COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 389 839
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 20 850
Все пак се радвам, че й е останала енергия да дава нескончаеми интервюта. В най-оптимистичния вариант имунитетът срещу COVID-19 трае колкото този срещу ТОРС. В най-песимистичния трае около 2-3 месеца (което е нищожно малко, съгласна съм). И все пак, пак казвам (като Божинката) - повторно боледуващите за момента са изключение, а не правилно.
Според някои експерти който е карал SARS(ТОРС) 2003г има имунитет срещу SARS-COV-2. Което ако е вярно е обнадеждаващо защото предполага доста дълъг имунитет при евентуална повторна инфекция. В тази връзка ваксините също предполагат да са перспективни от към времетраене.

# 20 851
  • София
Скрит текст:
Все пак се радвам, че й е останала енергия да дава нескончаеми интервюта. В най-оптимистичния вариант имунитетът срещу COVID-19 трае колкото този срещу ТОРС. В най-песимистичния трае около 2-3 месеца (което е нищожно малко, съгласна съм). И все пак, пак казвам (като Божинката) - повторно боледуващите за момента са изключение, а не правилно.
Според някои експерти който е карал SARS(ТОРС) 2003г има имунитет срещу SARS-COV-2. Което ако е вярно е обнадеждаващо защото предполага доста дълъг имунитет при евентуална повторна инфекция. В тази връзка ваксините също предполагат да са перспективни от към времетраене.

Фаучи каза - всяка година ще се поставя, но не по-често. Не отрече и че може и да се измисли по-трайна. Имунитетът срещу ТОРС е между 2 и 3 години...

# 20 852
Поискали са днес от 1 млрд заем за справяне с корона ситуацията. В момента това е зорът, нищо че някои потребителки обикалят да повтарят колко сме цъфнали и вързали финансово държавата.

https://business.dir.bg/ikonomika/iskame-1-mlrd-leva-zaem-ot-es- … ite-60-40-i-80-20

Алтернативата е изобщо да не се възползваме от инструмента за временна подкрепа при безработица и нисколихвените дългосрочни кредити за възстановяване. Всяко управление би се възползвало от договорените възможности.

# 20 853
Фаучи каза - всяка година ще се поставя, но не по-често. Не отрече и че може и да се измисли по-трайна. Имунитетът срещу ТОРС е между 2 и 3 години...
[/quote]
Не знам как още има хора, които да му вярват на този, говори каквото му е удобно към момента после се извърта като фурнаджийска лопата

# 20 854
Ей го и още един титан на мисълта - https://novini.bg/bylgariya/obshtestvo/612210
Христо Стоичков: Създадоха COVID-19, за да ни контролират

# 20 855
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
4000 от цялата страна без дистанция и без маски един до друг с часове... и на фона на това "Ако не управляваме ние, цялата нация ще умре на вентилатор"...

...маските на управляващите паднаха. Буквално и преносно.

И като знам какъв възторг беше към тях втората седмица на март... смях, смях, смях и малко тъга. Не, повече тъга всъщност.

Не знам каква е причината целенасочено да се натяква, че някой е изпитвал цялостен телешки възторг към управляващите през март. И такива има, ама те са си тези, които ще пишат оди каквото и да направи Батко.

Да, ще продължавам да твърдя, че ако не бяха предприети ограничителни мерки
(както, а и защото по целия свят почти беше направено така) щяхме да се осерем без никаква готовност още тогава. Сега се осираме поне малко подготвени - т.е. поне лекарите имат някаква по-голяма представа какво точно причинява тая гад и някакъв опит.

# 20 856
Деси, да, обаче в началото имаше десетина души в болница и всички ги къткаха като рохки яйца, седяха си след това по 28 дни у дома си, след два отрицателни ПСР-а ги пускаха да ходят на работа. Сега се правят на луди, нито тестват, нито някой го интересува какво става с теб - всеки да се оправя сам. Неслучайно новият здравен министър каза за този велик "координационен център" в който изрично се каза, че само линейки на БП могат да ходят. Това означава, че като зазлееш, ако не дойде линейка у вас, на самоход не може под никаква форма да цъфнеш в болницата и да потрсиш помощ, щото налЕ, трябва преди това да си координиран като линейка. То ще хвърли топа някой и ще зарази още повече хора така като го разкарват....Сега се сетил Ангелов да ми говори за липсата на лекари....

