COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 385 421
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 27 615
Който се шашка, не е длъжен да чете.

Ковид без симптоми: тих, но може би не безвреден

Голям процент от хората, които се заразяват с ковид не развиват симптоми. Според някои оценки този процент може да достигне до 40%.
Те нямат температура, нямат кашлица, загуба на вкус или някакви други симптоми.
"Това е голям процент от хората и въпреки че те не развиват симптоми, вътрешно те понасят удари, дори и да не го усещат" казва д-р Топол.
При четири различни проучвания, учени, които са прегледали дробовете на безсимптомни пациенти със CT скенер, откриват, че половината от тях имат изменения тип "матово стъкло".  Едно такова проучване е от кораба "Диамантената Принцеса", където половината от изследваните безсимптомни са показали изменения.  
Д-р Айлин Марти, преподавател в университета по Инфекциозни Болести във Флорида също казва , че в нейната болница 67% от пациентите, които нямат симптоми, но са с положителен тест за ковид показват изменения на CT скенер.

Все още никой не знае дали тези изменения са временни или ще оставят някакви следи

Но това не се случва само при възрастните. Има две проучвания от Ухан, които показват, че това се случва и при децата.

https://www.webmd.com/lung/news/20200811/asymptomatic-covid-silent-but-maybe-not-harmless

Ето и едно проучване за безсимптомните от Nature Medicine

https://www.nature.com/articles/s41591-020-0965-6

Notaris, много интересно, когато "сухите съчки" умират, тогава не е апокалипсис, но ако безсимптомните развиват типичните ковид изменения, тогава е ужас, защо? А да, забравих, защото явно тогава за теб е лично, защото ти най-вероятно виждаш себе си сред безсимптомните. Е съжалавам, ако си повярвала на сладките приказки на някой, че 1% ще умрат, а 99% ще минат супер леко и сега си "леко" изненадана и нервна и ми се нахвърляш. Аз не обичам "апокалиптичните новини", обичам истината.

Последна редакция: пт, 04 сеп 2020, 21:14 от LillyM

# 27 616
А родителят колко дни има право да отсъства от работа без болничен? Заплашат ли му се тези дни или?

Ако родителят е болен - 14 дни без медицинско (тези дни бяха увеличени от 7 на 14 заради пандемията), заплащат му се. Преди пандемията можеше да си останеш без медицинско до 7 дни вкъщи ако си болен.

https://www.regeringen.se/regeringens-politik/socialforsakringar … edning-av-corona/

Ако детето е болно и родителят трябва да остане с него вкъщи, това си важи още преди пандемията:

VAB (Vård av barn) или в превод (Грижа за дете) е системата за болнични пари при болно дете. Ако ходиш на работа, но на детето му тече носа и не може да отиде на детска градина или училище, можеш да си останеш вкъщи с него, като държавата плаща за това (80% от дневната надница). Всеки път, всеки месец, всяка година и така докато детето не стане тийнейджър (12 г.). Няма нужда от уверение/медицинско от лекар или въобще посещение на лекар, родителят се логва в сайта на социалната система, отбелязва днешната дата и това е. На VAB (Грижа за дете) имаш право до 120 дни в годината.

https://www.forsakringskassan.se/privatpers/foralder/vard_av_barn_vab

# 27 617

malina07, удобни ли са? Че аз взех някакви български еднократни и нямам търпение да свършат, не ми харесват нито като материя, нито като пасване. Искам да си намеря като тези от преди пандемията, но засега неуспешно.
Широчки са отстрани (както всички хирургически маски), но са доста плътни. На сайта на разпространителите си пише, че ако искаш да дишаш по-леко може да си вземеш другите по-евтините, които са с BFE 80 май беше, но да не бъркам само. На децата купих няколко от детските -те вече бяха много плътни и само на малкото ставаха (на 6г), на по-голямото (на 10) му идваха малко по-малки от необходимото.
Детските иначе пасваха добре по формата на лицето.

