COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 387 115
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 27 090
Тъй като на някого му беше интересно какво е разпределението по възраст сред регистрираните новозаразени, ето информация за изминалата седмица (24.08. - 30.08.):

0 - 19: 22-ма души (2,5%)
20 - 29: 101 души (11,5%)
30 - 39: 144-ма души (16,4%)
40 - 49: 159 души (18,1%)
50 - 59: 155 души (17,6%)
60 - 69: 163-ма души (18,5%)
70 - 79: 104-ма души (11,8%)
80 - 89: 29 души (3,3%)
90+: 3-ма души (0,3%)

# 27 091
каква, според тях, е причината тук да няма (все още) Бум, ето, има фестивали, концерти и пр.? Кое е-ракията, чубрицата или киселото мляко?
Да, България е една от малкото държави, чийто граждани в голяма степен не си промениха поведението след ковид, факт. Дано не се окажа прав, но ми се струва, че след зимата вече няма да е така....
Киселото зеле и ферментиралите храни изобщо Wink
Имаше и такава статия преди време. Така че направете си бидонче с няколко зелки по Димитровден, ако не е късно вече...

Скрит текст:
Надявам се, имате чувство за хумор

# 27 092
Скрит текст:
Според РЗИ Бургас заразените са 21.
4 от община Бургас
17 от община Сунгурларе.
Вероятно са изтървали вируса в дома
Срам ме е, че поради безобразие и безхаберие ще затрием сума хора и мед.лица Sad
Може ли линк..и аз тъкмо помислих,че са обявили край на сезона....
http://www.rzi-burgas.com/ejednevna_inf.COVID.htm
Нашето РЗИ започна да дава редовна и изчерпателна информация.

Сезона свърши и вече ще се тества таргетирано според мен.
Болните не са повече, тества се с правилна мисъл. Знаят си къде да търсят “бройка”
Simple Smile
Време беше за насочено тестване, а не мижи да те лажем.
[/spoiler]

Леле от кога пък дават вече таква информация-да се не знае Simple Smile Преди месец влизах в сайта-нищо ....Ами похвално-дано и така продължат...
От един месец и повече я качват в работни дни.

# 27 093
  • sofia
Много съфорумки считат ходенето на ресторант за едва ли не престъпление, а в Англия правителството се чуди как да накара хората да посещават заведения 🙂. “Ядеш за 20 паунда в ресторант, но плащаш само 10. Във Великобритания през август половината от сметките на гостите на ресторантите се поемат от държавата. За да се съживи гастрономията след тежките удари на корона-кризата, посочва Дойче веле.“. https://news.bg/int-economics/yadesh-za-20-paunda-plashtash-10-k … restorantite.html
След новината за починалият сервитьор, работил болен в Слънчев Бряг, трудно нещо ще ме накара да отида на ресторант. Дори безплатно да е.

# 27 094
Всъщност позната точно това ми каза вчера. Вече не вярва във вируса, защото не се спазват никакви мерки, а сме живи. На морето е било буквално г*з до г*з, връщали са хора от плажа, защото няма място, в магазини и заведения няма никой с ЛПС. Според нея на фона на това трябва всички да сме болни, и е цинично да не ходят децата на училище.
Не знаех какво да й кажа. Самата аз съм объркана.

# 27 095
  • Бургас
За морето не зная какво да кажа.
Действително съм виждала описаното. Обаче са туристи. Би следвало до 20 дни да разберем има ли или няма вирус Simple Smile Мъжа работил в Сл.Бряг болен няма да е единичен случай, та аз очаквам вируса “донесен” от морето да се отрази повече на другите обрасти, но не и на “морските”
Масово тази година се чудихме къде са отидем, за да не се блъскаме с хора по плажовете. Та си беше трудна задача. 100% не сме били само ние така.

# 27 096
  • София
Всъщност позната точно това ми каза вчера. Вече не вярва във вируса, защото не се спазват никакви мерки, а сме живи. На морето е било буквално г*з до г*з, връщали са хора от плажа, защото няма място, в магазини и заведения няма никой с ЛПС. Според нея на фона на това трябва всички да сме болни, и е цинично да не ходят децата на училище.
Не знаех какво да й кажа. Самата аз съм объркана.
Няма от какво да сте объркани - на плажа може да са гъз връз гъз, но все пак между чадърите има метър дистанция, т.е. - между лежащите под тях. Това и слънцето, фактът че плажуват на открито вероятно са достатъчни, за да няма чак леж някакъв от вируса. В Магазина по морето колко време се задържате вътре? Пет мин макс, сигурно, айде 10 . Говорили сме за вирусния товар, нали? Над 90% от заведенията по морето са изцяло на открито, от нашата до вашата маса я има метър, я не, но явно е достатъчно.

Разбира се, силно се надявам и зимата така да се чудим и да цъкаме що няма масов мор у нас, ама.... да видим.

# 27 097
Лятото ще създаде измамното усещане у някои хора, че същото поведение може да продължи и през зимата на закрито дълго време, без последствия. Каквото важи и за нас, това и за другите в Европа като климатични условия. На този фон се представяме зле.

# 27 098
Наистина в Бургаска област почти всички случаи са от дом за хора с деменция в сунгурларско село:
https://bnr.bg/burgas/post/101334742/18-dushi-s-koronavirus-v-do … -go-pod-karantina
https://www.burgasinfo.com/news/view/5/101658

Рош пускат нов бърз тест, не изискал лабораторно оборудване:
https://money.bg/macro/evropeyskata-roche-puska-barz-test-za-koronavirus.html

# 27 099
В събота нощувахме в Трявна. Имаше толкова много туристи, че нямаше достатъчно места по ресторантите.
Заведенията просто се пукаха по шевовете, включително и вътре.
Може пък да сме извадили късмет като сме останали без вечеря.

