COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 389 134
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 21 510
  • София
Скрит текст:
https://m.dir.bg/dnes/svyat/gartsiya-postavi-tsyal-ostrov-pod-ka … a-zaradi-covid-19
Гърция  поставя остров под карантина, заради 13 случая, за две седмици, ако трябва ще се удължи.
Вероятно очакват или подозират клъстерно развитие.
Като цяло гърците нещо си криеха бройките още преди сезона. Сега излиза / от медии/, че има заразени на сватба в Александрополис, пък уж почти нямаха вътрешни случаи и всички входящи ги изолират или тестват.
Освен това се очаквало хотелите им да затворят септември месец, така пишат в гръцкия форум и гърците премествали резервации за края на август.
Самите гърци са доста по-наплашени от нас, ще видим дали е за добро или не. Нашата гъркиня, където трябваше да отседнем почти беше доволна че отказахме резервацията през август и я отложихме, писа ни това е много сериозна болест и е опасно. Всъщност явно се страхува от зараза от нас.
Така е, като цяло в белия свят (не всички, но преимуществено, дебили винаги има) приемат много сериозно ситуацията. У нас ....

Само си представям като дойде есента и зимата, любителите на конспирациите, как ще твърдят, че всеки с ковид, всъщност не е с ковид - ами с обикновен зимен грип, от който в България всяка година умирали по 5 000 души (!). Вие си представете, грипният сеозн у нас, който е макс от декември до март, ако за тия 4 месеца ежегодно умирали 5 000 (!) души от грип, какъв апокалипсис трябваше да е като заетост в болниците и като трупове, нали, щото такава смъртност  от грип означава, че: 1)или тва е много опасен вирус - почти всеки втори, който го хване и е чао, или при такава смъртност има поне 5 милиона заразени в цялата страна, разбирай, при пет хиляди смъртни случая трябва да е имало поне 500 хиляди в болниците с умерено тежки симптоми....

Така че не се чудете на позицията на гръцките хотелиери...

Извън сметките и разсъжденията, грипът всъщност е много опасен вирус.
Не знам откъде се пръкна митът, че грипът е някаква бледа болест, при която човек киха два пъти и му минава, а пък, нали, короната, ехеее, но това въобще не е вярно.
Сред усложненията от грип са двустранни пневмонии, менингити, отит, бронхити, васкулити и дори ХОББ. Сред "по-леките" усложнения са задух и тежка кашлица.
Дори в темата имаше редовни потребителки, които споделиха, че са карали много тежки грипове и не са били на себе си дни наред.
Не, не, чакай малко, чакай малко. Никой, никъде и никога не е казвал, че е безопасен. Напротив, той е и подценявано заболяване, колко % се ваксинират в БГ? До 3%! Ти предсатвяш ли си? Е, ама има ли ваксини? Има. Има ли противовирусни - има? Колко му е Ro? По-малко от на короната. Колко му е смъртността, все пак, на това супер опасно заболяване? В пъти по-ниска от тази на короната, специално тесла беше изнесъл данни, можеш да ги прочетеш ок. 723 страници назад.
Така че? За какво говорим, айде стига с тия опорки, никой не оспорва, че грипът може да даде много, много тежки усложнения, разбира се.

# 21 511
  • в страната на чудесата
.
Роналд, изтрих си поста, че повтаряше предишния Simple Smile
Не съм срещала Тамифлу/реленца да влошават ковид. Не работят за ковид. Но ще проверя дали има нещо писано, интересен въпрос Simple Smile

# 21 512
  • София
Грипът е много сериозна болест, но има ваксини. И ако не се влачиш дни наред само на Парацетамол и не чакаш да ти мине, може да се разминеш успешно с усложненията и летален изход.
Има и успешни медикаменти - противовирусни. Които се оказаха неработещи за ковид, пробвани първи.
А те дали влошават състоянието или просто не оказват никакъв ефект? Питам, защото поради идещия грипен сеозн и точно заради грипа, противовирусните трябва да се приемат при първите симптоми на грип, за да са ефикасни, но пък ако са противопоказни за короната.,...

# 21 513
Интетресно защо родителите на почина;ото момче са затеяли кървава вендета срещу лекарите които са опитали да го спасят , а не срещу Мангъров който настояваше да го поепидемчи ? Май лекарката която даде Мангъров на комисията  беше точно от тази болница . Има нещо непоносимо идиотско в тази история .

