COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 376 438
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 15 780
  • Варна
Opelcorsa, 36 носители за 1/2млн. град не е бум. Но благодарение на Ангелакова, местните си стоим в къщи. А туристи с маски няма. Наслаждават се на замърсеното море на макс. Затова и протеста е мащабен тук.

# 15 781
Opelcorsa, 36 носители за 1/2млн. град не е бум. Но благодарение на Ангелакова, местните си стоим в къщи. А туристи с маски няма. Наслаждават се на замърсеното море на макс. Затова и протеста е мащабен тук.
Не, не е много просто стоят доста повече накуп от другите области, но то имаше такива ситуации и в Смолян и в Плевен.

# 15 782
Виждам, че се обсъжда училището наесен. Много е рано, но ако положението е като сега, мисля, че училището трябва да бъде само ДО. Може би децата в І и най-много ІІ клас присъствено, защото се учат да четат и пишат, но  тях трябва да се разделят в малки класове, не повече от 10 деца, за да се пази дистанция. Може да пуснат и млади учители при тях.
Тези, които преподават в средния курс, са все около и над 50г, много са хронични, има с тежки диагнози. Даже тук, във форума има учител с много сериозна диагноза и преподава в училище, над 55 години. Ще окапят веднага и повече няма да се върнат. Това са хора, които преподават и в най-важния курс, когато се учат основни неща. Няма кой да замести един добър учител по мат или БЕЛ. Както и по всички предмети, впрочем. Да, може да дойдат млади учители след тях, но моля Ви, не очаквайте децата ви да знаят нещо. Те просто ще ги наглеждат да присъстват, това е. Пак ще се обучават у дома. ДО е добра опция за тях, за да ги обучават хора с опит.
В гимназията спокойно могат да учат дистанционно. Не виждам проблем. Даже е добре да се учат как да се грижат за образованието си сами, с насоки, а не някой да им налива с фуния.Така се учи в много университети.
Предполагам, че ще се решава на юруш в последния момент, в зависимост от нагласите на електората. Накрая пак мамичките ще са потърпевши. Тук има подфорум за ученици, ориентирайте се, макар че учителите масово го напуснаха. Все пак някоя от по-напористите майки ще помогне евентуално Simple Smile

# 15 783
И един въпрос доста деца сега са по занимални през лятото? То си е като на училище, само дето са по-малко като брой.
Доста деца са в молове и дискотеки сега. Доста деца ходят на дискотеки и молове и по време на грипните ваканции. Но не са всички, и дори не са повечето. Училището е задължително, другото е личен избор.

# 15 784
Хем рано да се мисли за училището на есен, хем да не се решава на юруш? Смятам, че точно сега е времето да се помисли, как ще организират обучението. Инак... ДО с всичките последствия за децата, родителите и учителите, косвено работодателите.

# 15 785
  • София
Ето, да се радват екскурзиантите - https://news.bg/bulgaria/i-v-maychin-dom-zapochvat-da-pravyat-pc … -v-chuzhbina.html

# 15 786
За стотен път - защо трябва да плащат на пациента, а не просто да напишат, че е положителен?!
Както и фактът, че винаги е "шушу-мушу" и никой не си застава с името и лицето си пред камерите и разкаже кой кога му е предлагал пари, за да излъже. И адски се дразня, когато безочливо започнат да твърдят, че знаят със сигурност за злоупотреби, а се крият като пръдня в гащи зад анонимността. За мен това са или съучастници, или лъжци. Направо се чудя кой им се хваща на въдицата.

# 15 787
  • София
Абе не че вярвам в световната конспирация, но изобщо не бих останала учудена, ако наистина се практикува на някои места това с надписването на болни.

В това и аз вярвам, определено. Просто не мисля, че някой дава пари на пациентите, защото той пациента спокойно може и да не разбере по каква пътека е вкаран, няма кой да го чака за одобрение, че и пари да му дава.

# 15 788
Хем рано да се мисли за училището на есен, хем да не се решава на юруш? Смятам, че точно сега е времето да се помисли, как ще организират обучението. Инак... ДО с всичките последствия за децата, родителите и учителите, косвено работодателите.
Съгласна съм, изобщо не е рано, защото ако не организират нещата по нормален начин, документи за самостоятелно обучение се подават преди началото, а и за ДО също е необходимо да се подготвиш. Някаква яснота трябва да имат родителите - родтелски кооперативи ли ще се мислят, да се уговарят за дистанционна работа ли, да търсят баби за предсрочна пенсия ли, учителка ли ще наемат, работа ли ще напускат и т.н.. Ако не могат да кажат със сигурност, поне да пуснат вариант 1, 2, 3 и при какви обстоятелства ще се избират - 100 нови случая, 1000 нови, или нещо друго.

