COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 390 315
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 21 435
Дет се вика, то май по-добре е,  че ни лекуват по телефона...мани, мани, и аз май ще стана набожен на стари години

# 21 436
Скрит текст:
Искрено и честно съобщение от лекарите в Добрич. Всички сме жертви по един или друг начин. http://pronewsdobrich.bg/2020/08/07/lekar-mbal-dobrich-ostana-be … lnite-s-covid-19/
Припомняме, че Здравноосигурителната каса в Добрич отказа да сключи договор с МБАЛ за клинична пътека за лечение на пациенти с коронавирус именно заради липсата на лекар със специалност инфекциозни болести.
Скрит текст:
Как е възможно това да не бъде изяснено до сега! Преди доста време, ако не се лъжа във Видин имаше същата ситуация - липса на специалисти, но офталмолог се грижеше за болни от КВ. Повече от ясно е, че нямаме достатъчно лекари, камо ли специалисти, които изисква ЗК. И в крайна сметка парите не се отпускат на специалиста, а за болния. Не стига, че ще ни лекуват както могат /това не е упрек, а реалност/, ами и няма да има пари за парацетамол.
Ами ако болниците откажат да приемат пациенти с КВ, поради липса на специалисти, какво ще стане! А те - лекарите,  имат достатъчно основания да откажат прием и никой не би следвало да ги осъжда за това.

Скрит текст:
Тази тоалетна е стара и грозна, но такъв тип трябва да е. Има болни, които не могат или не трябва да се придвижват дори до най-луксозната баня.
За съжаление не лошите условия са убили момчето, а тежко протичащ вирус.
Ако поразсъждаваме върху това...
Да, тежко протича.
НО, при определени хора.
Повечето дори не разбират, че са заразени.
И може би трябва медицината и научните среди-изобщо тези, които се занимават с този вирус, да насочат усилията си именно натам:защо при едни хора вируса просто "прелита и отлита", а други умират.
И нямам предвид само възрастни и хронично болни, достатъчно млади и здрави вече починаха.
Та, ако разберат/открият кое провокира дадена реакция към вируса, доста по-лесно биха се справяли с лечението.
Ако беше толкова просто и лесно, досега щеше да има резултат, но явно не е.  Като добавим и интереси нещата стигат до там, че единственото ни спасение е превантивни мерки.
В този случай как болницата лекува болен с ковид? Ако нямат "пътека" по която НЗОК да плати, то трябва пациента да плати, или остава разход за болницата.....
Другия вариант е болния да е приет по друга пътека.....
Именно, как ги лекуват! Това е проблем, който няма да изчезне, напротив ще се задълбочава. После лекарите правили шашми с клинични пътеки. Новия министър това трябва да го знае много добре, но като стане дума за пари всички стават "принципни".

# 21 437
Приет е по друга пътека или е за сметка на болницата. То и много шашми с пътеки са за да закрепят разхода от други пътеки, където са в преразход, но все пак не са изритали пациента.

# 21 438
Ето малко математически модели за развитието на пандемията и нас до 1-ви декември . Изглеждат доста стряскащо:

https://covid19.healthdata.org/bulgaria
Колкото пъти попадна на подобни ....стъкмистики, толкова пъти ми минава през акъла, че хората не са числа, а вируса не е +/–/х или деление.
В биологията и природата математиката обикновено не върши работа.Особено когато става дума за живи същества, реагиращи понякога доста ...неочаквано.На вируси, болести и подобни.

Rolling Eyes

Биологията Е природоматематическа наука!

# 21 439
За ковид болница или 2-3 споменах още в началото на кризата по примера на китайците. Но казаха "не било удачно, системата ще се справи, нямало как да се извозват пациентите, нямало как да се жертва цяла болница" и ред други доводи ... в крайна сметка май ще излезе, че е по-изгодно и финансово да има специализирана болница, която винаги може да стане "нормална" когато кризата отмине.

# 21 440
  • София
Ами то и това с "източването" не е точно така. От години специалистите алармират, че парите по пътеки не са достатъчни за да покрият реално разходите по лечението. Много болници са постоянно на загуба. Случвало ми се е лекар да ни пусне направление за изследване, въпреки че превишава лимита, защото му е ясно, че не е редно пациентът да доплаща поради липса на такова. Случвало ми се е и да не ми вземат пари за преглед, защото знаят, че ще се наложи да платя за изследване. Случвало се е и да ми се извиняват за тези неуредици, за които те самите не са виновни. Знам, че се приемат пациенти по други пътеки, защото за тяхното заболяване няма такава, а не могат да ги оставят без лечение. Не ме разбирайте погрешно, не казвам, че няма неуредици и злоупотреби, но лекарите (поне не всички) далеч не са виновни за всяко нещо.

