COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 388 850
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 21 000
  • София

Спарки, какво точно си представяш под "прозрачно лечение и хуманно отношение"?

Примерно лекуващият лекар набързо да ти предаде 10 години обучение, така щото и ти да почнеш да разбираш колкото него? Всеки болен да си получава собствен, личен, персонален лекар, който да седи до леглото му по 24 часа, да му държи ръката и да не се занимава с нищо друго? Кое би било, според теб, достатъчно прозрачно и достатъчно хуманно?

Тъжният факт е, че... ами, че не винаги има как да стане "прозрачно".

Аз фалшифицирах преди години декларация за информирано съгласие (и каквото друго се сетите) за майка ми - пред очите на лекаря и сестрите, които чакаха документите, за да я вкарат в операция. Това е грубо незаконно нарушение, нарушение на всичко възможно, за което можеш да се сетиш. Ако бях тръгнала да търся комисия, психолог, невролог, нотариус... нямаше да е жива. Сега, слава богу - и на изключителните хирурзи! - си е точно толкова с акъла, колкото като преподаваше в СУ. Това за прозрачно ли минава, или за нарушение?

Когато лекарят може да насочи ограничен брой деца за заплащане на имплантите, а пред вратите му идват още и още... какво прави - ами, казва "струват толкова" и гледа реакцията на родителя. Това прозрачно ли е? Аз ги платих. За две други деца по същото време, в същото отделение, намериха начин да бъдат заплатени. Не съжалявам - и не понеже съм много велика и можеща и имаща, не съм, а понеже тези хора бяха по-зле от нас и изобщо нямаше да могат да извадят толкова пари. Лекарят не е действал "прозрачно". Ама ако не прави това в един момент ще трябва да каже на някои родители, които нямат допълнителен бъбрек за продаване "ами съжалявам - мога в смисъл на имам уменията, познанията и опита - да помогна на детето Ви, но нямам имплантите, които са му нужни, Вие също не сте в състояние да ги платите, затова детето Ви никога няма да ходи". Да, прозрачно е... но дали е морално?

Лекарите от Италия, Испания и САЩ, които са помагали... на част от ковид пациентите - според това за колко имат апарати - трябвало ли е много прозрачно да кажат на останалите "ами можехме да се борим за Вас, може би щяхме дори да успеем, но по-голям шанс имаме на другото легло, затова Ви обричаме на смърт, ще Ви даваме обезболяващи и приспивателни, за да я приемете по-леко, а за другия ще се борим и ще направим всичко по силите си? Много прозрачно... но е ли наистина морално?

И... те също са хора - колко време биха могли да издържат те психически на тази "прозрачност"?

Последна редакция: чт, 06 авг 2020, 02:46 от katiABV

# 21 001
Жалко за момчето, но гледайки епикризата са били в паника и са опитали да направят всичко. Вкл. плазма - май е първото място извън ВМА, където са я прилагали. Което значи, че са търсили начини. Лечение за ковид няма - каквото и да дават е експериментално. Хайде да не го лекуват въобще.
Не навсякъде в момента имат този лукс. В препълнените малки болници с по един лекар си дават антибиотик и хлорохин и който оцелее оцелее, скоро и на това ще сме благодарни.
Затова не трябва да се бутаме да се разболяваме както някои ни съветват - след един, два, три, 6 месеца ще се знае много повече , вкл и кое лекарство помага и кое какви странични ефекти дава.
Ето как ако бяха забранени баловете щеше все още да е жив... а колко ли има косвено починали от тях.
За предния ден отново 25+ хоспитализирани. Да, легла има - не ни лъжат, просто няма лекари. А затварят други отделения и други хора с “несъществени” проблеми не могат да се лекуват.

# 21 002
И аз мисля, че лекарите са направили всичко, което са знаели.
Вирусът е непознат и няма ясна и действаща при всички успешна терапия.
Вътреболничните инфекции са друга тема.

# 21 003
  • София
Според мен това е редно да се направи - вместо обсъждане на епикризата по медиите от всякакви "знаячи":
Търновската болницата поиска проверка от Медицински надзор за по … иналия абитуриент
Във връзка с последния случай на млад великотърновец, загубил битката с COVID - 19, който бе лекуван в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов"и широкия обществен отзук, който предизвика тази трагична новина, както и опитите за създаване на внушения и манипулиране на истината чрез коментари в социалните мрежи и медии, ръководството на областната болница реши да сезира Изпълнителна агенция "Медицински надзор", която да извърши проверка по случая, за да бъдат изяснени всички обективни факти. Вярваме, че това е единствения начин истината да излезе наяве. Резултатите от проверката на проведеното лечение в МОБАЛ ще бъдат изнесени в публичното пространство и подробно оповестени.
Жалко за момчето, много тревожно е, че вирусът все по-често разболява и млади хора. Нищо безобидно няма в това хора да се заразяват с коронавируса, защото никой не може да е уверен как ще протече това "грипче" и докъде ще се стигне, дори и при най-компетентно и качествено лечение. Та ако говорим за престъпление - за мен такива са призивите младите масово да се срещали били с вируса, защото това бил пътят той да изчезне. За това е добре да се замислят тези, които още вярват в тези дрънканици.

