COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 377 406
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 14 970
Нещата от психологическа и социална гледна точка много добре ги описа сутринта Харалан Александров (за фамилията не съм сигурна). Според него всичко, което се случва е реакция на хората да си осигурят усещането за контрол, включително върху вируса и епидемията след играничанията и задаващата се допълнителна криза. Те в момента имат инфантилно мислене, проявяващо се в магическо мислене, участват в едно радостно събитие, искат да възстановят усещането за общност, както е хорото на мегдана.
Не съм изобщо съгласна.
Кое му е радостното?
От Март е грешка, след грешка. Управляващите не ги харесвам по дефолт и никога не съм гласувала за тях, но в началото на ковид пандемията си казах “Брех, може би сбърках”. И така до Май. От там съм сигурна, че не съм сбъркала. Като самолет без пилот сме и побеснявам. Изтърваха нещата и сега нищо добро не иде и продължават да работят в неправилна посока. Нямат полезен ход от тук. Никакъв. Нито те, нито протестиращите.
Ако поне малко им дреме или ще пресират протестите с изключително строги мерки или ще хвърлят оставка. Обаче нищо не правят.
За предпочитане е днес да въведат строги мерки

# 14 971
Потребителката от гр Бяла Русе не писа нищо за мъжа си пожарникар, не помня в тая тема ли беше, но дават още един болен от там жена.
Дано са ок! Сигурно още се върти последващи болни от момчето от бала, но няма инфо.

# 14 972
По принцип макар стратегията на Швеция да изглежда жестока, поне беше честна и последователна.

# 14 973
  • Варна
Гледах интервю със собственик на частна лаборатория. Той твърди, че правят минимум 500 теста на ден. Лабораториите са доста. Всички резултати ли са отчетени и систематизирани?

# 14 974
  • Пловдив
Каквото и да удължат, все тази, като няма контрол.
То за нищо няма контрол. Няма ред, има слободия и то не само по отношение на епидемията от коронавирус.
Как ще се спазват някакви мерки в училищата, като там на места няма създадени никакви условия за хигиена. Някъде бях чела колко деца не ползват тоалетните в училище, защото ги е гнус. Тоалетна хартия няма, сапуни няма, топлата вода е мираж. Не че няма разпоредби, има, но кой ги спазва? А кой поверява дали се спазват?
И да гласуват, и да не гласуват, нищо няма да се промени. Да не говорим, че едни по-строги мерки ще изкарат още повече хора на улицата.

# 14 975
Чета за починалите, велики медии само са преписали цифри. БНР дават че 2/7 нямат придружаващи заболявания. Хм!
Лошо!
Dundi73 и аз мисля така. Мерки ще има наесен, когото наш Ганьо го завали и се затвори вкъщи, умирайки от страх да не хване настинка от дъжда и от 13 градуса.
Ако не отворят и училищата тогава ще станем пак отличници. Народопсихология.

# 14 976
Не мисля че ще го удължат.... Тогава вече ще ги разкъса глутницата... Няма да са само счупени стъкла

# 14 977
Скрит текст:
Момичета, моля помагайте!
Детето ми /на 18 г./ беше на море в Лозенец с приятели за 5 дни. Уж са се пазели, ходели с маски, спазвали дистанция, но тинейджърска му работа... Върнаха се минала седмица в сряда. В деня, в който се върнаха, друго дете от групата го е заболяло гърлото и му е било отпаднало. На следващия ден са му направили тест за коронавирус, който се е оказал отрицателен. От тогава го боли гърлото.
Преди 3 дни моят син също го заболя гърлото и малко му е отпаднало. Започна да смуче таблетки и му давам смес от мед и лимон. Днес звънях на личната, каза да продължаваме така и ако до 2-3 дни няма подобрение да отидем на тест за коронавирус.
Днес са се обадили от РЗИ на майката на приятелчето и са ѝ казали, че тестът всъщност е положителен?!?! Възможно ли е 5 дни по-късно да стане положителен?!?!
Това е положението, не знам какво да правя. Утре ще звъня отново на личната, но се чудя да ходим ли и ние утре на тест или по-добре да си стоим в къщи? Ако сме болни да не разнасяме заразата...
Кой с какво да ви помогне? Пуснала ли сте детето си с риск да се зарази? Това са последствията от решенията, които сте взели.
Движете се с маски и ръкавици, ако ще ходите някъде. Ако се влошите, така или иначе ще се наложи да излизате.
Не е нужно да размахвате пръст и да бъдете излишно груба! Никой не ходи умишлено да се заразява. Още повече създават имидж на област Бургас за сейф зона, а не е!!!

Аз за себе си мисля, че първото момче се е заразило преди да тръгнат и просто си е развило симптоми когато са се прибрали.
И аз не исках да бъда груба, но от цялата тази ситуация не доумявам факта, че две около 40 годишни жени не могат адекватно да разчетат резултат /или липсата на такъв/ от лаборатория. Да се чуди човек, как се справят в живота като цяло. Ако бяха 20-25г. момичета, да приема, че вятър ги вее на бял кон, ама тук говорим за улегнали жени, с големи деца, семейства. Абсолютна инфантилност и безхаберие. Дано през дните преди позвъняването на РЗИ са се ограничили в контактите, но силно се съмнявам в това, щото за кво да го правят, щом теста е бил "отрицателен"...

