COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 376 525
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 15 660
  • Бургас
MeMySelf имам предвид сега да направим максимално всичко възможно да се справим с епидемичната ситуация.
Няма нищо едно нещо, което да направим сега, за да ни осигури относително безопасен 15.09. Нищо. Все още не сме започали да берем плодовете на туризма. А те ще са готови към 10.09.

Трябва да мислят как да осигурят децата и то без право да неглижират. Без право да ги вкарват поляти с дезинфектант, в обилно полята учебна стая. Вече трябваше да са поръчали плексигласови прегради за чинове и да разреждат масите в стаите на най - малките. Но не се прави. Защо? Защото даже и не се обмисля....

# 15 661
  • София
Поне да си го кажем, а не да го маскираме с витиеватото  как щели да се бъгнат децата и щели да останат необразовани, несоциализирани и прочие. Да хванем бика за рогата, а не да се правим на ощипани моми. Няма как хем да изядеш тортата, хем тя да е цяла - всички да са като в брауново движение, никой да не е готов на нищо като усилия, обаче да иска всичко.

# 15 662
MeMySelf имам предвид сега да направим максимално всичко възможно да се справим с епидемичната ситуация.

Е да, ама не го правим. Предполагам, че тези, на които не им пука сега, няма да им пука и есента. Няма да си спрат детето за един сопол,  няма да стоят карантинирани, ако са контактни, ще продължат да се правят с благословията на държавата, че вирус няма.
Предполагам, че ще има поне засилен входящ контрол за болни деца, но те като са повече безсимптомно и от това полза няма.
Защо мислите, че отговорните лица са с нещо различни от обикновения гражданин? Учителите явно не желаят да помислят за своята безопасност, така че ще мислим за тази на децата си  и своята индивидуално. Както и досега.

# 15 663
  • София
Учителите и да помислят, ще ги натиснат заради родителите.

# 15 664
  • Бургас
Поне да си го кажем, а не да го маскираме с витиеватото  как щели да се бъгнат децата и щели да останат необразовани, несоциализирани и прочие. Да хванем бика за рогата, а не да се правим на ощипани моми. Няма как хем да изядеш тортата, хем тя да е цяла - всички да са като в брауново движение, никой да не е готов на нищо като усилия, обаче да иска всичко.
Аз настоявам да оставят електронно обучение поне за големите и без ковид. Може да е за седмица, две през сроковете, но е полезно. Може да им е трудно, но ще свикнат. Цял свят работи дистанционно и успява. Какво пречи на един тийн да го прави? Нищо. Поне ще се научат да водят конструктивен разговор без физ.присъствие. Което си трябва.
За малките е трудно. Много е трудно. Начален учител там е нужен на 99%. Няма как да бъде заместен от родител и компютър. Просто няма.

# 15 665
Няма нищо едно нещо, което да направим сега, за да ни осигури относително безопасен 15.09. Нищо. Все още не сме започали да берем плодовете на туризма. А те ще са готови към 10.09.

Трябва да мислят как да осигурят децата и то без право да неглижират. Без право да ги вкарват поляти с дезинфектант, в обилно полята учебна стая. Вече трябваше да са поръчали плексигласови прегради за чинове и да разреждат масите в стаите на най - малките. Но не се прави. Защо? Защото даже и не се обмисля....
В класа на сина ми са 28 деца. Чиновете им са наблъскани така, че едва се минава между редичките. Училището му е с 1200 деца. Нямат стаи за занимални и в първи клас имаше две групи занималня, оттам нататък - една за 4 класа. Ужасна лудница е и това важи за повечето училища в СФ. Няма абсолютно никаква възможност в тази сграда нещо да ги разреждат. Ето за Израел - при нас ще е същото присъствено. https://www.google.com/amp/s/www.easternherald.com/news/israel-c … ovid-66349/%3famp

# 15 666
  • Пловдив
То не е тук темата, ама си мисля, че ако започнат отново ДО много родетели ще се бутнуват и ще има пак стачки и недоволство!

