COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 376 520
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 15 690
Ей ама големите деца как ги отписахте на ДО . Масово в 8 клас учат език, за много деца напълно нов, Е как дистанционно ли, или пак да ги пишем на едни частни уроци, защото за тях учителите не се разболяват, а и не ги е страх
За практики и специални предмети дистанционно не ми се мисли..

Американците май са разрешили за тези, които иксат изцяло ДО  да си отпишат децата от стандартното училище и да ги прехвърлят на дистанционно такова,  което е само общообразователно и без грам претенции. Бас ловя, че след това ще наложат и ограничения на тези деца за университет.
Братовчедка ми много не се е интересувала от ДО и пуска детето по стандартната процедура

# 15 691
А, сега де...Досега не се бях зачитала по подробно относно тези пултестове, а се оказва, че същите могат да дадат фалшиво отрицателен резултат. И как така, всички проби от едно семейство се смесват в една?!

Желанието за почивка и море в Гърция предизвика нов вид групово изследване с PCR или т. нар. пулстратегия. Какво представлява тя и колко достоверни са резултатите? 
“Пултестовете са много добър скринингов тест за бързо скриниране на голяма група хора. Те са подходящи, само когато се извършват регулярно. Проблемът е, че когато смесим 5 проби в едно, се намалява вирусният товар и може да имаме фалшиво отрицателен резултат”, каза специалистът по медицинска генетика проф. Албена Тодорова в ефира на Bulgaria ON AIR.
Тя изтъкна, че пултестовете са неприложими за пътуване в чужбина, тъй като може да се пропусне някой заразен, който е с нисък вирусен товар.
При положителен резултат от пултеста всички смесени проби се изследват индивидуално и тези резултати се представят на РЗИ. Отрицателни тестове не се докладват на РЗИ за статистиката”, отбеляза проф. Тодорова. Според нея при семейства се предлага отстъпка от цената за изследване на цялото семейство. 
“Видяхме, че увеличавайки броя на изследваните, се увеличава и броят на положителните проби. Важно е какъв тест е подбран за изследването. Ако тестът не е подходящ, ще имаме фалшиво отрицателни резултати, което променя статистиката”, посочи експертът по мед. генетика.
Тя добави още, че оторизираните лаборатории знаят как да си проверяват пробите. “Има доста предварителни стъпки, преди да се стигне до теста за Ковид-19. Има изключително дълъг период на обработка на пробата – дали има достатъчно клетки, дали има добро качество на изолираната РНК”, подчерта проф. Албена Тодорова.
https://blitz.bg/obshtestvo/zdraveopazvane/prof-albena-todorova- … a_news758471.html

# 15 692
Първото ще доведе до увеличаване на неграмотността и необразоваността, а второто - в много случаи, до тежка финансова криза и дори невъзможност за оцеляване на семейството с доходи само от единия родител. И двете ще имат дългосрочни и сериозни последици за обществото, които ще са по-тежки от медицинската криза.

А третото - да върнем децата в училище, ще доведе до още по-голямо разпространение на заразата, още по-голяма криза на здравеопазването и пълна загуба на контакт с по-възрастните ни близки, които трябва да оставим да живеят едва ли не в отшелничество.
За мен лично в момент, когато не се знае доколко ще оцелеем като човечество, повече ме вълнува именно оцеляването от оставането на децата неграмотни.

Вече се виждат резултатите от разхлабването на мерките. Не знам как някой може да си представя, че връщането на милиони деца в училище няма да е проблем.

# 15 693
При сегашното стремглаво нарастване на заразените, ако посоката е все тая,  наесен какво ще стане, ако се отворят и училищата при старите условия. Физически контакти ще се увеличат:
Ученици : съученици,  ученици : учители, все затворени пространства, часове наред, невъзможна дистанция. Ученици : граждани, пътуващи в градския транспорт /много от които не спазват мерки, или наполовина/- съответно концентрацията на човекопотока там ще нарастне, дистанцията обратно ще намалее , ученици : родители, които работят.    И всеки един по веригата със своите контакти в ежедневието - на раб. място и т.н.

