COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 389 764
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 23 640
Всички коментирате училищата, а деца на ясла/градина нямате ли? Нещо страшно да се е случило там? Дистанцията по-голяма ли е? Предпазни средства има ли? Какво прави училището различно от детската градина?

Ами не, нямаме, НО и да се сравняват бебета с хора, на които им е ред да раждат бебета не е ок. Написано е сто пъти-нека малките ходят.
Големите не са бебета и там заразяването и протичането вече е доказано по-различно от при бебетата.
Аз имам всякакъв калибър деца.
Няма никакво значение кое от тях е най-стриктно в пазенето.
Когато ги набутат в клас всичко това е без значение. Ни маска, ни гелче ще помогнат.

# 23 641
  • sofia
Освен всичко останало, за 285ти път да кажа, че училището е Задължително, за разлика от ясли и градини.

# 23 642
Моля за помощ!
От Варна съм трябва да пътувам за Германия,но теста трябва да е направен тук,в България,Варна,за да не карам карантина там,изчаквайки резултата.
Сертифицирана лаборатория за Германия  била само тази на Света Марина,
Но РЗИ-Варна ми дава и други лаборатории.
Моля,къде в сайта на Външно министерство да прочета кои са сертифицирани лаборатории?

Не знам откъде се проверява списъка, но аз за Гърция ще правя в Лаборекспрес (имат сертификат). В двора на Окръжна е лаб. за ПСРите. 95лв от които 5 са за вземане на пробата. Резултатът излиза същия ден.  На няколко метра има и лаб. на сити клиник, но не знам за сертификат и цена. Може да ги питаш на място.

# 23 643
  • Немция
Децата ми ходиха преди лятната ваканция по половин клас около месец на училище, без да носят нон стоп маски в стаята. Мисля, че е по-добрия модел отколкото цял клас в една стая, получи се добре, нямаше бум на заразени, дори бяхме във фаза на намаляващи случаи на новозаразени.
Защо поне това не се приложи в българското училище?

# 23 644
  • София
Пак тя, нямам деца. Но имам примера на племенницата ми, наблюдавам я от бебе. Като беше малка, беше доста по-лесно да разбере какво ѝ се говори. Стига да не я подценяваш, че е дете, то не разбира.
Не смятам, че трябва да се държим с децата, като с неразбиращи и неподлежащи на възпитание индивиди. Едно дете, когато му се обясни нормално, разбира.
Когато сме на принципа "ама то е само детеее" не се получава.
И да, не съм я отглеждала 24/7, но съм имала достатъчно време, за да мога да преценя. Имала съм и контакт със другите деца около нея.
Еми, който е на принципа "то е дете" и му обяснява като на малоумно, пати. Който обяснява човешки и нормално, детето се държи така. Не говорим за бебета все пак, или в детската градина, а за ученици от предучилищна до 4-5 клас. Смятам, че са достатъчно интелигентни, за да разберат обяснения. Иначе нямаше да могат и да пишат и четат, защото не разбират обясненията.
С горното съм съгласен и важи с пълна сила когато става дума за случай 1 към 1 , т.е. когато имаме контакт един възрастен с едно дете. Важи също ( пак с уточнението - по мое мнение ) за случаи 1 възрастен - 2 или 3 деца , дори с някакви изключения до 5 или 6 . 
Но ... с 20 деца ситуацията е коренно различна - нарича се " групов ефект " , важи с пълна сила и за възрастните в ситуация " в група " . Виждаш, че повечето от групата правят глупости, осъзнаваш го, но ВЪПРЕКИ това започваш и ти самия да вършиш глупости.

Иначе  - ДА децата са съзнателни, умни, схватливи , в повечето случаи дори повече от нас възрастните. Огромната разлика е че децата нямат изградените волеви задръжки на възрастните, лесен пример - повечето имат трудности да се концентрират продължително време върху конкретна тема, предмет, дискусия , а пък когато и тази тема не им е особено интересна .... всеки учител ще ви каже ! И няма да ни излъжат учителите.
И цяла купчина други примери ми изникват ей тъй "на първо четене" в главата , все свързани с хигиена,
 дистанция, епидемия ..

Последна редакция: пн, 17 авг 2020, 13:30 от Tatko-Vrab4o

# 23 645
  • sofia
А и всичко това, дисциплина, миене на ръце и дистанция, губи смисъл, когато чавек е затворен за часове в стая с други хора...