# 15 667
Учителите мислят. В три училища влизах последната седмица покрай кандидатстването. Влизаше се по едно семейство, с маска, дезинфектант, в едното мериха Т. Бяха с маски, а някъде и с шлем. Там разумът и превенцията все още са на ниво.

# 15 668
Според мен училището няма как да започне присъствено. Трябва да има и ДО. Не виждам проблем. Ако в едно училище има 4 паралеки са необходими 4 учителя. Какво пречи двама да преподават в клас, а останалите ДО. За по -големите ученици е по същия начин. В едно училище няма само един учител по история.
Освен това за ДО при по-големите деца е възможно един урок да се проведе със 50-60 деца. Не е нужно да са по 25. Аз лично не бих си пуснала децата на училище, ако имам избор. Има родители, чиито деца няма кой да ги гледа, но при 500 заразени на ден и те биха се страхували за детето си и биха се надявали повечето деца да са избрали ДО , за да може тяхното , което е присъствено да е с по- малко деца в училище.
Най -добрия вариант е да се подготвят за паралелно обучение.

Последна редакция: пт, 17 юли 2020, 10:13 от elitsa_b

# 15 669
Какво бил ,,казал,, отрасловият съвет няма особено значение за решението за началото на учебната година.

# 15 670
При обсъждането на дистанционното обучение пропускате една немалка част от децата, за които това ще е безкрайна ваканция и ще останат тотално неграмотни - тези от махалите. Да не мислите, че там има бърз нет и по няколко компютъра в копторите? При това немалка част от родителите са напълно неграмотни. След години високо образованите ще трябва да работят, за да издържат останалите.

# 15 671
  • При семейството си
Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусна инфекция, са 293. Четири от случаите са от последните 24 часа. Починали са мъж на 83 г. със сърдечно заболяване, мъж на 74 г. със сърдечно заболяване, жена на 60 г., за която няма информация за придружаващи заболявания, и мъж на 50 г., за когото няма информация за придружаващи заболявания.“
https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/267-sa-novodiagn … id-19-lica-prez-/

Карантинирани в момента: 22 434. Активни случаи в момента: 3 924
https://coronavirus.bg/arcgis/apps/opsdashboard/index.html#/ecac … a956f7948f586af93

# 15 672
  • София
Много ми е интересно как си представяте ДО на първокласник!
Четенето и смятането до 20 не е проблем, а писането? Има си техника на изписване на буквите, посоки за изписването на елементите и т.н..  И не, не е едно и също дали в училище ще се научат да пишат или в къщи ще се учат от мама и тати!
Да не говорим, че единият родител ще трябва да не ходи на работа, за да е учител на първокласника.

За протокола-моето семейство е от "вярващите" във вируса.

# 15 673
  • Бургас
Аз лично смятам, че не е трудно да се осигури урок с онлайн предаване на живо. Нито е толкова трудно за материално подсигуряване, нито ще товари добълнително много.
Това не е хоум офис за учителя, а просто излъчване на урока му.
И трябва да се обмисля абсолютно задължително, тъй като не малко деца имат хронични заболявания и няма как да бъдат върнати в училище.
Остава и въпроса с хрон.болните учители, защото и те не са малко. И не е редно и те да са контактни с 30 деца или пък 7*30 –./за горните класове/
Но 100% присъствие от 15.09 са тотална простотия.
Може ли предложение, аз, като начален учител, как да хвана ръчичката на първолак пред компютъра и да го науча да държи правилно молив? Да пише елементи на буквите?
Ако четете какво съм написала, ще видите, че точно началните класове няма как да излязат напълно в ДО. Точно защото няма как родител да замести педагог. Просто няма. Имам себе си за средно интелигентен човек. Без проблем помагам на дете в гимназиален етап, но на малко дете не мога. Методиката на обучение е друга, не е за всеки. За тях присъствието е важно.
Но ако изкарат големите в ДО ще освободят база за малките. Много ще е трудно, но не е невъзможно.

# 15 674
И докога ще си стоят в къщи?

Общи условия

Активация на акаунт