# 27 618
В това отношение изобщо не можем да се мерим със Швеция.

# 27 619
Цитат на: PURE link=topic=1223364.msg413330

Болничен за детето не е нужен, аз като родител само трябва да се логна в платформата на училището и да заявя, че детето ми е болно. Това си важи отпреди пандемията.

.

Ей това нещо откога го чакам и при нас. Никаква връзка няма с Ковид. За мен най-нормално е, ако детето не се чувства добре, да се обадя да кажа, че няма да е на училище и с това да се приключи. По принцип не обичам да влача децата си по доктори за всяко неразположение и лятно време не го правя. През учебната година просто няма как, защото е нужна бележка от лекар за извиняване на отсъствията.

При нас проблема е в ромската общност, за това си мисля че не въвеждат тази добра шведска практика. Това улеснение за родителите, ще е перфектното извинение за ромите, децата им да не ходят на у-ще без да има реална причина за това. Няма връзка с пандемията, но една от идеите за нова конституция е да се лишат от право на глас хора без средно образование, което е антидемократично. Демокрация означава 1 човек = 1 глас. 1 човек е всеки човек, независимо какъв е, и основно, средно или висше образование има. Подобни антидемократични предложения, приличат на абдикация на държавата от задължението си да се грижи народа и да е образован. Ще е хубаво държавата да не абдикира от този стълб на о-вото с подобни антидемократични предложения. Защото липсата на образование в големи части на о-вото създава много по големи проблеми от това, че някой може да си продаде гласа. Ама то от какво ли не абдикира държавата, от образованието, та до Ковид. С това до къде можем да засилваме вируса, и колко свободни легла в болниците има. Все още 2/3ти от капацитета на здравната с-ма в София е свободен. Това изявление на държавата днес не знам защо ми прилича като предложението за образователен ценз за гласуване. Преминаване през някакъв проблем, без решаването му. Защото целта не е да тестваме капацитета, че непрекъснато държавата ни казва колко още хора може да поеме здравната с-ма, както и целта не е да забраним на хора без средно образование да гласуват, а да няма такива хора.

Последна редакция: пт, 04 сеп 2020, 21:13 от Анонимен

# 27 620
Цитат на: PURE link=topic=1223364.msg413330

Болничен за детето не е нужен, аз като родител само трябва да се логна в платформата на училището и да заявя, че детето ми е болно. Това си важи отпреди пандемията.

.

Ей това нещо откога го чакам и при нас. Никаква връзка няма с Ковид. За мен най-нормално е, ако детето не се чувства добре, да се обадя да кажа, че няма да е на училище и с това да се приключи. По принцип не обичам да влача децата си по доктори за всяко неразположение и лятно време не го правя. През учебната година просто няма как, защото е нужна бележка от лекар за извиняване на отсъствията.

При нас проблема е в ромската общност, за това си мисля че не въвеждат тази добра шведска практика. Това улеснение за родителите, ще е перфектното извинение за ромите, децата им да не ходят на у-ще без да има реална причина за това.
Ромите и сега не ги водят когато не искат. С бележките са по-изрядни от българите там, където пишат отсъствия (защото не навсякъде пишат). Та изобщо не са ромите проблем в случая.

# 27 621

malina07, удобни ли са? Че аз взех някакви български еднократни и нямам търпение да свършат, не ми харесват нито като материя, нито като пасване. Искам да си намеря като тези от преди пандемията, но засега неуспешно.
Широчки са отстрани (както всички хирургически маски), но са доста плътни. На сайта на разпространителите си пише, че ако искаш да дишаш по-леко може да си вземеш другите по-евтините, които са с BFE 80 май беше, но да не бъркам само. На децата купих няколко от детските -те вече бяха много плътни и само на малкото ставаха (на 6г), на по-голямото (на 10) му идваха малко по-малки от необходимото.
Детските иначе пасваха добре по формата на лицето.
А кое е мястото на закупуване? От детските се интересувам.

