COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 385 617
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 27 525
То няма да са апокалиптични нивата, ама ако имаш починал или човек с тежки увреждания след Ковид изобщо няма и да ти пука за тия нива?
И момчето в Търново си отиде по време когато нямаше голяма заболеваемост, та всъщност по-скоро е колко ще засегне мен и близките ми, а не колко е общият брой болни / аз стигнах до този момент, защото явно на никой не му пука и трябва да вземам решения за децата и мен, които да намалят риска доколкото е възможно/.
Държавата ясно друга я вълнува.
Сега писах официална жалба до МОН за обединяването на училищата из Търновско поради "належащите ремонти", явно тия тук няма да си научат урока дори и след смърт на дете и им писах, че ако не предприемат нещо и дъщеря ми заболее ще търся тях отговорни - друг въпрос дали някой ще ми обърне внимание, но няма да се оставя.
П.П Ако бях на мястото на бащата може би щях да потърся правата си и в тази посока - държавата разреши баловете, общината ги струпа на шествия и други тъпотии, та те трябва да си понесат отговорнстта, не само лекарите.
Защото баловете може  ида бяха пожелание, но училището не е, сега ме принуждават да я пусна присъствено, защото няма ДО и дори не могат да й осигурят да учи в училището си само тяхното училище а ще наблъскат две училища в една сграда, просто е малоумно!

Обединяването на две училища под един покрив точно в сегашната ситуация е доста мощно решение. Anguished
После обяснявайте, че имаме концепция, план или идеи за справяне с Ковид.

Нищо нямаме. Нямахме преди 6 месеца, нямаме и сега. Некадърните калинки по всякакви етажи на власт и институции нямат никакъв капацитет.

Парите за Ковид изчезнаха, времето за подготовка се прахоса, а решенията къртят.

# 27 526
Честно да си призная, с това постоянно обсъждане на маските ( то си има отделна тема за това) , отново ми се всява смут. 😐
Платнените, хирургическите ...не пазели.
Признайте поне, че най- малкото от пръски пазят, което е от значение.
Ако наистина не пазят, защо официално се препоръчват за ГТ, магазини, училища и др. закрити обществени места в Германия и други страни?
Едно е Ковид отделение, друго е обществено място.  
Че моята ЛЛ в немски пракцис е с хирургическа маска. И зъболекарката, също. Те са медицински лица, имат деца, подхождат много отговорно и са съпричастни към сериозността от риска на инфекцията.
Но са с хирургически , а не с друг вид маски.

