COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 387 853
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 24 675
В Русия о-веното мнение все още е срещу ваксината 52% няма да си я слагат, но пък 42% смятат да си я сложат, останалите се колебаят, което ще е достатъчно напрактика да сведе епидемията до пренебрежимо ниски нива там, в най тежкият период на пандемията през зимата. Руснаците които следващата седмица започват последният етап на тестване на ваксината, ако всичко мине добре, и успеят да произведат толкова много бройки навреме (те затова и толкова рисковано подхождат като дават зелена светлина на ваксината и започват масово производство преди да е преминала фаза 3 на изпитанията) че да покрият желаещите да се ваксинират навреме и да не отпишат зимата като загубена кауза в борбата с Ковид. Ако руснаците точно когато ще навлизат в най тежката фаза на пандемията в северното полукълбо през студените месеци, ваксинират всички желаещи, ще бъдат първата страна успешно победила вируса.
http://www.focus-news.net/news/2020/08/22/2799742/

СЗО са започнали разговори с Русия относно одобрението на тяхната ваксина.
https://www.24zdrave.bg/Article/8927135

# 24 676
И час да си запишеш за лекар/зъболекар пак чакаш в БГ. Я лекарят закъснее, я лекарят отиде някъде спешно, я приеме някой без час (свой или несвой човек). Абе пак си чакаш ...

# 24 677
Дори и да се направи ковидкабинет...как аджеба ще знам дали с настоящите симптоми съм за него а не за ЛЛкабинет?Главоболие,температура,мускулни болки,гърло...все симптоми които могат да са не само Ковид?

# 24 678
Нали няма знак за равенство между пациенти в интензивното отделение и интубирани пациенти?

# 24 679

Докато живеех в България и приемах тези многочасови чаканици пред кабинетите за напълно нормални. Дойдох тук и открих, че съществува система със записване на час и липса на това чакане. Е, може да се наложи да почакаш 10-15 минути, ако има забавяне с предишния пациент, но дотам.
Защо я няма тази практика у нас за лични лекари и специалисти? При зъболекарите има някакък лъч на промяна, но бях попаднала на един, който взимаше между часовете други пациенти и беше ..пак чакане,

Вчера говорих със сестра ми. Ами..пак прокашля. И доста серизно. Сега ще я убеждавам да сключва застраховка, защото е в чужбина и все пак да отиде на лекар. Изкара вируса през март.

В България също въведоха тази полезна практика, но тя не проработи. Защото... бабите стават рано сутрин и засядат пред кабинета на джипито още преди да започне работното време. Ходи им обяснявай, че си с час. Същото важи за кабинетите на специалистите.
При зъболекарите работи донякъде, защото чакалните им не са задръстени от пенсионери. Те рядко имат пари за скъпи екстри като поправка на зъби или пък ходят отдавна с чене.
Да не говорим, че има някои индивиди, които смятат, че техният случай е толкова спешен, че не може да почака за час и трябва да минат веднага. И така...провал.

# 24 680
Оксфордската ваксина също е започнала вече или скоро ще започне производството, за да може ако премине успешно последните тестове, да е налична веднага, защото и самото производство и дистрибуция отнемат време. Д-р Фаучи подробно обясняваше за т.н. финансови рискове, които се поемат, за да се съкратят максимално сроковете, така че руснаците не са го измислили това. Но руснаците одобряват ваксината, т.е. разрешават я за масово ползване преди тя да е завършила всички фази на изпитвания, което ще ме извиняваш, но в никакъв случай не е редно. Не може да има такива прескачания на фази и не трябва да има компромиси с процедурите, всички искаме пандемията да свърши по-бързо, но не е това начина, това дори може да нанесе много големи щети, ако нещо се обърка с ваксината.

