COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 385 635
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 27 435
  • При семейството си
Ами, отпишете ги тези деца от детските градини или ясли. Какъв ви е проблема?
Elpis, защо да я отписвам? Защото някои родители си водят децата болни в ДГ ли?  Не е ли по- правилно болни деца да не се допускат? И въпросът ми е за момента в ДГ, защото не вярвам в овалдяването на пандемията, а това означава тестове за цялото семейство и колегите, платени лично от нас, риск за здравето и притеснения. Освен това по товите думи и по същата логика защо майките на деца с увреждания протестират , че няма как да заведат детето си до морето, а не са на принципа “ отпишете ги тези деца”?

Ми, да, де, отпиши детето си за момента на пандемията. После пак кандидатствайте. Не мога да те разбера, тоест мога, защото и аз съм в София с дете в детско градинска възраст. Аналогията ти с майките с деца с увреждания е...неуместна.
Не може да се отпише за “момента на пандемията” Къде го пише това?  Нали това питам.
Напротив , уместна е, защото има деца с  отслабена  / различна имунна система, както има  и деца с увреждания, и различни видове увреждания, но всички искат да са в общообразователни училища и заведения, нали, всички искат социално включване,  с което други родители не искат да се съгласят( за да не пречат на децата им дори и тези деца да са без сополи).

Точка 10:
https://kg.sofia.bg/isodz/sdoc/pr1.html;jsessionid=AA0FCE421657F … 233F72B90EE3.kg01

Не те разбирам за децата с увреждания, може би, защото аз имам такова, а ти май само говориш на теория.

# 27 436
Още не разбирам какво очаквате да пазят медицинските и маските от плат и защо си мислите, че ще можете да разчитате спокойно на тях.
Ако наистина трябва да се пазим и да спазваме стриктно правилата, трябва всички да сложим FFP3 и навсякъде с тях.
Иначе е просто отбиване на номера, супер минимална защита.

# 27 437
Нико, не си спомням да си давал линк към официалните данни на НСИ на Великобритания.
Сега като се разрових се оказва всъщност, че това е грешна интерпретация от страна на няколко британски таблоида.

Flu isn’t the underlying cause of death for more people than Covid-19

https://fullfact.org/health/flu-covid-deaths/

Fenris, да това са т.н. "дълго влачещи ковид", някои продължават да имат симптоми месеци след края на болестта.

# 27 438
Революционна идея: карантината да бъде само 5 дни https://www.dw.com/bg/%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%8E%D1%86 … %D0%B8/a-54790596

# 27 439
Elpis,  Сега забелязах, че си писала за
“ момента на пандемията”,  за съжаление това не е “ момент” , а ситуация, в която всички сме свързани и от всеки зависи другия. И вместо да проявим отговорност и разбиране, ми пишеш “ отпишете детето”. После било неуместно сравнението.
Наистина искам да споделиш кое е неуместното. Говорим за равен достъп според индивидуалните потребности, здраве и възможност.Не  говорим за отписване, изключване и незачитане  правото на другия.
Аз си пращам детето здраво, ти “прави каквото искаш без да пречиш на другия”.Това, че ги оставят болния в ДГ не е моя отговорност или на детето ми, или всеки пак сам да се оправя? Отговорът не е в “ отпиши”.

# 27 440
А рисковите, дето са толкова уплашени да не се заразят, защото може да не оживеят, не могат ли да си сложат една маска с висока защита? Какъв точно е проблемът? И аз нося такава в определени ситуации. И не очаквам някой да ме пази. Не е много сложно.
А защо мислиш, че не носят маска с висока защита? Ако цял ден работиш с такива като Vrabcho, без необходимата дистанция дали ще е достатъчна?
А ако имаш дете - в училищата в България реално ще има само мерки на хартия.
Elpis, аз пък напълно разбирам какво иска да каже CasadelSol, именно защото съм с дете с увреждане. Сега се добавят и децата с хронични заболявания, които досега не са изпитвали някакъв вид дискриминация. Най-общо ти се казва - вашето дете и неговите проблеми не са пригодни за нормалното училище/ДГ. Намерете си някакви решения сами.
Както родителите на деца с увреждания са убеждавани да са в индивидуална форма, че да не се пречкат в училище, сега е подобно и за тези, искащи работещи мерки или дистанционно обучение. Понеже затрудняват системата и другите деца/родители, най-добре да минават в самостоятелна форма в училище или да освободят мястото в ДГ.

