COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 390 279
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 21 390
Вентилационната система е скъпа и сложна и голям проблем в много големи сгради, молове, офиси, фабрики, дори болници. Браво на вашия , че е помислил веднага за това Sad У нас се съмнявам да се направи Sad УВ лампите също са добър и изгоден вариант за дезинфекция, също и варианта с лампа във въздуховодната система.
Уви, всички седят и чакат. Кога ще се правят тия неща..никога.

# 21 391
Какво значи голямата мечка и защо голяма мечка?
Иначе, дано излезе нещо от това лекарство, макар че.... Вие как смятате?

Но пък излезе ли, усещам, че някои ще целуват нозете на "голямата мечка".
Щото пък чакаме ваксина от Големия брат, нали на Бойчоолу му бяха обещали върху нас да експериментират първо Wink
Не съм русофил, но дано лекарството излезе успешно.

# 21 392
https://kanal3.bg/broadcast_video/21575-%20Puls%20-na-26.07.2020 … AL-Veliko-Tarnovo
И сега бащата пита къде е бил сина му като докторската казва че в реанимация към момента няма болни от Ковид.... В отделението са 8 настанени...

# 21 393

Основна тема в образованието там е вентилационната система в училищата. Повдигах вежди на нашия директор, който още на 20 март започна мащабен проект с тази система в училище (по принцип я мразя, защото все ми е студено през зимата, а тя вкарва студен въздух отвън на кратки интервали) и той се благодареше с десет ръце, че имаше толкова месеци да свърши това. Оказа се много далновиден.

В нашите у-ща проветрението ще е от прозорците, а те няма как непрекъснато да са отворени, защото непосредствено до тях стоят ученици. Не знам каква ще е организацията, но е важно въздухът да се сменя със свеж.
Може би през уч час да са затворени, а междучасията - отворени, но то пак се получава един дълъг период от време на застой на въздуха.
Отделно важна е дезинфекция на повърхности и дръжки, както и хигиена на ръцете.

# 21 394
  • София
Скрит текст:
Скрит текст:
Това са две много показателни графики за смъртността в страната 2019/2020

Това, в комбинация с устойчивата бройка новозаразени показва, че засега задържаме нещата.

Само бройката в интензивно прескочи 40, но не драматично, въпреки това я следя с повишено внимание.
Задържаме таратанци. Просто има едно фалшиво затишие, което кара хората да стават непредпазливи, което пък ще излезе наяве другия месец.
В момента слушам поредните искания на  ресторантьорския бранш. Сервитьорите без маски и шлемове, защото им пречат да работят. Да се позволи повече от 4 човека на маса. Всъщност тези мерки не се спазват, но трябва да се узакони неспазването.
Витанов ще излезе прав. Предстои ни такъв бум на заразени и болни, че горчиво ще съжаляваме за малкото, което се изисква към момента.

"Таратанци" може да ви викате на мъжа си, ако имате такъв. Към мен такъв тон не желая.

Ако имате претенции статистиката и фактите да не съвпадат с желанието ви за трупове и локдауни, моля, обърнете се към НСИ малко да завишат числата, че да не създават "фалшиво затишие".

Макар, че не бях чувал вирус да излиза във ваканция...
Tips, лъжливо е усещането за "задържане", понеже "свикнахме" с бройката 300. И подсъзнателно, като няма 400 (все още) си викаш - е, владяхме го.
Трудно е да се установи.
Информация от- уикипедия
за периода 27 юли – 2 август   1378 нови случая
За периода от 3 август до днес (7 август) - 1 130 случая (по данни от coronavirus.bg), т.е.- смяташ, че със събота и неделя (всъщност И понеделник, който дава инфо за неделя) няма да надминем бройката от миналата седмица?! Дано! Ама надали.
Ок, за периода 20 – 26 юли има пик от 2133, който вероятно тази седмица ще доближим, ако не и надминем, но не бих казал, че "задържаме".

# 21 395
Когато забелязвате хора, без маски, правите ли им забележки? Нали има глоби за нарушение, или са формални?
Не, но те пък ми правят да си я махна...

Първи ден като почвах на работа - никой не носи маски. Не коментирам нищо по темата, всеки взема решения за себе си, пък и разговорите за конспирации и "нищо няма, беее", ми губят от времето и намирам за безсмислени опитите да убедя някого на работа в каквото и да е.
 Едната колежка каза да я махна, защото те били проверени. Учудих се, че са им правени тестове, ама не - били им мерили температурата предната седмица. Друга колежка се прибра от море с автобус, сега детето и` е с температура и кашлица, но било грип според нея. Дори днес чистачката ми прави разбор на маските и как съм щяла да се самозаразя. Казах, че ми ги е препоръчал хирург, който изкарва от години работното си време с маска и засега не се е самозаразил.
Смешно и страшно, защото дори за този елементаризъм не може да се убедим, пък някой очаква дезинфекция на бравите и дистанция да има...

# 21 396
  • Варна
Да попитам лаически , мед. лице. Подобни," експериментални" лечения, прилагат ли се в частни и Правителствена  болница. Явно е привилегия за просторюдието- 9 антибиотика+ лек за ревматоиден артрит. Болниците ни отговарят ли на елементарни, санитарно- хигиенните условия? Коя е причината за сепсис?

