COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 385 841
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 27 450
Наистина не следя темата много, защото действа доста депресиращо на моменти, но не видях досега някой да е призовавал за неспазване на мерките или да се бутаме в другите и да ги пръскаме с телесни течности.
Или греша? 🤔

Къде се случва да се бутат във вас и да ви плюват? На мен не ми се е случвало, освен ако не броим ГТ, преди пандемията. Преекспонирате.
Сега хората спазват дистанция, поне повечето, това е, което забелязвам аз.

Относно FFP3 - не са особено скъпи вече (последно гледах такива по 5лв. и нещо) и могат да се ползват многократно, зависи в каква среда, колко време се носят и дали се дезинфекцират правилно.
То и една маска от плат не можеш да я носиш цял ден например или да я переш непрекъснато и да я носиш един месец, най-малкото ще стане на поничка.

Последна редакция: пт, 04 сеп 2020, 03:52 от Less

# 27 451
Това не е блогър, а е британска организация, която проверява факти. И това за България подчертаното защо ми го даваш да го чета, при положение, че аз самата съм казвала многократно, че смъртността от грип е изчислена, което далеч не включва само пневмония, нито пък всички пневмонии са причинени от грип. По-добре ти прочети внимателно, това което си дал "Заболяванията от грип са съсредоточени основно в рамките на 3-4 седмици". Грипът е сезонно заболяване, а сега се намираме извън сезона.
А бройките в статията видя ли ги? Шокиращи са. П.П. Британската организация проверяваща фактите си е със статут на блогър. Нищо повече. Но и те казват, че има жертви на грипа, но че вероятно са по-малко. Никъде не твърдят, че лятото няма нито един умрял от грип.

# 27 452
  • София
Отчайващо е да се очаква отговорност при култура на масова безотговорност. Децата родителите ще ги водят сополиви, а персоналът ще ги приема сополиви.
На този фон на родителска безотговорност воплите за изолаторите са ми странни - децата по цял ден са струпани заедно, но е проблем, че щели да се изолират болните. Родителите често са ги завели болни.

Габито, чудя се отношението ти  безразличие ли е или отричане. Повече ми прилича на безразличие  към другите. Изумяваш ме, може и аз да имам грешно очакване и представи.

Последна редакция: пт, 04 сеп 2020, 06:32 от Andariel

# 27 453
Брееей, постепенно Ковид ще отиде в листата на нормалните заболявания, с нормални мерки, процедури и действия. Като при всеки вирус.
Там, където му е мястото, всъщност.
Да. Но преди това ще има страшен вой и съпротива, защото народът взе да се привързва към мерките.
Taf, не се вълнувай толкова от моя егоизъм. Нито веднъж не съм изложила човек на риск и от ден първи спазвам дистанция и нося маска. Правя го, защото не знам кой колко е изперкал и не желая да си причинявам истерични скандали по магазини и молове.
А егоизъм е например знаеш ли кое? Да останат малки деца сами вкъщи за седмици наред в карантина, защото няма кой от родата да се престраши да ги гледа. Щото короната била много страшна. Ей на това сте способни - бездушие и смазващ страх. Но иначе сте големи хуманисти и много отговорни, нали..🙁

# 27 454
Бях се зарекла да не пиша, но влизам в нови теми във форума и гледайте какви съвети се търсят тук... Ако не е пързалка, е пълна идиотщина, честно...
„Здравейте, след ден и половина някъде ще ходя да пускам пср изследване за коронавирус, тъй като ми предстои много важно и неотложно пътуване до Австрия. Проблема е, че от седмица вече от време на време ми се случва да ми е отпаднало, или да ме боли гърло или глава. Нямам температура обаче. Предполагам е някаква лека настинка, но пак ме е страх. Взех си разтворими витамин C и цинк за имунитета. Има ли как да увелича шансовете теста да е негативен? Нещо да приемам или не знам? Чувала съм, че преди да те тестват, ако пийнеш малко алкохол и не отчитало, но на мен ми се струва като измишльотина. Наистина ми е много важно да е негативен теста, тъй като ми е доста спешно пътуването.”

# 27 455
  • София
И аз точно видях темата. За съжаление едва ли е само авторката на този акъл. Знам за случаи с позитивни, които питат има ли как да се напише отрицателен, за да не им се провали почивката. Както и хора със симптоми, които си ходят на работа и е възможно да ръсят вирус, ако е това. Всъщност тепърва предстои големият хаос. С есенно-зимните настинки и неразположения....

# 27 456
Като стана дума кой от какво се стресира, ей такива ме притесняват мен повече от всякакви статистики и числа. Че сме принудени да живеем с тях, а и са много ...

# 27 457
  • При семейството си
TafTaf, благодаря, че разбра правилно. Именно това имах предвид.
Elpis, защо ме препращаш към т. 10
за отписане на децата?
Защо едно дете като е различно/ физически/ интелектуално/ здравословно/ трябва да се “ отписва”, напротив, родителите трябва да имат право на избор, да му се осигури подкрепа, възможност  и избор.
Изобщо не говоря на теория.

И какъв искаш да е този избор: да си пускаш и да не си пускаш детето на ДГ, когато и както ти прецениш, без да е необходимо да представяш бележка от лекар и повече от разрешените дни по лични причини, но да ти се пази мястото на детето. Ами, ако има друго дете, чиито родители не могат да си позволят този избор, но пък за детето им няма място в ДГ.
Да, дори в условия на пандемия, може да си заведеш детето сополиво, защото не всеки сопол е Ковид, което не означава автоматично, че си умишлен разпространител на заразата.