От гледна точка на ефективност на обучението едва ли има спор, коя форма е за предпочитане. Едва ли има родител, който да иска детето му да се учи дистанционно.
Но от гледна точка на разпространение на заразата и последствията от това, кое е по-важно?

Последна редакция: пт, 17 юли 2020, 11:31 от Hgirl

# 15 694
  • София
Прочетох, че гърците приемат и пулови тестове за туристите, но ако казаното в статията е вярно, и както регистрират увеличаване на бройките, може и да върнат индивидуалните тестове.

# 15 695
  • София
Ако ситуацията продължи година, две, три или ковид си остане завинаги, както е с грипа - докога ще си седят децата вкъщи и ще се обучават дистанционно?
Той ковид-а ще си остане, нали въпросът е да има лекарство и/или ваксина. Да се надяваме, че скоро ще има поне лекарство, за ваксина е ясно, че още година няма как да има реално, а не на теория.

А децата не сме ги отписали от училище, цялата тази история хич не ми харесва, макар детето ми е да е по-голямо. Просто гледам на нещата реално. Или поне така си мисля. Ако бъркам и всичко е ок само ще се радвам.

# 15 696
Аз лично смятам, че не е трудно да се осигури урок с онлайн предаване на живо. Нито е толкова трудно за материално подсигуряване, нито ще товари добълнително много.
Това не е хоум офис за учителя, а просто излъчване на урока му.
И трябва да се обмисля абсолютно задължително, тъй като не малко деца имат хронични заболявания и няма как да бъдат върнати в училище.
Остава и въпроса с хрон.болните учители, защото и те не са малко. И не е редно и те да са контактни с 30 деца или пък 7*30 –./за горните класове/
Но 100% присъствие от 15.09 са тотална простотия.
Може ли предложение, аз, като начален учител, как да хвана ръчичката на първолак пред компютъра и да го науча да държи правилно молив? Да пише елементи на буквите?
А вие, като начален учител, ще ми гарантирате ли, че като тръгнете да обикаляте всички първолаци и да ги хващате за ръчичката, ще си дезинфекцирате ръцете след всяко дете, преди да хванете ръчичката на следващото? Ще ми гарантирате ли дистанция между децата през междучасията? Ще гарантирате ли, че дръжките на вратите на тоалетните се дезинфекцират адекватно? Ще гарантирате ли, че няма да бъдат допускани кашлящи и сополиви деца в училище?

# 15 697
  • София
200+ положителни от 6000+ теста за мен е добра новина. Нещата не сс изпуснати все още от пълно контрол. Към края на другата седмица ще имаме по-ясна представа за резултатите от протестите

# 15 698
  • София
Нищо няма да се направи и ще се оставят нещата на "естествения подбор", демек на омъргаряване до дупка - ще стане като преди вируса - на всички нива на детски заведения и училища сополи, кашлици, а който оцелее - оцелее.

Точно така ще стане, то вече си става - с детските градини как си работят вече съвсем нормално. Така ще си действат и училищата, ще се правим, че нищо няма.

# 15 699
  • При семейството си
А, сега де...Досега не се бях зачитала по подробно относно тези пултестове, а се оказва, че същите могат да дадат фалшиво отрицателен резултат. И как така, всички проби от едно семейство се смесват в една?!

