COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 377 951
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 12 720
На който би му било интересно: интервю от днес на д-р Румен Хичев (ръководител на общия щаб за бързо реагиране във връзка с пандемията от коронавирус между американската Асоциация по тъканноклетъчна трансплантология и американския Департамент по здравеопазване).
"Компромисите в полза на икономиката трябва да се приоритизират. Не бих повярвал, че нощните барове, дискотеките и футболните мачове са гръбнакът на българската икономика."
https://bnr.bg/horizont/post/101307283/d-r-rumen-hichev-kompromi … -se-prioritizirat

Последна редакция: чт, 09 юли 2020, 23:29 от sunnyV

# 12 721
  • Там,където се събуждам щастлива.
Лили е абсолютно права. На никой политик не му пука за обикновените хора.
А пък аз все си мислех, че положението ще се скофти заради заразени туристи, които ние охотно поканихме у нас, то пък ние самите се оказахме вирусясали яко.

Според мен не е редно да се набляга на страх от идващите от чужбина. Съвестните са много по-голям процент в сравнение с берачите на цветя хукнали към България. Обаче, дори и да си съвестен най-големият проблем е дистанцията, която просто не се спазва дори там, където е възможно. (наблюдение от ден в София.)

И факта, че около 1.5 милиона не вярват е още по-голям проблем. Вчера обяснявах на мама за болниците и ме гледа с невярващи очи..

# 12 722
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
На мен пък не ми харесва и обобщението "берачите на цветя, хукнали към България". Защото бая хора, дето се имат за интелигентни, се държат сега доста небрежно също.

# 12 723
Здравейте, преди да ви отговоря ще ви попитам - расте ли наистина броя на хора в болниците или не? Ако има такъв ръст защо броя на хората в интензивни отделения спада? Защо смъртността е константа? Да не би да си правите изводите на база грешни факти и неинформираност?
1. Броят на приетите в болница расте
2. Броят на хора в интензивни не е спадал от месец насам, това което гледате всъщност не е на хора в реанимация а на хора поставени на апаратна вентилация, 80% от тях няма да оцелеят
3. Смъртността не е константна, на седмична база има съществен ръст
4. Да - фактите ви са погрешни
И на двете ви препоръчвам интервюто по нова  от днес на шефа на Александровска, има го качено. Много реалистично, без паника и песимизъм.

# 12 724
Jedinait: Не подозирах,че нямате представа, че считате за константна бройката на починалите и постъпващите в болница...Няма какво ново да кажа тук, тъй като всеки ден се съобщават и простичка математическа операция ще ви убеди в обратното. Ако не - то прегледайте колко болнични заведения са на ръба в момента и колко са били преди месец, два.
Благодаря на reninel и pehokо! Те  са ви дали обосновани отговори на въпросите преди мен, но въпреки това вие не разбирате, че смъртността, както и хората в интензивните сектори са функция от броя заболели. Може би трябва да отчетете, че част от хората в интензивните почиват, а на тяхно място "постъпват" нови и това не е в подкрепа на вашите твърдения - точно обратното - показва ръст.
Не знам какви са фактите с които твърдите,че боравите - явно те са различни от официално обявяваните в страната, а изглежда и от общата картина в световен мащаб.

# 12 725
  • Там,където се събуждам щастлива.
Няма никакви научни данни, че децата се заразяват или заразяват други хора, в по-малка степен, отколкото възрастните. В Израел, в момента има масово заразяване по училища. Наблюдават се по-малко случаи при деца, защото:

-училищата бяха затворени доскоро, в голяма част от света.
-децата често са без симптоми и биват тествани само като контактни.

Откъде ви хрумна на някои, че не заразявали?

В Нидерландия имаше изследване и на база резултати пуснаха училищата. Факт е, че масово заразяване не се наблюдава (учебната година е до 17 юли за най-засегнатата провинция).
Може да ми е лъжовно чувството, но сякаш МОН са заспали с правенето на планове и каквото стане, такова. Голяма несигурност и нерви е за родителите това..

