COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 377 077
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 14 835
Leika, очевидно не схващаш, че не правя никакви изчисления, а давам пример, че цената, на която в момента вървят тестовете /подобна навсякъде, независимо от мащаба на лабораторията, който също трябва да има значение за разходите/, включва доста солиден процент печалба - нямам против, халал да им е, отворих публични отчети на лаборатории и виждам, че и в некоронни времена се справят повече от отлично и формират достойни печалби, пък не е като да са нямали разходи за лекари и лаборанти; живот и здраве догодина ще видим числата им за 2020г и пак ще си говорим дали е имало конюнктурно печалбарство заради нехайството на държавата

съзнавам, че търсенето определя цената в днешните условия, ама утре ако един такъв тест почнат картелно да го предлагат заради търсенето по 600 лв, какво? пак да не си задаваме въпроси? дали един тест ще струва 1000 лв или няма да го има изобщо /ако настъпи регулация и лаборатории вземат, че се откажат да ги правят (да бе, да)/ е буквално едно и също за големия процент от населението

# 14 836
  • в страната на чудесата
Антеа, държавата си има цени, направления и пр. Те не са пазарни. По ред причини. Да оставим онези цени, към които държавата няма отношение да се формират като при обувките. Или сигурно имате желание за регулация и там?

# 14 837
Фирмата на ММ ще ги тестват безплатно утре.
Потвърден е положителния тест на колегата му.

# 14 838

Напротив, дори това е по-добре от мангъровщината, която е без маски, без дистанция. Т.е. мангъровщината е дори отвъд Тюркменистан, не е ясно дали има такова друго есктремистко чудо на света.

# 14 839
Leika_moja, въпросът не е дали на нас ни харесва регулацията или не, а дали работи ефективно или неефективно.
След като от клъстерно минахме на дифузно разпространение на вируса, то значи нещо в тия алгоритми и регулации не работи добре.
И това не ни харесва.
А още по-малко пък ми харесва някой да ми каже "ти нищо не разбираш, трай си там и слушай кво ти пее държавния чиновник, щото той е винаги прав..."

# 14 840
Ако държавата тестваше всички контактни, поне тези от първа линия, имам предвид не само роднини по права линия, живеещи в един апартамент, то тогава нямаше да търчат контактните по частни лаборатории да се тестват.
Това, между другото, е поредното фиаско около епидемията и справянето с нея, ако си член на семейство, в което има положителен, имаш шанс да те тестват от РЗИ, пристигат с хазмат костюми, оборудвани, сакън да не излезеш навън, но ако си симптоматичен и контактен, но си пил вчера бира с положителния или си бил на мач с него - търчиш сам до частната лаборатория.
Водиш се безопасен, според протокола на РЗИ, явно.

Последна редакция: вт, 14 юли 2020, 18:13 от нова

# 14 841
PCR тестът на летището във Виена е 190 евро, така че нашите по 100-120 лв. не звучат като да са го ударили на печелбарство.

# 14 842
  • в страната на чудесата
Аз нямам отношение към причините да се премине към дифузно разпространение. Освен това не съм държавен чиновник и като цяло съм съгласна, напълно, с това, че чиновникът не е прав, защото е такъв. Но въобще не мога да се съглася, че частните лаборатории и въобще частните заети в сектора трябва да запълват държавния и обществен дефицит.
Никой никого не кара насила да прави ПСР в частна лаборатория.

# 14 843
Пари за асфалт има, асфалт няма... Същото е и с тестовете... Пари има, тестове няма...

# 14 844
PCR тестът на летището във Виена е 190 евро, така че нашите по 100-120 лв. не звучат като да са го ударили на печелбарство.

самият факт, че ако при pool-тест излезе положителен резултат, предлагат индивидуални тестове на хората от пул-а по 75 лв, говори, че и при тази цена имат печалба, нали никой не си мисли, че лабораторията ще подари допълнителните тестове и ще е на минус от тях; елементарна математика е колко е разликата до "стандартно" индивидуалните тестове от 120, които не се правят по различен начин от "допълнителните" индивидуални

# 14 845
  • в страната на чудесата
А колко струва пуул-ът?

# 14 846
А колко струва пуул-ът?

струва колкото индивидуален + 15-20 лв отгоре заради отделните листове хартия на всеки от пул-а с резултата от общия тест, допълвам - и заради индивидуалните тампони за взимане на проба
и е нормално да струва колкото индивидуалния, при положение че ползват един тест-кит, само пробите са повече

# 14 847
Антеа, държавата си има цени, направления и пр. Те не са пазарни. По ред причини. Да оставим онези цени, към които държавата няма отношение да се формират като при обувките. Или сигурно имате желание за регулация и там?
Не аз, законодателят е уредил това - запознай се със ЗЗК. Пазарното поведение има някакви граници, отвъд които подлежат на яки санкции дръзналите да определят по един особен начин цени субекти. Защото иначе наистина тестовете ще станат и  1000 и 10 000 лева от всички частни лаборатории. Има търсене, могат да си го позволят. Ако ги остави държавата.

# 14 848
Самоцитирам се:

В Швеция новите случаи започнаха да намаляват, цифрите за последните четири седмици:

- седмица 24 - направени тестове 60 296, положителни 7393 или 12,26%

- седмица 25 - направени тестове 61 842, положителни 7467 или 12,07%

- седмица 26 - направени тестове 75 171, положителни 7905 или 10,52%

- седмица 27 - направени тестове 79 811, положителни 4938 или 6,19%

И сега добавям седмица 28 (миналата седмица) - направени тестове 81 801, положителни 2803 или 3,43%

Днес само 175 нови случаи и 9 починали.

Драстичен спад във всички криви и вървим най-накрая към овладяване на инфекцията. Simple Smile

# 14 849
Дайте да помислим какви са ползите от ПСР за здравето. Икономическата част нещо не ме вълнува.

При нас ПСР в болницата е 90 лв. Ако си пусна, ще ме карантинират? И това какво ще ми допринесе на здравето, при положение, че аз вече съм се самоизолирала от контакти? Най-много да психясам. А, детето кой ще ми го гледа, ако мм също се тества и се окаже положителен? При положение, че вече съм си самоизолирала контактите, да се тествам с ПСР няма да ми допринесе за нищо. Болничен не ми трябва - в отпуска съм. Лл не ме следи, не ме преглежда дали съм по-добре, по-зле... По-добре да си дам парите за кръвни картини и рентгенови снимки, вместо за ПСР тест. Ако се стигне до лошо състояние, дано не се стига, но стигне ли се до спешно или болница, те от там ще го пуснат вече прословутия ПСР. Въпросът е не как да пазим другите (това вече го знаем - карантина), ами как да опазим себе си да не стигнем до спешност.

Впрочем, аз днес се чувствам по-зле от вчера. Отидох с колело да си взема резултатите от кръвните от миналата седмица и след това се задъхах. Болка, тежест и сърбеж в трахеята... Искам да знам колко ще продължи това състояние! Чух се с лл - отиди да си направиш ПСР. Ми, хубаво, де, - ще си го направя. Ама това какво ще ми помогне?

На въпроса "антибиотика с какво ще ми помогне?" - отговор "няма да ти обяснявам по телефона!".

Общи условия

Активация на акаунт