COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 376 638
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 15 870
Лили, точно ти си тази, която опонира на сляпо и дори не решаваш да прочетеш какво съм написала. Според теб, какво е контролирано заразяване? Ами точно да се наложат някакви мерки, за ограничаване на заразяването, приемайки обаче факта, че някои хора тук и там ще се заразят. Въпросът е да не се влиза в експоненциалната фаза на разпространение и до моментът, в който нямаш никаква идея кой откъде се е заразил и няма как да контролираш разпространието с Test&Trace.

Roland не може да не са знаели какво става. Ако не са знаели, какво са правили на.позициите, на които са? Кантарджиев и Кунчев ако кажат, че не са знаели, да си мятат дипломите, Мутафчийски има извинение. Писала съм и друг път за фазите на епидемията, щом аз знам, трябва и те да знаят.

# 15 871
  • София
Най-тъпите аргументи са от типа "а колко катастрофи стават" или " може да ти падне керемида на главата". Това са аргументи, които нямат нищо общо с темата, но са сламка. На практика почти нищо не се знае за този вирус, нито някой знае как ще се развият нещата дори след месец. Количествените натрупвания водят до качествени изменения.

# 15 872
Каква руска рулетка, като шансът детето ти да изкара тежко ковид е по-малък от този да пострада в катастрофа? Да сте спрели да се возите в коли?

Хайде пак с неадекватните сравнения.
1/10000 смъртност от ковид се равнява на риска от смърт в катастрофа на 20 000 изшофирани километра. Даже и фактологически не си права, а пък да сравняваш риска от инфекциозно заболяване с този от катастрофи е ...

# 15 873
  • Пловдив
Е то всички се локнаха, ама сега доста нещо трябва да се случи за да ни затворят пак по къщите. Беше страшно, беше непознато. Свърши тази  с лежането по диваните, дори на някои да им се иска пак.
От гледна точка на сегашното положение, имаше ли смисъл от мартенската истерия и ако да, какъв?

Ако не правиш разлика между март и сега, изобщо няма да разбереш и да ти обясним "какъв"? Ако искаш излез от теорията, върни се тук и се информирай по колко теста имахме възможност да правим през март, имаше ли изобщо тестове и дали болниците бяха готови. Добре, че имам тренинг от дистанционното обучение да обяснявам. Но да обяснявам очевидни неща на възрастни.....не съм подготвена. Ако това, което става сега се беше случило през март чувалите нямаше да са само градски фолклор. То и сега не е много сигурно дали ще ни се размине.

# 15 874
В другите държави упражняват някакъв контрол на епидемията. Тук мерките се изчерпват с един принтиран лист на входа за маските и полупразен дезинфектант, който всички докосват. Нищо не се прави. И на фона на всичко това се обсъжда ДО или не. Ограничаване на разпространението никой не коментира като вариант, независимо че всички държави това правят. И вероятно до есента ще си тръгнат на училище.

# 15 875
  • Където морето целува небето...
Ами в крайна сметка МОН имат два месеца за да измислят нещатата така ,че всички да са доволни. И тези, които искат децата им да са в присъствена форма да са спокойни, че има взети мерки, и тези, които си умират от страх и притеснение да имат опция за домашно обучение по желание. Има време да се проучат нагласите на родителите и това колко биха категорично спрели децата си за учебната година. За останалите, които ще са по малка бройка, да се измисли механизъм за предпазване и ясни правила какво се случва в случай на предполагаем случай на заболяване. Нали имат един куп експерти, да се задействат, а най-малкото има и примери от други държави, от където да почерпят опит.

# 15 876

Май нямате ученик вкъщи. Наблюдавах внуците ми-4 и 7 клас. Майката-свободна професия. Бащата присъствено. Та работят 3 компютъра. Майката почти не може да работи докато има обучение. Остава и време късно вечер и нощем. Достатъчно образована е да помага по повечето предмети, но не по всички. А ако не беше? Абсурд децата да се справят сами. Ако има такива, те са изключение.
Май е до дете, и аз бях с 4ти клас три месеца дистанционно, работата ми не е страдала, снимах домашни и участвах активно в комуникацията с учителките. Понякога имаше технически проблеми, но сравнително рядко. Детето в 4ти клас се справя без проблеми самостоятелно.

Говоря за 2 деца. Има хора и с 3. До дете, до учител и до много други фактори е.

# 15 877
Аз също бях първо за това, че няма да пусна детето си на училище преди да излезе забраната март, тя е със 70% дроб и е рисково.
Но сега не мога да я спра, на 17 г ще стане. Ходи на няколко рождени дни, събира се с приятелки, пазарува, тръгва на частно училище. Не виждам след всичко това да я спирам от училище. Тяхната учителка е луда държи цяла зима отворен прозореца, надявам се ще се пази, притеснението ми че пътува 14 км и ще мислим да я караме и или вземаме. Каквото и да е, ще ни е трудно, но то лесно с нея никога не ми е било.
Сега ми казаха че имаме 6 болни с ковид в нашата болница, аз ги смятах 2-ма, нямало тежки случаи. Така да върви.