# 27 527
  • София
......
 права си, че хора и деца с проблеми здравословни и с голям риск трябва да са с такива маски, особено на определени места-магазини, транспорт, детска или училище. Проблемът в БГ е , че трудно се намират такива, а по сайтовете са скъпи за нашите заплати. Не всеки има такава възможност непрекъснато и с месеци да осигури на детето си, ако е ученик примерно. А и в часовете са без маски в стаята не забравяй какво решиха.
Не съм съгласна, че тази маска е решението. Ами моето дете не е рисково или аз примерно, ходи си с нормална медицинска маска (купила съм доста и още имам), но това не е панацея се разбра. Пращат дете болно със сополки, с парацетамолче и влиза в училище или детска. След 2 часа се вижда състоянието . Дори да отиде в изолатор или отделено е минало достатъчно време в затворено пространство да зарази още няколко деца поне, може и моето. Връщат се вкъщи, вечеряме, къпем се, слагаме се да спим и се цункаме за лека нощ. Дали няма аз или таткото да се предпазим или и вкъщи трябва да сме с маски, за да може моето дете да ходи на училище и защото те не карали трудно и е добре да го изкарат? После си пращам детенце по живо и здраво пак на училище или детска, а ние сме на работа. Возим се с асансьора, говорим със съседи, поздравяваме се. На работата  колеги, посетители, пътувам с градски транспорт с маска вярно, но...Та от сополките дето е пратен Иванчо и уж били нещо нормално по пътя на веригата напълно нормално е това да стане.
Не е ли по-добре да не се пращат такива деца на детска и училище, да се предпазят другите деца и семействата им, хората  искат да работят, децата да са в безопасност и да си продължат в детска и училище. Не разбирам наистина защо си мислите, че само децата са застрашени и понеже карат леко е добре да го изкарат или нищо няма да им има. Ми не е така за мен. Отделно с хроничните заболявания, ама някои знаеш, че се отключват след прекарано заболяване нали? Не всеки е роден с такова, много са придобити с времето. Та нещата са навързани и то се знае, но на повечето не им изнася. В Германия е друго, затова не разбираш си мисля. Тук е друга планета за мен, няма правила, няма съзнание, няма нищо.
....
Ковид не е само зараза, болест, понякога и смърт. Ковид е намален доход също, съсипана икономика, загуба на пари и бизнес за много хора. Няма ни един човек да се радва и да е доволен от ситуацията, да не иска старото време преди него-без ограничения, без маски, без страх. Различни сме само по това , че едните виждат начин (чрез отговорност и съзнание, чрез елементарни мерки) това да продължи и с малки неудобства, но важни да продължим до откриване на ваксина и лекарство, да не губим много, да работим и живеем нормално. Става въпрос за определено време, не по принцип да ни е такъв живота. Още повече, че ковид повтаря се разбра, имунитета не е сигурен и е кратък май дори да минеш леко първият път. Другите искат също работа, училище за децата, но роптаят против мерки и подценяват опастност, като си мислят, че така ще си продължи живота и няма да ги засегне. Това е грешка за мен, защото всички сме в лодката и тя е препълнена. Кой ще изпадне и изплува не се знае, риск е. Колкото повече хора не го разбират, толкова по-бързо ще се наложи пак да ни затворят, ограничат и губим. Тогава вече ще е стрес наистина, защото много българи вече изгоряха, а при второ затваряне...ще е трагедия. Кой ще е виновен тогава? Тези дето искат мерки и сигурност, но живот и работа, доходи. Може би тези дето са против всичко, това си е грип, а вчера четох, че не е различно от шарката и децата трябва задължително да го минат, дори е добре да има болни да ги заразят (във фейсбук, не тук)
Да, едни сополи може да не са ковид и вероятно не са, но в пандемия, пред липса на лекарства, като си знаем болниците, като става въпроси за семейства, бизнес, оцеляване и здраве, тогава не се играе на сляпо. Взима се възможно най-лошия вариант и да се отхвърли, за да сме спокойни и това е правилно за мен.
+7 000 000 ... е май не сме седем милиона на това мнение, уви !
@ fanfanito - адмирации от мене

# 27 528
...Когато заразен без маска се повози 3 часа в автобус, даваш ли си сметка какво се случва с този автобус? Превръща се в Ковид отделение...
Имаше десетки случаи (конкретно в България) на заразени хора, ползвали самолети и автобуси по няколко часа. Превозните средства НЕ се бяха превърнали в Ковид отдаление. В началото поне ги издирваха, наблюдаваха и тестваха и имаше информация.

В Норвегия статистици установили, че самолетът е най-опасното от превозните средства за разпространение на вируса. Направили някакви статистически изчисления и сравнителни сметки между различните превозни средства и опасността да се заразиш от пътник в самолета е в пъти по-голяма от опасността например във влак, което е било второто превозно средство. Колкото по-дълго време пътуваш заедно с едни и същи хора без свеж приток на нов въздух например при отваряне на врата или прозорец, толкова по-опасно е.

# 27 529
  • Варна
Информация за починалите:
60    F    Благоевград    Белица
57    M    Стара Загора    Павел баня
54    F    Стара Загора    Раднево
43    F    Стара Загора    Стара Загора
73    M    Пазарджик    Пазарджик
48    M    Смолян    Смолян
86    M    Русе    Сливо поле
64    M    Благоевград    Благоевград
83    M    Пазарджик    Пазарджик
84    M    Русе    Русе
https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/158-sa-polozhitelni … rez-denonoshtieto

# 27 530
  • София
Е нямаше ли изследване, как в самолета било супер безопасно, защото въздухат се сменял много често и имали специални филтри? То няма едно нещо май, за което да няма няколко противоречиви изследвания. После защо всеки вярва на каквото му харесва.

# 27 531
Тони Стораро в болница с ковид.
https://www.24chasa.bg/novini/article/8975800

От тези десет човека, двама в диапазона 40-50 години. Тъжно е.
Всъщност защо не ги публикуват в портала тези данни, ами ги давате като линкове от он-лайн вестници.....

# 27 532
  • В заешката дупка

В Норвегия статистици установили, че самолетът е най-опасното от превозните средства за разпространение на вируса. Направили някакви статистически изчисления и сравнителни сметки между различните превозни средства и опасността да се заразиш от пътник в самолета е в пъти по-голяма от опасността например във влак, което е било второто превозно средство.