# 14 978
  • В.Търново
Как се умира от ковид-19?
Аутопсии разкриват мултиорганна тромбоза дори в най-малките кръвоносни съдове в белите дробове, сърцето, бъбреците, черния дроб и костите и то въпреки терапията с антикоагуланти както и времето на заболяването, подсказвайки, че тромбозата се случва още в самото начало на заболяването.

https://www.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370( … oc8t9pyDGvkfl5VBc
Нищо ново не казваЗа това ви писах още началото на април, че доктори в Италия са го установили. В темата ме молиха да пусна кореспонденцията на италианските доктори.

# 14 979
  • Варна
Само за седмица починаха 8 мои познати. На двама е правена аутопсия. На смъртния акт се пишат хипотези. Как очаквате да има достоверни данни, за причина на смъртта? И моля да не спорите, бях пряк наблюдател.

# 14 980
Не се заяждайте с дамата и детето й дето е ходило до Лозенец, на всеки може да се случи. Детето можеше да хване вируса и в София. Малшанс, дано са ок и го изкарат леко.
Viviana91 как 8 човека? Това е много. Аз ходя по 3 погребения в годината и ми идват много.

# 14 981
  • София
Е, как кое му е радостното - хората се събират на протеста, бутат се като животинчета един в друг, вървят заедно по улицата, скандират заедно - всичко това е създаването на общност. Със скандирането става "ние срещу лошите", а да си срещу лошите, да искаш оставка и да не спазваш мерките е радостно, отхвърляш ограниченията и тези, които те натискат и ти вгорчават живота, това е голям кеф, а като си в група, сред множеството се чувстваш неуязвим.

Според мен ще удължат, защото животът не е само хепънинги, протести и ходене без маска.

Абсолютно, много точен анализ е това. Не случайно има много млади, тяхното мислене е още по-неразвито, нуждата от принадлежност към някаква кауза ги тресе силно, търсят цел, търсят смисъл, търсят разграничаване от предишните поколения, но все още нямат капацитета да анализират правилно ситуацията. Малко ми напомня хипитата през 60-те, ще протестираме срещу войната, ама предимно ще пеем, ще пием, ще се друсаме и ще се е*ем на воля.

# 14 982
Скрит текст:

Сестра ми преди малко се е тествала във Финикс, без да слиза от колата. Всичко става от гише, сама си е взела ......

Как така сама? Там трябва здраво да се рови в носа, имах чувството че лоботомия ще ми направят...Преди не си представях как са вадели мозъка на египтяните през носа преди мумификация, но ми се изясни...
Сина ми също сам си е направил пробовземането през носа (каза лекичко) и е позитивен.
Само допускам, че сигурно са по-чувствителни вече тестовете там и не е нужно като у нас да се прави IQ тест през носа, нали. Вероятно на повечето от вас им е взиман обикновен секрет от носа за изследване на разни бактерии, знаете колко леко и лесно се взима....
Теста е правен в Бг през РЗИ
Ясно, не бях разбрал. Похвално, ако и при нас са спрели да вкарват шишовете до мозъка, още повече - ако допускат и сам да си вземеш пробата.
Aпропо, и аз ги виждам като 283, а в worldometer и другите БГ сайтове вече са излязли цифрите 234. Ясно е, че се продължава с опити за манипулация на цифрите....
Къде ги виждате 283?

# 14 983
  • В тъмната гора.

От Март е грешка, след грешка. Управляващите не ги харесвам по дефолт и никога не съм гласувала за тях, но в началото на ковид пандемията си казах “Брех, може би сбърках”. И така до Май. От там съм сигурна, че не съм сбъркала. Като самолет без пилот сме и побеснявам. Изтърваха нещата и сега нищо добро не иде и продължават да работят в неправилна посока. Нямат полезен ход от тук. Никакъв. Нито те, нито протестиращите.
Ако поне малко им дреме или ще пресират протестите с изключително строги мерки или ще хвърлят оставка. Обаче нищо не правят.

Бойко и НОЩ са като ощипани моми, сърдят се на реакциите на хората и на подигравките. А може и да имат право, знам ли? В тази обстановка, не мога да преценя кое е правилно и кое не е. Всички сме за психолог.
Вече не мога да сдържам гнева си към хората, които всяка вечер са на купон в центъра на София, чупят, бият се и предизвикват. Едните вземат допълнителна двойна надница за извънредна работа, а другите се забавляват и буйстват. Още не мога да забравя възгласа на една протестираща - "Хора, тук е голям купон, идвайте, няма да съжалявате." Безхарактерни, недисциплинирани, без ценности са днешните млади. Искат постоянно да са в състояние на удоволствие, без да ги интересува на каква цена.

# 14 984
Сега погледнах статистиката за умиранията в НСИ, първата седмица на юли има 166 човека повече починали, в сравнение с първата седмица на юли 2019г.
Къде е сега Кура Булгара за коментар?
Една седмица са 7 дни ако приемаме че 166 са резелтат само от коронавируса в най-лош вариант това са по 23/ден. Хм. Лошо, неслучайно държавите ни изолират и 100 да са от ковид пак са 14 доста над официалната статистика от по 4-5/дневно.
За Швеция и аз започнах да ги виждам като добър пример, но .., кой ни пита нас.

Общи условия

Активация на акаунт