COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 390 134
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 20 625
Пак да питам - в градския транспорт кого да глобяват, че там е главният проблем в момента?

# 20 626
  • При семейството си
Хазната ни няма ли нужда от пари? Я да почнат да глобяват магазини, фризьорски салони, аптеки, в които персоналът не носи маски и не изисква носенето на такива от клиенти, че да видим тогава дали няма да спазват заповедите.

Този работещ персонал и изобщо бизнеси дали така или и иначе не допринася нещо за хазната?!

# 20 627
  • София
https://btvnovinite.bg/svetut/germanija-veche-se-bori-s-vtora-va … koronavirusa.html
СЗО призова хората да качват снимки с маски, за да покажат солидарност в борбата с Ковид. Ето за подобни инициативи говорех, като приказвах какво трябва да прави футбола за да влияе на о-веното мнение. А то е много важно в борбата с вируса. Иначе навсякъде се опасяват от това от което и аз се опасявам. Какво ще стане през зимата когато заради застудяването ще се създадат перфектните условия за разпространяване на вируса на закрито. Британия очаква 2-ата вълна на вируса през зимата, във Франция очакват да ги удари още през есента.

Същото онова СЗО, дето ни обясняваше колко е страшно да си слагаме маски без поне 2 годишно образование за слагането и махането й? И че хората се заразяват поради носенето на маски? Ай стига. В конкретната ситуация най-доброто, което могат да направят, е да вземат да запазят мълчание до края на епидемията и да се молят хората да забравят какви са ги плещили.

Хазната ни няма ли нужда от пари? Я да почнат да глобяват магазини, фризьорски салони, аптеки, в които персоналът не носи маски и не изисква носенето на такива от клиенти, че да видим тогава дали няма да спазват заповедите.

Този работещ персонал и изобщо бизнеси дали така или и иначе не допринася нещо за хазната?!

Ако се изчисли приносът в някакъв ден (примерно) и разходите за лечението на 1 (само) болен... май ще излезе, че онези, които не спазват ограниченията и не се грижат ограниченията да се спазват в поверените им помещения може и повече да харчат от хазната, отколкото да допринасят.

И при всяко положение... контрол му е майката, бащата и всички останали роднини. Няма ли контрол никой нищо няма да спазва. Но ако всеки от работещите през цялото време се страхува, че следващия влязъл да е здравен инспектор под прикритие и да получат глоба и временно затваряне... просто няма да допускат нарушения на тяхна територия. Точно толкова е просто и елементарно.

Същото се отнася и до градския транспорт. Хайде контролите да раздават и глоби за неправилно поставяне на маски. Мисля, че хазната ще се напълни, ще има пари и за лекарите, и за болниците, и за училищата.

Последна редакция: вт, 04 авг 2020, 20:49 от katiABV

# 20 628
Скрит текст:
След бодрия рапорт на здравния ни министър, че единствения ни проблем във връзка с коронакризата е недостатъчния запас от калцуни - инфо за съседите.
Гърция
Връщането на задължителните маски на открито е една от затегнатите мерки срещу коронавируса в Гърция. В някои райони, като тези около Кавала и Драма, се въвежда задължителното носене на предпазни маски и на открити пространства, включително пазари и фериботи. Освен това Атина обмисля отново да въведе системата със SMS-и за разрешение за излизане от домовете, като това евентуално ще важи само за уязвимите групи граждани. Изпращането на такива съобщения бе в сила в Гърция при пълната блокада, наложена в разгара на пандемията през пролетта. Със заповед на министъра на гражданската защита Михалис Хрисохоидис публикации за “конспиративни теории” относно коронавируса ще се препращат към прокуратурата. “Ще вземем всички законови мерки, за да не застрашим общественото здраве”, категоричен бе министърът. от ТУК
Румъния
Носенето на предпазна маска в оживени открити пространства вече е задължително в над 20 от общо 41-те окръга на Румъния, след като правителството упълномощи окръжните комитети за извънредни ситуации да решават кога и къде да прилагат допълнителни ограничения в рамите на продължаващото състояние на тревога в страната.  На морето маската е задължителна във всички курорти в часовия интервал между 18.00 и 24.00 часа по крайбрежните алеи и пешеходните зони. Освен това в целия окръг Констанца заведенията и клубовете на открито трябва да бъдат затворени между 23.00 и 06.00 часа.  от ТУК
Въобще не съм сигурна, че точно тези мерки са най-разумните, нито призовавам да въведат такива и при нас. Просто обръщам внимание, че в други страни се търси решение за това как да се намали броя заразени с коронавирус, а при нас тук нищо подобно не се набелязва, а само ни обясняват колко болнични легла ни очакват - ако са достатъчно, то значи проблеми няма. Всъщност това ли е единственият проблем? Обречени сме всички да се заразим, ама един по един - да не претоварим системата, пък иначе - на когото както му е писано, Министерството на здравеопазването ще изкаже съболезнования...

