COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 390 235
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 21 405
    Тук някъде по-горе се лансираше тезата, че в училищата трябва да се дезинфекцират повърхности и дръжки през половин час, а подът и коридорът да се мият през час или нещо такова. Както и всички деца да си мият ръцете през всяко междучасие.

Това, разбира се, е плод на параноята на някои родители, и също така е невъзможно и излишно, но, ако ще се поставят такива изисквания на училищата, няма да има присъствено учене.

Егати параноята, да си миеш ръцете през всяко междучасие? Ти сериозно ли?
Оставам с впечатление, че по принцип миенето на ръце е нещо непознато по нашите ширини, за да предизвиква такова негодувание.
Нямам деца в училищна възраст, но смятам, че трябва да се дезинфекцира цялата сграда между смените и вечер, и то не с парцал, а с пръскачка с дезинфектант. Така, както това се прави в административни сгради и там, където се помещават управляващите ни.
Дръжки могат да се пръскат със спирт по време на час отвън, в междучасие отвътре, да им разместят междучасията, за да не се изсипват едновременно всички деца навън. Това всичкото е тренирано вече в други страни, за да има учебен процес, трябва да има мерки, а не непрекъснато по цял клас да излизат в карантина.
В НАГ - София на входа има озонова дезинфекционна кабина, всеки, който влиза в сградата минава през нея.
Но в училищата и университетите не бива да се взимат мерки, защо не предвидиха и не подготвиха нищо за толкова месеци, вместо да увеличават заплатите в  администрацията.
Децата на са приоритет, младежите не са, здравето не е...

# 21 406
Аз не мога да разбера как ще борим основно със сапун вирус, който се разпространява с аерозоли.Моля обяснете ми къде губя връзката?За ръцете и пипането по лицето ясно.Но аерозолите, които летят във въздуха.Как?

# 21 407
Здравният министър по нова.
Този човек е роден за български политик...

Наблюдавало се намаляване на заболяемостта, смъртните случаи били рисковите групи, водещият го е взел на подбив, но май не го разбира изобщо...
Ситуацията в Русе е овладяна (друг е въпроса как в град без официални случаи на ковид пламва цял изолиран дом).
Имат готовност за разкритие на над 2000 места, в момента имало само 800 в болница и 40 в интензивни. Места имало, а липсата на лекари не била от днес.
Линейките със съмнения за ковид пациенти в София ще ги водят до новооткрит инфекциозен център, откъдето ще ги пренасочват към болница, в която да ги приемат (интересно защо линейката трябва да мине с болният през още едно място).Говори много без да каже нищо, измъква се от конкретни отговори.
Шокиращо е как плана за боренето с коронавируса е ... да се отварят нови легла(като се затварят съществуващи отделения).

Joy Мен вече ме избива на смях с тия "места"/"легла", все едно хората ще ходят на болничен туризъм...
Скрит текст:

# 21 408
Здравният министър по нова.
Този човек е роден за български политик...

Наблюдавало се намаляване на заболяемостта, смъртните случаи били рисковите групи, водещият го е взел на подбив, но май не го разбира изобщо...
Ситуацията в Русе е овладяна (друг е въпроса как в град без официални случаи на ковид пламва цял изолиран дом).
Имат готовност за разкритие на над 2000 места, в момента имало само 800 в болница и 40 в интензивни. Места имало, а липсата на лекари не била от днес.
Линейките със съмнения за ковид пациенти в София ще ги водят до новооткрит инфекциозен център, откъдето ще ги пренасочват към болница, в която да ги приемат (интересно защо линейката трябва да мине с болният през още едно място).Говори много без да каже нищо, измъква се от конкретни отговори.
Шокиращо е как плана за боренето с коронавируса е ... да се отварят нови легла(като се затварят съществуващи отделения).

