COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 388 546
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 21 765
Това е брифинга:
https://dariknews.bg/novini/bylgariia/vryshtat-maskite-na-zakrit … i-v-ofisa-2230448
След 24: 00 отговарят на  този въпрос.
Извинявам се, но не можах да го открия с по-добро качество на звука.

Аз чувам следното:

Фактически става въпрос за лица, които са на кислородолечение (кислородна терапия), а интубираните, които са на командно дишане са 13.

Не се разбира тази бройка дали е само за София или цялата страна?

Та въпросът ми е - колко пациенти са били в статистиката за интензивни (ковид) на 22.06? Ако са били 13 души за цялата страна, значи влизат само интубираните.

# 21 766
  • Другата България
Значи изяснихме въпроса веднъж завинаги - 55 е броят на интубираните пациенти, като на мен лично не ми е ясно каква е разликата на лечение с кислородотерапия (интубирани) и вентилатор като второто е ясно, че е "изкуствен бял дроб". Засега е ясно, че около 80% от тях няма да преживеят това лечение.
как го изяснихТЕ?

# 21 767
Това е брифинга:
https://dariknews.bg/novini/bylgariia/vryshtat-maskite-na-zakrit … i-v-ofisa-2230448
След 24: 00 отговарят на  този въпрос.
Извинявам се, но не можах да го открия с по-добро качество на звука.

Аз чувам следното:

Фактически става въпрос за лица, които са на кислородолечение (кислородна терапия), а интубираните, които са на командно дишане са 13.

Не се разбира тази бройка дали е само за София или цялата страна?

Та въпросът ми е - колко пациенти са били в статистиката за интензивни (ковид) на 22.06? Ако са били 13 души за цялата страна, значи влизат само интубираните.

https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/3905-sa-obsho-po … na-covid-19-v-bl/

13 за цялата страна за 22.06.2020

# 21 768
Ей, като разузнаване сме. Stuck Out Tongue Winking Eye

# 21 769
  • Другата България
Тоест, останалите са извън реанимация?
Пациент с ковид в реанимация, но не интубиран в коя статистика е?
И означава ли, че щом не е интубиран е здрав?
Съвсем се обърках.

# 21 770
  • Bulgaria
Ето данните от 22.06. 13 в интензивни отделения. Сега изясни ли се?

В брифинга, който публикувахте Фандъкова прочете данни за София и каза 20 и няколко в инфекциозни отделения (поправиха я на интензивни). И след това д-р Пенчев казва фактически това са хора на кислородотерапия, от които 13 интубирани. Само интубираните влизат в статистиката като интензивни.

https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/3905-sa-obsho-po … na-covid-19-v-bl/

# 21 771
Тогава стана объркване, Фандъкова обявяваше брой в интензивни в София, което беше много повече от обявеното, та се насметоха и Кунчев с половин уста каза, че само интубираните се обявяват "критични", но и тези на кислородна терапия (неинвазивна, чрез маска) са също в интензивни отделения.

# 21 772
Ето данните от 22.06. 13 в интензивни отделения. Сега изясни ли се?

Значи сметките излизат точни - в статистиката за ковид (интензивни)  влизат само интубираните.

От въпросния брифинг разбирам (изгледах го с превъртане, та може и да греша, а и звукът е отвратителен, не се чуват добре въпросите от журналистите), че Фандъкова първо казва 23 (не съм сигурна за цифрата, но е над 20 в интензивните отделения). Последва въпрос от журналист как над 20 души, в портала са 13 и тогава Фандъкова дава думата на този човек, който разяснява, ще цитирам отново:

# 21 773
Цитат
За хоспитализираните, преди беше в тази за критичните и оттам идва объркването.

# 21 774
Според мен поне 90% от тези в интензивно са на кислородотерапия като някаква част от тях (за която засега мога да гадая) са "интубирани". Като е хубаво някой лекар да ни изясни разликите между интубиран човек, апаратна вентилация и други подобни терапии за да не се объркваме.

# 21 775
  • Другата България
Хоспитализиран в реанимация.
Нищо , че не е интубиран .
Така ли?

# 21 776
Ами младежът от Търново е бил интубиран ден преди да умре а колко дни е бил в реанимация?
Лекарят от ЛА за който писах по-назад каза, че и там имат голям проблем с липсата на персонал, леглата били най-малкия проблем. Каза за да може човек да работи в реанимация да работи с вентилатор се искат години обучение, не ставало набързо да се преквалифицират лекари и често ставали грешки. Може да кажем, че това са най-добрите лекари принципно защото работата им е най-трудна.

# 21 777
Ето още за сравнение и потвърждение, че в интензивната ковид статистика на България влизат само интубираните.

Швеция в момента:
32 в интензивното (тук влизат всички в интензивните отделения)
212 хоспитализирани

България в момента:
55 в интензивното
857 хоспитализирани

# 21 778
  • Bulgaria
Според мен поне 90% от тези в интензивно са на кислородотерапия като някаква част от тях (за която засега мога да гадая) са "интубирани". Като е хубаво някой лекар да ни изясни разликите между интубиран човек, апаратна вентилация и други подобни терапии за да не се объркваме.
Интубираните хора са на апаратна вентилация. Кислородотерапия означава подаване на кислород с маска. Борис Джонсън беше в интензивно на кислородотерапия, но не беше интубиран.

# 21 779
Тоест, останалите са извън реанимация?
И означава ли, че щом не е интубиран е здрав?
Съвсем се обърках.
Не, може и останалите да са в реанимация, и да им се подава кислород, но не инвазивно, както е при интубираните. Просто се обогатява въздуха с повече кислород (ние дишаме въздух с около 20% кислород), и пациентите сами си дишат. При интубацията освен подаване на допълнителен кислород, дишането се осъществява от машината, а не от пациента. Щом не е интубиран, означава, че може да диша сам.

Общи условия

Активация на акаунт