# 27 441
Скрит текст:
А рисковите, дето са толкова уплашени да не се заразят, защото може да не оживеят, не могат ли да си сложат една маска с висока защита? Какъв точно е проблемът? И аз нося такава в определени ситуации. И не очаквам някой да ме пази. Не е много сложно.
А защо мислиш, че не носят маска с висока защита? [Ако цял ден работиш с такива като Vrabcho, без необходимата дистанция дали ще е достатъчна?
А ако имаш дете - в училищата в България реално ще има само мерки на хартия.
Elpis,аз пък напълно разбирам какво иска са каже CasadelSol, именно защото съм с дете с увреждане. Сега се добавят и децата с хронични заболявания, които досега не са изпитвали някакъв вид дискриминация. Най-общо ти се казва - вашето дете и неговите проблеми не да пригодни за нормалното училище/ДГ. Намерете си някакви решения сами.
Както родителите на деца с увреждания са убеждавани да са в индивидуална форма, че да не се пречкат в училище, сега е подобно и за тези, искащи работещи мерки или дистанционно обучение. Понеже затрудняват системата и другите деца/родители, най-добре да минават в самостоятелна форма в училище или да освободят мястото в ДГ.

Да, ще е достатъчна. Ако се носи правилно и постоянно в закрити помещения и при невъзможност за дистанция. И при спазване на правилото "Не си пипам лицето, преди да си измия ръцете."
Пак казвам: и аз слагам такава на места, за които съм преценила, че рискът от заразяване  е висок(в Пирогов например).

# 27 442
Няма скоро да приключи пандемията си мисля аз. Важни и неотложни неща трябва да се вършат. https://www.bg-mamma.com/?topic=1248841
Здравейте, след ден и половина някъде ще ходя да пускам пср изследване за коронавирус, тъй като ми предстои много важно и неотложно пътуване до Австрия. Проблема е, че от седмица вече от време на време ми се случва да ми е отпаднало, или да ме боли гърло или глава. Нямам температура обаче. Предполагам е някаква лека настинка, но пак ме е страх. Взех си разтворими витамин C и цинк за имунитета. Има ли как да увелича шансовете теста да е негативен? Нещо да приемам или не знам? Чувала съм, че преди да те тестват, ако пийнеш малко алкохол и не отчитало, но на мен ми се струва като измишльотина. Наистина ми е много важно да е негативен теста, тъй като ми е доста спешно пътуването.

# 27 443
Нико, не си спомням да си давал линк към официалните данни на НСИ на Великобритания.
Сега като се разрових се оказва всъщност, че това е грешна интерпретация от страна на няколко британски таблоида.

Flu isn’t the underlying cause of death for more people than Covid-19

https://fullfact.org/health/flu-covid-deaths/

Fenris, да това са т.н. "дълго влачещи ковид", някои продължават да имат симптоми месеци след края на болестта.
Това го е написал някакъв блогър. Не е официална страница на някое министерство. Ето официално инфо от наше министерство за положението в България: .

# 27 444
Брееей, постепенно Ковид ще отиде в листата на нормалните заболявания, с нормални мерки, процедури и действия. Като при всеки вирус.
Там, където му е мястото, всъщност.

# 27 445
TafTaf, благодаря, че разбра правилно. Именно това имах предвид.
Elpis, защо ме препращаш към т. 10
за отписане на децата?
Защо едно дете като е различно/ физически/ интелектуално/ здравословно/ трябва да се “ отписва”, напротив, родителите трябва да имат право на избор, да му се осигури подкрепа, възможност  и избор.
Изобщо не говоря на теория.

