COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 385 987
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 27 510
Аз не виждам как ще различаваме грип от Ковид по наличието на задух, при положение че само тежко болните го получават този симптом. Досега не съм чула някой с леки симптоми на ковид да се е оплакал от задух. На всичкото отгоре всички в началото са с по леки симптоми и задуха се появява на по късен етап, с развитието на инфекцията.
При тежък грип, аз също съм получавала задух. Да не говорим за рискови хора, с проблеми с дробовете, които получават такъв при всяко боледуване.

# 27 511
Така е. И при всички видове пневмония е нормално да се появи задух.
То ако ставаше да се познае по клинична картина само, нямаше да се пръскат такива пари за ПСРи.

# 27 512
Скрит текст:
А рисковите, дето са толкова уплашени да не се заразят, защото може да не оживеят, не могат ли да си сложат една маска с висока защита? Какъв точно е проблемът? И аз нося такава в определени ситуации. И не очаквам някой да ме пази. Не е много сложно.
Габи. Когато заразен без маска се повози 3 часа в автобус, даваш ли си сметка какво се случва с този автобус? Превръща се в Ковид отделение. Насищането с вируса е навсякъде. Въздуха, седалките, тавана. Където и да се докоснеш. Дори и права да си и нищо да не докосваш, аерозолите от въздуха полепват по косата, лицето, дрехите...
Не е като някои без маска просто да диша до тебе на открито. Автобусите е ясно, че я се дезинфекцират веднъж на ден, я не. Какво очакваш да направи пътник, който се е возил в такъв автобус? Да се залее с белина, веднага щом слезе от него? Защото една маска, колкото и да е добра, не е в състояние да те опази когато се набуташ в едно такова помещение.
В Гърция в началото на епидемията, един човек в автобус беше заразил други 7-8. Тогава въведоха маските в ОТ.
Но в България упорито отказват да се спазват елементарни мерки.
И разберете най после, че това че се чувствате здрави, не означава непременно че не сте носители на вируса и не можете да заразявате. Немалко хора излязоха положителни покрай ПСРите за Гърция, без да имат никаква представа че са заразоносители.
Затова маските трябва да се носят от всички. Защото не се знае кой е здрав и кой болен, а затворените помещения се превръщат в "развъдник за бацили".
Не мога да повярвам че толкова месеци след началото на епидемията има все още хора които не са ги разбрали тези неща.
По гр. телевизия, здравния министър мисля, обясни че заразността в затворени помещения е много по висока. Специално за автобусите каза че е 10%.
Разбира се има значение и колко време ще прекараме в едно такова помещение.

Аз имам чувството, че ти не схващаш. Когато си сложиш маска с висока защита, тя те пази много по - успешно, отколкото ако ти си с платнена и вирусоносителя е с платнена маска. Защо това толкова упорито се отказва да се разбере, изобщо не ми е ясно.

П. С. Благодаря, че ми обясни какво означава вирусоносител, не знаех досега. Joy

# 27 513
UK
Докато децата започват есенния срок, училищата приемат мерки за намаляване на разпространението на коронавирус, но много родители все още имат въпроси.
Ами ако детето ми има кашлица или настинка?
NHS съветва, че ако детето има леки симптоми, подобни на настинка, то трябва да продължи да ходи на училище.
Болките в гърлото и запушените или течащи носове не са симптоми на коронавирус.
Ако обаче детето ви също има нова продължителна кашлица или треска, или загуба - или промяна - на обонянието или вкуса си, може да има коронавирус. Детето ви трябва да остане у дома, да се изолира поне 10 дни и да бъде тествано. Другите членове на вашето домакинство също трябва да се самоизолират в продължение на 14 дни от момента, когато синът или дъщеря ви за първи път проявяват симптоми.
Симптомите на настинка се появяват постепенно и могат да включват: запушен нос или хрема, възпалено гърло, главоболие, мускулни болки, кашлица, кихане, повишена температура, натиск в ушите и лицето
Симптомите са еднакви при възрастни и деца. Понякога симптомите продължават по-дълго при децата.
Симптоми на коронавирус при деца висока температура, нова, непрекъсната кашлица - това означава да кашляте много, повече от час или 3 или повече епизода на кашлица за 24 часа, загуба или промяна на обонянието или вкуса - това означава, че те не могат да помиришат или вкусят нищо, или нещата миришат или имат вкус, различен от нормалния

Позволено ли е на учениците да се прегръщат?