Скрит текст:
Желанието за почивка и море в Гърция предизвика нов вид групово изследване с PCR или т. нар. пулстратегия. Какво представлява тя и колко достоверни са резултатите? 
“Пултестовете са много добър скринингов тест за бързо скриниране на голяма група хора. Те са подходящи, само когато се извършват регулярно. Проблемът е, че когато смесим 5 проби в едно, се намалява вирусният товар и може да имаме фалшиво отрицателен резултат”, каза специалистът по медицинска генетика проф. Албена Тодорова в ефира на Bulgaria ON AIR.
Тя изтъкна, че пултестовете са неприложими за пътуване в чужбина, тъй като може да се пропусне някой заразен, който е с нисък вирусен товар.
При положителен резултат от пултеста всички смесени проби се изследват индивидуално и тези резултати се представят на РЗИ. Отрицателни тестове не се докладват на РЗИ за статистиката”, отбеляза проф. Тодорова. Според нея при семейства се предлага отстъпка от цената за изследване на цялото семейство. 
“Видяхме, че увеличавайки броя на изследваните, се увеличава и броят на положителните проби. Важно е какъв тест е подбран за изследването. Ако тестът не е подходящ, ще имаме фалшиво отрицателни резултати, което променя статистиката”, посочи експертът по мед. генетика.
Тя добави още, че оторизираните лаборатории знаят как да си проверяват пробите. “Има доста предварителни стъпки, преди да се стигне до теста за Ковид-19. Има изключително дълъг период на обработка на пробата – дали има достатъчно клетки, дали има добро качество на изолираната РНК”, подчерта проф. Албена Тодорова.
https://blitz.bg/obshtestvo/zdraveopazvane/prof-albena-todorova- … a_news758471.html

Нейната лаборатория - Геника също прави PCR тестове, но явно не и пул тестване:
https://www.genica.bg/

# 15 700
По цял ден ли играят вън? По цял ден ли са в молове и заведения? Май тук доста хора забравят, че в училище са по почти цял ден, а навън са само в междучасията, и то не всички деца. Къде точно ще им ги осигурят повечето класни стаи с дистанция? Вие май за последно сте гледали само личните си деца и не знаете как изглеждат нещата в училище и в градината, когато се съберат много деца на едно място. Някак ви е като "щом не го виждам, значи не съществува" и си фантазирате някакви работи точно с нашата култура и нашето ниво на мрънкане и тотална липса на дисциплина, как щяло да има организация, как щяло да има дистанция и какво ли не.

Има начини. Знам за Норвегия как е, затова ще споделя. Детските градини масово станаха ''външни градини'', тоест децата по цял ден са навън. Дъжд, пек, навън са. Дворът се разделя на зони, децата се разделят на малки групи и всяка група си има зона така, че децата да не се смесват. Родителите отиват в определено време да откарат и закарат децата така, че да не се струпват много родители едновременно. Децата си носят храна в кутии, дрехи за смяна и памперси, който ползва, в една раница. Само родителите карат и закарват децата, без лели, баби и други роднини. С намалено работно време.
В училищата като отвориха първо разделиха децата на групи. Някои са били в класните стаи, други - навън. Следи се групите да не се смесват. Ако има положителен случай, цялата група се карантинира, но така е малка група, а не целия клас, защото учениците не са заедно.

На който не му харесва, да си държи детето вкъщи. На мен ми се струва, че в България липсва воля сред високите етажи на управлението да се види как се прави в другите страни и да се поучи от техния опит така, че да се въведе готов модел и в България. Да, изисква се дисциплина и родителите ще са последните, които ще се научат на нея (тези, които си я нямат отпреди), но учители и преподаватели в градини и училища могат да дадат пример. Директорите, общините - може, ама не се и опитва. Сега се кара масово през просото и статистиката върви в нежелана посока.

# 15 701
Има немалко деца от рисковата група, а и техни родители. Да не говорим за учителите, като знаем каква е средната възраст. Много се съмнявам родител на дете с диабет или астма да го пусне в клас. Ще трябва да има някакви варианти.
Лятото на ДГ ходят много по-малко деца. Съвсем не е същото като от септември.
Fenris, нагоре дадох пример с училището на сина ми. Няма и една класна стая свободна. Учат на две смени. Няма учители, които да могат да поемат части от класа. Нито има къде да са двете групи деца. Имат една обща тоалетна (вътре с няколко "вратички") на етаж за 15-тина стаи . По една чешма в дамската и мъжката тоалетна със студена вода и често липсващ течен сапун.Това е. Условията в държавните БГ училища.са същите като през 80-те. И говоря за "елитно" центално училище. Всички мерки ще са само на думи.