Всъщност да. Отдавна го казаха, учудвам се, че още има неразбрали.

# 20 629
  • София
Има! Обаче имат нужда и от гласоподаватели. Почвам да се чудя дали "целта" не е високо скачане на бройките, за да може като свърши сезона - някъде септември след вторите празници, да кажат - айде ДО, айде препоръки за работа и стоене вкъщи, айде и край на протестите. По време на извънредното положение Бойко беше казал, че и армията ще извика, но не се налагало.

# 20 630
https://btvnovinite.bg/svetut/germanija-veche-se-bori-s-vtora-va … koronavirusa.html
СЗО призова хората да качват снимки с маски, за да покажат солидарност в борбата с Ковид. Ето за подобни инициативи говорех, като приказвах какво трябва да прави футбола за да влияе на о-веното мнение. А то е много важно в борбата с вируса. Иначе навсякъде се опасяват от това от което и аз се опасявам. Какво ще стане през зимата когато заради застудяването ще се създадат перфектните условия за разпространяване на вируса на закрито. Британия очаква 2-ата вълна на вируса през зимата, във Франция очакват да ги удари още през есента.

Същото онова СЗО, дето ни обясняваше колко е страшно да си слагаме маски без поне 2 годишно образование за слагането и махането й? И че хората се заразяват поради носенето на маски? Ай стига. В конкретната ситуация най-доброто, което могат да направят, е да вземат да запазят мълчание до края на епидемията и да се молят хората да забравят какви са ги плещили.

Абе така е, ама айде да не гледаме назад. Трябва да гледаме напред. Позицията за маските в световен план беше такава, защото имаше световен недостиг на маски, и трябваше в началото да не се стилумира народа да ги разграбва, за да има за лекарите, когато в световен план беше преодолян недостига на маски, веднага всички обърнаха плочата, начело със СЗО.

# 20 631
Ето да се върнем малко по темата с коронавируса - шах и мат. Ново изследване показва, че децата разпространяват много ефективно заразата и са основни driver-и на пандемията:
https://www.facebook.com/693504594115135/posts/2121853134613600/
Видеоклип тук, който потвърждава всъщност и това, което се е случило на онзи лагер в Щатите.

# 20 632
  • София
Аз сериозно се замислям, че вече няма сила, която да спре пандемията. Дори напълно да се затворим месец или два както предлагахме до сега, след отпускането на мерките ще си върнем състоянието. Не може да гори навсякъде около теб, а ти да останеш сух. Просто всичко е твърде късно за спасение. Света изгуби битката с вируса, Тъй че маски, дистанции, явно ще мине този вирус през цялата планета и както вече стана банално да казваме трябва да живеем с него, поне докато не излезе истинската ваксина. Не искам да го казвам , но в този случай най-добре да спасяваме каквото можем, и всеки да се пази както намери за добре.

# 20 633
За мен отдавна истината е в личните предпазни средства. Дори и да се заразиш да е с по-малък вирусен товар и да го изкараш по-леко

# 20 634
Скрит текст:
Скрит текст:
Има! Обаче имат нужда и от гласоподаватели. Почвам да се чудя дали "целта" не е високо скачане на бройките, за да може като свърши сезона - някъде септември след вторите празници, да кажат - айде ДО, айде препоръки за работа и стоене вкъщи, айде и край на протестите. По време на извънредното положение Бойко беше казал, че и армията ще извика, но не се налагало.

Бойко няма да извика никаква армия, защото главнокомандващ е Радев.
При извънредно положение президентът е подпомаган от Върховно главно командване, в което са включени: министър-председателя, министъра на отбраната, министъра на вътр работи и пр.