Предизвикателствата за привеждане на малките деца до социална дистанция са признати в насоките към училищата.
Начално училище
В Англия се насърчават „балончета“ - малки групи, в които децата ще се смесват, за да балансират факта, че е малко вероятно да останат на 2 метра разстояние.
В Уелс и Шотландия учениците са освободени от правилото за дистанция от 2 метра, "защото за децата е по-трудно да разберат концепцията за физическо дистанциране".
secondary school -  насоките активно обезсърчават всеки социален физически контакт, включително прегръдки и ръкостискания.

Ще трябва ли децата да носят маски в училище?
Ако живеят в зона с местен lockdown, учениците в Англия 11+годишни ще трябва да носят покрития за лице на закрито, когато не са в клас.
Освен това главните учители във всяко средно училище в Англия ще имат силата да въвеждат маски.
В Шотландия и Северна Ирландия учениците от secondary school трябва да носят покрития за лице между уроците.
В Уелс местните съвети и училища ще решават.

Какви мерки трябва да следват училищата?

През лятото училищата са положили „огромни усилия“, за да се осигурят безопасност, казва министърът на училищата за Англия Ник Гиб.
Мерките включват въвеждане на станции за дезинфекция на ръце, еднопосочни системи и разпределени времена за почивка.
Непрекъснато трябва да се спазват някои правила във всички училища:
    дръжте учениците със симптоми на Covid-19 или с членове на семейството със симптоми далеч от училище
    по-често миене на ръцете
    добра хигиена около използването на тъкани при кихане и кашлица
    засилени процедури за почистване
Социалното дистанциране трябва да се поддържа, когато е възможно.

Какво се случва, ако има огнище на коронавирус?
Едно училище има огнище на коронавирус, ако има два или повече потвърдени случая в рамките на 14 дни, или ако има нарастване на броя на децата със съмнение за Covid-19.
Ако това се случи, училището трябва да работи с местни екипи за защита на здравето.
Ако се потвърди огнище в училище, може да се изпрати мобилно тестово звено. Тестването ще започне с класа на заразения ученик, последван от тяхната годишна група, а след това и цялото училище, ако е необходимо.
В някои случаи по-голям брой ученици - например годишна група - може да се наложи да се самоизолират у дома като предпазна мярка - от училищата се очаква да имат готов план за домашна работа.
Затварянето на училище обикновено няма да е необходимо, казва правителството.
Ако има промяна в броя на случаите на коронавирус в район на Англия, училищата ще използват четиристепенна система от допълнителни мерки.

Етап 1: Училищата са напълно отворени за всички ученици, маски се изискват в коридорите и общите части за персонала и ученици 11+години
Етап 2: Ротационна система - в идеалния случай две седмици, две седмици почивка - ще се използва от средните училища и колежите за повечето ученици, а началните училища остават отворени
Етап 3 и 4: „По-широки групи ученици“ се връщат към дистанционното обучение у дома, докато уязвимите и ключови деца от работниците продължават да ходят на училище

Тези мерки ще бъдат приложени като „абсолютна последна инстанция“, казва правителството. Областите, в които в момента работят локални блокировки, са в ниво 1.
https://www.bbc.co.uk/news/education-51643556

# 27 514
  • София
Скрит текст:
В случаите, които дадох само малка част от хората имат кръвна връзка. Което не изключва да има и други фактори, но определено това до каква степен си изложен вероятно е водещо.
Сигурно е глупаво, но си задавам въпроса не би ли следвало да има много сериозен вирусен товар при предаване в млади двойки, които постоянно се целуват страстно, спят прегърнати и т.н. А пък май няма такива данни.
И аз точно това се чудя. Би ми било интересно от научна гледна точка какъв вирусен товар се обменя с целувка и какъв се изхвърля например с кашляне.

Това, което аз си разсъждавам по въпроса е, че при кашляне, излизат пръски чак от дроба (където трябва и да е най-голямото огнище). При целувка, колкото и ентусиазирано да си бутате езиците, няма как да достигнете такива места.

