COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 385 514
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 27 600
Така е, голяма част от безсимптомните развиват типичните за ковид изменения.

‘Голяма част” - колко голяма - 5, 25 или 50%

# 27 601
  • Bulgaria
Видяхте ли опашките на Кулата? Ясно е откъде са ни повечето тестове последните дни.

# 27 602
Около половината.

# 27 603
Ще ми е интересно колко от децата с леки симптоми ще са положителни.
Кои са тези най-леки симптоми - сополи, лека кашлица ли?
От друга страна, ако се почне тест за всеки сопол, за децата е травмиращо с бъркане с клечка дълбоко в носа и гърлото през няколко седмици. Защото някои деца по-често са с хрема.

Тестът е по желание, никой не те принуждава. По-важната препоръка е, ако детето има дори само един, лек симптом - трябва да си остане вкъщи. Родителят решава дали да го тества, не е задължително. В статията пише, че в Регион Упсала са открили три положителни деца през последните дни откакто са решили да тестват децата, но не пише колко деца са тествали.

От училището на дъщеря ми също ми изпратиха имейл, че дъщеря ми трябва да посещава училище абсолютно здрава, иначе си остава вкъщи до пълно излекуване. Болничен за детето не е нужен, аз като родител само трябва да се логна в платформата на училището и да заявя, че детето ми е болно. Това си важи отпреди пандемията.

Други мерки и препоръки няма, маски в училищата също няма. Вече от три седмици са на училище. Всички деца са на линия в нейния клас, дори двете деца с астма, които миналия термин бяха на ДО. Едното дете е споделило с моето, че засега ще ходи на училище, защото разпространението на инфекцията е ниско. Нормална учебна програма, нормални часове, без маски.

# 27 604
  • При семейството си
А родителят колко дни има право да отсъства от работа без болничен? Заплашат ли му се тези дни или?

# 27 605
Кой е производителят, който си слага главата в торбата да ги напише, че са FFP3 са подходящи за многократна употреба за предпазване от ковид с дезинфекция 15 минути на слънце? Леко ми звучи като шега. Защото съм попадала на указания как се дезинфекцират и колко могат да се ползват в случай на недостиг на ЛПС (когато нямаш друг избор), но нямат нищо общо с теориите, които се развиват тук. При употребата и дезинфекцията, която предвиждате, правилно използван "парцал" вероятно би свършил по-добра работа.
Честно, наистина има такива указания в обявите в Интернет. Затова питам за цена на бактерицидна лампа, защото и на мен ми се струва несериозно това със слънцето, особено през есента и зимата. Ако трябва обаче да ползваме еднократно такива маски и да ги хвърляме, доста скъпо ще ни излезе, като се има предвид, че за ММ и детето ще трябва по една маска всеки ден. По тази причина се интересувам от многократни маски с по- висока степен на защита.
Обявите в нета може всеки да си ги напише както му харесват. От обява "на далавера" най-вероятно изобщо няма да купиш FFP3, а нещо наподобяващо, произведено незнайно къде и в какви условия. При подобни безумни твърдения веднага трябва да ти светне лампичката, че нещо не е както трябва.

Щом не можеш да си позволиш да ползваш както трябва, по-добре си прави сметката да купиш десетина броя скъпи от читав магазин, които да ползваш инцидентно ако ти се наложи да ходиш до болница при пик на епидемията. Маските с висока защита са за високорискови условия, няма логика след като преседиш в наситена с вирус среда тази маска да я пипаш, да я носиш вкъщи и да я слагаш втори, трети и десети път през ден-два или седмица.

През останалото време си намери от обикновените еднократни или дву-/трипластова платнена, ама модел който не ти се смъква, подходящ размер за лицето, и с който можеш да дишаш без да го опипваш постоянно. А ако искаш слагай и втора хирургична отгоре, допълнителен филтър в платнената, тоалетна хартия и т.н.. Но еднократните ги хвърляй след употреба, а платнените ги пери на минимум 60 градуса дълга програма, или ги кисни в дезинфектант.
Кроу, аз това и правя. Нося маска в закрити помещения и превозни средства още от януари месец, когато започта сезонния грип. Първоначално ползвах еднократни хирургически и ги хвърлях след употреба. После те изчезнаха от пазара или станаха безумно скъпи и тогава уших за всички у дома трислойни памучни маски с джоб, в който слагаме филтър от активен въглен. За всеки от семейството са различен модел, според както ни е удобно. Пера ги и ги гладя след всяко ползване, дори да е било съвсем за малко. Просто сега се замислих за по- сигурен вариант от тях, но да е наистина сигурен. Не е чак такъв проблем колко пари ще дам - мога да ги дам, но не съм съгласна да ги хвърлям на боклука, образно казано. Затова и и досега все не си купувах от обявите . Като че ри клоня към варианта да купя някакво количество еднократни маски fpp3 за критичните ситуации, а през останалото време да караме с домашните и хирургическите маски, които се намират вече, понякога и на по- прилични цени.