# 27 458
Елпис, как определяте кой симптом е от Ковид и кой не? Защото може и да не е, ама може и да е?

# 27 459
  • София
Не, в условията на пандемия не може и не трябва да може да си заведеш детето сополиво на градина, нито да го пуснеш сополиво на училище. Меко казано е безотговорно това.

# 27 460
  • При семейството си
Елпис, как определяте кой симптом е от Ковид и кой не? Защото може и да не е, ама може и да е?

Не ги определям аз. Дискусията тръгна от това, че потребителка си пуснала детето с течащ 2 дни нос, съответно от ДГ са преценили, че не е притеснително.

# 27 461
Да, дори в условия на пандемия, може да си заведеш детето сополиво, защото не всеки сопол е Ковид, което не означава автоматично, че си умишлен разпространител на заразата.
Добре, но това сте написали. Как ще определите? Кой ще определи?

# 27 462
А рисковите, дето са толкова уплашени да не се заразят, защото може да не оживеят, не могат ли да си сложат една маска с висока защита? Какъв точно е проблемът? И аз нося такава в определени ситуации. И не очаквам някой да ме пази. Не е много сложно.
Габи, права си, че хора и деца с проблеми здравословни и с голям риск трябва да са с такива маски, особено на определени места-магазини, транспорт, детска или училище. Проблемът в БГ е , че трудно се намират такива, а по сайтовете са скъпи за нашите заплати. Не всеки има такава възможност непрекъснато и с месеци да осигури на детето си, ако е ученик примерно. А и в часовете са без маски в стаята не забравяй какво решиха.
Не съм съгласна, че тази маска е решението. Ами моето дете не е рисково или аз примерно, ходи си с нормална медицинска маска (купила съм доста и още имам), но това не е панацея се разбра. Пращат дете болно със сополки, с парацетамолче и влиза в училище или детска. След 2 часа се вижда състоянието . Дори да отиде в изолатор или отделено е минало достатъчно време в затворено пространство да зарази още няколко деца поне, може и моето. Връщат се вкъщи, вечеряме, къпем се, слагаме се да спим и се цункаме за лека нощ. Дали няма аз или таткото да се предпазим или и вкъщи трябва да сме с маски, за да може моето дете да ходи на училище и защото те не карали трудно и е добре да го изкарат? После си пращам детенце по живо и здраво пак на училище или детска, а ние сме на работа. Возим се с асансьора, говорим със съседи, поздравяваме се. На работата  колеги, посетители, пътувам с градски транспорт с маска вярно, но...Та от сополките дето е пратен Иванчо и уж били нещо нормално по пътя на веригата напълно нормално е това да стане.
Не е ли по-добре да не се пращат такива деца на детска и училище, да се предпазят другите деца и семействата им, хората  искат да работят, децата да са в безопасност и да си продължат в детска и училище. Не разбирам наистина защо си мислите, че само децата са застрашени и понеже карат леко е добре да го изкарат или нищо няма да им има. Ми не е така за мен. Отделно с хроничните заболявания, ама някои знаеш, че се отключват след прекарано заболяване нали? Не всеки е роден с такова, много са придобити с времето. Та нещата са навързани и то се знае, но на повечето не им изнася. В Германия е друго, затова не разбираш си мисля. Тук е друга планета за мен, няма правила, няма съзнание, няма нищо.

# 27 463
  • София
Тайланд и Филипините в началото на учебната година:
https://www.cash.bg/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D1%82% … %D0%BD%D0%B5.html

# 27 464
Ковид не е само зараза, болест, понякога и смърт. Ковид е намален доход също, съсипана икономика, загуба на пари и бизнес за много хора. Няма ни един човек да се радва и да е доволен от ситуацията, да не иска старото време преди него-без ограничения, без маски, без страх. Различни сме само по това , че едните виждат начин (чрез отговорност и съзнание, чрез елементарни мерки) това да продължи и с малки неудобства, но важни да продължим до откриване на ваксина и лекарство, да не губим много, да работим и живеем нормално. Става въпрос за определено време, не по принцип да ни е такъв живота. Още повече, че ковид повтаря се разбра, имунитета не е сигурен и е кратък май дори да минеш леко първият път. Другите искат също работа, училище за децата, но роптаят против мерки и подценяват опастност, като си мислят, че така ще си продължи живота и няма да ги засегне. Това е грешка за мен, защото всички сме в лодката и тя е препълнена. Кой ще изпадне и изплува не се знае, риск е. Колкото повече хора не го разбират, толкова по-бързо ще се наложи пак да ни затворят, ограничат и губим. Тогава вече ще е стрес наистина, защото много българи вече изгоряха, а при второ затваряне...ще е трагедия. Кой ще е виновен тогава? Тези дето искат мерки и сигурност, но живот и работа, доходи. Може би тези дето са против всичко, това си е грип, а вчера четох, че не е различно от шарката и децата трябва задължително да го минат, дори е добре да има болни да ги заразят (във фейсбук, не тук)
Да, едни сополи може да не са ковид и вероятно не са, но в пандемия, пред липса на лекарства, като си знаем болниците, като става въпроси за семейства, бизнес, оцеляване и здраве, тогава не се играе на сляпо. Взима се възможно най-лошия вариант и да се отхвърли, за да сме спокойни и това е правилно за мен.

Общи условия

Активация на акаунт