COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 369 893
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 25 020
Аз малко като латерна... Няма значение дали бройките на ден са 90-190-1090... Гледайте има ли /няма ли наплив към болниците. Те са истинския барометър как се развива заразата.

Защо да са истинския барометър, след като е абсолютно относително как ще се развие болестта при всеки един???  Колкото повече заразени има, толкова по-голяма е вероятността част от тях да попаднат в болница, но не е задължително.  Всичко е вероятност, няма закономерност тук. Може да имаме много хора в болница и при малко заразени и обратното.

Какъв извод си правиш от наплива към болниците?

# 25 021
Надявам се да са изловили повечето активни случаи и затова новите да са толкова малко.

# 25 022
Топ служител в американската агенция по лекарства, който отговаря за ваксините казва, че ще напусне работа, ако Тръмп натисне ваксината да бъде одобрена преди да са приключили изпитванията

https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-vaccines-f … ne-idUSKBN25H03H?

# 25 023
Скрит текст:
Аз малко като латерна... Няма значение дали бройките на ден са 90-190-1090... Гледайте има ли /няма ли наплив към болниците. Те са истинския барометър как се развива заразата.

Защо да са истинския барометър, след като е абсолютно относително как ще се развие болестта при всеки един???  Колкото повече заразени има, толкова по-голяма е вероятността част от тях да попаднат в болница, но не е задължително.  Всичко е вероятност, няма закономерност тук. Може да имаме много хора в болница и при малко заразени и обратното.
Какъв извод си правиш от наплива към болниците?
Как се развива заразата/болестта.
За повече от половин година вече, ясно е, че спиране на вируса няма.Той ще си отиде/или не, когато сам реши.
Затова, за мен лично, е важно колко хора има на болнично лечение.
Засега, на фона на броя заразени/положителни, са пренебрежимо малко.Да, относително е как ще се развие при всеки един, но малкия брой в болница е показател.

# 25 024
  • Bulgaria
Не знам дали ви прави впечатление колко негативно изглеждат нещата за област Благоевград. От доста време насам няма спад в случаите и ежедневно се движат над 10-20, в някои дни е областта с най-много заразени, както е днес например. По абсолютен брой случаи е надминала Варна и единствено Пловдив и София град имат повече потвърдени случаи.
На 06.08 заболеваемостта в област Благоевград спрямо населението е 0,29%. В момента е 0,4%.
За сравнение заболеваемостта в област Варна на 06.08 е била 0,19%. Към днешна дата е 0,25%.
Другата силно засегната област в момента - Добрич на 06.08 - 0,21%. Днес - 0,36%.
Като абсолютен антирекордьор по този показател е област Смолян на 06.08 - 0,46%. Днес - 0,53%. Но ръстът в Смолян не е толкова голям, колкото в Добрич и Благоевград.

# 25 025
Защо се опитваш да намесиш някакви емоции "доволна-недоволна"? Става въпрос за реализъм. Имаш едни условия, предпоставки, които действат по определен начин и са свързани с крайния резултат. В момента няма мерки, няма нищо, всичко живо го е ударило на живот като за последно, а по някакъв необясним (поне за мен) начин, числата падат. Ако ти имаш реалистично обяснение за тези ниски бройки - моля, с удоволствие ще го прочета.
Как да не печели никой от занижени бройки - ефектите са и икономически, и всякакви. Когато хората се чувстват спокойни или поне незастрашени, те харчат повече и не мрънкат.

По мои наблюдения 98% от хората са си напълно спокойно - харчат си, събират се по заведения с приятели, ходят си на почивка, посещават фестивали... Този уикенд имаше Капана Фест в Пловдив и вчера решихме сутринта да отидем, че исках да купя няколко неща от базара, но не можах да се отпусна да се разходя, тъй като и тогава имаше много хора. Разгледахме само в началото. Но на снимките се вижда, че през всичките 4 дена на феста е било фраш с хора. Съвсем спокойни и живеещи си живота хора. Като през лятото имаше какви ли не фестивали и събития, да не споменавам и протестите. И не е настанал апокалипсис. Не ме разбирайте погрешно, аз съм много предпазлива и разбирам колко сериозен е този вирус. Но явно не е чааак толкова заразен. Факт е, че контактни не се тестват като хората, а и има доста хора (лични наблюдения), които си боледуват от нещо, но не се тестват. Дали е корона, няма как да знаем. Но и да е, преминали са го и имат някакъв имунитет. Което е добре, ограничава вируса.

