COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 386 648
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 27 135
  • в страната на чудесата
Е, Лейка, хубаво беше да прочетеш статията, а не само заглавието. И да той е начален учител и разказва как ще се справи с предизвикателствата и мерките в училище, което включва и да убеди децата да ги спазват. Не ти казва на теб как да си гледаш децата.
Моите са малки все още са в ДГ.
Прочетох я Лили, аз чета И статиите, както знаеш Simple Smile
Затова си позволявам да те попитам.
Но обсъждахме същия господин стотина стр назад, та и затова питам.
В детската градина има ли маски? Учителките имам предвид. Ще ги пращаш ли?

# 27 136
Всъщност позната точно това ми каза вчера. Вече не вярва във вируса, защото не се спазват никакви мерки, а сме живи. На морето е било буквално г*з до г*з, връщали са хора от плажа, защото няма място, в магазини и заведения няма никой с ЛПС. Според нея на фона на това трябва всички да сме болни, и е цинично да не ходят децата на училище.
Не знаех какво да й кажа. Самата аз съм объркана.
Не  "било"... Все още Е! Плажовете под Бургас са пълни, нашата хазяйка каза, че последната й резервация е за 22.09. Маски няма, дистанция няма. Кой как се мие и дезинфекцира, не знам... Маски всъщност изискват само в магазини от веригите - Лидл, Кауфланд... Та, наистина е загадка.

# 27 137
  • София
От линка за Германия ми стана интересно изследването от къде германците хващат корона на почивка, и, изненада, България не е нито 1,нито 2,нито 3,а се нарежда след доста страни, като Хърватия я изпреварва сериозно(споменавам я, защото се говореше как са се справили, а на). Та, май, само в темата се смята, че България е най-черна от черните и най-заразна от заразните. Иначе, това предложение на Дорстен ако се наложи, ще е много добро. Явно вече мислят как да правят така, че хем икономиката да върви, хем да не се изпуска съвсем контрола. Нещо ми се мярна, че и няма да тестват излишно само по подозрение или заради контакт, ама  като ми е с гугъл преводач и знае ли човек какво е точно написано на оригиналния език.

Абе по едно време бяхме в топ 3. На института Кох беше проучването. Сега явно са ни изместили. Но дали не е, защото германците спряха да идват?

# 27 138
Учителките са с маски и шлемове. Те бяха за малко там, но сега съм ги спряла. Нямам желание да ги пращам, защото имам точно нула вяра, че пандемията в България се управлява адекватно.

# 27 139
Някой беше тук питал сутринта къде е новият координационен център за хора със съмнения за Ковид.
В инфекциозна болница било, някаква сграда, има и сайт тук в статията със заразени , вижда ми се нещо ново.
Мисля, не е писано, ако вече е старо се извинявам

"От днес всички пациенти със съмнение за  COVID-19, потърсили спешна медицинска помощ в столицата, ще преминават през Координационния център, разкрит на територията на Инфекциозната болница. Това важи и за гражданите на София-област, при които се налага хоспитализация в столични лечебни заведения с по-високо ниво на компетентност и при които има съмнение за коронавирусна инфекция, обяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

Координационният център /КЦ/, чието създаване беше инициирано от министър Ангелов преди по-малко от месец, ще поема пациентите с COVID-19 или със съмнение за инфекцията. Това се отнася за гражданите, чието здравословно състояние не е спешно. До КЦ от екипи на спешната помощ ще бъдат транспортирани всички пациенти със симптоматика на коронавируса. Гражданите ще бъдат консултирани от медицински специалисти, в т. ч. и епидемиолог, а след оценка на здравословното им състояние ще бъдат насочвани към конкретно лечебно заведение или за домашно лечение. Съдействие с експертиза на работещите в Центъра ще оказват и медици от Инфекциозна болница. По този начин ще бъде съкратено времето за хоспитализация, а на пациентите ще бъдат гарантирани навременни и качествени медицински грижи, включително и диагностика.

Целта е да се съкрати времето от подаването на сигнала на Националната система 112 до приема в лечебно заведение и по този начин да се гарантира на пациентите възможно най-доброто и професионално медицинско обслужване.

При необходимост на пациентите ще бъде извършван бърз тест или PCR за доказване на коронавирусна инфекция. До излизане на резултатите пациентите ще бъдат хоспитализирани в т.нар. „буферна зона“ на територията на Инфекциозна болница, където е осигурено постоянно лекарско наблюдение.

