COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 378 333
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 14 115
Айде бе, не думай. На всякъде по планетата било едно и също. Явно България се намира на Луната в такъв случай.

Ако не вярваш на мангъровците, тогава повярвай на Националния статистически институт, цифрите не лъжат.
Трябва смъртността сега да надвиши дръстично миналогодишната  за да приемем, че има проблем, чието решение зависи от нас! Какво доказва дадената статистика?

# 14 116
  • София
Попитах по повод Тръмп и маските. При нас явно не е достигнато това ниво още.
Иначе съм абсолютен идиот. Думата идва от старогръцки и означава човек, който не се интересува от политика.
Иначе за фестивала във Венеция. Звучи като пример как хората мислят да го проведат и се съобразяват с това, че вирус има. Ето това значи "да се научим да живеем с вируса".

Последна редакция: нд, 12 юли 2020, 14:36 от EliG

# 14 117
  • София
Според вас сега когато вируса се разпространява дифузно как би било редно да се процедира
 Както до сега РЗИ да карантинира контактните или на контактните да се прави тест и отрицателните да си работят ?
Предимство и недостатъци според мен
1 РЗИ остава контактните под карантина.
Недостатък
- може да се наложи някои хора да стоят месеци наред, защото все излиза някой колега, роднина, приятел
- НОИ ще фалира, ще започнат да бавят болничните. За болния тези пари са особено важни, да може да си осигури адекватно лечение
- хората ще започнат да крият контактите си, защото приятел, роднина, колега ще се сърди, че е отново затворен и без пари.
- ще фалират бизнеси, защото периодично ще трябва да спират работа

Предимство
- това е доказан начин за ограничение на заразата.
- някакъв шанс да се облекчи здравната система

РЗИ прави тест и пуска отрицателните
Предимство
- бизнесите могат да продължат да работят макар на половин капацитет и евентуално да оцелеят
- НОИ ще изплаща по-малко болнични и ще има за по-дълго време
- хората няма да крият контакти и така ще се откриват всички запазени, а не само хипотетични

Недостатъци
-възможно е фалшиво отрицателни резултати и болния да продължи да заразява
- необходимост от голям брой тестове, които може да се наложи да си ги плащаме сами

Моето виждане е тестовете и на работа, ако искаме някак да не фалираме с големи темпове.

Последна редакция: нд, 12 юли 2020, 15:31 от Алекс :)

# 14 118
  • Варна
Смъртността в Б- я е по- ниска, спрямо миналата година. Нали щяха да свикват щаба, при над 200 случая на заразени? Аз съм на ясно, че сме на автопилот и няма никаква стратегия за пандемията. Какво стана с прословутите 1млн.тестове, обещани за м.май?

# 14 119
  • София
Куре, а видя ли го това "данните за 2020 са предварителни"? Това не са реални данни, а прогнозни. Още през февруари тази графика някой  я показа и се видя, че не са реални данни, хората са указали долу със звездичките.

# 14 120
  • София
Според вас сега когато вируса се разпространява дифузно как би било редно да се процедира
 Както до сега РЗИ да карантинира контактните или на контактните да се прави тест и отрицателните да си работят ?
Скрит текст:
Предимство и недостатъци според мен
1 РЗИ остава контактните под карантина.
Недостатък
- може да се наложи някои хора да стоят месеци наред, защото все излиза някой колега, роднина, приятел
- НОИ ще фалира, ще започнат да бавят болничните. За болния тези пари са особено важни, да може да си осигури адекватно лечение
- хората ще започнат да крият контактите си, защото приятел, роднина, колега ще се сърди, че е отново затворен и без пари.
- ще фалират бизнеси, защото периодично ще трябва да спират работа

Предимство
- това е доказан начин за ограничение на заразата.
- някакъв шанс да се облекчи здравната система

РЗИ прави тест и пуска отрицателните
Предимство
- бизнесите могат да продължат да работят макар на половин капацитет и евентуално да оцелеят
- НОИ ще изплаща по-малко болнични и ще има за по-дълго време
- хората няма да крият контакти и така ще се откриват всички запазени, а не само хипотетични

Недостатъци
-възможно е фалшиво отрицателни резултати и болния да продължи да заразява
- необходимост от голям брой тестове, които може да се наложи да си ги плащаме сами

Според мен първият вариант е неприложим, защото както казваш, ще има огромно количество хора под перманентна карантина, а системата няма да издържи.