Последна редакция: пт, 04 сеп 2020, 02:22 от CasaDelSol

# 27 446
Това не е блогър, а е британска организация, която проверява факти. И това за България подчертаното защо ми го даваш да го чета, при положение, че аз самата съм казвала многократно, че смъртността от грип е изчислена, което далеч не включва само пневмония, нито пък всички пневмонии са причинени от грип. По-добре ти прочети внимателно, това което си дал "Заболяванията от грип са съсредоточени основно в рамките на 3-4 седмици". Грипът е сезонно заболяване, а сега се намираме извън сезона.

# 27 447
Да, ще е достатъчна. Ако се носи правилно и постоянно в закрити помещения и при невъзможност за дистанция. И при спазване на правилото "Не си пипам лицето, преди да си измия ръцете."
Пак казвам: и аз слагам такава на места, за които съм преценила, че рискът от заразяване  е висок(в Пирогов например).
Ще е достатъчна, ако 6и в рискова среда за малко. На работа по 8 часа, а6о си единственият спазващ мерки, не мисля, че е достатъчно.  И както вече казах, децата и училището също са много важен фактор.

# 27 448
Отлагат есенния сезон на американския футбол в университетите, според спортен лекар една трета от позитивните за ковид атлети са с миокардит, включително безсимптомни. https://www.centredaily.com/sports/college/penn-state-university … cle245448050.html

Робърт Патисън е с ковид, спира продукцията "Батман".

На пациентите на възраст от 6 до 15 години им отнема почти два пъти повече време да изчистят вируса (средно  32 дни) в сравнение с пациентите на възраст от 16 до 22 години (средно 18 дни, приблизително колкото възрастните). Момичетата от възрастовата група от 6 до 15 изчистват вируса по-бавно от момчетата (средно 44 срещу 25,5 дни ). Под "време да изчистят" се разбира периода от първия положителен ПСР до негативен от носоглътка. https://www.jpeds.com/article/S0022-3476(20)31114-8/fulltext

# 27 449
Ще е достатъчна, ако 6и в рискова среда за малко. На работа по 8 часа, а6о си единственият спазващ мерки, не мисля, че е достатъчно.  И както вече казах, децата и училището също са много важен фактор.
Таф, не се хаби излишно. И аз, подобно на други от съфорумците, стигнах до извода, че тези, които са против спазването на мерки, не подлежат на убеждаване.
    Габито, не знам какви маски ползваш ти, но много от тези с високата защита, не са евтини и не всеки може да си ги позволи, особено ако са за еднократна употреба. Освен това, както съм и написала вече, не очаквам някой да си променя коренно живота, за да ме пази мен, нито родителите ми, които са на възраст, нито който и да било друг от рисковите групи. Очаквам обаче да не ми се бутат наблизо, ако има възможност за дистанция или, ако няма такава възможност, да не ми кашлят, кихат или говорят с непокрити нос и уста, когато сме на закрито. Това не ми изглежда като нещо трудно постижимо, водещо до обрат на житейски съдби, закриване на бизнеси и работни места и други трагични последици за нечий живот. Медицинската маска или добре направената и чиста платнена такава може да не пази на 100%, но все спестява на околните някоя и друга пръска и капка. Мисля си, че дори това е по- добре от нищото, за което някои тук упорито се борите, но иначе обсъждате значението на вирусния товар. Освен това, на теб по принцип приятно ли ти е някой да ти се бута в гърба или да ти се навира в лицето (когато може да не го прави) и да те понаплюва с телесните си течности, та даже и да си с маска с висока защита? Ако някой е убеден, че е негово право да се държи така, защото другите не го интересуват, аз пък съм убедена, че имам право да не ми нарушават без нужда личното пространство. Да вметна само, че правата принципно са нещо двустранно - и едната, и другата страна ги имат.

Общи условия

Активация на акаунт