Последна редакция: пт, 07 авг 2020, 12:35 от Viviana91

# 21 397
    Тук някъде по-горе се лансираше тезата, че в училищата трябва да се дезинфекцират повърхности и дръжки през половин час, а подът и коридорът да се мият през час или нещо такова. Както и всички деца да си мият ръцете през всяко междучасие.

Това, разбира се, е плод на параноята на някои родители, и също така е невъзможно и излишно, но, ако ще се поставят такива изисквания на училищата, няма да има присъствено учене.

# 21 398
Когато забелязвате хора, без маски, правите ли им забележки? Нали има глоби за нарушение, или са формални?
Не, но те пък ми правят да си я махна...

Първи ден като почвах на работа - никой не носи маски. Не коментирам нищо по темата, всеки взема решения за себе си, пък и разговорите за конспирации и "нищо няма, беее", ми губят от времето и намирам за безсмислени опитите да убедя някого на работа в каквото и да е.
 Едната колежка каза да я махна, защото те били проверени. Учудих се, че са им правени тестове, ама не - били им мерили температурата предната седмица. Друга колежка се прибра от море с автобус, сега детето и` е с температура и кашлица, но било грип според нея. Дори днес чистачката ми прави разбор на маските и как съм щяла да се самозаразя. Казах, че ми ги е препоръчал хирург, който изкарва от години работното си време с маска и засега не се е самозаразил.
Смешно и страшно, защото дори за този елементаризъм не може да се убедим, пък някой очаква дезинфекция на бравите и дистанция да има...
  При нас маските от колеги  и то единици , които носят висят като лигавници. Подмятания като- ти защо стоиш с тази маска  са факт.  Аз упорито си я  нося. Питам  кои маски предпазват  самия човек, който носи маска,   при положение, че в затворено пространство другите са без маски?

# 21 399
Доколкото частни болници поемат тежки случаи- да, вероятно ще се приложи това лечение. Опитани са всички известни и пробвани до момента терапии за вируса, лансирани дори по медиите, включително плазма. Тоест в тази част не мисля че някой може да спори, че като медикаменти не е спестено( ако въобще епикризата е вярна).
По света също постоянно пробват тези медикаменти. И да, месеци наред се говори за лекарствата за артрит. Хлорокин се ползва също много повече за артрит, отколкото за малария. Не вярвах да е останал човек, който да не е научил вече. И да, това са лекарства, които влияят на имунитета, както и кортикостероидите.

# 21 400
Отдавна се говори, че при цитокинова буря дават точно препарати за подтискане на имунитета, защото в този случай свръхусиления имунитет повече вреди, отколкото да помага.
В Китай пробваха всякакви лекарства в комбинация с билки, пушилки и какво ли не.

Питам  кои маски предпазват  самия човек, който носи маска,   при положение, че в затворено пространство другите са без маски?
Да, голямо мрънкане като е ясно, че с тази маска не предпазваме себе си, а тях!
И вместо да се засрамят, че застрашават здравето на околните, а не им се прави проблем, само мрън-мрън-мрън.

# 21 401
Ето малко математически модели за развитието на пандемията и нас до 1-ви декември . Изглеждат доста стряскащо:

https://covid19.healthdata.org/bulgaria
Колкото пъти попадна на подобни ....стъкмистики, толкова пъти ми минава през акъла, че хората не са числа, а вируса не е +/–/х или деление.
В биологията и природата математиката обикновено не върши работа.Особено когато става дума за живи същества, реагиращи понякога доста ...неочаквано.На вируси, болести и подобни.

# 21 402

Основна тема в образованието там е вентилационната система в училищата. Повдигах вежди на нашия директор, който още на 20 март започна мащабен проект с тази система в училище (по принцип я мразя, защото все ми е студено през зимата, а тя вкарва студен въздух отвън на кратки интервали) и той се благодареше с десет ръце, че имаше толкова месеци да свърши това. Оказа се много далновиден.
Впечатлена съм! В нашите училища няма такива екстри. Дори прозорците са с най-обикновени крила и никой не се се сетил да направи малки прозорчета-отдушници или поне големите крила да се отварят нагоре!!! Навсякъде, където съм влизала, въздухът в училище е спарен, тежък...дори да се проветрява през междучасието е недостатъчно, а през самите часове стаите са плътно затворени. Това за по-студените месеци...
По мое ученическо време имахме горни отваряеми прозорци, сега с тези ПВЦ-та не е добре...

# 21 403
Д-р Фаучи говореше оня ден точно по тези въпроси - каза още не са наясно как става заразата в затворени пространства, но каза единственото което ти идва наум е проветряване и отваряне на прозорците... та мъка ще е с училищата ако плъзне зараза особено ако времето е студено.

# 21 404
  • София
Ето малко математически модели за развитието на пандемията и нас до 1-ви декември . Изглеждат доста стряскащо:

https://covid19.healthdata.org/bulgaria
Колкото пъти попадна на подобни ....стъкмистики, толкова пъти ми минава през акъла, че хората не са числа, а вируса не е +/–/х или деление.
В биологията и природата математиката обикновено не върши работа.Особено когато става дума за живи същества, реагиращи понякога доста ...неочаквано.На вируси, болести и подобни.
То преди време се разпространяваше и уж някакъв модел на БГ, според който щяхме да имаме 66 починали от вируса и епидемията да приключи юни месец. Но явно не е толкова лесно да се прогнозира чисто математически.

Общи условия

Активация на акаунт