COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 385 690
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 27 375
Първите починали в България - семейство мъж и жена, заразили се на празненство
В Благоевград имаше починали майка и дъщеря
Пасторската сбирка в Перущица беше особено смъртоносна.
Отдавна не съм гледала подробно статистиките, но смъртността сред медиците беше по-висока.
Така че има ги случаите.

# 27 376
  • Bulgaria
Аз точно за вирусния товар си мисля... По повод тази публикация, която беше постната и тук на канадския лекар:

Има известни случаи на починали хора след нарочно изкашляне/изкихане върху лицето им.
Не би ли следвало, че при целувки и по-интимни контакти също се обменя огромен вирусен товар?
Това би трябвало да се случва предимно при младите. Вече наистина се чудя за този вирусен товар...

# 27 377
  • София
Много голяма вероятност има начина на хранене.
Или кръвните групи.

# 27 378
Във връзка с претъпкания Созопол ,

Министъра на туризма подготвя Екшън план за сезон 2021 г   

Tя oбяви, чe пpeз ceзoн 2021 cъщo щe ce paзчитa нa бългapcĸитe тypиcти, пpeдвид oчaĸвaниятa зa нoви възмoжни oгpaничeния. Πpeз гoдинитe вътpeшният пaзap бeшe пoдцeнявaн, нo ceгa ce виждa, чe тoй имa гoлям пoтeнциaл, cмятa Hиĸoлoвa.

# 27 379
Уложнения от грип през август/септемрви, така ли? Sleeping

За семейството, много пъти тук е обяснявано за вирусния товар.

Значението на вирусния товар е ясно, но все пак ако беше единствен фактор, щеше да има много повече случаи на цели семейства, жертви на covid-19. За толкова непознат патоген е ключово да се търсят повече причинно-следствени връзки и да се изследва целия спектър от влияещи фактори.
Дано хората, чиято професия е свързана с изследване на протоколите за лечение и превенция, подхождат аналитично, а не търсят предоставени отговори.
В случая с починалото семейство - всички са медици, майката и бащата са се борили с огнище от шивашки цех. Друг е въпросът доколко са взели мерки да се предпазят, или както дори и много медици смятат, че е просто грип и няма за какво да се пазят. И силистренският починал лекар е преглеждал дори без маска.
Всичко това не прави по-малка трагедията. Както за близките (най-вече за вдовицата и невръстното сираче), така и за всички в белишките села, които остават без лекар. И нямат шанс скоро да имат - кой ще отиде в нищото в полите на Рила да обикаля села и махали, за да преглежда?

# 27 380
Не просто тъжно, а направо кошмар!!!! Горките хора!!!

Бог да ги прости!
Защо от Съюза пишат за сина без съпъстващи заболявания, а тогава беше излязъл в статистиката със сърдечно придружаващо заболяване?
И лекаря от спешна помощ в София беше без придружаващи, а после в статистиката го отбелязаха със сърдечно заболяване.
Според мен това е както с придружаващо заболяване пневмония. Вирусът поразява белите дробове и сърцето - и накрая починали от пневмония или сърдечен проблем.

# 27 381
  • При семейството си
Процентът починали от приключили случаи спадна с още 1 и вече е 4%:

https://www.worldometers.info/coronavirus/

# 27 382
За силистренския лекар много пъти споменавате, че е преглеждал без маска. От достоверен източник ли е информацията, или само си чешите езиците? Ако не е, мисля, че е добре да спрете. Защото за него коментари намирам само, че е бил много стриктен, и много човечен - че е преглеждал безплатно дори неосигурени и е предлагал да купи със собствени пари лекарства на някои пациенти, които са в тежко положение.

Семействата са различни, има такива, които се виждат за половин час за вечеря, и след това се оттеглят по стаите си. Има и семейства, които постоянно се прегръщат, целуват, и прекарват всеки възможен миг залепени един за друг. Без значение от възрастта. Та много вероятно и това има значение за обменянето на бацили.