# 24 681
  • София
След всичко прочетено и видяно с очите си се убедих, че на този етап колкото по-далече стоиш от здравната ни система - толкова по-здрав ще бъдеш. Изключвам случаите, когато това е спешно и неизбежно.
Моята ЛЛ има кабинет в сградата на столична ДКЦ. Вход - свободен, дезинфектанти - няма и помен от такива. В коридора, където са вратите към кабинетите на личните лекари - тълпи народ, безброй щъкащи насам-натам, кихащи, кашлящи, кой с маска, кой - не, въобще - шарен свят.Чака се средно час - час и половина.
Силно се надявам да не ми се наложи да вися там през есента и зимата, когато и прозорците ще бъдат затворени, защото определено не смятам, че в ситуация на пандемия, когато точно ЛЛ е единствения начин да получиш достъп до тестване, точно опашката пред вратата му е особено безопасно място.
Защо управниците, вместо празно бръщолевене колко сме готови за нов пик, не помислят, например,  за COVID-кабинети, където хора със симптоми да бъдат приемани, тествани и диагностицирани - ако са заразени, за да е ясно как трябва да се процедира по-нататък с тях? В момента излиза, че ако си със симптоми, с  температура - или нямаш достъп до ЛЛ, ако е в сградата на ВМА например, или пък кашляш цял час в близост до още десетки други хора на опашка пред кабинета на ЛЛ, рискувайки да заразиш тях, както и самия ЛЛ.
Къде е логиката?

Докато живеех в България и приемах тези многочасови чаканици пред кабинетите за напълно нормални. Дойдох тук и открих, че съществува система със записване на час и липса на това чакане. Е, може да се наложи да почакаш 10-15 минути, ако има забавяне с предишния пациент, но дотам.
Защо я няма тази практика у нас за лични лекари и специалисти? При зъболекарите има някакък лъч на промяна, но бях попаднала на един, който взимаше между часовете други пациенти и беше ..пак чакане,

Вчера говорих със сестра ми. Ами..пак прокашля. И доста серизно. Сега ще я убеждавам да сключва застраховка, защото е в чужбина и все пак да отиде на лекар. Изкара вируса през март.

Лично аз рядко планирам да се разболея няколко седмици предварително. Обикновено дори и ден-два по-рано още не съм нагласила болестта в програмата си - все не мога да намеря подходящото време за тези неща. Затова и си седя на опашки пред лекарските кабинети. За сметка на това, обаче, не се чудя дали имам застраховка преди да тръгна... *greensmile*. Ако се чувствам болна просто отивам на лекар, не чакам да почна да примирам.

Andariel, декларации може да си измисля всякакви който си пожелае - но е добре след това и да ги подпише. Аз лично не възнамерявам, както вече казах, да подписвам каквото и да било.

# 24 682
  • Там,където се събуждам щастлива.
Разбирам, че е провал това със записването на часовете, но трябва отново да се въведе и да убеждават хората да се спазва, както и те да спазват.  А,да...и да намалят личните разговори (масово явление, което губи страшноооо много време).

Тези часове помагат да не се струпват хора при нас. Получихме писмо да не идваме по-рано от 5 минути преди часа. Ако си много по-рано те карат да чакаш отвън. Ако си закъснял ти изпращат сметката и следващия път да си навреме. Познайте колко закъсняват или не идват в дадения час.

Не е редно да искат подписването на каквито и да е декларации в училище. Ако го направят, родителите трябва масово да отказват.

Последна редакция: сб, 22 авг 2020, 14:53 от Kalinka

# 24 683
Цитат
Но руснаците одобряват ваксината, т.е. разрешават я за масово ползване преди тя да е завършила всички фази на изпитвания, което ще ме извиняваш, но в никакъв случай не е редно.
Според мен го правят, за да съкратят още срокове по бюрократични причини за да не я одобряват тепърва след като премине фаза 3 на изпитанията а одобрението да е вече налично, така се печели още време. Естествено че го правят и с чисто пропагандни мотиви, за да се хвалят че ще бъдат 1-вите победили вируса. Която страна бъде 1-ва остава в историята с много спасени животи. А пък ако и наистина бъдат 1-ви не виждам нищо лошо в действията им. Извънредните ситуации изискват извънреден подход, така се спасяват животи. Разбира се не вярвам че ще почнат да ваксинират населението преди да е преминала фаза 3 ваксината, защото това наистина е много рисковано.