Joy Мен вече ме избива на смях с тия "места"/"легла", все едно хората ще ходят на болничен туризъм...
Скрит текст:

То трагедията е, че там ще бъдат оставени без адекватно наблюдение понеже са "опасни" за персонала. И само ще лежат без особена връзка с въшния свят при ужасни санитарни условия и риск от вътреболнична инфекция, с някаква надежда че при нужда ще успеят да ги спасят, но като гледам след вентилаторите няма много оцелели. За това си мисля, че достъпът до тестове и лечението което се прилага за леките случаи в инфекциозна  трябва да стане достъпно за прилагане в семейна среда със следене от лекар, например ОПЛ или инфкциозен кабинт, които така или иначе щат не щат често са първите контактни с неустановните случаи, за да се избегне усложняване и попадане в болница. Имаше един филм за китайско семейство, жена му медицински работник се разболя, той я заведе в болница, където й дадоха лекарства запомнила съм оселтамивир, после се прибраха в къщи и тя се изолира в другата стая, той влизаше с гащеризон и маска да почисти и проветри и да й остави храна и вода. След време тя се подобри и я заведе на контролен преглед. Тя беше във възможно на-добрата среда - у дома и не беше оставена без следене от лекар.

Последна редакция: пт, 07 авг 2020, 14:19 от Sparkles

# 21 409
  • София
Аз не мога да разбера как ще борим основно със сапун вирус, който се разпространява с аерозоли.Моля обяснете ми къде губя връзката?За ръцете и пипането по лицето ясно.Но аерозолите, които летят във въздуха.Как?
Ами единствено с проветряване. В нашия офис държим постоянно отворени два прозореца, и съответно не се пуска климатичната система, за което някои мрънкат, но засега е така. В интерес на истината не става кой знае колко горещо заради разположението. Но някои,  особено по-пълните, например искат да е 20 градуса, което за климатик си е доста студено. Но както и да е за сега има някакъв консенсус. Зимата обаче не зная как ще я караме.

# 21 410
Относно това че много медицински лица се отнасят грубо и надменно и към пациенти и към техни близки това си е така по нашите ширини, и то не от сега (аз съм го запомнил поне от 40 години да не е и повече ). Обратното са редки и много запомнящи се и приятни изключения, които винаги ме изненадват. И тука не говорим само за интензивните и някакви  спец. отделения, които някои хора упорито ги дават за пример, това е общата практика.
Разбирам ситуацията, както и цялостното положение на мед. персонал, често пъти третирани много лошо вкл. и от самите болни и техни близки и не само, буквално подложени на какво ли не от една нискокултурна и нискообразована маса понякога.
Но за мен да ни приравняват на някакви животни е абсолютно неприемливо: никаква информация, никаква емпатия, точно като домашно животно - стрижат, доят, бият, режат, кастрират и животното има право само да мълчи и да търпи ?!?, с това се сблъсквам откакто се помня, и не ми харесва.
Аз самия в своята работа се сблъсквам постоянно най-вече именно със такива хора, и обяснявам, и пресмятам пред тях това което прави компа, и ги поддържам и окуражавам многократно, за едно най-елементарно нещо трябва да приказваме и да го повтаряме N на брой пъти...и така, отново и отново, така че един път е до с-мата и също така е до човека, и няма оправдание за това отношение и поведение, и за лекарите, и за учителите и за продавачки и за ситуациите м/у обикновенните хора на улицата.

# 21 411
  • в страната на чудесата
Не съм чела още цялата статия, но ми се струва интересно резюмето и ролята на ГТ при наличие на други мерки.
Анди, може да е успокоително, явно там рискът не е толкова голям:
https://www.bmj.com/content/370/bmj.m2743

# 21 412
Намерих интервюто от оня ден с Фаучи;
https://archive.org/details/CNNW_20200805_170000_CNN_Newsroom/start/2460/end/2520
тоя абзац е въпрос за аерозолното разпространение, прегледайте и другите, важни неща казва.