А ако сте симптомни, изобщо не би трябвало и да се целувате. А колко да е концентрацията на вируса в устата на безсимптомен в сравнение с дробовете?

Скрит текст:
Сещам се един ден си горовим в офиса, как вирусът бил открит и в семенната течност. Та викам на колегите, спокойно, в стомаха вирусът се разграждал много бързо JoyJoyJoy

Та такива работи.

# 27 515
https://trud.bg/зам-министър-пенков-едва-25-от-интензивните-легла-за-лечение-на-коронавирус-в-софия-са-зае/
Зам-министър Пенков казва че здравната с-ма в София има все още голям свободен капацитет. За момента е заета 1/3-та от капацитета на болниците за лечение на Ковид, и 1/4върт от капацитета на интензивните отделения. Това става при измерения на заразата продуциращи вече близо 2-цифрено число починали на ден от вируса. Ако приемем че София като най голям град в който живее общо взето 1/3-та от населението показва до голяма степен цялата картина, бих направил груба сметка, че правителството ще вади базуката срещу вируса, нов локдаун и стей хоум, ако заразата достигне до нива продуциращи по 30-50 починали средно на ден, а може и повече ако в провинцията има още по голям свободен капацитет на здравната с-ма.

# 27 516
  • Там,където се събуждам щастлива.
Децата, които ще преминат на ДО, ще намалят епидемиологичния риск и за останалите деца в клас. Но на преписвача само преписване му е в главата, нормално.
Както и тезата, че родителите искали ДО, защото не искали образование за децата си, въпреки че това са много висок процент високо образовани хора.
Факт е, че при мотивирани и образовани родители ДО не просто е възможно, а е и по-добро от присъственото. И за качеството на обучение, и за психическото здраве, и за физическото здраве. Просто трябва да има избор за всеки с опция за превключване.

И децата, които имат умствени възможности, но имат родители, които не са толкова образовани трябва да станат жертва? Интересна логика. Не знам

# 27 517
  • София
https://trud.bg/зам-министър-пенков-едва-25-от-интензивните-легла-за-лечение-на-коронавирус-в-софия-са-зае/
Зам-министър Пенков казва че здравната с-ма в София има все още голям свободен капацитет. За момента е заета 1/3-та от капацитета на болниците за лечение на Ковид, и 1/4върт от капацитета на интензивните отделения. Това става при измерения на заразата продуциращи вече близо 2-цифрено число починали на ден от вируса. Ако приемем че София като най голям град в който живее общо взето 1/3-та от населението показва до голяма степен цялата картина, бих направил груба сметка, че правителството ще вади базуката срещу вируса, нов локдаун и стей хоум, ако заразата достигне до нива продуциращи по 30-50 починали средно на ден, а може и повече ако в провинцията има още по голям свободен капацитет на здравната с-ма.

Нещо, което ми направи впечатление. За работа пътувам с кола. Част от пътя ми е покрай трамвайна линия. Лятото в трамвая сигурно 20% от седалките бяха заети. Тая седмица гледам фраш, натъпкани почти до вратата. Та чудя се колко общо има това с ниските бройки в София.

# 27 518
UK
Здравните служители се опитват да се уверят, че всеки, който се нуждае от противогрипна ваксина тази есен, ще получи такава.
На 30 милиона души ще бъде предложена ваксината - най-голямата програма за имунизация на Великобритания до момента.
Страхът е, че годишният грипен сезон ще съвпадне с вълната от коронавирус.

Толкова ли е зле грипът?
Грипът е много често, силно инфекциозно заболяване, причинено от вирус. Може да бъде смъртоносно - особено за възрастни хора, много малки деца и хора със компрометирано здравословно състояние.
Средният брой на очакваните смъртни случаи в Англия за последните пет годишни грипни сезона е повече от 11 000, но всяка зима има големи вариации.