# 20 857
Проблемите във Варна продължават - нови 22 заразени възрастни в общинския старчески дом плюс 3 от персонала му.
https://dariknews.bg/regioni/varna/25-dushi-ot-doma-za-vyzrastni … ronavirus-2235833

Двама заразени служители в детска градина в Благоевград.
http://e-79.com/news-140726.html

А в Турция сериозно са скочили случаите след като са пуснали руските туристи.
https://faktor.bg/bg/articles/novini-svyat-ryazak-skok-na-zaraze … -za-ruski-turisti

# 20 858
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Скрит текст:
Деси, да, обаче в началото имаше десетина души в болница и всички ги къткаха като рохки яйца, седяха си след това по 28 дни у дома си, след два отрицателни ПСР-а ги пускаха да ходят на работа. Сега се правят на луди, нито тестват, нито някой го интересува какво става с теб - всеки да се оправя сам. Неслучайно новият здравен министър каза за този велик "координационен център" в който изрично се каза, че само линейки на БП могат да ходят. Това означава, че като зазлееш, ако не дойде линейка у вас, на самоход не може под никаква форма да цъфнеш в болницата и да потрсиш помощ, щото налЕ, трябва преди това да си координиран като линейка. То ще хвърли топа някой и ще зарази още повече хора така като го разкарват....Сега се сетил Ангелов да ми говори за липсата на лекари....

Абе провалихме се, така е.
Не по вина на лекарите, които се борят на предния фронт, и не заради затягането през март.
Тотално са за смяна, но се страхувам, че не знам вече кой е адекватен наистина.

# 20 859
И аз не знам, адекватни не виждам, поне у нас.

# 20 860
4000 от цялата страна без дистанция и без маски един до друг с часове... и на фона на това "Ако не управляваме ние, цялата нация ще умре на вентилатор"...

...маските на управляващите паднаха. Буквално и преносно.

И като знам какъв възторг беше към тях втората седмица на март... смях, смях, смях и малко тъга. Не, повече тъга всъщност.
И мен ме възмути това /хванах откъс по ТВ/. Това са хората, от които зависим, които би трябвало да имат отговорност повече от всички. Лъжци, без грам свян и съвест.
Вярвах, че ББ е по-малкото зло, но явно е решил, преди да си тръгне не само да се осере, а и да се омаже.

# 20 861
  • В заешката дупка
Аз имам дежа вю. Нещата, които се случват в Исландия в момента, са ужасно сходни с това, което беше зимата и началото на пролетта. На първо място графиките на развитието на епидемията. Първите дни поне.

Това са графиките на местното разпространение на заразата: март месец и сега (до онзи ден, по-точно). Т.е. това са инфектираните, които са се заразили в страната, не са включени случаите на влизащите отвън. (В Исландия заразата влезна на 28 февруари, но първата седмица бяха регистрирани само заразени, идващи от чужбина.)

Разликата е, че при първата вълна по-късно започват да изскачат случаи, които не се знае от кой са се заразили. Сега вече имаме няколко случая, които не могат да се свържат с първоизточник. В момента има два вида мутации, които циркулират. Едният вид е позна. Другият - не. Вторият не само, че е за първи път в Исладния, т.е. със сигурност е влезнал отнякъде, но го няма и в световната база. Та не се знае откъд е. Шефът на deCode смята, че е от регион/страна, в която не се секвенира много. И предположи - Източна Европа.

Мерките също са много сходни. Бан за събиране над определ брой души (100 в момента) на едно място. Задължителни 2 метра дистанция. Заведения, ресторанти, магазини, фитнес клубове и прочие да си организират така нещата, че да я осигурят. Ако не могат - затварят. Материали за дезинфекция и дезинфекциране навсякъде. Проветряване. Всеки, който има и съвсем малки оплаквания на настинка - хрема, болки в гърлото, леко кашляне да си стои у дома. Това са основните неща, които са общи преди и сега.

Разликата: За първи път се въвеждат маските. Които се намесват заради някои особености на сегашната ситуация и за да не се налагат по-стриктни мерки. Примерно, пролетта бяха затворени фризьорски салони, татуитси, зъболекари и подобни, където не може да се пази 2 метра дистанция. Сега могат да не затварят, но трябва да работят с маски и да осигурят за клиентите. Градският транспорт при първата вълна имаше ограничение за 20 души на автобус. Сега няма. Маските не са задължителни в ГТ. В повечето случаи автобусите не са пълни и позволяват дистанция, а повечето пътувания са кратки - 15-30 мин. Ако обаче човек пътува по-дълго в един автобус или пък е по-пълен автобуса, може да носи маска. Но най-добре ако може да се избягва градския транспорт в такива случаи. И това е основната препоръка.