Посетихме Руската църква, Шипка, Етъра.
Навсякъде беше пълно и препълнено с хора. Цели автобуси караха песнионери на руската църква. Явно не се притесняват чак толкова хората.

Ние за цяло лято си позволихме тази единствена нощувка извън къщи. На връщане от Пловдив, където трябваше да закараме дъщеря ни за изпит.

# 27 100
По повод на снимката на жената в автобуса- да се подиграва който иска, но тази сутрин от автобуса свалиха един младеж, който отказа да си сложи маска. Първо подскачаше на шофьора и се правеше на мъж, но като му казаха, че ще извикат полиция и набързо слезе. Та голяма част от отворковците освен, че се подиграват в социалните мрежи ще ходят и пеша.

# 27 101
  • Стара Загора
информирах модератор от вчера обикаля теми разни

# 27 102
Пълните нощни клубове на град Ухан - бившият епицентър на пандемията. Нямат нито един случай на ковид-19 от месец май.

https://www.youtube.com/watch?v=pysGIFSuK48

Лили, за мен ще е интересно да прочета твоят коментар на тази ситуация.
Ще берат ядове и в Ухан. ДО миналия месец всички бяха с маска И по улиците, днес вече - партита на закрито, на корем. Няма лошо - не може вечно заключване, и клубовете там са си бизнес, който трябва да работи. Но пак ще имат случаи, въпреки че в Китай, мисля, всеки влязъл се тества, в Ухан едва ли изобилства от чужди туристи, но някой китаец ще им го "внесе". Предполагам после пак ще се заключват, ако има бум де. Макар че там тестването, карантината/изолацията и издирването на контактни са на много, много високо ниво. Затова и си позволяват подобни партита на закрито (онова в басейна с десетките хиляди все пак беше на открито).

Китайците успяха да се справят с епидемията, което е обяснимо, защото там си е чиста диктатура, плюс съответната азиатска народопсихология. Там, когато властта каже нещо, то автоматично се спазва от всички. Интересно ми е, затова следих и продължавам да следя какво става там. Те използваха единствения възможен начин за ликвидиране на  епидемия - пълна карантина. Пълно спиране на икономиката в градовете-центрове на заразата. Затваряне на градовете до степен засипване на пътищата към тях и на места военна блокада. Хората затворени за два месеца по жилищата без право на излизане, доставката на храна и лекарства от специално екипирани и проверени за зараза хора(доколкото четох, и с помощта на армията). Незабавно прибиране в болница на всеки проявил минимални симптоми и карантиниране в отделни сгради тип общежития или казарми всичките му контактни. Мобилизация на десетки хиляди лекари и сестри от цялата страна и хвърлянето им в центъра на епидемията. Наказателна отговорност, и то тежка, за най-малко нарушение на карантината. Масово тестване на населението и прибиране в центрове под строга карантина на всички безсимптомни носители. (Тук в скоби да изкажа възхищението си от справянето със спекулата - в самото начало още преди пълното затваряне, няколко аптеки са си позволили да вдигнат цените на маските. Освен отнемането на лицензите, собствениците са получили глоби с еквивалент на 500 хил. долара, дето ще ги изплащат и праправнуците им. И край на спекулата. Да си спомняте колко струваха маските при нас преди епидемията и колко после?) С една дума, от Средновековието с чумните бараки човечеството не е изобретило нов начин бързо да спре опасна епидемия и китайците приложиха проверената от вековете практика в съвременен вариант. Това обаче не е приложимо в други страни, където препоръката да се носят маски на определени места се посреща с "Те ли ще ми кажат на мен".
Вече от месеци в Китай наистина почти няма вътрешно предаване, не лъжат. Просто там ВСЕКИ пристигащ откъдето и да е още от летището бива натоварен в автобус и откаран в карантинен център, където кротко и без мрънкане си изчаква 14 дни. Бройките намерени заразени са 99% от там. Проверяват за зараза всички стоки, които се внасят(и необяснимо за мен периодично намират вируса по опаковките). При отделните случаи на вътрешно заразяване незабавно се карантинира целия квартал(които в китайски град са с населението на Бургас) и за 1-2 дни се тества цялото му население. Ами ще си правят партита и дискотеки, спечелиха си това право. Едва ли в някоя западна страна хората биха се съгласили да платят такава цена за ликвидиране на епидемията. Пък и да се бяха съгласили, никоя друга страна не би могла да си позволи подобни разходи.

# 27 103
Ако се съди по броя на положителните случаи, големият пик е бил горе-долу преди 1 месец. Да,  знам колко са неточни тези данни и че са само върха на айсберга, но ако предположим, че те всеки ден се подават с горе-долу еднаква неточност, може би биха послужили да видим някакъв тренд. Смъртните случаи имат т.н. лаг, тоест хората, които умират сега показват какво е било разпространението преди няколко седмици. Въпросът ми е колко е този лаг и дали досега не трябваше вече да видим спад при смъртните случаи.

# 27 104
  • София
Дъщеря ми излиза още от вкъщи с маска, не ѝ се занимавало да си я слага на спирката - дезинфекция на ръце, да вади, да слага, ала-бала. Колко ли хейт отнася по улиците?
И на връх постоянно нарастващия брой починали най-важното в момента в тази държава е да пробваме да обърнем един бус на жандармерията. Да обръщат и да мирясат.  И всичките политици все едно не са чували за короната, а в същото време най-големият успех в училищата и университетите е да се осигури сапун и може би топла вода. Бляк.
И аз се питам колко е дълъг лагът. При едни се развива скоротечно, други по два месеца са в болница. Много странен вирус, много.

Общи условия

Активация на акаунт