Ежедневно на смяна в Координационния център ще бъдат лекар, медицинска сестра, санитар и епидемиолог, като на разположение ще бъдат и експерти от регионалните здравни инспекции в София и София-област."

https://coronavirus.bg/bg/news/544?fbclid=IwAR1pdiUbkZLaEytN4Grx … djnWKMDMehB871-to

# 27 140
  • Германия
Доскоро пътуващите от България бяха в челните позиции на  страните, които са дали най-много положителни тестове в Германия. Мисля че бях давала снимчица по-назад в темата. Косово и Хърватска бях начело.
Моите познати тази година пътуват най-много до Португалия...
Тези на които децата им са започнали училище и са с маски по цял ден, какви маски ползвате? В чуденка съм дали да купя платнени с филтри (не съм сигурна въобще има ли полза от тях). 8 часа просто ми се струва невъзможно да издържи с маските, които си ползваме по принцип. Друг е въпроса, че ще трябва и да ги сменя...
Само споделям личен опит с маските, от периода на локдауна- най- удобни бяха тези, които не се отварят като хармоника(медицинска"кройка") а тип 3Д или полу-луна; памучен плат, който не задържа влагата вътре. Имах две пликчета с ципче, едното с чисти,  другото само за употребяваните; сменях на 2-3 часа. Работният ден беше към 10 часа, та след смяна имах поне 4-5 маски за пране; ако всички са от подобен цвят и материя прането е лесно. На децата съм ушила и купила достатъчно бройки, че да имат поне 2 чисти за деня, с три ученика плюс родителските маски пера 1 път седмично.

# 27 141
  • Немция
Доскоро пътуващите от България бяха в челните позиции на  страните, които са дали най-много положителни тестове в Германия. Мисля че бях давала снимчица по-назад в темата. Косово и Хърватска бях начело.
Моите познати тази година пътуват най-много до Португалия...
Тези на които децата им са започнали училище и са с маски по цял ден, какви маски ползвате? В чуденка съм дали да купя платнени с филтри (не съм сигурна въобще има ли полза от тях). 8 часа просто ми се струва невъзможно да издържи с маските, които си ползваме по принцип. Друг е въпроса, че ще трябва и да ги сменя...
Големият, 6 клас, от 1 септември вече не е длъжен да стои с маска през часа, но съобщиха, че е препоръчително. Така че половината клас е с маски в час, другата половина не. Моят син иска да е с маска през цялото време, не се оплаква. Давам му втора за смяна, но детска му работа - не я сменя. Не намирал време. Stuck Out Tongue Winking Eye
Ползва маска от плат, 2 слоя, без филтър, тип 3Д. Предложих му еднократна маска, защото за мен са по-комфортни за няколко часа подред - отказа, не било екологично. Grinning

Малкият е в основно училище, там маха маската, щом седне на чина.

В Хърватия имаше доста немски туристи тази година. В началото на лятната ваканция съобщаваха как имали малко случаи и били сигурна дестинация. За мен беше ясно, че това няма да остане така. Много хора от Бивша Югославия почиват също там.

В моето обкръжение са предпазливи с почивки извън територията на Германия и съседните им държави. Масово не им се рискува. Наши съседи, младо семейство канселираха почивката си в Турция.

# 27 142
Д-р Фаучи: Ваксината може да бъде одобрена или отхрърлена няколко седмици по-рано, ако резултатите, които се получават са много висок процент положителни или съответно отрицателни. Това е легитимния начин ваксината да се одобри/отхвърли преди края на изпитването.

https://edition.cnn.com/2020/09/01/health/coronavirus-vaccine-tr … -fauci/index.html

# 27 143
Някой беше тук питал сутринта къде е новият координационен център за хора със съмнения за Ковид.
В инфекциозна болница било, някаква сграда, има и сайт тук в статията със заразени , вижда ми се нещо ново.
Мисля, не е писано, ако вече е старо се извинявам

"От днес всички пациенти със съмнение за  COVID-19, потърсили спешна медицинска помощ в столицата, ще преминават през Координационния център, разкрит на територията на Инфекциозната болница. Това важи и за гражданите на София-област, при които се налага хоспитализация в столични лечебни заведения с по-високо ниво на компетентност и при които има съмнение за коронавирусна инфекция, обяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

Координационният център /КЦ/, чието създаване беше инициирано от министър Ангелов преди по-малко от месец, ще поема пациентите с COVID-19 или със съмнение за инфекцията. Това се отнася за гражданите, чието здравословно състояние не е спешно. До КЦ от екипи на спешната помощ ще бъдат транспортирани всички пациенти със симптоматика на коронавируса. Гражданите ще бъдат консултирани от медицински специалисти, в т. ч. и епидемиолог, а след оценка на здравословното им състояние ще бъдат насочвани към конкретно лечебно заведение или за домашно лечение. Съдействие с експертиза на работещите в Центъра ще оказват и медици от Инфекциозна болница. По този начин ще бъде съкратено времето за хоспитализация, а на пациентите ще бъдат гарантирани навременни и качествени медицински грижи, включително и диагностика.