# 24 684
  • София
Разбирам, че е провал това със записването на часовете, но трябва отново да се въведе и да убеждават хората да се спазва, както и те да спазват.  А,да...и да намалят личните разговори (масово явление, което губи страшноооо много време).

Тези часове помагат да не се струпват хора при нас. Получихме писмо да не идваме по-рано от 5 минути преди часа. Ако си много по-рано те карат да чакаш отвън. Ако си закъснял ти изпращат сметката и следващия път да си навреме. Познайте колко закъсняват или не идват в дадения час.

Не е редно да искат подписването на каквито и да е декларации в училище. Ако го направят, родителите трябва масово да отказват.

Калинче, там, при вас, може би си планирате болестите, но нас тук ни спохождат абсолютно непредвидено. Уви, нашите болести са далеч не толкова благовъзпитани и цивилизовани като вашите. Нито предупредителни писма ни пращат, нито нищо - направо - хоп! - ни връхлитат без предизвестие, вчера си бил здрав, днес вече от всичките ти отверстия текат разни секрети.

quote author=LillyM link=topic=1223364.msg41263682#msg41263682 date=1598096467]
Оксфордската ваксина също е започнала вече или скоро ще започне производството, за да може ако премине успешно последните тестове, да е налична веднага, защото и самото производство и дистрибуция отнемат време. Д-р Фаучи подробно обясняваше за т.н. финансови рискове, които се поемат, за да се съкратят максимално сроковете, така че руснаците не са го измислили това. Но руснаците одобряват ваксината, т.е. разрешават я за масово ползване преди тя да е завършила всички фази на изпитвания, което ще ме извиняваш, но в никакъв случай не е редно. Не може да има такива прескачания на фази и не трябва да има компромиси с процедурите, всички искаме пандемията да свърши по-бързо, но не е това начина, това дори може да нанесе много големи щети, ако нещо се обърка с ваксината.
[/quote]

Доколкото аз раззбрах не е минала международно изпитване (каквото в момента минава една от китайските, забравих коя) и от каквото Оксфордската е все още доста далеч. Това по никой начин не е пречка да бъде регистрирана и разпространявана локално - каквото и правят в Русия. Разбира се, дори и след масовото прилагане тя пак точно толкова няма да е минала международни изпитания (където се търси просто по-обширен генотип), но все пак... ще е имала наистина МАСОВО масово тестване. Можем да предположим, че ако не дава странични реакции и поражда имунитет - и двете неща ще се видят достатъчно ясно при масовото й приложение - ще е значително по-тествана и по-безопасна от Оксфордската (или която и да било друга).

Последна редакция: сб, 22 авг 2020, 15:00 от katiABV

# 24 685
  • Там,където се събуждам щастлива.
След всичко прочетено и видяно с очите си се убедих, че на този етап колкото по-далече стоиш от здравната ни система - толкова по-здрав ще бъдеш. Изключвам случаите, когато това е спешно и неизбежно.
Моята ЛЛ има кабинет в сградата на столична ДКЦ. Вход - свободен, дезинфектанти - няма и помен от такива. В коридора, където са вратите към кабинетите на личните лекари - тълпи народ, безброй щъкащи насам-натам, кихащи, кашлящи, кой с маска, кой - не, въобще - шарен свят.Чака се средно час - час и половина.
Силно се надявам да не ми се наложи да вися там през есента и зимата, когато и прозорците ще бъдат затворени, защото определено не смятам, че в ситуация на пандемия, когато точно ЛЛ е единствения начин да получиш достъп до тестване, точно опашката пред вратата му е особено безопасно място.
Защо управниците, вместо празно бръщолевене колко сме готови за нов пик, не помислят, например,  за COVID-кабинети, където хора със симптоми да бъдат приемани, тествани и диагностицирани - ако са заразени, за да е ясно как трябва да се процедира по-нататък с тях? В момента излиза, че ако си със симптоми, с  температура - или нямаш достъп до ЛЛ, ако е в сградата на ВМА например, или пък кашляш цял час в близост до още десетки други хора на опашка пред кабинета на ЛЛ, рискувайки да заразиш тях, както и самия ЛЛ.
Къде е логиката?

