COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 377 520
  • 29 195
  •   2
Отговори
# 14 820
И като гледам "добрите" цени са почти еднакви поне в софийските частни лаборатории. Поне да можеше да са по-малко безсрамни в ценообразуването и да не си начисляват 100% печалба....

В случая не е ли по-важна ефективността  на тестовете ?На това бих обърнала внимание повече отколкото на цената

# 14 821
  • в страната на чудесата
като цяло надали има човек, който повече от мен да е против държавна намеса в бизнеса, но вече ми се струва, че е дошъл моментът, в който по административен път да се наложи максимално пределна цена на PCR-тестовете, правени в частни лаборатории /в държавните май няма опция за платени тестове/, която да покрива себестойността на тестовете и да им гарантира печалба, но не и от порядъка на 100+%

справка за себестойността, която да включва постоянни и променливи разходи, може да се извади за минути от читаво водено счетоводство, процентът печалба не е моя работа да го определям, при всяко положение ще е добре да се вземат предвид извънредните и натоварени условия, в които работят лабораториите, но когато нещата вече избиват на мародерство /провокирано от липса на държавна реакция и пак държавното нежелание за безплатно тестване на хора със симптоми/, смятам, че е редно да се вземат административни мерки, за да се гарантира достъп на всички с подозрения, че са заболели, поне до тестване
Държавата плаща 60 лв. И на частните. Платените не от държавата тестове могат да струват и 1000 лв. Що за фашизъм предлагаш? В себестойността включваш ли труда например? И защо в условията на пандемия работа с биологичен материал да не се плаща по три? Например.
Държавата плаща 98 стотинки за кръвна картина. Според теб нормално ли е това?

# 14 822
И като гледам "добрите" цени са почти еднакви поне в софийските частни лаборатории. Поне да можеше да са по-малко безсрамни в ценообразуването и да не си начисляват 100% печалба....

В случая не е ли по-важна ефективността  на тестовете ?На това бих обърнала внимание повече отколкото на цената
Презумирам, че са еднакво ефективни. За обратното нямам доказателства. Но цените са видни.
Лейка, няма фашизъм. На подобно поведение по време на криза му се вика спекула, ако не е подплатено наистина с икономическа обосновка. Ама някой трябва да провери и това не е фашизъм. Като претендират, че са търговски субекти, ще се подчиняват на регулацията за такива.

# 14 823
  • в страната на чудесата
Е никой не ви кара да отидете в частна лаборатория. Идете в държавна - ВМА, Иван рилски, НЦЗПБ. Има си алгоритъм за безплатен тест ако отговаряте на диагностичните критерии.

# 14 824
Това не отменя обстоятелството, че ако има изкуствено завишени цени на частните лаборатории подлежат на много солени санкции. Да не говорим за уговаряне или паралелизъм в цените, какъвто се наблюдава с просто око.

# 14 825
като цяло надали има човек, който повече от мен да е против държавна намеса в бизнеса, но вече ми се струва, че е дошъл моментът, в който по административен път да се наложи максимално пределна цена на PCR-тестовете, правени в частни лаборатории /в държавните май няма опция за платени тестове/, която да покрива себестойността на тестовете и да им гарантира печалба, но не и от порядъка на 100+%

справка за себестойността, която да включва постоянни и променливи разходи, може да се извади за минути от читаво водено счетоводство, процентът печалба не е моя работа да го определям, при всяко положение ще е добре да се вземат предвид извънредните и натоварени условия, в които работят лабораториите, но когато нещата вече избиват на мародерство /провокирано от липса на държавна реакция и пак държавното нежелание за безплатно тестване на хора със симптоми/, смятам, че е редно да се вземат административни мерки, за да се гарантира достъп на всички с подозрения, че са заболели, поне до тестване
Държавата плаща 60 лв. И на частните. Платените не от държавата тестове могат да струват и 1000 лв. Що за фашизъм предлагаш? В себестойността включваш ли труда например? И защо в условията на пандемия работа с биологичен материал да не се плаща по три? Например.
Държавата плаща 98 стотинки за кръвна картина. Според теб нормално ли е това?

фашизъм? чудех се дали да ти отговарям, ама хайде още малко сметки, пък ти ще кажеш къде бъркам
значи държавата плаща още 60 лв към частните ни 120, така ли? тоест 180 лв за услугата? ако съм премерен реалист и един лаборант за работата си с биологичен материал /с такъв работи и по всяко друго време, не само в корона-периода, това си му е професията/ получава чисто да кажем 3000 лв на месец, това прави разход за човешки труд около 23-24 лв на час /с всичко включено/; един лаборант за един час един PCR-тест  ли обработва и не се занимава с нищо друго? и очевидно не си стигнала до по-подробното ми обяснение какво включва себестойността на всяка услуга

# 14 826
Е нали това коментираме, че алгоритъм няма.
Дори днес една майка се оплака, че са я пратили да плаща теста на детето ѝ, въпреки че е контактен на доказано заразен и има симптоми.
На какви други критерии трябва да отговаря?!