# 12 726
  • София
Т. Безлов публикува в профила актуални графики
бр. в интензивно, починали, заразени, тестове, % положителн
и т.н.
https://www.facebook.com/tihomir.bezlov/posts/10160570867978499

# 12 727
Цитат
Тези, които мислят цялостно за държавата, индустрията и туризма, общо взето веднага реагират и започват да прилагат мерки, както е в случая в Гърция. Те не го правят, за да ограничат туризма, те го правят, за да запазят туризма. В медицината много по-важно от всичко останало е профилактиката, т. е. 1 лв., вложен в профилактика, се явява 6 или до 8 лв., вложени в лечение. Вместо да лекуваме тези пациенти скъпо в болница, със всички рискове там, и да останат инвалиди някои от тях, можем да профилактираме това като спазваме елементарни мерки. Дори не е необходимо да се налагат мерките, достатъчно е да ги спазваме. Те не са нищо страшно или неприятно дори. То е просто физическа дистанция, миене на ръцете и носене на маски, когато сме в непосредствена близост един до друг.
От тук : https://www.24chasa.bg/novini/article/8791124

# 12 728
И на двете ви препоръчвам интервюто по нова  от днес на шефа на Александровска, има го качено. Много реалистично, без паника и песимизъм.
Същият човек, при много по-малко заразени през април, плашеше с чувалите за трупове.

# 12 729
  • Варна
Няма как фактите ми да са грешни при положение, че при 10 пъти повече заразени имаме еднакъв брой в интензивното Simple Smile Я, помислете добре на какво се дължи това.
Помислете и защо се говори за този т.нар. лаг след заразата и някои експерти твърдят че може да се развие от порядъка на 1 до 3 месеца.

Не е точно така. Активните случаи се увеличават от 6-7 юни насам. По същия начин се движи и кривата на хоспитализираните. Но бройката на изискващите интензивни грижи не се променя значително и е видно, че, независимо от повечето положителни/активни случаи и хоспитализирани, все още не е стигнала дори нивата от края на април. Каквито и лагове да се прилагат, факт е, че точно интензивните случаи са показател, който трудно може да се манипулира. Болниците може и да хоспитализират леки случаи, за да източват касата, но нито могат да скрият, нито имат интерес от увеличаването на случаите, нуждаещи се от интензивна грижа, защото за тях са по-скоро разход. 

# 12 730
Същият човек, при много по-малко заразени през април, плашеше с чувалите за трупове.
Плашеше заради събитията в Ломбардия и препълнените хладилни камиони в Ню Йорк. У нас тогава "сухите съчки" не успяха да се разгорят най-вече заради адекватните мерки, сега мисля има реален шанс наистина да изгорят.

# 12 731
На мен пък не ми харесва и обобщението "берачите на цветя, хукнали към България". Защото бая хора, дето се имат за интелигентни, се държат сега доста небрежно също.
А, точно. А Калинка не харесва да се всява неприязън към чужденците, ние тук им се кланяме и играем ръченица като дойдат, ама гърците от днес не се притесняват да бъркат в гърлото с тампон на всеки който иска да им стъпи на територията. А ние само преди месец припадахме пред идеята да искаме отрицателен тест при пристигане на чужди граждани у нас, според П.Карастоянова "да не ги обидим". Явно гърците си пазят държавата, браво за което.

# 12 732
И на двете ви препоръчвам интервюто по нова  от днес на шефа на Александровска, има го качено. Много реалистично, без паника и песимизъм.
Масово с чували плашеха, затова и много хора сега не вярват.
Мисълта ми беше, че по повод интервюто днес, направи пояснение на нуждаещи се от лечение по болниците. Едни се нуждаят от престой по дълъг, други от помощ с кислород, трети на вентилация....

# 12 733
Същият лекар от Александровска направи изявление в началото на месеца, че вирусът протичал по-леко. Много ми е политкоректен и по-важното - нямам му доверие по тази причина.

# 12 734
Това, че някой в таблицата на https://en.wikipedia.org/wiki/COVID-19_pandemic_in_Bulgaria е даден като бройка в ICU, значи ли, че е на вентилатор? Всички в ICU ли са на вентилатор?

Общи условия

Активация на акаунт