Маски са задължителни обаче за вътрешните полети, вътрешните фериботи и автобусите от международното летище, където не може да се спазва 2 метра дистанция и пътуванията са по-дълги от 30 мин. Основно това е заради туристите. Много повече са отколкото при първата вълна и тези видове транспорт са по-активни в момента. Исландия март не си затвори границите, но пък хората просто спряха да пътуват.  Макар, че туристи все пак имаше март месец, поне в началото. Първият ни смъртен случай, ако някой си спомня тогава като писах, е на австралийкси турист. И това е и единствената жертва под 60 години. Маските не са задължителни (там където са задължителни) за деца на и под 15 г.

Главният ни епидемиолог препоръчва маските да се носят само там където е задължително и ако не може да се пази 2 метра дистанция (и си близо до някой за повече от 15 мин). Но най-добре просто да се избягват места, където могат да се струпват хора, и 2 метра не се спазват (за повече от 15 мин). Максите не заместват 2 метра дистанция. Не окуражава и не съветва маските да се носят постоянно и нявсякъде. Набляга на правилното ползване и на това, че ако не се носят правилно и са навлажнени, няма никаква полза от тях, даже са рискови.  

Тестването, възможно най-ефективното проследяване на контактни, карантина на контактните и изолиране на болни - това си остава енда от най-съществената част от цялата стратегия. Това беше и при пълната вълна. DeCode отново се включиха. (Бяха се оттеглили). Засега обаче, след разговор с а Щаба,  малко по-друга ше им е работата. Ще правят по-целеви тествания, съсредоточени около зарзаите. Примерно, вече тестваха няколко дни в едно малко градче, където имаше групова зараза.

ДГ започнаха работа. След 4 седмична почивка. След няколко седмици и училищата. Какъвто и преди, така и сега, ДГ и основни училища (до 15 г) ще работят. Има вече срещи на Щаба с представители на училища и ДГ да се изработят детайли. Но ние вече минахме през това и опит имаме. Мерките няма да са по-различни. Сега само банът за събиране на хора на едно място е по-висок - 100 души, а не 20.

Екипът, който разработи модела на развитието на епидемията при пълната вълна, и който беше доста точен, изчаква да се съберат още малко данни и след около седмица ще е готов да направи пак модел. Развитието се следи. Мерките могат да се стегнат или да се разхлабят в зависимост от това как се движат нещата.

# 20 862
  • софия
Аз се водя средностатистически гражданин на тази държава. Искам да ми е безплатен теста, тъй като ми одържат осигуровки. Аре да се наредим да искаме.... Алибегов може, лумпените от агитките може, за нас нормалните работещи що да не може

# 20 863
Защото си нормален работещ, не си креслив и нахален. И то кой да ти прокара искането, не може всички да се наредим пред МС, някой трябва и да работи. Синдикатите ли, някоя партия ли, кой да се загрижи за нас?

# 20 864
  • София
milittana, това е така. На всеки сигурно му се е случвало да си плати за нещо, което на теория може и да се полага "по каса". Но в случая става въпрос за заразна болест, в цял свят се борят за ограничаване. Навсякъде се препоръчва тестването и изолирането като основен инструмент. Ние ако това не правим като хората, малко други мерки ще вършат работа. Защото ако ти решиш да не си правиш ЯМР или аз ехограф, то това ще се отрази само на теб и мен. Но ако Иван Петров, например, реши да не си плати теста, ще се отрази на всички, които би успял да зарази и те съответно също да заразяват. Не ми се струва логично да е така в този случай. Наистина ми е интересно как са решили чисто организационно нещата. Например, Иван Петров има симптоми и отива при ЛЛ. ЛЛ се усъмнява за Ковид и го изпраща при специалист. Специалистът също се усъмнява и му дава направление за тест, за който Иван трябва да си доплати 60лв. Сериозно? Нещо не ми изглежда наред. И ако Иван не може или не иска да си плати, защото "не вярва във вируса" и мисли, че го лъжат, то продължава да си обикаля необезпокоявано? ЛЛ или специалистът следва ли да проверят какво се е случило с Иван, направил ли си е теста? При положение, че те карат да си платиш няма как да те накарат насила да се тестваш. По-вероятно ми се струва нещо в интервюто да е объркано или да се отнася само за частните болници, знам ли? Че то ако хората ще си решават дали да си правят и съответно плащат сами тестовете при нужда (не говоря по желание), то значи нищо не искаме да ограничаваме.

Общи условия

Активация на акаунт