COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 389 216
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 24 150
Всичко зависи колко и кой се тества. Иначе всички се надяваме случаите наистина да намаляват и то при достатъчно добро проследяване на симптоматични и техните контактни. Туристическите тестове за пътуващи не определят тенденцията.

# 24 151
Председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари - д-р Георги Миндов говори много адекватно .  Разказа за трудностите да пациентите да стигнат до тест.                              
  "Проблемът идва от хора, които са с някакви симптоми на Covid, не могат да бъдат тестувани в първичната помощ, т.е. при общопрактикуващите лекари. Има една бариера и тя е финансова и административна, поставена пред първичната помощ и тези хора остават в момента в обществото неизследвани и разнасят вируса", заяви д-р Миндов."
 https://bntnews.bg/news/d-r-georgi-mindov-problem-e-che-horata-n … -1070203news.html

Последна редакция: чт, 20 авг 2020, 09:33 от daisy12

# 24 152
  • София
Контактни не се тестват отдавна. То е и ненужно, особено на юруш още  на втория ден след контакта. Маски на закрито, дезинфекция и дистанция са достатъчни. И карантина при доказан ковид. И едно наум кога да се търси лекар. Не още при първия сопол, но не и каткто досега да се влачат хората болни на работа със седмици и да се чака дали ще се влошат.

# 24 153
бърльо-бърльо , при това положение няма как да имаме обективна картина за ситуацията. Силно се надявам този спад да не се дължи в спад на проследяването, а е при равни условия с предходните данни. Тогава ще е знак за някакво ограничаване.

https://bnr.bg/post/101328455

Ето какво казва Кунчев току що.

# 24 154
това, което ме тревожи мен, е броят на починалите, който продължава да е много висок, дори и изчислен спрямо броя на заразените от преди месец ако приемем че цял месец минава до фаталния изход

струва ми се, че този процент починали доста надхвърля средния за света, което определено не е нормално и най-вероятно значи, че има доста по-голям брой неоткрити заразени

# 24 155
  • При семейството си
Според Националната информационна система у нас медицинските служители с доказан COVID-19 са 815. Нови осем случая са регистрирани през изминалото денонощие. 2 от тях са установени при лекари, 3 - при медицински сестри, 1 - при санитар, 1 - при фелдшер и 1 - при друг медицински персонал.

Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусна инфекция, са 527. Осем са новите случаи от последните 24 часа. Починали са жена на 67 г. с пневмония, мъж на 67 г. със сърдечно заболяване, мъж на 70 г. с диабет, сърдечно и хронично неврологично заболяване, мъж на 64 г. с пневмония, мъж на 72 г. с диабет, сърдечно и хронично неврологично заболяване, жена на 91 г. с хронично неврологично заболяване, мъж на 77 г. със сърдечно и хронично неврологично заболяване, мъж на 67 г. с пневмония.

https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/14820-sa-obsho-p … -na-covid-19-u-n/

# 24 156
  • София
Cygnus, според мен ясна картина нямаме поне от два месеца, а преди това пък съвсем Sunglasses. Честно, дори аз,  дето съм голям паникьор, попретръпнах.
Не знам, противоречието между затягането на мерките в другите страни и у нас ме означава.

# 24 157
Бърльо-бърльо, мен също ме изненадва това противоречие.

# 24 158
Понеже аз вчера повдигнах дискусията за затлъстяване да уточня.
Не всеки диабетик е дебел, нито пък всеки диабетик е виновен, че е болен.
Но всяко болестно затлъстяване може да доведе до диабет и един куп други проблеми.
И не, не смятам, че дебелите хора(сред които съм и аз) са виновни, затова че са дебели.
Но смятам, че ниската култура на хранене, била причинена от незнание или безизходица, води до влошаване на състоянието.
Смятам, че обществото изцяло трябва да си промени вижданията относно наднорменото тегло, да спре да се гледа на него, като на нещо срамно или "нормално, заради възрастта/пола/или друго оправдание" и да започне да се гледа като на медицински проблем.
Стигмата, с която се гледа в момента на излишните килограми, един вид всеки си е виновен, плюска и какво ли не, води до влошаване на проблема, защото хората изпитват срам да търсят помощ, подлагат се на безмислени, ненужни и понякога дори опасни диети. По този начин затварят кръга, защото хем се мъчат и не плюскат, хем не се получава. По този начин много хора ги е срам да търсят помощ от лекари, а това е начина да се справят.
Не оспорвам, че има хора, които си се докарват до там от плюскане. Но по-голямата част са точно от невъзможност да се справят сами.

# 24 159
  • При семейството си
това, което ме тревожи мен, е броят на починалите, който продължава да е много висок, дори и изчислен спрямо броя на заразените от преди месец ако приемем че цял месец минава до фаталния изход

струва ми се, че този процент починали доста надхвърля средния за света, което определено не е нормално и най-вероятно значи, че има доста по-голям брой неоткрити заразени

Починалите от началото на пандемията:
В България - 3.56 % от общия брой заразени;
В света – 3.50% от общия брой заразени;
В България 5.04% от т.нар. „приключили случаи“ (оздравели + починали);
В света – 4.91% от „приключилите случаи“.
България е със 76 починали/милион.
Средно за света: 101.5 починали/милион.