Може ли линк.

# 27 533
  • София
Бях се зарекла да не пиша, но влизам в нови теми във форума и гледайте какви съвети се търсят тук... Ако не е пързалка, е пълна идиотщина, честно...
„Здравейте, след ден и половина някъде ще ходя да пускам пср изследване за коронавирус, тъй като ми предстои много важно и неотложно пътуване до Австрия. Проблема е, че от седмица вече от време на време ми се случва да ми е отпаднало, или да ме боли гърло или глава. Нямам температура обаче. Предполагам е някаква лека настинка, но пак ме е страх. Взех си разтворими витамин C и цинк за имунитета. Има ли как да увелича шансовете теста да е негативен? Нещо да приемам или не знам? Чувала съм, че преди да те тестват, ако пийнеш малко алкохол и не отчитало, но на мен ми се струва като измишльотина. Наистина ми е много важно да е негативен теста, тъй като ми е доста спешно пътуването.”

Явно няма много мисъл в главата въпросната питаща..."много и било важно" да има негативен PCR - пък на хората около нея им е по-важно да останат здрави...но при условие, че е пълно с такива индивиди, които мислят само за собствената си копанка...от сърце и желая да не и мине номера.

Намерих я и и писах какво мисля по въпроса...не е истина каква наглост има!

Последна редакция: пт, 04 сеп 2020, 15:21 от Velina25

# 27 534
Габи, имам купища ффп2 и 3 многократни маски. Не ми допадат,защото всъщност не се почистват. Няма официален начин да ги почистя у дома.
Всъщност, се почистват. Слагате ги на простора на слънце и вятър.
Или, ако имате лампа за дезинфекция.
Проблемът е, че през тях доста трудно се диша и не са много приятни за носене.
За дете пък - съвсем.
И, все пак - 98% защита, ако не бъркам.

# 27 535
  • Mostly in my mind
Габи, имам купища ффп2 и 3 многократни маски. Не ми допадат,защото всъщност не се почистват. Няма официален начин да ги почистя у дома.
За дете пък - съвсем.
Аз ги пера. Simple Smile

# 27 536
Скрит текст:
За дете пък - съвсем.
Аз ги пера. Simple Smile
Не се перат, компроментира се защитата им.
Не се пръскат със спирт.
На слънце и вятър за 30 мин е достатъчна дезинфекция.

# 27 537
Е нямаше ли изследване, как в самолета било супер безопасно, защото въздухат се сменял много често и имали специални филтри? То няма едно нещо май, за което да няма няколко противоречиви изследвания. После защо всеки вярва на каквото му харесва.
И аз слушах скоро, как едва ли не цялата самолетна индустрия е инвестирала в хепа филтри и системи, които редовно вкарват чист въздух в самолетите...в подобен репортаж гледах как Емирейтс си трансформират пътническите самолети в товарни поне малко да намалят загубите...
А иначе противоречиви изследвания има за всичко - кафето, гъбите, маслото - един път са вредни, в друга статия са полезни...

А за училището и преписването не се притеснявайте. Тази година е имало нареждане отгоре на седмокласниците масово да се пишат шестици. Така МОН отчита най-успешната година за НВО (ако не се лъжа и за матурите в 12.клас). И как няма да е...Носеше се слух, че тестът по БЕЛ за 7. клас е бил доста по-лесен от предишни години и баловете т.г. са били по-високи. Ето така независимо кой колко е учил и какво знае, дали е преписал или не, важното е МОН да отчита успехи...

Вчера бях до ЛЛ за проф. карти за училище. Освен, че се издават проформа, пред кабинетите е некакъв ужъс Wink - майки с бебета на консултации, баби с внучета за изследвания за ДГ и познайте колко хора носят маски що-годе прилично....1 на 10. Никакъв ред, никакво съобразяване със ситуацията въпреки многото табелки с указания...Дори една жена си дръпна маската, за да се изкашля Simple Smile)))

# 27 538
НОЩ освен да правят анализ защо смъртността продължава да расте, да вземат да направят анализ и защо средната възраст на починалите е толкова ниска.

За да не стигаме до локдауни и много трагедии, трябва да контролираме епидемията,  това е, друг начин няма.

# 27 539
  • Mostly in my mind
Всъщност моите са ffp1. 80% защита. Обаче пак трудно се диша.

Общи условия

Активация на акаунт