Можете ли да получите грип и коронавирус заедно?
Теоретично да, възможно е.
Има някои доказателства, че двойната инфекция - на Covid-19 и грип заедно - може да бъде по-смъртоносна от заразяване с един вирус.
Но има и теория - която все още предстои да бъде доказана в случая на коронавирус и грип - че наличието на един вирус може потенциално да помогне за предотвратяване на попадане на втори в тялото по едно и също време.
Ясно е, че голям грипен сезон, съчетан с коронавирус, може да затрупа болниците - особено ако много от NHS или персонала в дома за грижи са болни от грип.

Кой трябва да полага допълнителни грижи и защо?
Притеснението е, че определени групи хора - възрастни хора, бременни жени и тези с дългосрочно здравословно състояние - са изложени на висок риск да се разболеят сериозно както от коронавирус, така и от грип.
И докато много здрави хора могат да се борят с грипа, може да има усложнения - най-често бактериална гръдна инфекция, която може да се развие в пневмония.
Други животозастрашаващи усложнения включват менингит и септичен шок.

Възможно ли е нещата да са по-добри тази година?
Някои страни в южното полукълбо, включително Южна Африка и Австралия - и двете към края на своите грипни сезони - съобщават за по-ниски нива на заболяването от очакваното.
Това може да е отчасти защото мерките за блокиране на коронавируса - социално дистанциране, маски и допълнително измиване на ръцете - също са помогнали за намаляване на разпространението на грипа.
Но лекарите казват, че няма гаранция, че сезонът на грип в UK ще следва същата тенденция, особено след като блокировките се отпускат и призовават хората да бъдат ваксинирани.

Световната здравна организация (СЗО) също предупреждава за предпазливост при тълкуване на тенденциите.

Например в някои страни намалените нива на персонал по време на пандемията Covid-19 могат да означават, че случаите на грип не се регистрират по същия начин, както преди.

Грип или коронавирус?
Много от симптомите са сходни и за двата вируса:
    Треска
    Кашлица
    Умора
Някои хора също могат да получат мускулни болки, главоболие и евентуално диария или повръщане. И ако добавите други често срещани зимни вируси, може да е трудно да бъдете сигурни от какво се разболява някой.
Не забравяйте, че и грипът, и коронавирусът също могат да се разпространяват, преди хората да имат някакви симптоми - или от хора, които изобщо не получават симптоми.

Кой може да получи безплатна противогрипна ваксина?
В Англия от септември ще се предлага безплатно за:
    Хора, от които се изискваше да се предпазват от коронавирус/екранираните/ - и всеки, с когото живеят
    Хора с някои медицински състояния, включително диабет, сърдечна недостатъчност и астма
    Бременни жени
    Деца на възраст 2+ години до 12г.
    Първоначално всички на възраст над 65 години, а след това се надяваме и всички над 50-те
    Персонал в здравеопазването и социалните грижи
Здравните служители в Шотландия, Северна Ирландия и Уелс планират да обхванат подобни групи.
Лекарите също искат да увеличат нивата на ваксинация в най-нуждаещите се райони и сред хората от етническите малцинства.
Много аптеки също ще предлагат ваксини на частни цени за около £20.

Ще действа ли противогрипната ваксина?
Всяка година СЗО разглежда настоящите циркулиращи грипни щамове, преди да препоръча какво следва да съдържа следващият набор от ваксини.
Но тъй като ваксините често трябва да се правят шест месеца предварително, те винаги могат да бъдат само прогноза.
Експертите казват, че е по-добре да се ваксинирате срещу някои щамове грип, отколкото изобщо срещу никакъв - особено по време на пандемия.
https://www.bbc.co.uk/news/health-53847025

# 27 519
Аз се чудя, възможно ли е да достигнем до нива на починалите от да кажем 30 средно на ден през зимата, при което си мисля че правителството (което и да е то) ще извади най строгите мерки за да опази здравната с-ма, ние досега не сме имали 3-тина на месеца с 2цифрен брой починали, макар да сме все по близо до това, но ако ние ударжаме това темпо на растеж на заразата през лятото и през зимата, няма да достигнем нива които ще сринат здравната с-ма, а и си мисля че ще има и предварителни мерки през есента и зимата ако ситуацията продължава да се влошава за да се избегне това, (защото за мен през лятото вируса продължава да печели територия образно казано макар и с по бавни темпове, защото починалите са най точният показател за реалната ситуация с вируса), като разширяване на сегашните мерки, като да речем затваряне на нощните заведения, минаване на ДО и т.н., защото починалите цяло лято растат, при много фактори в наша полза които пречат на вируса да се разгърне с цялата си мощ (защото той е способен да достигне нива и на 3-цифрен брой починали средно на ден, в някакъв много черен сценарий по някое време през януари или февруари ако някъде преди това тотално сме объркали нещата, забавили сме с навременна реакция на ставащото, не сме взели нужните мерки навреме и т.н.).