# 15 789
Но пък по възрастните учители трудно се справят с ДО. Аз още получавам оценки писани преди по вече от месец... Отсъствия неизвинени при положение че съм се обадила лично на класната заради зъболекар.... Два пъти 2ки заради не получено домашно, което аз лично подготвя със сина ми.... Да не говоря какво учене учих и аз, за да обясня на него... Айде моля... Да си ходят на училище и големи и малки...

# 15 790
Вие наясно ли сте, че ако има ДО,  масово децата ще ходят на частни уроци и занимални.
Който има здравословни проблеми и се пази, нека си стои по домовете, но здрави-прави деца да ги разболяваме психически .. айде нема нужда.
Децата и сега са на куп по всевъзможни лагери и занимални. Кой на открито, кой на закрито...Малките са на ДГ и ясла,  обаче вирОс има само в училищата, само там учителите са над 55 и какви ли не още ужасяващи неща..
Синът ми ще е 8 клас, как се учи чужд език по 18 часа на седмица без да вижда учителката си?
А производствена практика? Тя как се кара онлайн - мама и тате купуват всичко нужно от струг до шефна машина

# 15 791
Абе не че вярвам в световната конспирация, но изобщо не бих останала учудена, ако наистина се практикува на някои места това с надписването на болни. Особено на вече починали хора, тогава е още по-лесно.
Не знам кой в какво вярва, обаче като теглим чертата накрая, да не се окаже, че свръх - смъртността за този и предстоящите месеци е по-голяма от броя починали от ковид. Щото в Италия са регистрирани 35000 починали, в Испания - 28000, пък реално в двете държави има по около 50000 починали над равнището за последните 5 години. Т.е. на двама починали от ковид, имаме и  трети починал в повече, сравнено с минали години, но пък не е отчетен като починал от ковид.

Последна редакция: пт, 17 юли 2020, 22:06 от mmm75

# 15 792
  • София
Ако се забранят груповите  събирания на деца, няма и на занимални да ходят, освен ако тези от занималните не искат да им друснат глоба. Кога ще ходят на занималня, като имат по почти цял ден ДО ли?
леле, като го чуя това за поболяването психически, разбирам, че е много удобна нова дъвка! Вече всеки го използва за всичко, модерната думича, която замества всичко!

# 15 793
Ниастина имат достатъчно време да измислят нещо и за училищата, и за гледането на малките, както и за самите здравни системи. Какво се разправят по площадите и лашкат тълпите по автобусите. Да си сядат на задниците и да действат.

Във Виена например предлагат 400.000 ваксини срещу грип между месеците октомври и март - безплатно. Страхуват се, че числата от корона растат много бързо и есента ще има претоварване на системата. Вчера бяха 167 случая за един ден в Австрия, та покачването се наблюдава- плавно за щастие. Но министърът на здравеопазването представи план от 17 конкретни точки за есента още сега (и няма как снегът да ни изненада през зимата например) и хората са спокойни, че някой отгоре е предвидил. Подготвят се конкретно с месеци напред и отхлабват с предизвестие от две до четири седмици. После пак плавно затягат.

Скрит текст:
Ако някой се интересува от одисеята с моята отменена през март операция заради падането със ски - най-рано, хора, ще се състои през октомври - това ми беше съобщено по телфона вчера. Не зная как ще се оправят здравните каси в България, при положение, че австрийските отсега спестяват максимално, а уж не са от бедните.

# 15 794
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Имам приятелка казва следното отиваме на море с детето, но дори да тръгнат присъствено, няма да го пусна на училище, три месеца стоя затворена вкъщи, сега е на работа и оставя сина си при сърдечно болната си майка. Свекърва й иска да го гледа тя вика не.
Ами да ви кажа всеки си прави каквото реши само си търси подобаващи извинения.
Тъй че наесен ни чакат нови драми и тв репортажи за и против училището, после ще утихнат и нещата ще тръгнат. Добре зле ще правим каквото управляващите решат, само дано не е днес това утре друго.
В нашия край до не беше ок, децата при баби и дядовци (по-малките) те не умеят да помагат, имаше и по селата без нет, без ОН лайн обучение, така че се надявам да претеглят всичко и решат нещо умно.
Ужасно много деца стояха и сами вкъщи дори и не целия ден, говоря за първолаци, щастие е че нямаше инциденти.
И един въпрос доста деца сега са по занимални през лятото? То си е като на училище, само дето са по-малко като брой.
И аз смятам, че ще се адаптираме и свикваме с вируса. Ще спазваме мерки, където няма ще има пробойни и болни. Това е.

И аз мисля да ида на море с децата си (ако до края на август тази опция въобще съществува и не се е омазало поолжението тотално) и намирам огромна разлика от това да са набутани по 25 в стая и другите екстри с това да сме някъде, където имаме контрол какво правим. Моите съседи, на които пазарувах доскоро, защото жената е с автоимунно заболяване и белите ѝ дробове са със сериозна фиброза също ще си позволят да идат за една седмица на море.
Просто всеки си знае къде точно отива и най-вероятно знае какъв риск поема.

Общи условия

Активация на акаунт