COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 378 079
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 13 785
Няма да е само за три дни, свърши се с ходенето на море. Само вчера имало 29 на Промахон положителни, не казват дали всички са българи

# 13 786
А българите с положителен тест от границата прибира ли ги някой орган за да ги сложи под карантина, че ще са и по групички - семейства или приятели? Или от границата обратно в БГ където им се ходи - на българското черноморие, планински курорт, у дома и от следващия ден из града. Тези бройки от границата подават ли се официално на българското министерство на здравеопазването за проследяване и влизат ли в дневната бройка новодиагностицирани?

# 13 787
  • Пловдив
Ами много ще се радваме ако не дойде момента да не стигат легла в болниците и хората да лежат по коридорите, на земята. Представа нямаш колко щастливи ще бъдем, ако това ни се размине. Някой може ли да го гарантира? Никой не иска и не очаква препълнени болници.

# 13 788
Ами много ще се радваме ако не дойде момента да не стигат легла в болниците и хората да лежат по коридорите, на земята. Представа нямаш колко щастливи ще бъдем, ако това ни се размине. Някой може ли да го гарантира? Никой не иска и не очаква препълнени болници.

Има решение - хора над определена възраст и с две или повече придружаващи заболявания да не се хоспитализират. Така Швеция избегна задръстване на болниците.

# 13 789
  • София
Според мен ако се наложи, няма да има обикновени отделения. През март и април беше така. Хронично болните не ги приемаха, пазеха леглата за кови. Имаше болници в които имаше кови, дезинфекцираха ги и   ги затвориха за две седмици, за всеки случай, защото нямаше нужда от техните легла.  Когато казват бройката на леглата, според мен броят всички, друг е въпросът колко са в интензивни отделения. Но пък и не всеки влязъл в болница ще стигне до интензивно.

# 13 790
Всъщност в момента излизането навън е около 10 пъти по-рисково отколкото през март-април и ще нараства. А посещението на групови събирания с непознати за дълго време без спазване на дистанция вече е пълен риск. Може да се практикува от млади и здрави хора, но те стават потенциални заразители които могат да заразят болните си баби дядовци и родителите си които са в по-рискова група.

# 13 791
https://www.24chasa.bg/region/article/8799400 Втори пациент с ковид хоспитализиран в Силистра. Първият, напомням, е млад баскетболист, който е зле. Имат и заразен медицински персонал вече.

# 13 792
  • При семейството си
Гърция затваря границата с Бг за три дни. Честито!

Идвам със същата новина:
https://dariknews.bg/novini/sviat/vazhno-za-pytuvashtite-elektro … o-14-iuli-2232931

Има ли лаборатории, които да издават сертификата/резултата на английски с вписани данни за лична карта/паспорт?

# 13 793
Така, малко информация, че в тази тема се размятат безумни твърдения за имунитета. Абсолютно всеки надежден източник - от СЗО (айде, те не са много надеждни), през американската Здравна служба (която Тръмп юрка здраво, защото иска ваксината да е американска) до Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ЕЦПКЗ) не е убеден колко дълготраен е имунитетът срещу COVID-19. Не знам защо в тази тема летят такива категорични заключения, че имунитет няма.
Според ЕЦПКЗ, например, ТОРС създава имунитет за две до три години, а при COVID-19 антителата се намират поне до седем седмици след инфекция. Тук всеки би казал - край, ще се мре!, но центърът уточнява, че е много важно какъв е и имунният отговор на Т-клетките. И преди съм публикувала линк (тогава - от BBC), който обяснява, че е адски наложително да се разработят надеждни тестове именно за нивото на тези клетки. Нивото на антителата не е единственият и далеч не е най-надеждният показател.
Това далеч не пречи да бъде създадена ваксина (най-вероятно ще е mRNK). Антъни Фаучи, който Пехоко обича да слуша, е категоричен, че ваксината ще е "сезонна", тоест няма да създава траен доживотен имунитет. Това не е огромен проблем, стига да се покрива нуждата от дози. Въпросът е да се подсигури 95 процента от обществото да си я слагат, ако трябва - с рестрикции и санкции. Не знам Мангъров как ги измисли тия 70 процента, но те са недостатъчни при респираторен вирус.
Вече 4000 доброволци са готови да се включат в тестовете на немската ваксина, медиците чак са изненадани. Отначало CureVac дава големи надежди до 2021 г. да разполагаме с ваксина. (Инфо от Дойче веле - https://www.dw.com/en/coronavirus-german-vaccine-study-draws-tho … nteers/a-54136743)
Появи ли се ваксина - "Всички ще го изкараме" става абсурдно и дори леко смешно изказване. Не се ли появи... имам лоша новина за вас.

