COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 389 599
  • 29 195
  •   2
Отговори
# 24 060
  • София
Защо ли не ме учудва?
Двойно повече пари за коронатестовете вземат лабораториите. Това разкри в интервю за БНТ вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов. Здравната каса плаща 40 лв. + 15 лв. за труд. А в частните лаборатории тестът за Ковид-19 е по 120 лв. Там обаче се ходи доброволно, каза Кокалов. Въпреки това той нарече ситуацията търговия.
от ТУК
Ами търговия е, разбира се - нагло печалбарство на гърба на хората. Държавата се скатава от тестването, частниците дерат по три кожи - но затова пък ББ рапортува, че за две седмици сме свалили нивото на зараза у нас с 32.8% - ТУК.
Готови сме за новата учебна година и за зимния сезон.
И само да допълня, че повечето лабораториите изведнъж прецениха и спряха пул тестовете.... остана само Рамус с пул тест за фирми. С началото на учебната година, ако се наложи някое семейство да се тества ще има нужда от сериозни финанси

# 24 061
А вижте как се е изказал нашият Вожд:
България бележи 32.8% спад при заболелите от COVID-19
което е вярно само спрямо най-високото ниво на зараза от началото на август. Обаче нивото ни е като в средата на юли, т.е. летвата е високо вдигната. Нищо не казва, че от известно време насам ние наред с Румъния бележим най-висока смъртност в Европа от тази зараза ... неудобните неща трябва да се премълчават, все пак сме овладели пандемията нали?

# 24 062
Скрит текст:
Скрит текст:
Ако става въпрос за Sofia Summer Fest - то той е на доста голяма площ и не се очаква голямо струпване на хора. Не че тълпите са чак такъв проблем явно (справка - протестите, морето).

Протестите чак такива тълпи ли са? Че снимките все ги дават едно такова отблизо, една няма от птичи поглед да се прецени реално. Не ми се струва изобщо да са толкова много хората или толкова нагъсто.

Имам преки наблюдения от Орлов мост - там тези, които стоят постоянно по палатките, са си доста близки и по цял ден са натикани един в друг. Отделно, че голяма част от вечерния протест се изсипва баш там вечер да пие бири и да бистри политиката, та още повече струпване се получава.
Колкото до дома в Русе - не важеше ли максимата, че всеки живот е важен? За мен спасените животи са не по-малко важни от загубените.

П.П.: Pehoko, надявам се да си добре!

Но колко наброяват тези хора, това се чудя аз? Защото има огромна разлика между протест 200, 2000, 20 000 и 200 000 души.

Давам за пример снимка от протестите в Беларус, направена с дрон
Скрит текст:
При нас обаче такива снимки няма. Преди няколко дни се разхождах по Витошка, изглеждаше супер тъпкано отдалече, но като стигнеш до там, и има много разстояние между хората. Затова си и мисля, че при нас просто нямаше толкова маса.

Иначе се чу някаква мълва, че имало заразени полицаи, и това беше. Дали имаше истина или не, не знам.

https://m.facebook.com/groups/531333346946482?view=permalink& … =3192858810793909

Както се вижда, хората спазват дистанция. И не са 200.

# 24 063
  • София
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Ако става въпрос за Sofia Summer Fest - то той е на доста голяма площ и не се очаква голямо струпване на хора. Не че тълпите са чак такъв проблем явно (справка - протестите, морето).

Протестите чак такива тълпи ли са? Че снимките все ги дават едно такова отблизо, една няма от птичи поглед да се прецени реално. Не ми се струва изобщо да са толкова много хората или толкова нагъсто.

Имам преки наблюдения от Орлов мост - там тези, които стоят постоянно по палатките, са си доста близки и по цял ден са натикани един в друг. Отделно, че голяма част от вечерния протест се изсипва баш там вечер да пие бири и да бистри политиката, та още повече струпване се получава.
Колкото до дома в Русе - не важеше ли максимата, че всеки живот е важен? За мен спасените животи са не по-малко важни от загубените.