# 21 413
Искрено и честно съобщение от лекарите в Добрич. Всички сме жертви по един или друг начин. http://pronewsdobrich.bg/2020/08/07/lekar-mbal-dobrich-ostana-be … lnite-s-covid-19/

# 21 414
Тази тоалетна е стара и грозна, но такъв тип трябва да е. Има болни, които не могат или не трябва да се придвижват дори до най-луксозната баня.
За съжаление не лошите условия са убили момчето, а тежко протичащ вирус. Убил стотици хиляди по целия свят, някои дори както се разхождат по улиците или в колата им.

# 21 415
Да, особено ако са лекувани от специализанти, гастроентеролози и т.н.
21-ви век, ЕС.

# 21 416
По повод на възмущението ми от тоалетната в търновската болница, да не си мислите че в реномираните болници е по-добре?
Преди 10 години лежах в ортопедията на Пирогов. Приеха ме в 3 през нощта и ме сложиха в коридора. Рано сутринта успях да се свържа с мой братовчед, шеф на друга клиника в същата болница и приятел на шефа на отделението. В резултат се озовах в стая с две легла и ме оперираха още същия следобед, без да съм платила предварително железата. Както се оказа по-късно, това била ВИП стаята на отделението! Да не мислите, че имаше баня или тоалетна? За цялото отделение две женски и две мъжки тоалетни в трагично състояние. Знаете ли колко е лесно човек с току-що опериран крак да стигне до там?

И да не се чудите от къде се появиха 16 нови в Разград - не е от курбам байряма, както предположих първоначално. Всичките са украински работници по газопровода:
https://www.informo.bg/bg/2020/08/07/16-%D1%81%D0%BB%D1%83%D1%87 … B8-%D0%B2-%D0%B3/

# 21 417
Всичко това беше ясно още март месец -  и липсата на лекари, и ужасните условия в нашите болници. Не е ли малко странно сега да изпадаме в потрес тепърва.
В националната кардиология в София тоалетните са за цялото отделение, в болница за рехабилитация и лечение, където се лекуват хора с поражения след инсулт  и трудно подвижни пациенти не само, че е една на етаж,  в който стаите са с по шест легла, ами е и от стария тип, с дупка. За държавните болници е характерно, че често няма тоалетна в стаята, а е в коридора,  на непреодолимо разстояние за оперирани пациенти. Затова изискват такива да са с придружител, или се налага да се дават пари на ръка на санитарки и сестри.. Как сме си представяли, че ще се лекуват хората от коронавирус, всички в новите болници като Токуда и Софиямед ли, не знам.

Просто съм отчаяна от пълната неспособност на хората да направят елементарни причинно-следствени връзки. Знаем си хала, знаем си болниците, знаем си докторите. Вместо обаче да впрегнем всички сили да не се заразяваме и попаднем там, ние изведнъж изпадаме в ярост срещу лекарите, че не могат да ни осигуряват човешки условия и гарантирано лечение и търсим персонална вина. Това ако е градивно...

Последна редакция: пт, 07 авг 2020, 14:05 от Iris04

# 21 418
  • София
Да, особено ако са лекувани от специализанти, гастроентеролози и т.н.
21-ви век, ЕС.
Ами с това разполагаме и това се знаеше още март. Откъде да ги изкопаем специалистите точно? Ковид не е причината да липсват. Мен са ме обвинявали , че съм паникьор и, че много съм ги жалела лекарите, когато казвах, че лекари и сестри няма достатъчно. Ама, не, били сме на първите места е Европа по брой лекари и легла на глава от населението. Цъфтим и връзваме, няма какво да му се плашим на вируса. Трябваше ли да се случи това нещастие с 19г. младеж, за да осъзнаят някои хора, че проблем има? По принцип не, но ние обичаме да сме изненадани от снега през зимата...

# 21 419
  • София
Е то тук винаги е било така. Първо се случва нещо и после се започва да се вади от девет кладенеца вода защо това защо онова. А иначе някой да си мръдне пръста да предвиди нещо и да предотврати нещо не, на всички им е все тая, важното е края на месеца да си вземем парите и да си живеем нашия живот. Такъв народ сме.

Общи условия

Активация на акаунт