# 27 606
Имам въпрос към Габито и другите потребители, които ползват FPP3 маски.
    Искам да се снабдим с такива за есенно-зимния сезон, но не само за мен, но и за ММ и детето, което ще ходи на училище. Порових в интернет, но най- евтините за многократна употреба, които видях, са на цена от 6-8 лв., като могат да се ползват интензивно една седмица, а при по-рядка употреба - до две седмици. Значи, ако вземем по две маски на човек (едната да се дезинфекциа, а другата да се носи) първоначално ще ни трябват 6 броя и на всеки две седмици да купуваме по 3-4 нови. Освен това ми направи впечатление, че дезинфекцията става чрез излагане на пряка слънчева светлина най-малко по 15 минути дневно, а ако няма такава- на бактерицидна лампа. Това със слънчевата светлина ще е трудно през есента и зимата, когато мрачните дни са повече и денят е къс, а и ако трябва да дезинфекцираме вечер. Затова ще трябва да си купим и лампа за всеки случай, а най-евтините, които видях са около 70 лв.
     Въпросът ми е реални ли са тези цени? Ако има по-изгодни, моля, дайте линк или име на сайт / фирма. Може и на ЛС, ако не е удобно тук, в темата. Извинявам се ако назад в темата вече е била публикувана такава информация.
     Мисля си обаче, че ако това са горе - долу цените, много хора (особено възрастните) няма да могат да си позволят да ползват и да поддържат правилно маски с висока защита. Не е малка първоначалната инвестиция, нито поддръжката, ако се спазват указанията на производителя за продължителността на употребата. От друга страна, ако такава маска се ползва с месеци и се пере, вместо да се дезинфекцира според указанията,  защитните й свойства ще се компрометират и файдата от нея ще е колкото от платнените маски или в най-добрия случай - обикновените хирургически.
Аз си взех джобна УВ лампа за 50 лв. от Технополис. Много е удобна.

# 27 607
Elpis на страницата на МОН има указания при болно дете, аз както ги разбрах РЗИ решава кого ще карантинира, но указанията ми се стори че казват че ако има болно дете се карантинира класа. Ако твоето дете не е болно - ти си ходиш на работа, ако детето е малко би трябвало щом е карантина да ти се издаде болничен предполагам от личния въз основа на карантината на РЗИ, иначе - не, това са мои разсъждения от прочетеното.
Т.е ако карантинарат 16 г ми дете си ходя на работа, а за 8 г ми син май ми се полага болничен.
Но нека видим как ще е.

# 27 608
Цените на маските много паднаха. Аз си купих много хубави хирургически със сертификат за доста висока защита 24 лв за 50 броя(BFE 98%, dP 30), фирмата предлагаше и с по-слаба защита, но по-тънки за 18лв пак 50. Имаха и детски, но не са сертифицирани. Има клипчета в интернет как да се завържат отстрани за да са по-плътно около устата.
А лятото си купих ffp2 и ffp3 за по-сериозни случаи(посещение при лекар примерно).
Предполагам сега покрай учениците ще изчезнат или ще се дигнат цените.
Хубаво е, че в България се произвеждат много ЛПС.

# 27 609
В понеделник Шведската агенция за обществено здраве издаде нова препоръка. Децата в предучилищна възраст, учениците от 1 до 9 клас, както и учениците в гимназията, които показват симптоми на настинка, трябва да бъдат тествани за продължаваща инфекция covid-19. Остава си и най-важната препоръка - деца, които посещават детски градини и училища, дори с най-леките симптоми - трябва да си останат вкъщи и да се върнат в заведенията два дни след напълно отшумяване на симптомите. Сега Агенцията препоръчва тези деца със симптоми да се тестват. Тестването е безплатно. Регион Упсала е започнал седмица по рано да тества деца със симптоми, преди препоръката на Агенцията за обществено здраве. Сега Агенцията препоръчва всички региони да последват примера на Регион Упсала и да започнат тестване на деца със симптоми, за да се да се предотврати разпространението на инфекцията отново в обществото.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/uppsala-tidigt-ute-att … a-barn-med-symtom

В Норвегия симптоми на настинка също водят до деца в градина и ученици, които да си стоят у дома. Могат да се върнат след 24ч без симптоми. Тестване за корона вирус обаче се препоръчва само в случаите, когато детето има температура. Ако е само зачервено гърло, кашлица и течащ нос, трябва да си е у дома. Също и родители със симптоми не могат да карат и закарват децата от градина и училище.

# 27 610
Кроу, аз това и правя. Нося маска в закрити помещения и превозни средства още от януари месец, когато започта сезонния грип. Първоначално ползвах еднократни хирургически и ги хвърлях след употреба. После те изчезнаха от пазара или станаха безумно скъпи и тогава уших за всички у дома трислойни памучни маски с джоб, в който слагаме филтър от активен въглен. За всеки от семейството са различен модел, според както ни е удобно. Пера ги и ги гладя след всяко ползване, дори да е било съвсем за малко. Просто сега се замислих за по- сигурен вариант от тях, но да е наистина сигурен. Не е чак такъв проблем колко пари ще дам - мога да ги дам, но не съм съгласна да ги хвърлям на боклука, образно казано. Затова и и досега все не си купувах от обявите . Като че ри клоня към варианта да купя някакво количество еднократни маски fpp3 за критичните ситуации, а през останалото време да караме с домашните и хирургическите маски, които се намират вече, понякога и на по- прилични цени.
Според мен най-сигурен е вариант, който хем можеш да си го позволиш, хем има баланс защита/комфорт. Колкото по-неудобна ти е една маска, толкова по-склонен си да правиш неволни грешки - пипаш, наместваш, почесваш се без да се усетиш. Или правиш гримаси, за да се размести и да ти влезе повече въздух. Колкото по-трудно ти е да отделиш пари за нея, толкова по-склонен си да я носиш когато вече не е безопасно. Извън болниците изглежда и най-обикновените маски си вършат задоволително работата, щом съобщават за клъстери в колективи и транспортни средства, където заразените са били без маски, а от маскираните няма заразени. А в болниците се заразяват и носещите скафандри, защото заради преумората и неудобството вероятно правят грешки при ползването им.

malina07, удобни ли са? Че аз взех някакви български еднократни и нямам търпение да свършат, не ми харесват нито като материя, нито като пасване. Искам да си намеря като тези от преди пандемията, но засега неуспешно.

# 27 611
  • При семейството си
Elpis на страницата на МОН има указания при болно дете, аз както ги разбрах РЗИ решава кого ще карантинира, но указанията ми се стори че казват че ако има болно дете се карантинира класа. Ако твоето дете не е болно - ти си ходиш на работа, ако детето е малко би трябвало щом е карантина да ти се издаде болничен предполагам от личния въз основа на карантината на РЗИ, иначе - не, това са мои разсъждения от прочетеното.
Т.е ако карантинарат 16 г ми дете си ходя на работа, а за 8 г ми син май ми се полага болничен.
Но нека видим как ще е.

Благодаря, но питах PURE, и то нещо малко по-различно.

# 27 612
В Швеция има доста отпуски за родителите, сега сигурно им е платено гледането на дете със съмнения за КОВИД.
Както и оставането вкъщи на служители, които са с хронични заболявания.

# 27 613
Цитат на: PURE link=topic=1223364.msg413330

Болничен за детето не е нужен, аз като родител само трябва да се логна в платформата на училището и да заявя, че детето ми е болно. Това си важи отпреди пандемията.

.

Ей това нещо откога го чакам и при нас. Никаква връзка няма с Ковид. За мен най-нормално е, ако детето не се чувства добре, да се обадя да кажа, че няма да е на училище и с това да се приключи. По принцип не обичам да влача децата си по доктори за всяко неразположение и лятно време не го правя. През учебната година просто няма как, защото е нужна бележка от лекар за извиняване на отсъствията.

# 27 614
Тази година е имало нареждане отгоре на седмокласниците масово да се пишат шестици. Така МОН отчита най-успешната година за НВО (ако не се лъжа и за матурите в 12.клас).
  Глупости

На същото мнение съм. Внукът ми / 7 клас/чудо направи, за да си поправи оценката от първия срок по БЕЛ. Е, не и не. Остави му 5. В интерес на истината беше за 5.5. Т. е ако е вярно, че е имало нареждане, трябваше с чиста съвест да му пише 6. Да,ама не.

Общи условия

Активация на акаунт