COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 377 951
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 14 370
намерих
официално 1137 неинтензивни в София- град само
https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/03/27/prilo … hai-2703-1730.pdf

като  към събота 11 юли - В болница се лекуват 516 души. 32-ма от тях са настанени в интензивни

Как така остават  90 легла в София???

Последна редакция: пн, 13 юли 2020, 10:26 от Bradley Cooper

# 14 371
Скрит текст:
Копирам тук едно добро обяснение от статистик за процента положителни тестове и защо не е едно и също да имаме 5% от 1000 и 5% от 4000.
Константин Куцков
Забелязвам, че особено голяма популярност има мнението, че, видите ли, положителните проби си стоят около 5%-6%, та няма основание за притеснение. Ще се опитам максимално простичко да обясня, че подобна логика е фундаментално сбъркана. Като човек правил постдок във факултета по статистика на LSE, мисля, че ми е задължение поне да се опитам да разобличавам подобно невежество, което ни тласка към сериозна здравна криза. Тестовете не са представителна извадка, тестват се хора със симптоми и близки контакти на заразените.  Ако бяха представителна извадка, т.е. на случаен принцип решавахме да тестваме 1000 или 4000 души, то при 5% положителни тестове, трябавше за около 20 дни всички да се заразим (20*5%=100%). Напълно нормално е, колкото повече се разширява кръгът на тествани, толкова повече заразени да се откриват. Но и толкова повече ще пада процентът на положителни проби. Ако тестваха около 100 души, биха открили примерно 20 заразени, т.е. 20%. Тези 100 души избрани за тест ще са хора с видими симптоми като висока температура и кашлица или много близки контакти на доказано заразени. Разширявайки кръга на тестваните, вече включваме и хора с леки симптоми, хора със спорадични контакти с доказано заразени като техни съседи и колеги. Та колкото повече разширяваме кръга на тествани, толкова повече отиваме (конвергираме) към случайна извадка и толкова повече процентът ще пада. Та 5% при 4000 теста е много по-тревожен резултат от 5% при 1000 теста.
И аз мислих доста по този въпрос. В момента според мен се тестват само хора с изразени симптоми или контактни от най-близък кръг. Някои по-уплашени си правят тест при леки сомптоми, или ако са били контактни от по-далечен кръг.
Броят направени тестове само показва около колко процента от населението се върти вируса. За големите градове говорим, където хората имат пари и възможност да се тестват, ако се почувстват застрашени, или доказано са такива.
Дотук виждам, че все повече хора са тествани, това значи, че все повече хора имат някакъв хипотетичен контакт с вируса.3-4 хиляди теста дневно е доста голяма цифра. Излиза, че около 10 хиляди човека/месец в големите градове имат съмнения за среща с вируса.От тях 5-6 % наистина са заразени.Тревожно е. Но само тревожно. Още не е фатално, може да се обърнат нещата. Лошото е, че ни управляват хора, за които здравето на народа не е приоритет.
Всъщност  мангърска мантра за постоянния и безстрашен % показва нещо друго - стабилност на заразяването при контактните, т.е. 1/20 при някакъв контакт се заразява. При екстраполация, ако имаме 1 млн контактни за седмица ще имаме 50 хил заразени.  Ако бе разбита статистиката на контактни от първи и втори ред щеше да има по-голяма яснота. Защото например в 2 футболни отбора имаме към 30-40 % заразени, т.е. близък контакт от първи ред.

# 14 372
  • Където морето целува небето...
Не знам последно точната бройка на леглата в Бургас, последно бяха 20 или 25, но лекари няма за тези легла. Само за пример ще кажа, че при тежка катастрофа на близък чакахме анестезиолога и не можеха да започнат да оперират, защото беше ЕДИН на няколко отделения и имаше други спешни случаи, родилки и тн. Така или иначе катастрофи и други злополуки стават и в момента, а отделно трябва да се облужват и Ковид леглата. Нямам никаква идея как ще стане, но то така или иначе на нашата болница ѝ се носи слава, че е по-добре изобщо да не попадаш там. Та с две думи това, че има свободни легла (все още) не е успокояващо, защото едва ли има кой да ги обслужва.