# 23 646
  • София
Децата ми ходиха преди лятната ваканция по половин клас около месец на училище, без да носят нон стоп маски в стаята. Мисля, че е по-добрия модел отколкото цял клас в една стая, получи се добре, нямаше бум на заразени, дори бяхме във фаза на намаляващи случаи на новозаразени.
Абсолютно е неприложимо в БГ !
Простичко обяснение - няма пари ! Подтекстът е : също че и на никой не му се занимава ...

# 23 647
Така е.Няма 100% сигурност.Ще си играем на проба/грешка и така.Въпросът е нашите управници да реагират своевременно и адекватно с разумни решения.Ако Не дай БОже,има голямо повишение на заразата,сигурно пак ще изпляскат ДО.

# 23 648

Защото голяма част от училищата нямат капацитет-брой класни стаи и брой учители.  При един липсващ учител често не се намира заместник и го карат по месец без учител. Да се редуват седмица така-седмица иначе поставя в ситуации едните да имат учител, а другите при разболял се учител да нямат часове.

# 23 649
В училищата децата са на много по-големи групи а по-големите от тях доказаха, че заболяват и предават заразата не по-различно от възрастните.
Ами то големите деца, т.е. тийнейджърите, не се ли събират и сега на групи?
Събират се, но в училищата е друга средата.

# 23 650
На мен всичко това с училището ми прилича на една документална поредица със заглавие "експедиция в неизвестното" Wink
Естествено, че е експедиция в неизвестното, хиляда хиляди пъти вече сигурно е писано, че вируса е нов, т.е. неизвестен досега. Като такъв, как, аджеба, мислите, че може да се знае кое как се случва?
Не виждам поводи за страх от присъствено обучение в училищата, поне не за децата и родителите им (все пак се предполага, че родителите са във възраст, която не се смята за рискова). Или поне не в огромната си част, защото разбира се, има дечица с проблемни здравословни състояния и такива родители. За тях трябва да се мисли и да има някакви превантивни мерки. Но, големия проблем за мен са учителите. Тях малко хора ги слагат в сметките, а те в голямата си част са на възраст 55 +.

# 23 651
  • София
В училищата децата са на много по-големи групи а по-големите от тях доказаха, че заболяват и предават заразата не по-различно от възрастните.
Ами то големите деца, т.е. тийнейджърите, не се ли събират и сега на групи?
Събират се, но в училищата е друга средата.
Пък и тези събирания са по тяхно желание, а училището както не веднъж бе отбелязано не е съвсем доброволно.

# 23 652
А и всичко това, дисциплина, миене на ръце и дистанция, губи смисъл, когато чавек е затворен за часове в стая с други хора...

И без маски.

# 23 653
Не всички се събират. Някои се събират, но в доста ограничен състав, до 3-4 деца и то навън. Някои не се съобразяват и ходят и на дискотека и на наргиле. Та ще се съберат тези, с онези.
И така Simple Smile

На мен всичко това с училището ми прилича на една документална поредица със заглавие "експедиция в неизвестното" Wink
Естествено, че е експедиция в неизвестното, хиляда хиляди пъти вече сигурно е писано, че вируса е нов, т.е. неизвестен досега. Като такъв, как, аджеба, мислите, че може да се знае кое как се случва?
Не виждам поводи за страх от присъствено обучение в училищата, поне не за децата и родителите им (все пак се предполага, че родителите са във възраст, която не се смята за рискова). Или поне не в огромната си част, защото разбира се, има дечица с проблемни здравословни състояния и такива родители. За тях трябва да се мисли и да има някакви превантивни мерки. Но, големия проблем за мен са учителите. Тях малко хора ги слагат в сметките, а те в голямата си част са на възраст 55 +.
Това тук описаното, са младите родители, с малки деца.
Има и едни такива родители, на по 50 с деца в гимназията точно, демек с доста сериозна заразяемост както учениците, така и родителите им всъщност.
Нали се разбрахме, че ученик всъщност е един доста широк диапазон от гледна точка на възраст.
Ученик е както дете на 6 години, така и мъж на 19.
Вярвам правите разлика.

# 23 654
  • София
Не е само новостта на вируса проблемът, а че три месеца се проспа това време за правене на сценарии как да се организира обучението. Хората са си говорили за едни пари за компютри, обучения и допълнително заплащане и колективен трудов договор - това са свършили. При това най-офи;циално го обявиха днес и преди седмица-две от синдиката. И казаха как всяко училище ще решава самостоятелно, а отгоре ще му дадат някакви насоки.
Експедиция в неизвестното с токчета и един сандвич в чантата.

Общи условия

Активация на акаунт