# 21 514
Интетресно защо родителите на почина;ото момче са затеяли кървава вендета срещу лекарите които са опитали да го спасят , а не срещу Мангъров който настояваше да го поепидемчи ? Май лекарката която даде Мангъров на комисията  беше точно от тази болница . Има нещо непоносимо идиотско в тази история .
Правилно си разбрала.
Манг . Е идеолог на пускането на младите и здравите напред.  Нямало страшно.
И бащата сега търси консултация от този док. Явно му вярва. И не допуска момчето да си е отишло от ковид.

# 21 515
На практика никой не е починал от ковид, а от пораженията които той причинява....

# 21 516
  • Варна
Аз нещо взех да се притеснявам .. от един ден имам болка около, между гърдите при вдишване, вървене, сбе много е различно и не знам възможно ли е да е ковид?? Ще отида в понеделник на лекар със сигурност, мисля да си направя ЕКГ. Какво бихте ме посъветвали?

# 21 517
  • София
.
Роналд, изтрих си поста, че повтаряше предишния Simple Smile
Не съм срещала Тамифлу/реленца да влошават ковид. Не работят за ковид. Но ще проверя дали има нещо писано, интересен въпрос Simple Smile
Благодаря ти! И аз не съм срещал нищо по тази тема...

# 21 518
  • в страната на чудесата
На практика никой не е починал от ковид, а от пораженията които той причинява....
На практика това е валидно за всичко - от грипа до рака. Умира се от пораженията, които вирусът, отровата, бактерията, тумора и пр. причиняват... или не разбрах какво имате предвид. Ще поясните ли?

# 21 519

Абсолютно е така. И представете си същото е при грип, спин, рак...

# 21 520
Аз нещо взех да се притеснявам .. от един ден имам болка около, между гърдите при вдишване, вървене, сбе много е различно и не знам възможно ли е да е ковид?? Ще отида в понеделник на лекар със сигурност, мисля да си направя ЕКГ. Какво бихте ме посъветвали?
Съветвам ви да звъннете на лекаря преди да отидете.
Все пак само болка в гърдите ли имате? Има ли кашлица, хрема, температура?
Малко вероятно ми се струва да е Ковид, ако е само това симптом.
Не се притеснявайте, звъннете на лекаря, той ще прецени какво е нужно.

# 21 521
Поствам отново въпроса ми:  Питам  кои маски предпазват  самия човек, който носи маска,   при положение, че в затворено пространство другите са без маски?

Моля за Вашите мнения.

# 21 522
Доколкото схващам от темата, бащата и досега не вярва, че КВ може да бъде смъртоносен, дори и за младите.
"Заслугите" за това са на Мангъров и Славчовата телевизия, която го е поканила на интервю.
Много жалко...

# 21 523
  • София

Защото в единия случай вината е някъде другаде, извън тях. И не казвам, че са виновни, че са го пуснали на бал или на дискотека, но със сигурност в такава ситуация се обвиняваш сам за хиляди неща, които евентуално биха променили крайния резултат. И затова е по-лесно да обвиниш лекарите.

И да, много е гаден този случай, и цялата дискусия около него е гадна. И изобщо не ми харесва да участвам в нея, но в същото време повдига прекалено важни за сегашната ситуация и не само казуси около нашето здравеопазване. И виждам, колко неща се повлияват от емоцията. И в същото време си мисля, как може това нещо да си остане частен случай, а не поредното с което да свикнем, както свикнахме с двуцифрената бройка починали. Та се надявам нещо градивно да се случи, защото имам чувството, че в момента става точно обратното, и то върху паметта на едно починало дете.

Да, същото като със СПИН.

# 21 524
Доколкото схващам от темата, бащата и досега не вярва, че КВ може да бъде смъртоносен, дори и за младите.
"Заслугите" за това са на Мангъров и Славчовата телевизия, която го е поканила на интервю.
Много жалко...
Нищо подобно.... Ако смяташе че не е сериозно заболяването щеше ли да го вкара в болница? Щеше чак за реанимация.... Кой точно журналист за 3 те дни след смъртта на момчето покани бащата за интервю? Отчетен беше като бройка, най младата жертва на Ковид, 19 годишен почина от Ковид...
Евала правя на родителите че в толкова труден момент не са се отдали на отчаянието...

Последна редакция: пт, 07 авг 2020, 18:40 от Barsa

Общи условия

Активация на акаунт