П.П.: Pehoko, надявам се да си добре!

Но колко наброяват тези хора, това се чудя аз? Защото има огромна разлика между протест 200, 2000, 20 000 и 200 000 души.

Давам за пример снимка от протестите в Беларус, направена с дрон
Скрит текст:
При нас обаче такива снимки няма. Преди няколко дни се разхождах по Витошка, изглеждаше супер тъпкано отдалече, но като стигнеш до там, и има много разстояние между хората. Затова си и мисля, че при нас просто нямаше толкова маса.

Иначе се чу някаква мълва, че имало заразени полицаи, и това беше. Дали имаше истина или не, не знам.
https://m.facebook.com/groups/531333346946482?view=permalink& … =3192858810793909

Както се вижда, хората спазват дистанция. И не са 200.

Това е един ден преди 20 дена обаче. Дали всеки ден са толкова? Мисълта ми е, че за да се изпозаразят на протестите, си трябва определени фактори да се натрупват.

А иначе май за първи път виждам тея протести снимани отвисоко, въпреки че качеството е отвратно.

# 24 064
С немската ваксина пак не звучат сериозно нещата.По-добре да я тестват по-обстойно и тогава да я предлагат на хората.Под условие, но какво?
Започва да се усеща надпреварата за пари.Всички започнаха надпреварата, но познайте кой ще спечели.Залагам на “големия брат”  Stuck Out Tongue Winking Eye

# 24 065
А вижте как се е изказал нашият Вожд:
България бележи 32.8% спад при заболелите от COVID-19
което е вярно само спрямо най-високото ниво на зараза от началото на август. Обаче нивото ни е като в средата на юли, т.е. летвата е високо вдигната. Нищо не казва, че от известно време насам ние наред с Румъния бележим най-висока смъртност в Европа от тази зараза ... неудобните неща трябва да се премълчават, все пак сме овладели пандемията нали?
Между другото, вчера и онзиден са първите два дни, в които броя на излекуваните е по-голям от броя на новозаразените в световен мащаб! И то при положение, че 4 европейски държави въобще отказват да дават каквито и да било данни за броя излекувани, а при тях заразени колкото щеш - Великoбритания, Испания, Швеция и Холандия. Отделно вчера няма данни за излекувани в Германия, Франция и Ирландия! Така че Боко няма какво да плямпа, че има каквато и да е роля в този процес. Всъщност, нула, никакъв принос няма!

# 24 066
  • Варна
Важното е да се покаже, че мнозинството далеч не са съгласни с присъствено започване на учебната година.

Аз пък мисля, че мнозинството искаме да започне присъствено. Някакви доказателства/проучване/статистика, показващи, че твърдението по-горе е вярно?!

Петицията съдържа толкова много нелогизми и неизпълними неща, че малкото смислени предложения се губят тотално. Естествено, че не я подписах.

В България няма нито едно починало от ковид лице под 18 г. , дори и такива тежко каращи болестта няма (а и в световен мащаб, такива случаи са по-скоро редки изключения), независимо от неспазването на мерки  от тийнейджърите, събирането на групи, масовото изпращане на деца по лагери и тренировки, където са не по-малко нагъчкани в стая, че изобщо не мисля, че има някаква прекомерна опасност, която да налага затварянето и зомбирането им пред компютрите. Страхът ни вкарва в такива невероятни капани, че може да опропасти бъдещето ни...

Учени предупреждават, че ковид19 може да отключва диабет тип 1 при децата. Ново проучване е установило, че по време на епидемията във Великобритания е имало почти двойно увеличение на детските случаи на диабет. Молят родителите да наблюдават внимателно за симптоми като умора, дехидратация, често уриниране и загуба на тегло.

Много важно е да се отбележи следния цитат от статията: "....the study is based on only a handful of cases..." (".... изследването е базирано върху малък брой случаи ("шепа", ако трябва да съм буквална в превода)". 30 бр. деца, новодиагностицирани с диабет от 1 тип, са участвали, от които 21 са били изследвани за ковид или антитела срещу вируса, от тях 5 са били позитивни.