# 14 373
Май не съм разбрала, но наистина ли чух за заведенията на един квадрат по 1 човек максимум? А колко е било досега? Че то това са около сто човека в един тристаен апартамент, бая блъсканица ми се вижда.
Шефът на Пирогов каза, че легла има и ще се отворят още - ако трябва всички отделения ще работят само с ковид, но попита какво ще стане с другите заболявания?
Лекарите отдавна са силно притеснени, поне повечето. Защото има и някакви екземпляри, ръсещи личното си мнение (единственото правилно), обиди по останалите специалисти (които не разбират какво правят и са некомпетнтни) по телевизиите. И не са малко. Отнякъде ги изнамират все повече.

# 14 374
намерих
официално 1137 неинтензивни в София- град само
https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/03/27/prilo … hai-2703-1730.pdf

като  към събота 11 юли - В болница се лекуват 516 души. 32-ма от тях са настанени в интензивни

Как така остават  90 легла в София???

Това не е актуално вече.
В списъка за София са написани болници, които нямат ковид отделение в момента.
За Сити Клиник пише общо 45 легла, а те нямат К. Отделение.

# 14 375
  • София
Като са притеснени защо не са се срещнали с отговорните фактори? Притесняват се само по телевизиите, а какво правят в действителност? Не смеят. Малко ли им беше лекарят, който умря заразен, и още лекари?

# 14 376
А има ли тогава актуален списък и защо се е наложила промяна? При положение че нищо не е отминало????

# 14 377
Кой казва, че не са се срещали?

# 14 378
А има ли тогава актуален списък и защо се е наложила промяна? При положение че нищо не е отминало????

Списъкът не знам кога го публикуваха, но от средата на м.май в повечето болници К. отделенията бяха “разглобени”.
В Сити Клиник нямат.
Софиямед май също - но за там не съм сигурна.

# 14 379
https://www.24zdrave.bg/article/8803661

Мангъров си заложи дипломата, ако ковид не изчезне.

Ето как AUBG се готви за новата учебна година
https://www.24chasa.bg/region/article/8804256

Чакаме подобна инфо и от нашия МОН за училищата.

# 14 380
Ясно...разпуснали са се щастливо и оптимистично....

# 14 381
  • При семейството си
Заповед на министъра на здравеопазването:
http://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/07/12/zapove … -399-12072020.pdf
Указания за работа на нощни закрити клубове:
http://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/07/12/ukazan … deniq_XjQHkMs.pdf

# 14 382
Скрит текст:

А, виж това у нас няма да стане. Ще обсаждаме болниците като циганите, ако трябва. Тука хората си обичат родителите и близките, макар и хронични и стари.
И като я обсадим, автоматично ще се разшири и ще поникнат лекари?
А като отпишеш старите и болните -ще се разшири и ще поникнат нови лекари?
Съжалявам ако това е вярно за шведите, но по -грозно, жестоко и безчувствено изказване не бях чувала/чела от много време.

Да, аз също прочетох, че такава била стратегията в Швеция. Старите хора умирали в старческите домове и в собствените си домове. Предиталиански условия. В Италия също им се наложило да избират, но там положението беше много по-зле от Швеция. Швеция имаше капацитет за собствените си стари, но избра другояче.

# 14 383
  • София
Не знам последно точната бройка на леглата в Бургас, последно бяха 20 или 25, но лекари няма за тези легла. Само за пример ще кажа, че при тежка катастрофа на близък чакахме анестезиолога и не можеха да започнат да оперират, защото беше ЕДИН на няколко отделения и имаше други спешни случаи, родилки и тн. Така или иначе катастрофи и други злополуки стават и в момента, а отделно трябва да се облужват и Ковид леглата. Нямам никаква идея как ще стане, но то така или иначе на нашата болница ѝ се носи слава, че е по-добре изобщо да не попадаш там. Та с две думи това, че има свободни легла (все още) не е успокояващо, защото едва ли има кой да ги обслужва.
От 15 години съм в района на тази болница и по различни поводи се е налагало да я ползвам и без ковид можеш да си с инфаркт, но за 6 отделения да има само един дежурен лекар и той да е УНГ, например. Друго няма да казвам, защото е цинично точно аз да се оплаквам, при положение, че съм тук за лятото само, а в Бургас целогодишно живеят хора и така ги лекуват.

# 14 384
https://www.24zdrave.bg/article/8803661

Мангъров си заложи дипломата, ако ковид не изчезне.

Още отсега да я къса. Не виждам как вирусът ще изчезне нито през юли, нито през август, както не изчезна и през юни. Най-добре е да спре въобще да прави прогнози, защото вече е смешно. "Ще изчезне през юли, през август. Но ако не изчезне ще трябва да приемем нова нормалност." Ще вали, няма да вали. Joy

Общи условия

Активация на акаунт