Целта е да се съкрати времето от подаването на сигнала на Националната система 112 до приема в лечебно заведение и по този начин да се гарантира на пациентите възможно най-доброто и професионално медицинско обслужване.

При необходимост на пациентите ще бъде извършван бърз тест или PCR за доказване на коронавирусна инфекция. До излизане на резултатите пациентите ще бъдат хоспитализирани в т.нар. „буферна зона“ на територията на Инфекциозна болница, където е осигурено постоянно лекарско наблюдение.

Ежедневно на смяна в Координационния център ще бъдат лекар, медицинска сестра, санитар и епидемиолог, като на разположение ще бъдат и експерти от регионалните здравни инспекции в София и София-област."

https://coronavirus.bg/bg/news/544?fbclid=IwAR1pdiUbkZLaEytN4Grx … djnWKMDMehB871-to
Да бе.. Хоспитализиран в буферна зона.. Ако не е с Ковид, следващата седмица-пак там.... Как пък не..

# 27 144
Ползвате ли UV лампи  с/ или без озон  за дезинфекция, включително и на маски. Може ли да споделите

# 27 145
  • Mostly in my mind
Ползвате ли UV лампи  с/ или без озон  за дезинфекция, включително и на маски. Може ли да споделите
Сега малко сигурно ще ми се смееш на въпроса, но какви са тези ув лампи? Тези, в които се пекат тел лаковете, става ли? Stuck Out Tongue Winking Eye или са някакви коренно различни?

# 27 146
  • София
Днес ми се обадиха от езиковата школа на дъщеря ми. Ще учат присъствено. Нали министърът издаде заповед школите да са дистанционно?

# 27 147
Мина фициалното изявление на Курц (Австрия), доволен е от лятото. Говори предимно за клъстърно разпространение и заразени връщащи се от почивка австрийци... Предвижда, че другото лятото ще е нормално, но есента и зимата ни моли да работим заедно срещу заразата.
Скрит текст:
Няма да има сега забрани, а само препоръки и човекът разчита на личната отговорност. Например да се държим на дистанция и да си дезинфекцираме ръцете, да не се целуваме при поздрав (типичен австрийски поздрав са две целувки), да носим маски в затворени пространства и да не се събираме повече от 25 човека на частни партита в затворено помещение, както и много и често да проветряваме.

Училището страртира в понеделник нормално (дано за по-дълго време така остане). Всяка седмица ще се мени цветът на светофара според ситуацията в квартала. Някои спорят, че щяло да се отнася за отделни райони в страната, но за целия град Виена - много ме съмнява, тъй като разпространението на заразата по квартали също силно се различава. Виена според мен също ще е разделена поне на райони, ако не по квартали. В петък ще обявят първия светофар. При зелено всичко е наред, при жълто маски и дистанция и има още два цвята, за които сега още не ми се мисли, та ще се огранича до двата, които ми харесват.

Удължено до 2021 родителите имат право на повече седмици за гледане на дете / болничен заради дете. Три седмици е по закон новият период за платен болничен заради деца плюс десет дни от времето преди корона. Това е изключително важно, за да могат родителите да останат с децата си и не им се налага да ги пращат със симптоми на училище или градина. У нас предвиждат ли нещо такова?
По повод на карантината да кажа как е в Австрия: когато моите деца бяха в каратина, ни забраниха да идват всякакви чужди хора. Официално може би трябва да се подаде запитване, ако се налага да ги гледа друг човек. Той със сигурност трябва да живее с тях, а не да си тръгва, както обикновено детегледачката, на която се плаща почасово. Тогава карантината беше 14 дни от последния контакт, четох, че е паднала на десет дни. Дано стане седем-осем, това съм го чула и от експерти като препоръка.

# 27 148
Само 10 841 теста PCR теста за COVID са назначени от РЗИ в стран …  за четири месеца
Общият брой на направените PCR тестове за същия период е над 200 000.  

Сигурно ги пазят за след 15.септ. Mask
Тотален хаос в държавата!

# 27 149
На дъщеря ми най-удобни са хирургическите маски, но изискването на училището е да са многократни и едноцветни без шарки. Затова купих няколко такива. Слагам по две на ден. Маските трябва да се носят през цялото време, т.е. от 9 до 16 ч като всеки клас има по две "почивки от маските". "Времето за дишане" както тя му казва, за нейния клас е в 12.10 и в 13 ч  за по 10 минути и става навън. Всеки клас си има точно определено място на двора, а децата трябва да спазват дистанция от 2 метра помежду си.
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт