COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 388 787
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 21 015
  • София
Не мога да намеря разпределението по градове, нещо не се оправям със сайта.
Моля някой да даде линк.
Данните са в текста на статията - https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/5-grada-poemat-osno … uchai-na-covid-19
Това е за хоспитализираните - ако питаш за тях.
Новите случаи:
Скрит текст:
Област   Общо   Нови
Благоевград   896   97
Бургас   347   3
Варна   918   54
Велико Търново   255   3
Видин   237   -
Враца   85   1
Габрово   148   2
Добрич   381   8
Кърджали   141   1
Кюстендил   511   -
Ловеч   41   1
Монтана   52   2
Пазарджик   519   9
Перник   156   -
Плевен   406   6
Пловдив   1014   45
Разград   119   -
Русе   247   3
Силистра   54   3
Сливен   409   4
Смолян   499   13
София   582   3
София (столица)   3821   28
Стара Загора   298   3
Търговище   36   3
Хасково   99   4
Шумен   180   6
Ямбол   266   1
ОБЩО   12717   303

# 21 016
  • Там,където се събуждам щастлива.
Нямам много високо мнение за болницата в Търново. Бившият ми приятел 2 години не може да ходи без патерици след операция на крака след падане. Направо осакатен. Сега се опитват нещо да направят във ВМА, но без успех..
Горките родители.

# 21 017
  • В офиса
Може ли информация за тези застраховки?
https://www.dzi.bg/en/node/108
Aналогично в другите застрахователни компании

# 21 018
За мен големия проблем е, че минаха месеци. Учените работят на пълни обороти, но лекарство или ваксина още няма.
 До сега се пробват само лекарства които са били създадени за други болести като СПИН и Ебола.
Някак си си живеех с надеждата, че ще намерят лекарство.
А то 7 месеца минаха от кризата в Китай , 5 месеца в Европа и все още се запознаваме с вируса.
Не ми иска да повярвам, че ще живеем все така, със страх, с маски, с карантина.. В личен план мога да мина без барове и дискотеки, а дистанцията дори я предпочитам.
Всъщност създаването на лекарство, което да действа и да е безопасно е доста дълъг процес. Години. Иначе може и да действа, докато убива пациентите.

# 21 019
Благодаря
И аз намерих информация https://mariasharkova.com/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%BD%D0%B0% … 0%B5%D0%B4%D0%B8/ изглежда има такива,но все пак материята е особена.

# 21 020
  • София
Кунчев пред БНТ заговори и за специализирана ковид-болница.
„Системата като цяло ще се справи. Ако има необходимост,  никой няма да остане на улицата. Ако трябва ще оборудваме една цяла допълнителна болница само за коронавирус. Това са обмисля при ситуация, при която хората няма къде другаде да се настаняват. Проблемът не е толкова в сградите и леглата, колкото в  персонала. В момента леглата са запълнени на 50 %. Има резерв, но той не е навсякъде, заяви доцентът.
Като епидемиолог ще кажа, че публика на стадионите не трябва да има, както не трябва да работят нощните заведения и не трябва да има и фестивали. Но виждаш и сриването на бизнеса и необходимостта от помощ. Трябва да има баланс. Според мен е по-добре като лекар да не допускаме събиране на такива огромни маси на едно място, каза още Кунчев.   от ТУК
Колко се печели от работата на нощните заведения и от провеждането на масови мероприятия и колко струва лечението на заразените при дифузно разпространение на вируса - някой дали прави тази сметка, щом става дума за баланс? Или въпросът е кой печели и кой - плаща?

# 21 021
  • София
NumLock, разбира се, че не мислят. Разбирам тези бизнеси да бяха 100%, че и дори 80% на светло, да се замислиш. Но дългосрочните разходи от една широка заболеваемост няма как бъдат покрити от приходите от тези бизнеси. В момента само допълнителните разходи по поддържането им са нерентабилни, камо ли като добавиш медицинските разходи на генерираните от тях пациенти, последвалите допълнителни разходи и икономически вреди от тези с намалена трудоспособност, както и икономичесите загуби от изолацията, която ни налагат другите държави. Просто в даден момент всичко изби на политика.

