COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 376 554
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 15 645
  • Пловдив
Бoяна , детето на моята приятелка във Франция не е било нито веднъж във видеочат. Даваха им на лист обяснение от 3 реда и после да се оправят с домашните.

Не виждам как първолаците ще учат от вкъщи, и не само те.
Първо родителите са на работа, второ те не са учители, за да обасняват кое и как. Някои не знаят, други не умеят. Трети нито знаят, нито умеят.
Трябва да се намери някакъв начин децата да влязат в училище.
Във Франция ги върнаха в клас, нямаше някакви драми с бум на заразени, но пък има изработени методи за спазване на дистанция, за поддържане на хигиена. Това не виждам как ще стане у нас с пестенето на пари от всичко.

# 15 646
  • Варна
Децата играят навън. Събират се на пейки, в молове, заведения. Основният проблем е лошата ни и ограничена учебна база. Учи се на смени. В др. държави могат да им осигурят повече класни стаи и нужната дистанция.

# 15 647
Хич няма да се учудя, ако правителството - ако остане това де- каже, както за всичко друго, училището си почва с ужкимски мерки за дистанция и дезинфекция, който го е страх да не си праща детето Simple Smile

Има доста родители, обаче, на които им пука. Не се косете, дори в Беларус намериха начин да не си излагат на риск децата. Ще се оправим и с това,  ако не може да се разчита на държавата.
Много учители са възрастни и рискови, така че , каквото и да говорят сега, всичко зависи от ситуацията през есента.

# 15 648
тоест въпросът не е за горките деца как ще останат без образование, а че няма кой да ги гледа. Вечният въпрос - кой да гледа децата. Останалото е панделка и звезден прах с образованието и развитието.
Гледането на дете не е само присъствие. Колкото и да не ни харесва децата имат нужда от материални неща за да оцелеят и да се развиват. Най малкото трябва да платиш сметките и да ги нахраниш. Как ще стане това ако си стоиш в къщи и не ходиш на работа?

# 15 649
В Норвегия имаха дистанционно училище, където децата няколко седмици си бяха вкъщи, а учителите организираха уроци, даваха домашни и всичко ставаше онлайн.

Е, след експеримента, защото това си беше един масов експеримент, се оказа следното:

- много ученици са казали, че им е било много трудно да следят учебния материал по този начин
- много ученици са казали, че са нямали проблем, но предпочитат да са в клас
- много ученици от бедни семейства с ограничени ресурси са сред тези, които не са успели да следят учебния материал на задоволително ниво
- ученици с по-слаб успех преди корона кризата са получили още по-слаб успех с новата форма на обучение
- учителите масово са съобщили, че е много трудно да се следи учебната програма по този начин, където 99% от работата се оставя на ученика и родителите му
- родителите също са съобщили, че масово не са могли да поемат ролята на учител, най-вече защото самите те са работили от вкъщи и защото не са помнили всички подробности от времето, когато те самите са били ученици - особено по предмета математика

Не помня останалите изводи, но се оказа, че това не е решение за всички. Ще се опитам да намеря пак статията и да преведа всички открития.

# 15 650
  • София
По цял ден ли играят вън? По цял ден ли са в молове и заведения? Май тук доста хора забравят, че в училище са по почти цял ден, а навън са само в междучасията, и то не всички деца. Къде точно ще им ги осигурят повечето класни стаи с дистанция? Вие май за последно сте гледали само личните си деца и не знаете как изглеждат нещата в училище и в градината, когато се съберат много деца на едно място. Някак ви е като "щом не го виждам, значи не съществува" и си фантазирате някакви работи точно с нашата култура и нашето ниво на мрънкане и тотална липса на дисциплина, как щяло да има организация, как щяло да има дистанция и какво ли не.

# 15 651
Аз съм преподавател. Вярвай ми, не става.
Не става кое?
Госпожата ще бъде в класната стая и както ще преподава на учениците в класната стая така ще обучава едновременно с това учениците вкъщи?
Кое е толкова сложно?
Смешно и тъжно е, че си мислите, че работата на учителя е да застане пред дъската и да изпее урока.

# 15 652
  • Бургас
Ами точно заради тях и заради всички, които искаме децата да прекрачат прага на училището ( много от тях в ново или за първи път) трябва да се мисли сега. И не, нямам предвид затваряне.
Звучи утопично, но първо ще е добре да се помисли за здравето. И то хубавичко.
Положителна учителка на първолак - 1 месец липса на учител.
Положителна учителка по математика на 8ми калс: 200 контактни. Тя не преподава на един клас.
Могат да пуснат големите /след 7ми клас/ да учат от дома си. Те нямат нужда от родител да ги отглежда. И да освободят ресурс /уч.зали/ за малките. Върщаш гимназиален етап по домовете на онлайн училище, делиш малките класове на две и ги пускаш да си учат.

Това е най - добре, но искам мнооогооо работа, а на тез отгоре, знаете не им се работи. Как ще се ползват учебни бази, как ще се набавят начални учители....
Та оставаме на или/или.

Последна редакция: пт, 17 юли 2020, 10:39 от MeMyselfI

# 15 653
Едва ли има някой, който мисли, че дистанционното учене е по-добро и ефективно. Но за да има нормално присъствено обучение трябва да се вземат мерки незабавно. Като влезем в детайлите - според вас трябва ли да има карантиниране на класа при положителен тест на някое от децата? Ако да - как ще ги гледате 14 дни? Тази година ще бъде ли ОК децата да ходят със сополи и кашлящи? Ако не - пак седи въпросът кой ще ги гледа? Ще можете ли да им правите тест по веднъж месечно? И като се наложат евентуални болнични и карантини за възрастните, картинката става прекрасна.

# 15 654
MeMySelf имам предвид сега да направим максимално всичко възможно да се справим с епидемичната ситуация.

# 15 655
  • София
Нищо няма да се направи и ще се оставят нещата на "естествения подбор", демек на омъргаряване до дупка - ще стане като преди вируса - на всички нива на детски заведения и училища сополи, кашлици, а който оцелее - оцелее. При нашата култура съм по-скоро песимистично настроена. Възрастните три прости правила не могат да спазват, а как децата да ги научат? И не е че не могат, а не искат възрастните да се научат.

# 15 656
  • При семейството си

Да не започне "нормална" учебна година, означава баби и дядовци да се командироват при децата (много умно) или единия от родителите да напусне работа за да учи с детето (още по-умно). Защото не виждам как по друг начин ще се справите с 7-12 годишните. Wink

Някои вече го играха този вариант по време на ИП.
Интересно, че за ДО настояват хора, които могат да си го позволят, но дали те са мнозинството?

# 15 657
Аз лично смятам, че не е трудно да се осигури урок с онлайн предаване на живо. Нито е толкова трудно за материално подсигуряване, нито ще товари добълнително много.
Това не е хоум офис за учителя, а просто излъчване на урока му.
И трябва да се обмисля абсолютно задължително, тъй като не малко деца имат хронични заболявания и няма как да бъдат върнати в училище.
Остава и въпроса с хрон.болните учители, защото и те не са малко. И не е редно и те да са контактни с 30 деца или пък 7*30 –./за горните класове/
Но 100% присъствие от 15.09 са тотална простотия.
Може ли предложение, аз, като начален учител, как да хвана ръчичката на първолак пред компютъра и да го науча да държи правилно молив? Да пише елементи на буквите?

# 15 658
  • София
Тук се задават супер сложни въпроси, които изискват:
1. Сложни решения от страна на управляващите, за да се измисли работещ модел - те нямат нито капацитет, нито желание да се замислят, защото не са на постовете си заради умения;
2. Дисциплина и строг ред от наша страна, за да ги спазваме - ние изобщо не личи да имаме и грам намерение в тази посока.

Бих посъветвала МОН и МЗ да почетат малко тая тема, ама вероятно са заети с по-важни неща.

# 15 659
  • София
тоест въпросът не е за горките деца как ще останат без образование, а че няма кой да ги гледа. Вечният въпрос - кой да гледа децата. Останалото е панделка и звезден прах с образованието и развитието.
Анди, това е чудовищен проблем пред 80 процента от родителите и мисля, че иронията е неуместна. И аз, и ти сме с големи деца и ни дреме на шапката как ще изкарат деня сами вкъщи, но за тези в начален курс ще е въпрос на оцеляване, ако се наложи единия родител да напусне работа, за да стои при децата.

Общи условия

Активация на акаунт