COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 386 014
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 27 390
Още в началото на пандемията от Италия идваха данни, че цели родове измират, и като цяло че семейната заболеваемост е силно залегната. Имаше интервю с лекар който разказваше че е загубил целия си род - братовчеди, лели, говореше че почти няма останал жив негов близък. Беше много тъжно.
Има връзка явно и с това, не само с вирусния товар.

# 27 391
Първите починали в България - семейство мъж и жена, заразили се на празненство
В Благоевград имаше починали майка и дъщеря
Пасторската сбирка в Перущица беше особено смъртоносна.
Отдавна не съм гледала подробно статистиките, но смъртността сред медиците беше по-висока.
Така че има ги случаите.
За майката и дъщерята - те са се разболяли съвсем в началото. Около десет и повече дни са лекувани вкъщи с Аб през устата, после са им изписали инжекции. И пак вкъщи. Никой не си е и помислил да ги тества. Посещавали са няколко пъти лекар, разложката болница. Накрая са отишли в Благоевградската болница в много тежко състояние и ги бяха изгонили. Не ги бяха приели. Голям скандал беше станал в нашия град, и по медиите изявления дава директора на болницата.

# 27 392
  • При семейството си
Никой не отрича значението на вирусния товар. Но смърт на трима души от едно семейство от вирус със смъртност под 4% е статистически изключително събитие. Може да се дължи само на вирусния товар, но все пак много сериозно трябва да се разследват и всевъзможните други фактори.

Много по-логично е да има и други фактори, дори тези други фактори да са “водещи”, и, да, подобни случаи трябва обстойно да се изследват, именно защото са изключения и могат да дадат ценна информация.

# 27 393
  • Bulgaria
За починалото семейство, в една емисия новини дадоха мед. сестра, която работи в кабинета на д-р Муса Вакльов от 37 години /ако не се лъжа/. Тя каза, че не знае къде са се заразили, тя е здрава. Не знам какъв е вирусният товар при тях, но според мен наднорменото тегло е допринесло за негативния развой на ситуацията.

# 27 394
Спарки, разбирам те и на мен това са ми опасения, но от друг поглед. Децата в училище ни касаят всички-с малки деца, с големи, без деца ... всички ни касае, защото това е инкубатор там за мен. Едно заразено дете се движи не само в училище, вкъщи, в транспорта, в блока...навсякъде и както повечето се смята, че нямат прояви видими ще стане страшно. Представете си само в един блок и асансьор да влезете , в транспорта (днес в метрото повечето младежи бяха без маски за съжаление и си кихаха на воля смеейки се -две групички имаше и двете без маски) Млади хора също вече без маски пътуват и не виждам някой да следи за това, прави забележки, пътуващите също си мълчим. Ми не съм съгласна. Не искам моето дете да пострада и да ме зарази примерно, защото на Гичка детето е отишло болно (тя работи и не може да отсъства, пък и да стои с него, та какво толкова, че ще се омеша щото това било като шарката видиш ли) Нали уж трябва всички да го изкараме , та..ето сега възможност.
Няма избор, защото повечето родители искаха присъствено, правата на децата са нарушени и психиката им също от стоенето вкъщи, във фейса е страшно. Дават се примери сега , ама е лято и навън се събират и играят, но...това е положението.
Поне като нещо са казали уж , че всички го искат, да има мерки, да има санкции, да сме отговорни. Не може хем боли, хем сърби. Не искам маски, не искам да ми връщат детето, но искам да ходи на училище или детска. Ами другите деца и семействата им, ами персонала там и техните семейства, ами хората в блока им, транспорта и т.н.
Не знам , ама много егоистично, много на ниско ниво се действа и може да ни коства много на невинни хора и внимателни, отговорни и т.н.
За болниците сте прави, не само е стрес за болния, но и за семейството му. Не само докато е там, ами и после с месеци (ако оцелееш)

# 27 395
В случаите, които дадох само малка част от хората имат кръвна връзка. Което не изключва да има и други фактори, но определено това до каква степен си изложен вероятно е водещо.

# 27 396
Някой знае ли да има черно на бяло документ, заповед или препоръка с мерките, които са задължителни или препоръчителни в училище?
Ако знае може ли да ми го качи?

# 27 397
  • в страната на чудесата
В случаите, които дадох само малка част от хората имат кръвна връзка. Което не изключва да има и други фактори, но определено това до каква степен си изложен вероятно е водещо.
Абсолютно!
Вероятно и ген, брой асе рецептори, имунитет...

# 27 398
  • Bulgaria
Аз мисля, че младите се излагат на много по-голям вирусен товар, съзнателно или не и при тях той не играе такава роля. Защото едно е една баба на 85 да се зарази в аптеката, където е била с маска и съвсем друго е един младеж да се зарази в дискотеката, където маски няма и в същото време бабата има голяма вероятност да не го преживее за разлика от младежа.

# 27 399
  • Там,където се събуждам щастлива.
Ала бала са приказките за стрес с мерки. Родителите проектират някакви идеи върху децата, без още даже да са натрупали опит. За децата е по-полезно, ако родителите просто спрат да се тревожат и да мислят в посока “моят принц. Моята принцеса.” Утре ще станат три седмици училище при нас и стресирани деца не виждам, защото трябва да си дезинфекцират ръцете или да работим с отворена врата. Днес ме караха да затварям прозорците (отварят се само в горната част). Посъветвах ги да отидат да си купят жилетки, защото няма да стане зимата по къс ръкав. Иска се адаптивност и ситуацията е идеална, за да се научат децата на това прекрасно умение. Остава и родителите да им дадат възможност да го развият сами. Без “ох, ах”.
Хубаво е че всичко при Вас е спокойно. И все пак някои неща веднага ме поставиха на нокти - децата са Ви карали да затваряте и за вас това е каприз, а на тях явно не им е комфортно да им е отворен прозорец в близост, може да духа или да става течение с отворената врата (казвате че е отворена). В нашите натъпкани класни стаи обикновено прозорцът е отворен зад гърба на някое дете, никога не е този до учителя. Аз лично не съм съгласна при ниски температури това да е моето дете. На него от течение му се е схващал врата до степен да не може да си завърти главата. Даже и ортопедична яка купувахме заради това. Ако се отвори и вратата на отсрещана стена ще е чудесно условие за течение и сополи и хрема, а и ще влиза "чист" въздух от коридора - това с отворена врата към коридора защо е решено при Вас и не е ли в разрез с несмесване на потоците? И да, ще има "ох", "ах" и от деца и родоители, и така трябва, децата не са безгласна буква, колкото и да им се иска на учителите и политиците да не им създаваме проблеми с всяко недомислено новоъведение. Аз например под проветряване не разбирам нон -стоп отворен прозорц зад седнало дете. Разбирам да се отварят всички прозорци през междучасието, а децата да излизат на двора. Но ми се струва че при нас децата ще са карцирани по цял ден в класната стая за да не си разнасят "бацилите" по коридора и ще бъдат порядъчно продухвани и при зимни температури. Както се носеха слухове, че лелите добре проветряват децата зимата в детските градини понеже с по-малко деца по-леко се работи...

Нидерландските деца ходят по цяла година с къси ръкави или супер тънки дрехи. Прекрасно, но в настоящия момент трябва да се подготвят да си слагат нещо по-дебело. Да, не са свикнали, но няма как. Преди нямахме вентилация (система), като хората и вътре беше изключително топло. Парното на макс и е автоматично, та няма как да се регулира. Пот се лееше. Днес е 16 градуса и вали. Сладурите са с дрехи, които са за 25- 30 градуса. Проветрението или модата (навика) трябва да са важни?

Нашите прозорци се отварят неповече от 20-25 сантиметра в горната част. Не са отзад. Писала съм, че имаме едно междучасие в 10.10 до 10.30 и едно в 13 до 13.30. Друго нямаме. Почваме в 8.30 и свършваме в 16. Достатъчно ли е да проветряваме 50 минути при 7 часа и половина учебен ден? Няма как.

Затова казвам адаптивност. Не намирам за оправдано, че в момента е 13 градуса и вали, а  масово се тича след топката в клуба по футбол, а нещо могат да кажат срещу плътна жилетка в класната стая. Такива  са обстоятелствата и последното, което искаме е да си оставаме масово вкъщи. И трябва да се нагодим.

# 27 400
Нико, грипът е сезонно заболяване и сега не е неговия сезон. Но ти си убеден, че те трият защото си дал "верния отговор".

# 27 401
Нико, грипът е сезонно заболяване и сега не е неговия сезон. Но ти си убеден, че те трият защото си дал "верния отговор".
Официално се твърди друго. https://www.24chasa.bg/novini/article/8902372

Последна редакция: пт, 04 сеп 2020, 00:30 от Анонимен

# 27 402
В Норвегия пак две трагични новини.

В същия град Сарпсборг, където избухна голям брой заразени на мюсюлманска сватба неотдавна, сега отново над 100 заразени във връзка с честване на друг мюсюлмански празник (шиа мюсюлманите). Хората негодуват защо мюсюлманите не могат да празнуват алтернативно без да се събират големи групи в затворени помещения.

В Осло пък някакви младежи организирали рейв парти в малък бункер/пещера, в който единствения достъп на въздух е през отвор метър на метър, през който се влиза и излиза. Собствениците на бункера са го запечатали отдавна доста стабилно, но организаторите са успели да премахнат блокадите със сложни инструменти и много труд, както се оказва. Та на въпросното рейв парти били поканени 50 човека, които на свой ред поканили други и се събрали над 200 човека. Имало дизелов агрегат за звук и сетлинни ефекти, ди джей, но след не много дълго време започнали първите припаднали от натравяне с въглероден моноксид от агрегатите. Някои се усетили навреме и изнесли изгубилите съзнание навън и викнали линейка. Дошла и полиция. Много хора са настанени в болница в критично състояние, мнозина с мозъчни увреждания. Болниците не искат да дават подробности засега, но лекуващите лекари казват, че положението е много сериозно и че е цяло чудо, че няма умрели, но мнозина ще имат трайни мозъчни увреждания тип постоянно главоболие, намалена концентрация, паркинсон. На косъм се е разминало от много голям брой умрели в мирно време. Сравнява се и с потенциал за смъртност а ла Ютоя.
Участниците и организаторите на рейв партито обаче омаловажават станалото и казват, че това било най-хубавото парти тая година. Полицията е арестувала и повдигнала обвинение на 3-ма от организаторите. Някои от участниците в партито съжаляват, че са били там, но казват, че ще отидат на други партита, ако се организират. Организаторите твърдят, че властите били виновни, защото заради ковид-19 нощните заведения или са затворени, или не сервират алкохол и младите нямало къде да си правят купони. В поканата за събитието по фейсбук изрично се молят гостите да не привличат внимание към себе си със светлина или шум като пристигнат на входа на бункера, за да не дойде полицията и да им развали купона.
Пикльовци. Ще се въздържа да напиша точно какво мисля за тия ... пикльовци.

Последна редакция: чт, 03 сеп 2020, 22:01 от Fenris

# 27 403
Никой не отрича значението на вирусния товар. Но смърт на трима души от едно семейство от вирус със смъртност под 4% е статистически изключително събитие. Може да се дължи само на вирусния товар, но все пак много сериозно трябва да се разследват и всевъзможните други фактори.
Четох някъде, че тежкото протичане на Ковид зависи и от определен ген, наследен от неандарталците.
Ето една статия за тези, които разбират английски. https://www.nytimes.com/2020/07/04/health/coronavirus-neanderthals.html
Така, че това донякъде обяснява защо цели семейства умират от вируса.

# 27 404
  • Немция
Четох някъде, че тежкото протичане на Ковид зависи и от определен ген, наследен от неандарталците.
Ето една статия за тези, които разбират английски. https://www.nytimes.com/2020/07/04/health/coronavirus-neanderthals.html
Така, че това донякъде обяснява защо цели семейства умират от вируса.
Има генетична връзка, но ме съмнява всички народи по света да са наследили неандерталския ген.
Може и частица от някакъв хормон да има влияние.
Със сигурност се правят проучвания в тази посока.

Както се спомена, има и съпрузи без кръвна връзка, които са се споминали един след друг.

Вчера СЗО е дало препоръка да се прави хормонална терапия за тежките случаи.
По-късно ще се разровя за какво по-точно става дума.

Общи условия

Активация на акаунт