Лично аз рядко планирам да се разболея няколко седмици предварително. Обикновено дори и ден-два по-рано още не съм нагласила болестта в програмата си - все не мога да намеря подходящото време за тези неща. Затова и си седя на опашки пред лекарските кабинети. За сметка на това, обаче, не се чудя дали имам застраховка преди да тръгна... *greensmile*. Ако се чувствам болна просто отивам на лекар, не чакам да почна да примирам.

Andariel, декларации може да си измисля всякакви който си пожелае - но е добре след това и да ги подпише. Аз лично не възнамерявам, както вече казах, да подписвам каквото и да било.

KatiaABV, остроумието Ви е неподходящо. Денят на лекаря е разделен на часово пояси. Обаждаш се на лекар сутринта, когато си се събудил болен и казваш симптоми. Съответно ти се дава час в същия ден. Ако е за консулт, който не е спешен (примерно да ти даде час за направление), тогава е час за другия ден. Ако е нещо внезапно, се обаждаш и те приема веднага, защото във всеки един пояс има калкулирани минути за извънредни неща. Сложно не е, но българите не обичаме нещото наречено часовник и не си ценим времето.

Знам, че е нормално да не плащаш нищо и все пак да те обслужват. Затова и нещата са на това дередже у нас. Безплатен обяд няма.

# 24 686
Руската ваксина няма да е масово произведена за разлика от други защото е "жива ваксина".

# 24 687
Вярно..нали батето в началото се биеше в гърдите че ще произвежда у нас хинина отново???

# 24 688
Засега не се чува нищо за повишена заразяемост. Не се чуваше и когато имаше по 5-6000 новозаразени на ден.

Според скорошно изследване на института Робърт Кох, училищата не играят никаква роля в пандемията поне досега. Имало е общо 31 огнища и 150 инфектирани. Същото се отнася и за офисите, хотелите и ресторантите. Почти всички зарази ставали в частни жилища и старчески домове.

https://www.welt.de/vermischtes/live206935325/Corona-Lage-live-A … t-RKI-gering.html

В Арена Лайпциг в момента се провежда концерт-експеримент с няколко хиляди посетители. Целта била да установят колко са опасни такива събития. 😶

https://www.n-tv.de/panorama/10-58-Hunderte-warten-Mitarbeiter-v … icle21626512.html

Да да. В завода на Халкидики от 300 служители са се заразили 50, като заразата е тръгнала от двама.
За гениите от Кох това какво е? Семейно огнище или старчески дом?
На балканите заразата пламна защото я донесоха отвън. Техните туристи. Тестват германците които се връщат, че били заразени. ... А защо не ги тестваха когато тръгнаха да идват???
Значи няма проблем когато техните граждани изнасят и разпространяват заразата и в други държави, ама ако се върнат с корона започват да лаят. Няма и доказателства че тези хора не са били с корона още при заминаването си на почивка и че са се заразили точно по време на почивката.
Ама  щото "интереса клати феса"...

# 24 689
  • Варна
Нали няма знак за равенство между пациенти в интензивното отделение и интубирани пациенти?

Няма, или поне аз до момента не съм попадала на такава информация. Иначе в темата редовно има потребители, които смятат, че двете думи са синоними и обявеният брой на настанените в интензивно отделение е равен на броя на интубираните.

Общи условия

Активация на акаунт