# 21 004
  • София
Надявам се повече хора да започнат да осъзнават, че си имаме работа с нов вирус, за който нито има лечение, нито ваксина и единственият начин за намаляване на рисковете е да се пазим. За съжаление историята с испанския грип остана неразбрана, а се повтаря.
За момчето - можело е да изпълнят необходимите мерки при погребението по-човешки.

Последна редакция: чт, 06 авг 2020, 06:44 от Andariel

# 21 005
  • В офиса
Лейка назад много добре формулира накъде ще се променят лекарите — по-големи застраховки, неотклоняване от протокола и никаква отдаденост. Т.е. ако някой е изпълнил по протокол разписаните стъпки 1—6 и пациентът е умрял, всичко е точно, а ако направи две допълнителни манипулации, не е дал едно лекарство и пациентът е жив и здрав, това е подсъдно. Отделно тези, изпълняващи протоколи доктори ще забравят да мислят и анализират. Не е добре, макар на хартия да е много добре.

# 21 006
Тука нямат дори застраховки лекарите
За момчето вероятно наистина са опитали всичко, каквото и да бяха направили, всички сме ужасени, вероятно лекарите също, щом настояват и те за проверка
Лекарите от много много държави първо са скептични, после ужасени. Sad След първите сблъсъци. Явно има защо. Не знаеш и нямаш гаранция как ще го изкараш. Sad

# 21 007
Абе какво става с Благоевград? Защо 94 броя?

Последна редакция: чт, 06 авг 2020, 09:12 от opelcorsa

# 21 008
  • София
А не могат ли простичко да информират пациента и близките му? В професии като медицината първостепенно е доверието. Винаги се разиграва един и същ сценарий- не се казват неща на пациентите и близките, става гаф, започва паниран о отричане и прикриване с обвинения към близките с цел да се уплашат и да се откажат. А резултатът е озлобяване на близките и някой по-упорит роднина се активизира по правилата.

# 21 009
  • София
Информация за разпределението на хоспитализираните болни от коронавирусна инфекция по градове: 5 града поемат основната част от тежките случаи на Covid-19
От статията: Случаите на Covid-19 в Благоевград рязко се повишиха, като в някои дни на последните седмици бяха повече отколкото в София. Особено тежка бе ситуацията в болницата в Разлог, където заради забавяне обработката на тестовете лекарите се опасяваха и от вътреболнична инфекция. В областта има готовност да се отвори допълнително зала в поделението, но кметът Румен Томов посочи вчера пред БНР, че няма лекарски екипи и медицински сестри. Томов обяви, че сам ще затегне правилата на работа на нощните заведения, защото посочените в заповедта на здравния министър параметри са неефективни. Припомняме, че нощните заведения бяха отворени след само три дни ограничения в началото на юли по тяхно настояване и против становището на оперативния щаб.
Малко кметове по места дръзват да налагат ограничения - всички чакат решения "отгоре", за да не си създават врагове на място. А реално именно по места трябва да се реагира при висок ръст на заболелите и да се търсят начини за ограничаване на заразата, но за тая работа се иска кураж, да си послушен е по-лесно.

# 21 010
  • в страната на чудесата
Хепи, в БГ лекарите имат застраховки. Които се провеждат върху цените на манипулации, прегледи и прочие.

Аз мисля, че са се борили с върха на експертизата си. Загубили са болен, тежко е. Но не можем да ги виним за неуредици, които са извън техните правомощия. Говорех за вътреболничните инфекции защото бащата ги обвинява в това.

Анди, след и отстрани винаги има друго решение.

# 21 011
  • София
За мен големия проблем е, че минаха месеци. Учените работят на пълни обороти, но лекарство или ваксина още няма.
 До сега се пробват само лекарства които са били създадени за други болести като СПИН и Ебола.
Някак си си живеех с надеждата, че ще намерят лекарство.
А то 7 месеца минаха от кризата в Китай , 5 месеца в Европа и все още се запознаваме с вируса.
Не ми иска да повярвам, че ще живеем все така, със страх, с маски, с карантина.. В личен план мога да мина без барове и дискотеки, а дистанцията дори я предпочитам.

# 21 012
Какво става с Благоевград? Знае ли някой откъде са бройките?
Връщам се да ви чета от снощи.

# 21 013
  • София
Не мога да намеря разпределението по градове, нещо не се оправям със сайта.
Моля някой да даде линк.

# 21 014
Може ли информация за тези застраховки?

Общи условия

Активация на акаунт