Нека го кажа по друг начин : знаеш ли репликата "По-добре да дойдат танковете!" и какво е последвало?

Скаридка, сериозно ли? Тези съвсем се побъркаха! Ако ще затварят градове заради ковид, сега е моментът. А не зимата... Що за тъпотия?

# 20 635
Цитат
Когато срещнете някой познат на улицата и се заприказвате слагате ли маската?
Аз лично не, защото чисто технологично заразяването навън е доста трудно, но се научих да подавам лакти за здрасти, а не ръце. Даже вчера ми се случи точно такава ситуация, един познат ме видя на улицата и се заговорихме, но от дистанция и се здрависахме с лакти. Аз не носех маска изобщо, защото нямах работа на закрито, (бях излязъл да потичам в парка), но той отиваше към магазина и ми показа и маска и шлем които носи в себе си. Негова близка в САЩ е изкарала много тежко вируса, борела се е за въздух и е мислела че ще умре, и оттогава той е започнал много сериозно да се отнася към вируса. А не е чак в рискова възраст на около 40 г. Но специално за маските когато ги въвеждаха да са задължителни на открито, бях против, като излишно строга мярка със съмнителен епидемиологичен ефект, и още мисля че е така и се учудвам на държави които ги правят задължителни и на открито. Но ги разбирам, някои като Испания минаха през ада и дори и малко процентно заразявания да спрат по този начин, искат да го направят. Иначе на закрито ползата им е безспорна, и са много важни там, защото проценто там стават мнозинството от заразявания. Все още не може да се каже колко процентно приблизително стават заразяванията на закрито, спрямо тези на открито, но с оглед немското изследване за препредаването на вируса съм убеден че едно най малко 95% от заразяванията в световен план са станали в закрити пространства а аз си мисля, че дори и е по висок процента.

Последна редакция: вт, 04 авг 2020, 21:15 от Анонимен

# 20 636
Т.к тук има хора ужасяващи се от затваряне, да покажа нагледно нещо просто: от 24.07-03.08 в габровско шивашко предприятие ДЗалли имаме 20 болни, цъкат ги по 3-4 дневно. Колко ще станат не знам мога да ги проследя, качват ги много подробно. За жалост това са само работници другите контактни които се разболяват ги качват като контактни, но без да поясняват с кои случаи. Успоредно си вървят и болни от Идеал стандарт.
Така ако на 24.07 фирмата беше затворила за 7 дни, не повече щеше да се прекъсне поне частично заразата. Та не говорим за някакви жестоки мерки и локдауни, една седмица посред лято на една шивашка фирма дори и това не можем да направим. По мои груби сметки от това предприятие и контактни трябва да има поне 50 болни, ако са и осигурени и получават болнични кое й излиза на държавата евтино?

# 20 637
  • София
Скрит текст:
Скрит текст:

Бойко няма да извика никаква армия, защото главнокомандващ е Радев.
При извънредно положение президентът е подпомаган от Върховно главно командване, в което са включени: министър-председателя, министъра на отбраната, министъра на вътр работи и пр.

Нека го кажа по друг начин : знаеш ли репликата "По-добре да дойдат танковете!" и какво е последвало?

Скаридка, сериозно ли? Тези съвсем се побъркаха! Ако ще затварят градове заради ковид, сега е моментът. А не зимата... Що за тъпотия?
Да, имам смътен спомен от репликата за танковете на Младенов. Не знаем какви ще бъдат желанията и щенията нито на премиера-слънце, нито на президента.
Ако нямаш нещо конкретно да споделиш, приятна ти вечер от мен.

# 20 638
Испания от кога е с 5000 на ден болни?
Ужас!
Единствените държави, които откривам в уърдметър с по 16 починали имат по над 1000 заболели за деня. Лошо.

# 20 639
  • София
Напълно е възможно опасенията, които отдавна има в темата, че евентуално гласят по-строги мерки за есента, да се окажат верни. От друга страна, нали уж сформирали комисия за спасяване на зимния сезон... Просто си представям как затварят есента и после пак  " 'айде да почивате, че има сезон за спасяване"Joy  Аз нищо вече не се наемам да прогнозирам. Може и нищо да не се предприеме различно. Хич няма да се изненадам.

Общи условия

Активация на акаунт