COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 376 459
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 15 765
  • София
При отрицателен ПСР тест не би трябвало изобщо да има активен вирус в тялото, камо ли пък да се "отделя" и да заразява.
В началото след изписване ги държаха 28 дни, според мен - за всеки случай, изследваха, знаете че някои случаи си се влошаваха, но не защото още са с ковид, а заради последиците на инфекцията. Сега я намалиха на 14 дни, че наистина на НОИ и здравната каса ще им дойде бая нанагорно.

# 15 766
Много интересно интервю с бившия директор на Института по имунология към университета в Берн.

https://www.worldhealth.net/news/why-everyone-was-wrong/

Интересна статия. Все пак не мога да й се доверя на 100 процента.
Само да ви цитирам 1 пасаж, с малко хумор, превод - гуглето:

Докторе, искам болничен, защото съм болен без симптоми!

Но този здрав разум изглежда е избягал от много, нека ги наречем „отрицатели на имунитета“ само за забавление. Тази нова порода отрицатели трябваше да спазва, че по-голямата част от хората, които тестват положително за този вирус, т.е. вирусът присъства в гърлото им, не се разболяват. Терминът "безшумни превозвачи" е измислен от шапка и се твърдеше, че човек може да бъде болен, без да има симптоми. Не би ли това да е нещо! Ако този принцип оттук нататък стане натурализиран в сферата на медицината, здравните застрахователи наистина биха имали проблем, но и учителите, чиито ученици сега биха могли да твърдят, че имат каквато и да е болест, за да пропуснат училище, ако в края на деня човек не се нуждаеше симптоми вече да са болни.

# 15 767
Интересно ми е, в такъв хотел, тези дето не кашлят, как се отнасят към кашлящите? Нещо не си я представям тази ситуация.
Името на хотела няма да цитирам. Отседнала съм в него и нямам намерение заради сигнали, някой да ми развали почивката. Голям, извеснен хотел, на южното черноморие. В хотела почиват и чужденци в момента-францизи, руснаци, англичани и немци. Наблюденита са ми не само от хотела, но и от цялото курортно градче и плажа.  Масово се кашля, киха,  подсмърча, маски няма, дистанцията е мираж.....Общо взето живота си тече по старому. Пристигнахме в вачалото на седмицата  въоръжени с маски и дезинфектант.....е честно да си кажа, така си и останаха в стаята. С мъжа ми решихме, че или-или. 
Не вярвам по другите курорти, положението да е по-различно.  Нека око някой има наблюдения , да сподели.

# 15 768
Има ли изследвания, все пак вече стотици хиляди прекараха заболяването, имат ли клетъчен имунитет? Колкото и да е сложно и скъпо,след като се разчита на него, вероятно са ги установили със сигурност?

Има ли някакви хора, за които със сигурност да е установено и доказано чрез изследване, че лицето Х има клетъчен имунитет?

Да, има, Gabito1504 по-напред сподели интересно интервю, гледам, че не сме много хората, дето сме го прочели, но си заслужава. Та, там човекът споделя следното:

"В средата на април има публикация от групата на Андреас Тиел в Charité Берлин. Документ на 30 автори, сред които и вирусологът Кристиан Дростен, който показва, че при 34% от хората в Берлин, които никога не са били в контакт с вируса Sars-CoV-2, въпреки това са показали Т-клетъчен имунитет (Т-клетъчният имунитет е различен вид имунна реакция, вижте по-долу). Това означава, че нашите Т-клетки, т.е. бели кръвни клетки, откриват общи структури, появяващи се на Sars-CoV-2 и обичайните вируси на настинката, и следователно се борят с двете."

Слагам и превод на още една част, която ми се струва важно да се цитира:
глобалната ситуация въз основа на данни от 1 май 2020 г.: Хората под 65 години съставляват само 0,6 до 2,6% от всички фатални случаи на ковид. За да преборим пандемията, се нуждаем от стратегия, която се концентрира само върху предпазване на застрашените хора над 65 години.

Ето го и интервюто на английски:
Много интересно интервю с бившия директор на Института по имунология към университета в Берн.
https://www.worldhealth.net/news/why-everyone-was-wrong/

Благодаря, но не питах това. Доколкото разбирам, тук се твърди, че клетъчен имунитет са открили у хора, които никога не са се срещали с корона вируса, не са били заразени.