Едва ли бройките са стъкмистика, той сезона вече си мина. Освен това мислите ли, че тая министърка има изобщо подобна власт... Нека не търсим само негативното. Всички тук сме наясно колко е сериозно положението, но то още доста време ще е такова. Иначе е вярно, че топлото време донякъде ограничава вируса, но пък през студените месеци хората не са чак толкова активни.

# 25 026
В Испания има втора вълна, но смъртни случаи почти няма.

Първата графика е за смъртността, втората - нови случаи.

https://---shortener8712-5YHHQRv

# 25 027
Скрит текст:
Не знам дали ви прави впечатление колко негативно изглеждат нещата за област Благоевград. От доста време насам няма спад в случаите и ежедневно се движат над 10-20, в някои дни е областта с най-много заразени, както е днес например. По абсолютен брой случаи е надминала Варна и единствено Пловдив и София град имат повече потвърдени случаи.
На 06.08 заболеваемостта в област Благоевград спрямо населението е 0,29%. В момента е 0,4%.
За сравнение заболеваемостта в област Варна на 06.08 е била 0,19%. Към днешна дата е 0,25%.
Другата силно засегната област в момента - Добрич на 06.08 - 0,21%. Днес - 0,36%.
Като абсолютен антирекордьор по този показател е област Смолян на 06.08 - 0,46%. Днес - 0,53%. Но ръстът в Смолян не е толкова голям, колкото в Добрич и Благоевград.
А знае ли се каква е причината за високата заболеваемост в област Благоевград?

# 25 028
Коронавирусът не се е променил откъм заразност. Нашето поведение се е променило.
Кунчев съобщава за 75% спад на обичайните инфекции през лятото и това мисля, че е доста показателно, че нещата не са баш както преди. Да, съвсем очаквано, тъй като една част от хората не спазват никакви мерки епидемията се разгоря и се изстреляхме в челните места по смъртност в Европа, но все пак има и достатъчно съпротивление, така че да няма съвсем свободно разпространение.

# 25 029
  • Bulgaria
Скрит текст:
Не мога да кажа. Аз я определям като по-силнозасегнатата област от Добрич, тъй като случаите са буквално разпръснати из цялата област, няма конкретни огнища и клъстери на които да се дължат тези цифри и разпространението е дифузно. Доколкото знам от близки и приятели, които живеят там, мерки масово не се спазват, особено в по-малките населени места. Благоевград е град с младо население с оглед на университетите и тепърва нещата според мен там ще се усложняват. Лятото е доста пусто, но през учебния сезон животът кипи на пълни обороти. Освен това и зимните курорти като Добринище и Банско вероятно ще усложнят ситуацията.

# 25 030
Скрит текст:
И аз това се чудя. Сещам се за две причини. 1. Като най- бедна област много хора работят в чужбина и в София, т.е. пътуват. Върнаха се и донесоха вируса. 2. Като най- близо до Гърция много хора почиват там, че пък Черно море е в пъти по- далеч. Съответно се правят много тестове по желание и така излизат случаи.  Все още няма статистика за брой тестове по области. Минавам покрай Рамус и винаги има по 20-30 на опашка,ясно че не всички са за пср Но преди вируса малко хора посещаваха тази лаборатория,

Последна редакция: пн, 24 авг 2020, 12:11 от laurentin

# 25 031
Скрит текст:
Манталитетът на хората там. Аз се чудя как Бургас удържа положението, при положение, че по мой наблюдения само 1% от всички хора в града вярват, че има коронавирус.

# 25 032
По-скоро добре че София удържа, в другите държави пламнаха големите градове, в България горят по-малките, което е показателно къде как се спазват мерките.

# 25 033
  • София
Не знаем какво е удържала София, ако впечатленията, които се споделят, че от РЗИ се тестват малко са такива съвсем реално. Нали Кунчев веднъж коментира числата за нашенско, не само за София - от 5 хиляди теста, около хиляда са на РЗИ. И като имаме предвид, че традиционно се тестват определени служебни групи през РЗИ, то нататък лесно може да си направи изводи човек. Преди малко търсих информацията за тестовете на софийското рзи, но не намерих такава.

# 25 034
и на мен ми е любопитно откъде и защо са толкова случаите в Благоевград ежедневно

след десетина дни студентите се връщат в кампуса на AUBG, това са поне 700 младежи, после и ЮЗУ ще се напълни през октомври, и ако отсега са такива бройките там, лошо.

Общи условия

Активация на акаунт