# 27 383
Ето и аз се стресирах, мен точно липсата на мерки ме стресира.
Дъщеря ми ме зарадва, че ще учат две училища в тяхното училище, защото другото било в ремонт и ще имало две смени - Ей, издивявам. Какво стана с това няма да учим на смени?
Точно сега ли се почва ремонта какво правиха пет месеца?
Ние живеем на 14 км от училището й, в България сме и в 7.30 трябва да е там разбирай зимата ще тръгва в 6.30 просто ми идва да ги гръмна де що директор има и цялото им образователно малоумие.
Само ми е чудно от две училища едно дете да се разболее как и колко време ще децифенкцират? Щото аз докато не се уверя че не са дезинфекцирани не я пускам.
Нали се сещате кащъв поток от ученици и учители ще е, остава и администрацията им да нагъчкат... просто вече започвам да искам ДО това е малоумно!

# 27 384
ДГ "Мечо Пух" в Русенското Сливо поле: 9 от 12 тествани от персонала са положителни за ковид, след като 41-годишна чистачка се почувствала зле. Хоспитализирана е заедно с една от учителките. 26 контактни деца са под карантина, няма инфо да са тествани. Продължава епидемиологичното проучване. https://www.dunavmost.com/novini/devet-sa-zarazenite-v-detskata- … dina-v-slivo-pole

# 27 385
Ала бала са приказките за стрес с мерки. Родителите проектират някакви идеи върху децата, без още даже да са натрупали опит. За децата е по-полезно, ако родителите просто спрат да се тревожат и да мислят в посока “моят принц. Моята принцеса.” Утре ще станат три седмици училище при нас и стресирани деца не виждам, защото трябва да си дезинфекцират ръцете или да работим с отворена врата. Днес ме караха да затварям прозорците (отварят се само в горната част). Посъветвах ги да отидат да си купят жилетки, защото няма да стане зимата по къс ръкав. Иска се адаптивност и ситуацията е идеална, за да се научат децата на това прекрасно умение. Остава и родителите да им дадат възможност да го развият сами. Без “ох, ах”.
Хубаво е че всичко при Вас е спокойно. И все пак някои неща веднага ме поставиха на нокти - децата са Ви карали да затваряте и за вас това е каприз, а на тях явно не им е комфортно да им е отворен прозорец в близост, може да духа или да става течение с отворената врата (казвате че е отворена). В нашите натъпкани класни стаи обикновено прозорцът е отворен зад гърба на някое дете, никога не е този до учителя. Аз лично не съм съгласна при ниски температури това да е моето дете. На него от течение му се е схващал врата до степен да не може да си завърти главата. Даже и ортопедична яка купувахме заради това. Ако се отвори и вратата на отсрещана стена ще е чудесно условие за течение и сополи и хрема, а и ще влиза "чист" въздух от коридора - това с отворена врата към коридора защо е решено при Вас и не е ли в разрез с несмесване на потоците? И да, ще има "ох", "ах" и от деца и родоители, и така трябва, децата не са безгласна буква, колкото и да им се иска на учителите и политиците да не им създаваме проблеми с всяко недомислено новоъведение. Аз например под проветряване не разбирам нон -стоп отворен прозорц зад седнало дете. Разбирам да се отварят всички прозорци през междучасието, а децата да излизат на двора. Но ми се струва че при нас децата ще са карцирани по цял ден в класната стая за да не си разнасят "бацилите" по коридора и ще бъдат порядъчно продухвани и при зимни температури. Както се носеха слухове, че лелите добре проветряват децата зимата в детските градини понеже с по-малко деца по-леко се работи...

Последна редакция: чт, 03 сеп 2020, 21:05 от Sparkles

# 27 386
Забравих фелдшера и съпругата му от Шумен.
От тези случаи прави впечатление, че медиците са непропорционално представени.  Вирусният товар има значение.

# 27 387
  • При семейството си
Едва ли вирусният товар и при тримата починали от лекарското семейство е еднакъв, за да е единствено той причината за това развитие. Все пак дори не са живели в едно домакинство.

# 27 388
Kъде се изгуби колежката от Индия? Гледам бележат някакви рекорди, 81 000 нови случая.

# 27 389
  • София
Никой не отрича значението на вирусния товар. Но смърт на трима души от едно семейство от вирус със смъртност под 4% е статистически изключително събитие. Може да се дължи само на вирусния товар, но все пак много сериозно трябва да се разследват и всевъзможните други фактори.

Общи условия

Активация на акаунт