Една добра новина.

Ваксина на Новавакс е предизвикала имунен отговор по време на тестове.
https://trud.bg/ваксина-срещу-covid-19-на-компания-новавакс-е-предизвикала-имунен-отговор-по-време-на-тест/

Последна редакция: пт, 04 сеп 2020, 13:04 от Анонимен

# 27 520
  • София
Според мен трудно ще се изпусне положението, както го направиха определени държави/места. Там действаха фактори като неочакваност и неподготвеност, съчетани с голям човекопоток (Италия, Испания), несериозно отношение в още ранен етап (Ню Йорк), никакви мерки и лоши социално-хигиенни условия (Бразилия, Индия). Струва ми се, че на сегашния етап е много по-трудно да се стигне до там - все пак много хора спазват някакви мерки въпреки всичко, а специално в БГ не живеем така натъпкани, нито имаме такъв поток чужденци.

Все пак не очаквам лесна зима... но силно се надявам, предпоставките които имаха други, вече да ги няма тук и това да повлияе. А много държави сега реагират малко пресилено заради вече лошия опит, който вероятно не би се повторил по същия начин.

# 27 521
И аз си мисля, че може би е невъзможно да достигнем апокапиптични нива на разпространение през зимата, просто защото вече вируса не може да ни хване по бели гащи, той достигна апокалиптични нива в най тежко-засегнатите страни, през Март и Април, но го постигна благодарение на това че през Януари и Февруари страните го неглижираха и образно казано сами се оставиха да бъдат хванати по бели гащи. Но пък вируса го постигна за отрицателно време. Това което ме притеснява сега, е че вируса ще има много повече време да работи за да покаже цялата си мощ. Фактор който не е бил на негово разположение, миналата зима. Тогава той е тръгнал навсякъде от 0-лата, а сега няма да тръгне от 0-лата. А освен всичко ще тръгне и от по рано, защото факторите които го засилват Януари и Февруари, в Северното полукълбо ще са налични още от средата на Октомври нататъка. А тогава той не ги е използвал, просто защото го е нямало. За това не мога на 100% да изключа хипотезата, че Европа може да изпадне в същото положение отново и тази зима. И отново да има локдауни, защото ситуацията може да го изисква.

Всъщност през зимата ще видим колко са важни маските, и каква ще е разликата в Европа през този Март спрямо миналият, при ситуация: вируса тръгва от 0-лата и Януари и Февруари без маски през Март става чудовище, което може да бъде спряно само с локдауни, срещу вируса не тръгва от 0-лата, и има много повече време на разположение, но пък срещу него са изправени маските, защото това е най голямата и основна разлика в ежедневието на Европееца, което доведе до миналият Март, и ще доведе до следващият Март.