И малко емоция, за да има съспенс... Само не обяснявайте как "март и април никой не беше затворен", защото някои хора не сме рибката Немо и помним как всеки, попитал може ли да излезе малко покрай блока, беше замерван с виртуални камъни, беше му обяснявано какво бил казал Генералът и как "СТОЙТЕСИВКЪЩИ" и "Имате тераса, излизайте там". Много ларж станахте.
Маските са друг пример - първоначално всеки, който вадеше маска от джоба, беше обиждан какъв тъпанар и неграмотник е, как не знае, че маската трябва да е СТЕРИЛНА, иначе ВСИЧКИШЕОМРЕМ и т.н. После се видя, че тия безумни предписания е трудно да се спазват и се почна - "Ама толкова ли му е трудно да сложи маска за 15 минути в супера?! Ганьо!". Ганьо, забелязвам, че универсалната обида към съгражданите, макар че всъщност Алеко много е обичал своя герой, та не знам...

Иначе зареждайте пуканките и клавиатурите, защото в 18:30 циркът пред Президентството почва.
Виж сега, много е хубаво, че споделяш позитивна информация, надявам се да продължиш.
Четейки темата, оставам с впечатление, че повечето потребители така или иначе са наясно, че рано или късно ще има ваксина и/или лекарство, но това е в бъдеще. Това, за което повечето (в т.ч. и аз) се тревожим, е настоящето, защото в момента нямаме нито васксина, нито лекарство, нито кой знае каква здравна система, но за сметка на това - перспектива за все повече болни.
И, честно казано, страховете на хората не са за подигравка. В темата със сигурност има потребители, за които ситуацията въобще не е на шега - хора с хронични болести, хора с болни родители или деца, за които МОЖЕБИШЪУМРЕМОТВИРУСА си е съвсем реална перспектива. Можеш ли с ръка на сърцето да кажеш, че в момента няма от какво да ги е страх? Пък и човек дори да не е в рисковите групи, пак може да е притеснен за здравето си, защото, както се видя вече, никой не е застрахован. А това че настроенията се менят не е толкова учудващо - живеем в този цирк от няколко месеца и не се знае още колко остава, така че е нормално в някои отношения да свалим малко гарда.

Днес дискусията в темата взе да ми напомня на ФБ, но в малко по-културен вариант. ФБ съм го отписала вече, но много се надявам духът на толерантност да не изчезне и от тук.

# 13 794
  • София
Каква ваксина? Кога? Рано или късно? А дотогава какво правим?

# 13 795
Има решение - хора над определена възраст и с две или повече придружаващи заболявания да не се хоспитализират. Така Швеция избегна задръстване на болниците.
Това не е решение - това е погребване на проблемите. Отърване от тези, които висят на здравословната система, въпреки че може да са отдали живота си на работата си и децата си.
А политиците влизаха ли в тази категория или за тях имаше лечение?
Ако нещо такова се случи при нас и майка ми се разболее ще направя всичко възможно да я закарам в страна, където биха я лекували.

# 13 796
Цитат
Да, има информация за пациенти, които са трайно с увреждания, но тези данни не могат да се съотнесат към всички.
Пак си измисляш някакви неща, които не са писани от мен. Достатъчно е 3-5% от "оцелелите" да са с трайни увреждания, за да стане по-евтино в дългосрочен план да се елиминира който и да е патоген пред това да си говорим за "контролирано заразяване" (голям контрол ще е като тръгне да се повтаря всеки 2 години).

Какво е станало с чумата и испанския грип няма никакво значение, тогава сме били много по-бедни и много по-болни отсега (да не говорим, че испанският грип е бил изместен от други грипни щамове доста бързо).

Ти склонна ли си да заложиш пари, че в Южна Корея или Нова Зеландия ще има "контролирано заразяване"?
Защото аз бих за това, че няма даже и 10% от населението им да се зарази преди да има достатъчно ефективна ваксина.

# 13 797
За овладяване имаше сметки 5 месеца локдаун. Всичко по-малко като мерки си е контролирано заразяване.

# 13 798
  • Пловдив
Защо нарочно се правите на неразбрали. При МАСОВА зараза, претоварени болници и масова карантина на контактни, кой точно ще произвежда и ще ти продава хляб. Непрекъснато се повтаря, че трябва да се контролира разпространението и да се ограничава, за да не излязат от строя цели сектори заради болни и карантинирани.

# 13 799
Направих една графика как се движи смъртността на балканите от ковид както епидемиолозите предпочитат на 2-седмичен интервал:

Махнах Румъния за да не разтегля графиката - там също има ръст само, че първият е пик доста по-голям както и Турция където нещата затихват. Ясно се вижда защо в Сърбия правят локдаун (Koсово са им копие), в Македония изглежда нещата са почти извън контрол. Струва ми се у нас все още има шанс да се контролират, но честно казано нямам грам доверие в управниците ни и техните способности.

Последна редакция: сб, 11 юли 2020, 19:59 от pehoko

Общи условия

Активация на акаунт