Вторият вариант е приемлив. Може да се правят два теста в рамките на няколко дни, а хората да си ограничат контактите доколкото е възможно. Първите n брой тестове да са безплатни.

Това е поредния проблем на масовото заразяване. В даден момент проследяване, ограничаване и т.н. става физически невъможно и икономически убийствено.

# 14 121
По правилен е първия вариант, но доколкото проследих при масово заразяване се практикува второто. То и няма нито ресурс, нито капацитет на РЗИ за друго.

# 14 122
  • София
Notaris, ако визираш моя пост, под икономически имам предвид, че прекалено много хора ще отсъстват от работа прекалено дълго, при което работодателите ще трябва да им търсят заместници, да затварят бизнеси или други такива изключително неизгодни мерки в и без това трудна ситуация.

# 14 123
  • Bulgaria
Алекс, инкубационният период е 14 дни, така че тест при 2-3-4 ден от контакта няма да бъде достоверен. Тест в края на карантинния период би бил много по-точен.
Дифузно, клъстерно - няма значение. Контактните са си контактни. Сега как процедират РЗИ-тата си е отделен въпрос, но отрицателни тестове в първите дни след контакта са само загуба на пари и ресурс. Масово тестване на контактни от държавата е абсолютно неприложимо с капацитет 3500 теста на ден.

# 14 124
Хонг Конг отново затваря училищата от понеделник заради покачването на случаите през последните дни. 147 са новозаразените през последната седмица, от които 88 местно предаване. 1470 са общо случаите там от началото на епидемията, имат 7 починали. Училищата бяха затворени в края на януари и започнаха отваряне за ученици в края на май при засилени мерки за безопасност.

# 14 125
Айде бе, не думай. На всякъде по планетата било едно и също. Явно България се намира на Луната в такъв случай.

Ако не вярваш на мангъровците, тогава повярвай на Националния статистически институт, цифрите не лъжат.
Трябва смъртността сега да надвиши дръстично миналогодишната  за да приемем, че има проблем, чието решение зависи от нас! Какво доказва дадената статистика?
Статитиката към момента показва, че за пет месеца живот в ужасна и смъртоноста пандемия, смърността в България си върви по нормален план-график, както и през 2019 г. когато нямаше смъртоносна пандемия. Нито повече, нито по-малко починали хора. Няма допълнително увеличение на смъртността в България, вследствие появата на новия коронавирус. Колкото хора са си умирали през 2019 г. без коронавирус, толкова си умират и сега с коронавируса. Това е.

# 14 126
Тази статистика може да мине като доказателство за нещо пред друга публика. Пробвай във Фейсбук.

# 14 127
Notaris, ако визираш моя пост, под икономически имам предвид, че прекалено много хора ще отсъстват от работа прекалено дълго, при което работодателите ще трябва да им търсят заместници, да затварят бизнеси или други такива изключително неизгодни мерки в и без това трудна ситуация.

Така де. И държавата трябва да обезщетява. Както правят другаде.

# 14 128
Amy, какво стана с твойта снимка, нали щеше да си правиш. Не съм прочела всички мнения и съм пропуснала

Моята снимка излезе чиста, без находки, без отклонения от нормална снимка на бели дробове. Снимката я направих при температура 37,6 и кашлица. Вдигнах 38,5 в неделя ранна сутрин, а снимката я направих във вторник. Идея си нямам каква е продължителността на коронавирусната инфекция (13 дни тежко състояние казва д-р Дончев, чак след 13-ия ден му е спаднала температурата), за това мисля да повторя снимката след време.
Аз вече 7ми ден продължавам със субфебрилна. Кашлицата е от 4-5 дни. Споменах също, че усещам сърбеж и болка в областта на трахеята - засегнати са ми горните дихателни пътища.
През цялото време не съм пила температуропонижаващо. Антибиотика, който ми беше назначен от лл, също не го почнах.
Много се радвам, че нямаш проблем при снимката. Като твоето състояние карам всяка пролет и есен откак детето тръгна по градини и училище. Тази,покрай ДО нямах. Личната го пише трахеит и ме лекува с антибиотик.
А аз да питам знае ли някой откъде са днешните случаи в Благоевградска област? Напоследък сме с повече случаи, но пък и нашата област е сравнително голяма по брой население.

# 14 129
Тази статистика може да мине като доказателство за нещо пред друга публика. Пробвай във Фейсбук.
Нямаш доверие в НСИ ли? Смяташ че нарочно намаляват цифрите за смъртността в България след март месец?

Общи условия

Активация на акаунт