Диабетът също така лесно може да се отключи от обездвижването, предизвикано от карантината, както и от похапването от скука и стрес. Не виждам да са го отчели като фактор в проучването си.

Последна редакция: ср, 19 авг 2020, 16:15 от chockolina

# 24 067
Ковид19 създава вълна от сърдечни заболявания

д-р Вараиш, кардиолог

"Първоначално се смяташе, че SARS-CoV-2 засяга предимно белите дробове. Сега вече знаем, че почти няма орган, който да не е засегнат от вируса. Все повече данни показват, че ковид19 засяга най-силно сърцето."

"Едуардо Родригес е щял да започне сезона като питчър номер 1 за Бостън Ред Сокс. Но през юли 27 годишният играч се разболява от ковид-19. "Чувствам се като 100 годишен" сподели той пред репортери. "Никога не съм бил толкова болен през живота ми." Симптомите му преминали, но няколко седмици по късно след като се уморявал бързо при игра, се установило, че има миокардит - възпаление на сърдечния мускул. Г-н Родригес няма да играе бейзбол този сезон."

"Наскоро лекувах един пациент на около 50 години. Преди гова е бил в перфектна форма, без история за сериозни заболявания. Когато се появила треската и мускулните болки се заключил в стаята си. Но вместо да се подобри, състоянието му се влошило и краката му се подули. Когато пристигна в болницата не можеше да се поеме въздух. Но не заради белите му дробове, а заради сърцето му. В момента оценяваме дали ще има нужда от сърдечна трансплантация."

"Ново изследване от Германия показва как ковид-19 уврежда сърцето. Два месеца по-късно от 100 човека повечето с леки симптоми или без симптоми 80% показват трайни увреждания, а при 60% има данни за миокардит".

"Учените все още не знаят механизма на увреждане на сърцето, дали е от самия вирус или е в следствие на имунната реакция. Възможно е успехът на лекарството дексаметазон да се дължи на това, че предотвратява възпаление на сърцето. Подобни стероиди често се използват за лечение на миокардит. "

"Но миокардита не  е единственият начин, по който ковид19 уврежда сърцето. Анализирайки данни от CDC установих, че от февруари досега има починали 25 хиляди човека повече от сърдечно-съдови заболявания. Някои от тях вероятно са причинени директно от ковид19, но други са в следствие на забавено лечение."

https://www.nytimes.com/2020/08/17/opinion/covid-19-heart-disease.html

Последна редакция: ср, 19 авг 2020, 22:35 от LillyM

# 24 068
Може ли линк към сайта със статистика на броя на заразените в ЕС на 100 000 души.

# 24 069
  • София
Скрит текст:
Австралия казва, че е осигурила достъп до обещаваща коронавирусна ваксина и ще може да предложи безплатни дози за цялото си население от 25 милиона души.
Ваксината се разработва от фармацевтичната компания AstraZeneca и Оксфордския университет.
Ако клиничните изпитвания са успешни, сделката с AstraZeneca ще осигури "ранен достъп за всеки австралиец", заяви премиерът Скот Морисън.
Ваксината Оксфорд / АстраЗенека е един от петте обещаващи кандидати за достигане на напреднал етап на клинични изпитвания, като страните по света се стремят да осигурят доставки за собственото си население.
"Ако тази ваксина се окаже успешна, ние ще произвеждаме и доставяме ваксини веднага под собствен steam  и ще я направим безплатно за 25 милиона австралийци", каза г-н Морисън.
Разходите за доставка на ваксината за цялото население все още не са фиксирани. Отделно Австралия също подписа сделка на стойност 25 милиона долара (13,5 милиона лири) с Бектън Дикинсън, американска фармацевтична компания, за доставка на 100 милиона игли и спринцовки.
Сделката с AstraZeneca е първото такова споразумение за ваксина, което Австралия подписа.
https://www.bbc.co.uk/news/world-australia-53826846

Астра Зенека подписа споразумение с ЕС за отпадане на дела срещу нея, ако има нежелани последствия на по-късен етап. Условието е включено в договора за покупка на тази ваксина. Основно са парите, които ще получат големите фирми. Никой нищо не ти гарантира. Rage

Това, ако не е доказателство, че цялата надпревара е, за някой да направи големите пари. Ще ни ваксинират и после всеки да се оправя с последствията. А вируса я го спрем, я не.