# 24 160
Някой изказа мнение по-напред, че няма да дискриминират децата. Ами ето, Кунчев е коментирал - родителите на децата с диагнози ще могат да избират между присъствено и ДО.

Аз ли съм луда?!

https://www.dnes.bg/obshtestvo/2020/08/20/davat-po-100-leva-na-v … rez-zimata.460389

Нали вирусът уж тръгна от зимните курорти???

Последна редакция: чт, 20 авг 2020, 10:04 от Мак

# 24 161
Neko, права си на теория. Но на практика, отиваш с проблем на лекар, изписват ти лечение, след него си с 15 кг. отгоре, а думичка не ти казват как да си го спестиш. Преди няколко месеца ми изписаха лечение с кортикостероиди в сравнително високи дози. При две светила ходих, нямало как да избягам от килограмите. Ама нещо за храненето да споменат, тц. А всъщност, като се мине на определен хранителен режим, е съвсем възможно този ефект да се ограничи. Приятелка е с Хашимото. За 2-3 години е +10 кг. Никой от лекарите не ѝ е споменал, че съществува такова животно като ИР.

Хубаво родителите на деца с диагноза ще могат да избират, ами за родителите с диагноза нещо? Или ако има онкоболен родител е ок детето да си ходи на училище, пък ако свети ма̀слото на майка си, е в реда на нещата.

# 24 162
Оказва се че имам позната изкарала ковид. Служител на детско заведение, там го е прихванала заедно с колежките си. От дете . Лежала е в болницата десетина дена, нямала е задушаване, нито нетърпима кашлица, била е със средна температура, общо неразположение. После е изписана на долекуване у дома, защото нямало нужда от болница , Лекувана е с пет последователни различни  антибиотика. Вчера в излязъл вторият й отрицателен ПСР тест. Не мога да си представя здравословното й състояние в момента след такова лечение. Но да , не е болна от ковид. Цялото нещо продължило малко повече от месец и половина.

Последна редакция: пт, 21 авг 2020, 08:17 от _re_ge

# 24 163
Аз не виждам да имаме чак толкова общо с шведите, особено що се отнася до дисциплината.  За българските "шведи" Швеция се превърна в кодова дума за някаква слободия и липса на мерки, но това е доста далече от истината. Благодарение на обширната информация, която даваше PURE знаем, че в Швеция през цялото време имаше мерки за социална дистанция, официална забрана за събиране на големи групи от хора(>50 човека), препоръки за дистанционна работа, да не се пътува из страната, оставане вкъщи ако си болен и т.н, а шведите масово ги спазват тези неща и без някой да ги следи и глобява. Това, което доскоро липсваше в Швеция беше един ключов елемент от борбата с ковид, а именно тестване/проследяване/карантина, но сега и това го има там, така че в Швеция вече имат почти пълен набор от мерки.

Иначе относно намаляването на случаите, нека да изчакаме малко да видим колко е трайно. Другото, което ми прави впечатление е, че намаляването изглежда най-голямо в София, но дали е така в другите области.

В бройката тестове, които се съобщават всеки ден влизат огромно количество тестове на случаен принцип, а не на таргетни групи, та от тази гледна точка % положителни са доста високи. Подозирам, че ако се извадят таргетните от т.н. "туристи" ще се види, че не правим достатъчно тестове и че сме над прага от 10% положителни.

# 24 164
  • В заешката дупка
Исландия затегна мерките по границата в отговор на покачващите се случаи в Европа. От вчера всички влизащи в страната преминават през двойно тестване. Първият тест е на границата, вторият - след 4-5 дни. Между двата теста влизащите трябва да са в карантина. Хотели, къщи за гости и подобни, които могат да осигурят условия за карантина според инструкции, разработени от екипа на главния епидемиолог, се регистрират специално и в тях могат да отсядат туристи. Със сигурност това ще окаже влияние върху туритическата индустрия, но ако искаме по-нормален живот вътре в страната и нормална учебна година с възможно най-малко ограничения, това е цената. Досега на двойно тестване се подлагаха само исландци и живеещи чужденци в страната. Туристите се тестваха само веднъж на границата, а и имаше няколко страни, освободени от тестване.

В Исландия се водят отделни статистики за позитивните, открити на границата и позитивните, заразени в страната. Вторият показател пада, а и повечето нови случаи са на контактни вече в карантина, та изглежда, че местното разпространение, което тръгна от влезнал през границата непознат досега щам, е овладяно. Май ще се разминем с малка втора вълнички. Последните една-две седмици обаче се покачват активните случаи (положителен PCR тест и отрицателен за антитела) по границата.

Общи условия

Активация на акаунт