# 14 827
  • в страната на чудесата
Не, Антеа, плаща 60 лв на лабораторията, а тя няма право да вземе допълнително. Т.е. С направление 60, без 120. В първия случай пациентът заплаща само потребителска такса.
Скенер с направление 72, без 150-200. В първия случай пациентът заплаща само потребителска такса. И двете без контраст. Сега по-ясно ли е.
В изчислението нямаш цена на лекар. Без който не може да се верифицира нито един тест. Един час може лаборантът може да се занимава и само с това в зависимост от метода и машината.
Не разбирам защо не се съсредоточите в областите, които познавате.
Алгоритъм има. Добър или лош не ми се коментира.  Контактен не е равнозначно на ПСР тест при дифузно разпространение вече. Щом е контактен подлежи на карантина.

# 14 828
Защото и ти се изказваш в област, която не познаваш и наричаш фашизъм нещо, което се нарича регулация.

# 14 829
  • Пловдив
Не разбирам защо не се съсредоточите в областите, които познавате.
Защото всеки си мисли, че разбира от медицина и политика.Stuck Out Tongue Closed Eyes

# 14 830
  • в страната на чудесата
Защото и ти се изказваш в област, която не познаваш и наричаш фашизъм нещо, което се нарича регулация.
Грешиш. Познавам я за съжаление. Регулация си има и държавният платец в лицето на НЗОК си я налага съвсем успешно.
На вас тя не ви харесва. И решавате, че ви се полага бърза, качествена услуга на половин цена. Не виждам това да е причина за друга регулация.

Последна редакция: вт, 14 юли 2020, 17:37 от Leika_moja

# 14 831
  • София
Има още една подробност, този тест  щом ще трябва да се плаща от хората, би трябвало да е достъпен. В противен случай става излишен.
Колко хора могат да си позволят да плащат през няколко месеца тестове за цялото семейство
Когато евентуално бъдещо лечение е на цената на теста, интересно кое ще бъде с приоритет .
А "бразилците "как ще ги тестват точно? Или както обикновено  за тях ще се погрижим всички ние вкупом, защото те са специални ?
В период в който тези тестове са наистина важни, ако са недостъпни няма смисъл да се правят. Какво като 10 % са се тествали , а останалите си носят вируса и го разпространяват.
Знае се , че в период на търсене цената се увеличава, но това не е алкохол и който  не може да си го позволи ще пие вода.  Говорим за здравето и живота на хората.Трябва да има морал.

Последна редакция: вт, 14 юли 2020, 21:36 от Алекс :)

# 14 832
Туй с карантинирането също нещо се е променило, щабът едва ли знае. В наше село имаме баща и дъщеря позитивни от бала, майката не а под карантина.
Потребителката с контактното дете от морето също писа, че РЗИ няма да го карантинарат дори и със симптоми и контактно.
Тъй че мале мила!
Това същата майка, дето е била и на Росенец ли? Еййй,тая женица не те оставя и насън на спокойствие сигурно.

# 14 833
Само да поясня някои неща:
-всички лаборатории,посочени в заповед на Министъра на здравеопазването са лицензирани/вече са над 35 и заповедта се допълва/
-само лабораторията на НЦЗПБ е Референтна и там се изпращат съмнителни проби ,а не всички положителни.
-тестовете ,които са положителни  при PCR  се съобщават ВЕДНАГА,а тези от "бързите тестове " до 22 ч, на деня в който са направени в Националния регистър.
- за сега направление за PCR дава само лекар от РЗИ ,очаква се промяна в НРД
http://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/05/29/159076 … 49186document.pdf

Какво е това приложение от точка 10.б, което изпраща уведомление до лл при повече от два симптома?

# 14 834
Добре бе аз работя сама за себе си, нямам шеф, имам един колега. Няма да дам пари за тест при симптоми, не ме карантинират щото ще ми плащат като за болничен( това при мен не е и сигурно) и кой ще ме спре да ходя на работа? Може и да заразя тоя оня но съм с маска, едва ли ще са повече от ония по баловете, щото на ден влизат 2-3 човека.
Отново стимулираме безотговорността.
Колегата няма право на болнични, така се осигурява, той е от хората дето и на смъртно легло ще отиде на работа, така е свикнал, та .... да ни е честито всичко е добре измислено и правилно!
Започвам да искам да се утежни ситуацията, да се осъзнаят поне малко.
Иначе имам къща на село, изнасям се това лято до язовир е, само дето котката на съседа болна от котешкия коронавирус, не от нашия. Голяма каръщина ама уж по хората не ходел, че лепна ли го няма и кой да ми го установи то тест за такъв няма и да има.
Да разведря темата, но всичко е 1:1 истина.

Общи условия

Активация на акаунт