# 24 070
Кои държави са напреднали най-много в създаването на ваксина: САЩ, Русия, Австралия, Великобритания, Германия...

# 24 071
  • София
Скрит текст:
Кои държави са напреднали най-много в създаването на ваксина: САЩ, Русия, Австралия, Великобритания, Германия...

САЩ, Великобритания и Германия. Русия направо си я призна за действаща, есента иска да почне ваксинациите. Към Русия съм много скептична по мои си причини, макар че явно откраднаха разработките на Оксфорд, но според мен ако другите препарати бъдат одобрени - няма какво да се бавим твърде много.
На когото му се чака 5 (10-15) години, ей така, за собствено успокоение, да си играе на криеница, карантини, локдауни и дистанционно обучение, но силно се надявам властите да проявят здрав разум...

# 24 072
Китай май са най-напред, тъй като имат вече одобрена ваксина в трета фаза за ограничено ползване. Имат дори още няколко, които са във фаза 3. Руската я слагат във фаза 1, въпреки, че Русия я одобри. Иначе във фаза 3 са САЩ, Германия, Великобритания.

https://www.nytimes.com/interactive/2020/science/coronavirus-vaccine-tracker.html

# 24 073
Изследване на загубата на обоняние може да подпомогне лечението на Covid-19.

Изследване на назална тъкан може да подпомогне създаването на нови терапии за лечение на Ковид-19, обяснявайки как хората, заразени с коронавирус, губят обонянието си, предаде ДПА, позовавайки се на публикация на международни учени в сп. "European Respiratory Journal".

Изследването на тъканта, извлечена от 27 пациенти, изглежда обяснява защо Ковид-19 може да причини остра загуба на обоняние в отсъствието на други симптоми.

Изследователите са открили високи нива на ензим, който може да е "входен пункт" за коронавируса в клетките на заразения индивид.
Ангиотензин-конвертиращ ензим II (ACE-2) е открит във високи концентрации само върху клетките на лигавицата на обонятелния епител - област в задната част на носа, където тялото долавя миризми.

Резултатите предполагат, че тази област в носа може да е входното място в организма за коронавируса. За вирусите е лесно да достигнат до обонятелния епител, който не е "заровен" някъде дълбоко в тялото. Много високите нива на ACE2, които открихме, обясняват защо е толкова лесно човек да се зарази с Ковид-19", казва съавторът на изследването Мънфей Чен от университета "Джонс Хопкинс" в САЩ.

Изследователят Андрю Лейн отбелязва, че екипът проучва "дали вирусът наистина използва тези клетки, за да прониква в организма и да го заразява". "Ако случаят е такъв, ще можем да се справяме с инфекцията, доставяйки антивирусни терапии директно през носа", казва Лейн.
https://dariknews.bg/novini/sviat/izsledvane-na-zagubata-na-obon … -covid-19-2237401

# 24 074
Защо ли не ме учудва?
Двойно повече пари за коронатестовете вземат лабораториите. Това разкри в интервю за БНТ вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов. Здравната каса плаща 40 лв. + 15 лв. за труд. А в частните лаборатории тестът за Ковид-19 е по 120 лв. Там обаче се ходи доброволно, каза Кокалов. Въпреки това той нарече ситуацията търговия.
от ТУК
Ами търговия е, разбира се - нагло печалбарство на гърба на хората. Държавата се скатава от тестването, частниците дерат по три кожи - но затова пък ББ рапортува, че за две седмици сме свалили нивото на зараза у нас с 32.8% - ТУК.
Готови сме за новата учебна година и за зимния сезон.

Че даже лабораториите имат лимит за тестовете по каса!

Общи условия

Активация на акаунт