# 21 022
Аз се чудя в казуса с момчето, то щеше ли да е живо ако изобщо не го бяха лекували. Защото ми направи впечатление едно изречение в интервюто на бащата, че млад човек без придружаващи заболявания, не може да почине от Ковид. Това според мен не е така. Понеже следя вируса от самото начало, много такива случаи има по света. Просто починалите млади хора без придружаващи заболявания са несъизмеримо по малко сравнени с рисковите групи, но ги има. При тях смъртността не е 0,00% за да ги няма. Просто е много по ниска от тази в рисковите групи и вируса трябва да стигне до много хора за да може ниският процент смъртност сред  млади хора да даде резултат. В България с вируса са се срещнали вече около 70-80 000 хора. Това са много хора, от тях едно 15 000 сигурно са под 20 г., нормално е да има и такъв случай. От тази гледна точка не съм сигурен че лекарите са причинили смъртта му с лечението. Това трябва да го установи проверката как е лекуван, и защо така е лекуван. Състоянието му тежко ли е било, и изисквало ли е приложеното лечение, и то най правилното ли е било. На мен не ми стана ясно и това екпериментално лекарство което са му го давали, как са му го дали без разрешението на родителите. Подписано ли е съгласие, или не. Някъде четох че е подписано ама било със задна дата. Не разбирам, как бащата който е юрист подписва съгласие за експериментално лечение със задна дата, ако е вярно.

По въпроса щеше ли да е живо момчето ако не го бяха лекували не знам, но е едно е сигурно, ако бяха забранили баловете щеше да е живо, както щяха да са живи всички косвени жертви заради тях. Защото момчето е видима пряка жертва на баловете, но зад него има много други невидими косвени жертви на баловете. Както и на отворените нощни заведения и един куп други неща, от които ние като о-во можем да се лишим безболезнено за известно време, за да може преките и косвени жертви, да са по малко.

# 21 023
  • София
Да, тези бизнеси, както казвате, надали са изцяло на светло и надали държавата печели баснословни суми от тях. Но се пускат и по друга причина - защо върви оборота, какво имам предвид - не става въпрос само, че дискотеката ще отчете някаква печалба или джас феста в банско ще докара еди колко си на хазната, не. Но върви алъш-вериша - зареждат се стоки, има доставки, доставчици, работа за тях, купуват се алкохоли, цигари, ядки, кетъринг, всички по веригата бачкат, разбирате ли, то не е само, че една дискотека ще отвори, а всичко покрай нея - зареждане, купуване на други стоки, хигиенни материали за тоалетна, обзавеждане, осветление, DJ, всички по веригата, някак си, се задвижват.
Не казвам, че е правилно, но вероятно това е причината да НЕ се затварят. Усещането, че животът си кипи.

# 21 024
  • София
НСИ
сега забелязах, че в раздела за ковид има статистика освен за починалите по седмици и други показатели - нощувки, пътувания и т.н.
https://www.nsi.bg/bg/content/18209/basic-page/%D0%BF%D1%80%D0%B … D0%B0%D0%BD%D0%B5

# 21 025
Всичко изби на кретенизъм и некадърност .
С реалити боко-шоу могат да се управляват 4,5 милиона дебила , но не може да се управлява реална криза . Не знаят какво да правят и пуснаха всичко на самотек . Поведението на популацията е същото като на управляващите .

# 21 026
  • Пловдив
Лекарите имат застраховки или поне съм чувала за частна клиника в Пловдив за такава. Позната влезе за манипулация с упойка, лекарят обърка нещо, беше поправимо. Казали са, че няма да доплаща, понеже грешката била тяхна, а те имали застраховка. Нямаше последици за нея, възстанови се макар и по-бавно.