Аз питах, дали са открили такъв имунитет у хората, които вече са преболедували. Вместо да изследват хората за антитела, или заедно с това, да ги изследват за клетъчен имунитет и да е ясно, че преболедуването създава такъв? Прави ли се това? И колко траен е той?
Нали на него се разчита, изследват ли се хората, които са преболедували?

# 15 769
Галена и детето били излекувани.
14 дневната им карантина свършила.
И двамата имат отрицателен PCR.
Добре де. Аз нещо не разбирам. До скоро се обясняваше, че вирусът се отделя дори месец и че след изписване от болница, уж болните трябваше да стоят у дома още 28 дни. Кога се промени заразата, че вече "им минава" за 14 дни.
Окуражаващо е, ако човек оздравява за 14 дни след положителен тест, може да се дължи все пак на топлото време. Но нали вирусът стоеше дълго време в човека?!
Някой да има обяснение? Simple Smile

Карантината е различна, най-кратките препоръки са за поне седмица след поява на симптомите и поне два дни след изчезването им. Най-силно заразен си средно между 2 дни преди появата на симптоми (китайците дават 40-60% от заразяванията са от пресимптомни) и 5 дни след появата, поне тогава изолират най-високи нива на вируса. Ама това е средно, демек някой ял кюфтета, друг - боб, средно яли боб с кюфтета. От 5 дни преди появата на симптоми до 60+ след нея се изолира вирус, по-дълго при тежките случаи, също по-дълго във фекалиите. Но се предполага, че периодът, в който можеш да заразяваш е около седмица до 18 дни след появата на симптоми. 14 дни е средна хубост. 28-те дни за хоспитализираните бяха свързани с по-дългото отделяне при по-симптоматичното боледуване.

# 15 770
Интересно ми е, в такъв хотел, тези дето не кашлят, как се отнасят към кашлящите? Нещо не си я представям тази ситуация.
Името на хотела няма да цитирам. Отседнала съм в него и нямам намерение заради сигнали, някой да ми развали почивката. Голям, извеснен хотел, на южното черноморие. В хотела почиват и чужденци в момента-францизи, руснаци, англичани и немци. Наблюденита са ми не само от хотела, но и от цялото курортно градче и плажа.  Масово се кашля, киха,  подсмърча, маски няма, дистанцията е мираж.....Общо взето живота си тече по старому. Пристигнахме в вачалото на седмицата  въоръжени с маски и дезинфектант.....е честно да си кажа, така си и останаха в стаята. С мъжа ми решихме, че или-или. 
Не вярвам по другите курорти, положението да е по-различно.  Нека око някой има наблюдения , да сподели.
А като се приберете как смятате да предпазите близките и колегите си от риска да им предадете нещо което сте си донесли от почивката?

# 15 771
Роднините , с които контактуваме, пристигат тук следващата седмица. Аз съм втора година майчинство-колеги няма да срещам. От началото на седмицата, цялата фирма на мъжа ми ходят по протестите- мисля, че тука сме си на по-сигурно място. С една дума с развиващите се събития, идва един момент, че колкото и да си се пазил и спазвал нещо си, вирусът, започва да се приближава все по-близо до теб.

# 15 772
  • Под сянката на разлистените кактуси
Американците май са разрешили за тези, които иксат изцяло ДО  да си отпишат децата от стандартното училище и да ги прехвърлят на дистанционно такова,  което е само общообразователно и без грам претенции. Бас ловя, че след това ще наложат и ограничения на тези деца за университет.
Братовчедка ми много не се е интересувала от ДО и пуска детето по стандартната процедура
В Щатите отдавна (поне 15 години откакто аз знам, вероятно далеч по-отдавна), съществува опцията "home schooling" и никой не е задължен да си праща детето на училище, ако си го обучава сам. Много родители го правят по религиозни причини, или не искат да им промиват мозъчетата в училище, или смятат, че сами ще си ги обучат по-добре. 3.4 % от учениците, или около 2 млн, се обучават по този начин. Има учебници, родителски групи за поддръжка, организират заедно спортове и разни мероприятия за да се социализират децата. Сега има и много класове онлайн. Може да се избира какво ниво класове се взимат. Нямат никакви проблеми с университетите. Мисля, че накрая все пак държат някакви матури

# 15 773
  • София
руснаците твърдят, ще скоро ще регистрират ваксина, ще е готова през август, а трета фаза на изпитанията ще протича с гражданското пускане на ваксината. И за някакви лекарства нещо казаха, но го изпуснах, дори смятат да ги изнасят. Гледах им днешната статистика - устойчиво им спада числото на заразените, закръглено са 7 000 на ден. На мен продължава да ми се вижда много, но на фона на 9 хиляди дневно преди по-малко от месец си е направо добре.