Последна редакция: пт, 17 юли 2020, 11:45 от TafTaf

# 15 702
Чувствам се като някакъв полуидиот, а вече и като пълен, де. Правят се пул тестове, на по 5 души едновременно, хем се смесват, хем не се смесват, щото видиш ли, ако е +, се изследват пробите поотделно, да се види кой е положителен?! Тоя пул, като 1 тест влиза в статистиката, или като 5 отрицателни? Те поединично дават фалшиви резултати, а като общо пък съвсем?
РЗИ дава по 2500 теста дневно, като само обществените структури и "важните" хора, се тестват ежеседмично, т.е. все едни и същи, та за новотествани не остава място. Видно от повечето постове, те не насочват за тестване контактни и колективи, та от тези 2500 теста не се открива нищо съществено.
Хората със симптоми не се тестват, защото не искат да знаят? Работодателите прикриват, за да не им се прецака бизнеса, ако ги затворят? Ама те нали не ги затварят, а само за 24 часа дезинфекцират...
Колкото повече чета, толкова по-неясно ми става Confused явно не съм достигнала това ниво на единство с вселената, както управляващите, примерно Joy

# 15 703
  • София
Ако ситуацията продължи година, две, три или ковид си остане завинаги, както е с грипа - докога ще си седят децата вкъщи и ще се обучават дистанционно?
Той ковид-а ще си остане, нали въпросът е да има лекарство и/или ваксина. Да се надяваме, че скоро ще има поне лекарство, за ваксина е ясно, че още година няма как да има реално, а не на теория.

А децата не сме ги отписали от училище, цялата тази история хич не ми харесва, макар детето ми е да е по-голямо. Просто гледам на нещата реално. Или поне така си мисля. Ако бъркам и всичко е ок само ще се радвам.
Болднатото ама никак не е ясно. Някои се готвят септември да пускат ваксина. Дали и доколко ще е ефикасна - не се наемам да прогнозирам.
А лекарство - ако е ново, няма шанс преди да минат няколко години поне (лекарство май и от ваксина по-бавно се разработва), ако е някое от съществуващите вече......ами, то уж има, все изникват някакви, после ги отричат. Не разчитам, уви точно на лекарство. Освен това, без да звучи конспиративно, но фарамцията по би имала интерес от нова ваксина (или евентуално ново лекарство след години), отколкото от откриването на някое такова я с изтекъл патент, я на достъпна цена (като тва за крастата - иверметкин ли беше).

# 15 704
  • варна
От първа ръка се убедих, че мерките са абсолютно фиктивни и никой не ги спазва.
Претрепаха се да ни обясняват по тв и по всички медии колко е опасно, как веднага при установен положителен не-знам-какво.... , а в действителност е съвсем друго.

Значи в сряда в края на работния ден ни съобщиха в работата, че е налице положителен сред нас. В четвъртък не бяхме на работа заради дезинфекция на сградата. И сега, ако някой си мисли, че ще спазваме някакви карантини, ще чакаме резултат от тестове - не. Днес всички сме на работа. /уточнение - институция, работеща с граждани/. Направени бяха тестове на който иска, защото струват сто лева, които всеки лично трябва да си плати. Разбира се, един малък процент от служителите си направихме тестове, за другите ще чакаме да проявят симптоми някой ден...

Според мен тестовете не трябваше да са по желание и работния процес трябваше да се възстанови едва след резултатите от теста.

Е, толкова за невероятната организация и мерки. Аз съм пас!

Някои от големите хотели пък си плащат на РЗИ да не ги закачат, това го разбрах от познат работещ в бранша.

Общи условия

Активация на акаунт