А хората не вярват, не само защото са ги плашили през април напразно, а защото виждат реалностите. Нито има масово измиране, нито пълни полеви болници, нито чували, нищо. Все пак най-важно е какво виждаме с очите си и какво ни диктува здравият разум.

# 12 741
  • Там,където се събуждам щастлива.
На мен пък не ми харесва и обобщението "берачите на цветя, хукнали към България". Защото бая хора, дето се имат за интелигентни, се държат сега доста небрежно също.
А, точно. А Калинка не харесва да се всява неприязън към чужденците, ние тук им се кланяме и играем ръченица като дойдат, ама гърците от днес не се притесняват да бъркат в гърлото с тампон на всеки който иска да им стъпи на територията. А ние само преди месец припадахме пред идеята да искаме отрицателен тест при пристигане на чужди граждани у нас, според П.Карастоянова "да не ги обидим". Явно гърците си пазят държавата, браво за което.

Ами, да им правят тестове. Защо не го правят?

И изследване да направят кой чужденец е заразен и колко българи е заразил и тогава обвинения/ неприязън и т. Н. Другото е празни приказки.

# 12 742
Вече устойчиво се позитивират 5-7% от общия брой тестове, бяха 2-3% преди месец и повече. Това е показателно, че заразата се развива бавно, но устойчиво с тенденция по някое време да избухне ако нещата не се овладеят. Както каза Витанов сега сме в "хаотичен режим" който е най-дългият процес от цялата епидемия ... след него идва "турбо". Единственото което ни спасява засега е все още ниското заразно ниво, т.е. има още много поле за развитие и тук ни е шанса който не бива да се изпуска.

# 12 743
Аз с очите си видях какво стана в Испания, Италия, Англия и не искам това да става тук, защото здравната ни система е доста по-окаяна, нашите лекари и сестри бягат да работят в тези държави /и пак бяха недостатъчно там/. Вече като видим с очите си този ад тук, ще бъде късно да се направи каквото и да било.

# 12 744
А колко от тези които са за интензивни грижи стигат действително до Интензивното?,  май някои си чакат отвън или се лекуват у тях с аспирин и чай, и така не влизат в тези статистики

# 12 745
“Все пак най-важно е какво виждаме с очите си и какво ни диктува здравият разум.”
Виждането е едно много разтегливо и субективно понятие в случая.
Това, че не виждаш по-далеч от носа си, или на страха очите са големи... са две крайности, на които, ако им намериш баланса и като поведение, а за управляващите и като решения и действия... тогава можем да споменем и разума.

# 12 746
А хората не вярват, не само защото са ги плашили през април напразно, а защото виждат реалностите. Нито има масово измиране, нито пълни полеви болници, нито чували, нищо. Все пак най-важно е какво виждаме с очите си и какво ни диктува здравият разум.

При нас епидемията дойде по-късно, ние сме на г.за на географията, няма такъв поток хора, особено през зимата, мерките бяха наложени по-рано и това е причината да не пламнем. Според мен. Според вас?
Да забравим какво се случи в Европа и Америките, съседните Сърбия и Македония по какво се различават от нас?
Защо мислите,  че точно нас ще ни подмине, наистина ми е интересно да знам?

# 12 747
Аз с очите си видях какво стана в Испания, Италия, Англия
И на трите места ли беше? И лежа в болница или лекува вкъщи болен от корона?

# 12 748
Все пак най-важно е какво виждаме с очите си и какво ни диктува здравият разум.
Там е проблемът.
Не можем всичко да видим с очите си, но това не значи, че щом не го виждаме, значи не съществува.
Затова разсъждаваме за невидимото от това, което имаме като пример в целия останал свят, в откъслечните изследвания на учените и развитието на заболяването след оздравяване.

# 12 749
  • София
И вие говорите някой да ви пази. Че да не би в обществото някой да ви пази, да не би работодателите да им пука за вас, ако може ще ти даде да свършиш три пъти работа за заплатената, да не би в супермаркетите да мислят за вас, че нещо като изтече да не му прелепят етикета и да ви го продадат отново, да не би на пазара няма да ви ударят някой грам отгоре, да не би в ресторанта няма да ви притоплят ястието, да не би на плажа няма да ви вземат 70! лева за чадър. Това е драги съграждани, на такова място живеем, където всеки си прави каквото иска , където никой нищо не го интересува, но пък иска да е богат и да има всичко. Останали са една шепа такива, където стискат зъби след всяка несправедливост, които въпреки неправдата остават с доблест и не се превръщат в част от статуквото. А статуквото, то ще си остане такова необразовано и прогнило с или без коронавирус. Пък ние после да се чудим защо гърците ни бъркат в гърлата и си пазят входа на страната, а ние не.

Общи условия

Активация на акаунт