Направили са много интересна изложба от черно-бели снимки на Москва по време на карантината, с пустите улици и площади.

# 15 774
Това не са кой знае какви претенции. Но би трябвало за сигурността на децата и собствената си да положите малко усилие и да разберете това.

Преди ковид имахме грипни вълни. Тогава какво правехме? И сега това ще правим. Обяснявам:
Дете със симптоми отива при мед сестра. Мед. сестра мери температура и казва "обади се на родител, да те прибере и да те заведе на лекар". Детето се обажда и родител му дава указания да се прибира или да го изчака да дойде да го вземе от училище. Детето си остава вкъщи. Видим ли, че половината клас падат като мухи един след друг, родители дават указания на децата си "стоиш с маска", екипират ги с мокри кърпи, сапун, дезинфектант, каска... Кой каквото прецени за сигурността на детето си. Минават заповеди от директор, които се прочитат на децата. Учители разясняват и поясняват и съветват, следят проветряване, състояние на децата...  Всички деца задружно се притесняват, че половината клас ги няма и са болни и децата са по-отговорни от всякога, съзнавайки, че могат да се разболеят и те, че има епидемия. Извън класната стая има дежурни служители и ученици, които следят за реда по коридорите. Вътре в училище организация има.
Според мен, обаче, присъствено училище трябва да има само до 4 клас. От там нагоре децата се оправят с дистанционното.
Някой беше казал за едната малка част, които не участват в ДО, че щяли да останат неграмотни. Ами, истината е, че те и в училище си остават неграмотни, но поне училищетото за тях е място за социализация някаква.

# 15 775
Чехия затяга мерки заради 305 болни дневно.
Ако помните те много бързаха да кажат, че са преборили вируса.
https://www.mediapool.bg/chehiya-zatyaga-merkite-sreshtu-koronav … n-news309965.html

# 15 776
След 4 клас са по-способни да спазват хигиена и дистанция, малките не могат да се сетят да не си бършат сопола с ръка. Какво правихме грипните епидемии - ако детето не е в болница, висим през няколко дни за извинителни бележки при педиатъра, и там прихващаме и допълнителни бацили. А който няма как да излезе болничен, дава сутрин парацетамол и си пуска грипавото дете на училище.

# 15 777
Чак сега видях статистиката за днес - Варна с 36? Доста и пак нищо от къде и как? От курорти ли са? Местни ли? Нищо.
Редактирам се пише в семейства и дифузно- пълна, точна и ясно инфо. Сигурно и момчето от бара е в кюпа,  пък може и по-рано да са го отчели.

# 15 778
Проблемът с малките ученици е, че не могат да стоят сами вкъщи.
Точно. Рискът е, че ще се наложи работещи да спрат да работят. И то от работещите с ниски доходи, защото за останалите не е проблем да си наемат някой да им гледа децата. преценяват явно, че рисковете за икономиката са по-големи от рисковете за здравето.

# 15 779
Имам приятелка казва следното отиваме на море с детето, но дори да тръгнат присъствено, няма да го пусна на училище, три месеца стоя затворена вкъщи, сега е на работа и оставя сина си при сърдечно болната си майка. Свекърва й иска да го гледа тя вика не.
Ами да ви кажа всеки си прави каквото реши само си търси подобаващи извинения.
Тъй че наесен ни чакат нови драми и тв репортажи за и против училището, после ще утихнат и нещата ще тръгнат. Добре зле ще правим каквото управляващите решат, само дано не е днес това утре друго.
В нашия край до не беше ок, децата при баби и дядовци (по-малките) те не умеят да помагат, имаше и по селата без нет, без ОН лайн обучение, така че се надявам да претеглят всичко и решат нещо умно.
Ужасно много деца стояха и сами вкъщи дори и не целия ден, говоря за първолаци, щастие е че нямаше инциденти.
И един въпрос доста деца сега са по занимални през лятото? То си е като на училище, само дето са по-малко като брой.
И аз смятам, че ще се адаптираме и свикваме с вируса. Ще спазваме мерки, където няма ще има пробойни и болни. Това е.

Общи условия

Активация на акаунт