# 15 878
Аз напоследък не спирам да си се питам - ето карантина в Барселона? Защо бе хора тук няма такава заболеваемост?
Имам чувството, че не може да се прикрие ако скочи драстично и има логична причина ако щеш киселото мляко. Може и наистина просто тук да не стигнем нивата в Испания и Италия.
И друго? Защо ако сега не боледуваме септември ще почнем? Кое ще намали имунитета ни? Моят имунитет спада пролетта, лятото съм навън, слънце есента трябва да е леко покачен. И не казваха ли че го изкарват тежко хора с тежки свръх имунни реакции?
Примерно от болните покрай баловете учители и деца, така и не сме чули за усложнения, едва ли всички са били без съпътстващи болести.
Имаме познато семейство голямото дете е било на баловете като гостенка Ей два пъти се тестваха луднаха ама са си отрицателни.
Ако ни пазеше киселото мляко, защо макетата са толкова зле? Вчера са поставили антирекорд по починали на глава от населението. А там има кисело мляко. И гена ни е същия.

# 15 879
  • Варна
Добре бе, хора, цитирах ви днес, че смъртните случаи от ковид на хора под 65 год. са между 0.6 и 2,6% от всички смъртни случаи. Което от починалите до момента половин милион човека, прави, в най-лошия случай, 13 000 души. За 6 месеца. Всяка година почиват над  8 милиона души от тютюнопушене, 1.2 милиона от които - пасивни пушачи. Четох проучване, че приблизително 23% от постоянните сериозни пушачи така и не достигат 65-годишна възраст. Същото е за 11% сред леките пушачи и 7% сред непушачите.  Продължителността на живота намалява средно с 13 години за сериозните пушачи в сравнение с хората, които никога не са пушили. Ама никой не скача против цигарите и не спира децата си от училище, въпреки че масово пушат точно там...

Последна редакция: пт, 17 юли 2020, 21:11 от chockolina

# 15 880
Все по-рядко пиша в темата, редовните писатели знаят, че гледам сериозно на ситуацията, смятам, че е важно да се спазват предпазни мерки, да сме по-внимателни и отговорни всички и да не предприемаме излишни рискове точно сега, но смятам, че темата заби в другата крайност и голяма част от пишещите почнаха да се самонавиват.
Истина е, че изпуснахме нещата, но всеки трезвомислещ човек разбира, че пълен локдаун с години е невъзможен. Не е редно да има мачове с публика, а баровете могат да работят само на открито, но да се заключим всички още четири месеца няма как. Вижда се, че нещата няма да приключат за половин, дори за една година, а икономиката някак трябва да върви. И въпреки, че освен хоум офиса до края на годината с друго не съм ощетена, даже разходите ми намаляха, виждам как достанцията се отразява на децата ми. Надявам се да започне учебната година присъствено. Някой беше писал, че не смее да пусне детето си в първи клас. Как си представя, че се ограмотяват първолаци дистанционно - не знам.   Против съм клякането на кой да е бранш по време на криза, но ако да се чудиш на някой защо няма спестявания поне за два месеца напред е разбираемо, да очакваш хората да не работят цяла година и да се издържат не е много окей. Забелязвам, че общото мнение в темата стана, че ни лъжат за бройките, че масово хората излизат, за да заразяват околните, че никой, никъде не носи маски и изобщо всички шЪ умрем. А напоследък дори обратното забелязвам аз - много по-сериозно се носят маските от преди месец да речем. Залитането в такава посока не прави услуга на хората, които се отнасят сериозно, но и реалистично към нещта. А иначе, то има хора, които вярват, че Земята е плоска и 5Gто ни убива, ама нека не слагаме всички към тази група.

# 15 881
Хеликаза, в термина "контролирано заразяване" акцентът е върху думата заразяване като нещо водещо, като крайна цел, само че по някакъв начин този процес е контролиран. Отново повтарям, такова нещо не се практикува никъде по света, освен може би в Швеция по едно време, където искаха да придобиват стаден имунитет. Това, което ти описваш се нарича контрол над епидемията, да неизбежно е да има единични или повече случаи, но целта е епидемията да се държи в много ниски стойности, да се натиска и да се контролира и да не се позволява широко разпространение. В случая заразяването не е крайна цел, а е нещо нежелано, което трябва да се поддържа в много ниски стойности. Според теб това било невъзможно, въпреки че един куп държави съвсем успешно вече месеци наред се справят по този начин. В България също бяхме на една крачка от това, но точно като власите се удавихме на края на Дунава.

# 15 882

Брюкселският коренспондент на Гардиън: Винаги има някой, който не носи маската си както трябва - премиерът на България Бойко Борисов

https://twitter.com/JenniferMerode/status/1284044502165008384

Tази снимка не показва само конкретната ситуация, която се е състояла между Меркел и Борисов в Брюксел, а показва цялостната ситуация на пандемията в България и как българина се отнася към нея, докато в същото време Европа ни сочи с пръст, че не се справяме добре и държави ни вкарват в черни списъци. Жалко, че стигнахме до там от това да бъдем давани за пример.

Последна редакция: пт, 17 юли 2020, 21:05 от Анонимен

# 15 883
  • София
Да, и накрая някои лидери смъкнали маските и се ръкували пред камерите и така си говорили. Щом от най-високото ниво на ЕС толкова държат на правилата, то какво да очакваме от простия гражданин?

но, да, снимката е велика! Точно показва разликата между едните и другите. Културни особености.

# 15 884
Лили, изглежда спорим само за това, как се нарича това дето го правят разумните, а не безотговорните.

Абсолютно не съм ок с безотговорното отношение. Самата аз нося маска почти навсякъде, ходя рядко на ресторант, не пътувам.

В темата единствено съм казвала и то от един момент нататък, че победа над вируса с локдаун вече е немислимо да се постигне, не и в дългосрочен план. Контролът е крехък и временен. И никому не е гарантиран. Безхаберието ще се плаща със загуба на свободи, най-грубо казано.
България в момента е малка.лодка в бурно море. А на кормилото имат морска болест.

Общи условия

Активация на акаунт