Последна редакция: пт, 04 сеп 2020, 13:37 от Анонимен

# 27 522
Скрит текст:
А рисковите, дето са толкова уплашени да не се заразят, защото може да не оживеят, не могат ли да си сложат една маска с висока защита? Какъв точно е проблемът? И аз нося такава в определени ситуации. И не очаквам някой да ме пази. Не е много сложно.
Габи. Когато заразен без маска се повози 3 часа в автобус, даваш ли си сметка какво се случва с този автобус? Превръща се в Ковид отделение. Насищането с вируса е навсякъде. Въздуха, седалките, тавана. Където и да се докоснеш. Дори и права да си и нищо да не докосваш, аерозолите от въздуха полепват по косата, лицето, дрехите...
Не е като някои без маска просто да диша до тебе на открито. Автобусите е ясно, че я се дезинфекцират веднъж на ден, я не. Какво очакваш да направи пътник, който се е возил в такъв автобус? Да се залее с белина, веднага щом слезе от него? Защото една маска, колкото и да е добра, не е в състояние да те опази когато се набуташ в едно такова помещение.
В Гърция в началото на епидемията, един човек в автобус беше заразил други 7-8. Тогава въведоха маските в ОТ.
Но в България упорито отказват да се спазват елементарни мерки.
И разберете най после, че това че се чувствате здрави, не означава непременно че не сте носители на вируса и не можете да заразявате. Немалко хора излязоха положителни покрай ПСРите за Гърция, без да имат никаква представа че са заразоносители.
Затова маските трябва да се носят от всички. Защото не се знае кой е здрав и кой болен, а затворените помещения се превръщат в "развъдник за бацили".
Не мога да повярвам че толкова месеци след началото на епидемията има все още хора които не са ги разбрали тези неща.
По гр. телевизия, здравния министър мисля, обясни че заразността в затворени помещения е много по висока. Специално за автобусите каза че е 10%.
Разбира се има значение и колко време ще прекараме в едно такова помещение.

Аз имам чувството, че ти не схващаш. Когато си сложиш маска с висока защита, тя те пази много по - успешно, отколкото ако ти си с платнена и вирусоносителя е с платнена маска. Защо това толкова упорито се отказва да се разбере, изобщо не ми е ясно.

П. С. Благодаря, че ми обясни какво означава вирусоносител, не знаех досега. Joy
Габи, и аз не разбирам това... Тук бях обявена за луда, че харча пари за хирургически маски и FFP3, при положение, че памучна маска защитавала повече. Ами, не благодаря! Носете си вие памучните маски. Ако те защитаваха повече, лекарите щяха с тях да влизат при корона болните.

# 27 523
То няма да са апокалиптични нивата, ама ако имаш починал или човек с тежки увреждания след Ковид изобщо няма и да ти пука за тия нива?
И момчето в Търново си отиде по време когато нямаше голяма заболеваемост, та всъщност по-скоро е колко ще засегне мен и близките ми, а не колко е общият брой болни / аз стигнах до този момент, защото явно на никой не му пука и трябва да вземам решения за децата и мен, които да намалят риска доколкото е възможно/.
Държавата ясно друга я вълнува.
Сега писах официална жалба до МОН за обединяването на училищата из Търновско поради "належащите ремонти", явно тия тук няма да си научат урока дори и след смърт на дете и им писах, че ако не предприемат нещо и дъщеря ми заболее ще търся тях отговорни - друг въпрос дали някой ще ми обърне внимание, но няма да се оставя.
П.П Ако бях на мястото на бащата може би щях да потърся правата си и в тази посока - държавата разреши баловете, общината ги струпа на шествия и други тъпотии, та те трябва да си понесат отговорнстта, не само лекарите.
Защото баловете може  ида бяха пожелание, но училището не е, сега ме принуждават да я пусна присъствено, защото няма ДО и дори не могат да й осигурят да учи в училището си само тяхното училище а ще наблъскат две училища в една сграда, просто е малоумно!

# 27 524

[/quote/]

Да де. Само че когато вирусоносителя е без маска, тебе и най добрата маска може и да не те предпази.
Едно е когато трябва да се предпазиш само да не го вдишаш, и съвсем друго когато полепне голям вирусен товар по дрехи, лице, коса... В момента в който свалиш маската, все ще се пипнеш някъде. Освен ако не се дизенфекцираш изцяло със все дрехите и обувките.
Ясно е че клъстери се появяват при колективи в затворени помещения.
Просто в затворени помещения рискът е многократно по висок и не мога да се съглася че е редно да не се носят маски от всички. Те лекари от отделенията се заразиха, пък какво остава на разчитащите на една маска само.
Най малкото че и тези за които вирус НЕМА, като се заразят ще легнат на ръцете на лекарите и държавата ще им е длъжна... Пък после някой ще попита и защо мрат. Ами защото от корона се и умира, а масово не се спазват мерките и от възрастни хора.
Пример Варна. Пълен е градския транспорт със пенсионери, с маски под брадата, под носа, хлабави и почернели от употреба.
Като не иска някой да се пази, що пък някой да е длъжен да го лекува после.

Общи условия

Активация на акаунт