# 21 441
Приет е по друга пътека или е за сметка на болницата. То и много шашми с пътеки са за да закрепят разхода от други пътеки, където са в преразход, но все пак не са изритали пациента.
Значи - ако приемат болните по други пътеки, то те няма да са болни от ковид в отчетите.....
Ако ги лекуват за сметка на болницата, то болницата трябва да трупа дългове...... и колко такива пациенти може да си позволи?
Как си връщат болниците дълговете?

# 21 442
Връщат си ги по различни начини, например гласуват им допълнителни средства по някакви перо и т.н. , но да, практика си е. Порочна, с традиции. Проблеми, трупани с години. От липсата на специалисти, през кофти организация, до липса на пари.
Затова съм в отбора на хипохондриците.

# 21 443
Да, особено ако са лекувани от специализанти, гастроентеролози и т.н.
21-ви век, ЕС.
Ами с това разполагаме и това се знаеше още март. Откъде да ги изкопаем специалистите точно? Ковид не е причината да липсват. Мен са ме обвинявали , че съм паникьор и, че много съм ги жалела лекарите, когато казвах, че лекари и сестри няма достатъчно. Ама, не, били сме на първите места е Европа по брой лекари и легла на глава от населението. Цъфтим и връзваме, няма какво да му се плашим на вируса. Трябваше ли да се случи това нещастие с 19г. младеж, за да осъзнаят някои хора, че проблем има? По принцип не, но ние обичаме да сме изненадани от снега през зимата...

Поне да бяха опитали да задържат лекари и мед. сестри, напускащи всеки месец България, с прилични и адекватни заплати! Но не! Арогантни до безкрай!

# 21 444
  • Bulgaria
Лекарите в болниците с COVID-19 в Благоевград са на предела на силите си.

160 са болните от COVID-19, настанени в болница в област Благоевград. В лечебните заведения има 53 свободни места. "Лекарите и персонала са на предела на силите си", категоричен е областният управител.

https://www.blagoevgrad.eu/lekarite-v-bolnitsite-s-covid-19-v-bl … t53EkXW1T3P9sGGn8

# 21 445
Лекарите в болниците с COVID-19 в Благоевград са на предела на силите си.

160 са болните от COVID-19, настанени в болница в област Благоевград. В лечебните заведения има 53 свободни места. "Лекарите и персонала са на предела на силите си", категоричен е областният управител.

https://www.blagoevgrad.eu/lekarite-v-bolnitsite-s-covid-19-v-bl … t53EkXW1T3P9sGGn8
Толкова разчитах там да се наложат някакви локални ограничения.
Всички алармират, призовават хората, но от статистиките се вижда, че резултат и спазване на мерките няма.
Трябва по- твърди действия, а не само да се разчита на съзнание.

И все пак завиждам на хората по областите, знаят нещата, бройки в болници, клъстери. За София няма никаква информация.
Тук вече виждам хора с маски на открито и хич и не се учудвам.

# 21 446
Ако болния се приеме по клинична пътека различна от такава за ковид, то следва документално да се придържат към изискванията на "текущата" пътека, включително и с епикризата, че иначе НЗОК няма да плати и пак е за сметка на болницата....
Тогава пък трябва и болния и близките да са савършенно заблудени с диагнозата - иначе ще има да се размяткват епикризи, обвинения в некадърност към лекари и съдебни дела.....
Нещо не мога да разбера.....

# 21 447
  • Варна
Ако болния се приеме по клинична пътека различна от такава за ковид, то следва документално да се придържат към изискванията на "текущата" пътека, включително и с епикризата, че иначе НЗОК няма да плати и пак е за сметка на болницата....
Тогава пък трябва и болния и близките да са савършенно заблудени с диагнозата - иначе ще има да се размяткват епикризи, обвинения в некадърност към лекари и съдебни дела.....
Нещо не мога да разбера.....
Ковид може да се води придружаващо заболяване.

# 21 448
Само да вметна, че колежите се молят на кандидатстуденти да запишат за мед. Сестри и други кадри, ама...няма.

# 21 449
Благоевград го следя и от началото са си зле откъм заболеваемост, хубаво би било учените да търсят отговор защо е така и да предприемат мерки - може би близостта с Македония и Сърбия където има много болни, които си щъкат. Може би е друго.

Общи условия

Активация на акаунт