# 21 027
  • В офиса
Aз пак ще цитирам Лейка, дето написа одеве, че са го лекували "на върха на компетентността си". Т.е. искали са да го спасят, но не са могли. Причини много: нова болест, липса на компетентност, всичко може да е.
Чудя се обаче, след като както писа Опелкорса, родителите на гаджето са толкова влиятелни, и въпреки това момчето се е лекувало в Търново, а не е уредено преместването му я във ВМА, я другаде, значи все пак те са имали доверие на търновските лекари. След смъртта вече е ясно - гняв, болка, безизходица...
И още една вметка, понеже пък Калинка писа колко са некомпетентни лекарите в Търново. Ами като навсякъде са - има компетентни и некомпетентни, търсещи парите и работещи със сърце. Напр. след като миналата година мъжът ми имаше сериозни проблеми, на практика създадени след манипулации в Пирогов и Александровска, точно един рентгенолог в Търново даде вярна диагноза, а после един хирург - ценни съвети. Окончателно в лечението се включиха рехабилитаторите от Св.София със сърце и енергия и хирург от Токуда с експертиза и завърши с хепиенд.

# 21 028
Задавам си въпроса- има ли как да се разбере колко от дневните  PSR тестове са назначени от специалисти /т.е.пациентите са достигнали до кабинет или болница/ и колко са по инициатива на пациента. Тези от частните лаборатории ги броим за такива от втория вид нищо,че там също има хора със симптоми. Не съм сигурна дали този сайт където частните лаборатории подават данни са пълни? Т.е абсолютно  всички частни лаборатории ли подават?  Скоро ще паднат изследващите се с цел пътуване и ще имаме много по- малко тестове за ден.

# 21 029
  • София
Скрит текст:
Аз се чудя в казуса с момчето, то щеше ли да е живо ако изобщо не го бяха лекували. Защото ми направи впечатление едно изречение в интервюто на бащата, че млад човек без придружаващи заболявания, не може да почине от Ковид. Това според мен не е така. Понеже следя вируса от самото начало, много такива случаи има по света. Просто починалите млади хора без придружаващи заболявания са несъизмеримо по малко сравнени с рисковите групи, но ги има. При тях смъртността не е 0,00% за да ги няма. Просто е много по ниска от тази в рисковите групи и вируса трябва да стигне до много хора за да може ниският процент смъртност сред  млади хора да даде резултат. В България с вируса са се срещнали вече около 70-80 000 хора. Това са много хора, от тях едно 15 000 сигурно са под 20 г., нормално е да има и такъв случай. От тази гледна точка не съм сигурен че лекарите са причинили смъртта му с лечението. Това трябва да го установи проверката как е лекуван, и защо така е лекуван. Състоянието му тежко ли е било, и изисквало ли е приложеното лечение, и то най правилното ли е било. На мен не ми стана ясно и това екпериментално лекарство което са му го давали, как са му го дали без разрешението на родителите. Подписано ли е съгласие, или не. Някъде четох че е подписано ама било със задна дата. Не разбирам, как бащата който е юрист подписва съгласие за експериментално лечение със задна дата, ако е вярно.

По въпроса щеше ли да е живо момчето ако не го бяха лекували не знам, но е едно е сигурно, ако бяха забранили баловете щеше да е живо, както щяха да са живи всички косвени жертви заради тях. Защото момчето е видима пряка жертва на баловете, но зад него има много други невидими косвени жертви на баловете. Както и на отворените нощни заведения и един куп други неща, от които ние като о-во можем да се лишим безболезнено за известно време, за да може преките и косвени жертви, да са по малко.

Едва ли щяха да го блъскат така интензивно с лекарства, ако не беше в тежко състояние. Както и ме съмнява доктори да седнат да си експериментират точно с 19 годишно момче, което има семейство. Не е като да няма кой да го потърси и да попита какво е станало. Просто не виждам логика. Хората прекалено дълго се успокояват, че младите и здравите го карат леко, и не искат да повярват, че има и ще има такива случаи.

Общи условия

Активация на акаунт