# 27 622
В една от най тежко засегнатите страни в Европа от 1-вата вълна на вируса Испания, започват да изпускат отново нещата от контрол, днес имат близо 200 починали, за последно толкова много са имали в началото на Май, когато слизат от апокалиптичните нива от 700, 800 починали на ден чрез локдауна. Имат и над 10 000 нови случая.

# 27 623
И аз забелязах за Испания.

# 27 624
Тези 200 починали в Испания са малко съмнителни. В смисъл те по едно време правеха нещо с отчитането, да не би да са съобщили някакви стари случаи събрани в един ден. Просто този скок е много голям в сравнение с предишните дни. Сега забелязах, че и на 19 август имат така съобщени 127 случая.

# 27 625
Вярно че в Испания имаха някакви проблеми с отчитането по едно време и писах за това, ама вече беше преди доста месеци и не мога да си спомня за какво точно ставаше дума. Ще опитам да си намеря поста по ключови думи, че да се сетя какви точно им бяха проблемите.

# 27 626
  • При семейството си
Който се шашка, не е длъжен да чете.

Ковид без симптоми: тих, но може би не безвреден

Голям процент от хората, които се заразяват с ковид не развиват симптоми. Според някои оценки този процент може да достигне до 40%.
Те нямат температура, нямат кашлица, загуба на вкус или някакви други симптоми.
"Това е голям процент от хората и въпреки че те не развиват симптоми, вътрешно те понасят удари, дори и да не го усещат" казва д-р Топол.
При четири различни проучвания, учени, които са прегледали дробовете на безсимптомни пациенти със CT скенер, откриват, че половината от тях имат изменения тип "матово стъкло".  Едно такова проучване е от кораба "Диамантената Принцеса", където половината от изследваните безсимптомни са показали изменения.  
Д-р Айлин Марти, преподавател в университета по Инфекциозни Болести във Флорида също казва , че в нейната болница 67% от пациентите, които нямат симптоми, но са с положителен тест за ковид показват изменения на CT скенер.

Все още никой не знае дали тези изменения са временни или ще оставят някакви следи

Но това не се случва само при възрастните. Има две проучвания от Ухан, които показват, че това се случва и при децата.

https://www.webmd.com/lung/news/20200811/asymptomatic-covid-silent-but-maybe-not-harmless

Ето и едно проучване за безсимптомните от Nature Medicine

https://www.nature.com/articles/s41591-020-0965-6

Notaris, много интересно, когато "сухите съчки" умират, тогава не е апокалипсис, но ако безсимптомните развиват типичните ковид изменения, тогава е ужас, защо? А да, забравих, защото явно тогава за теб е лично, защото ти най-вероятно виждаш себе си сред безсимптомните. Е съжалавам, ако си повярвала на сладките приказки на някой, че 1% ще умрат, а 99% ще минат супер леко и сега си "леко" изненадана и нервна и ми се нахвърляш. Аз не обичам "апокалиптичните новини", обичам истината.

На кораба: 712 са позитивни. 331 без симптоми. 76 от тях са минали скенер и при половината от тези 76 са забелязани изменения.
При 67% от тези в болниците са забелязани някакви изменения.
Никой с точност не може да каже какви са тези изменения, нито дали няма да изчезнат заедно с изчезването на вируса.
При младите хора, организми, даже няма да усетят, разберат за тези изменения и ще функционират перфектно. Направено е сравнение с отрязването на много дълга коса с 2 инча.
Назрял е момента (11.08) за сериозни проучвания.

PURE, благодаря за информацията.

# 27 627
Няма такива данни за 200, дайте източник. Средно са 30-50 най-много.

# 27 628
Ето за днес съобщават 184 случая:

https://www.worldometers.info/coronavirus/

# 27 629
  • София
Няма такива данни за 200, дайте източник. Средно са 30-50 най-много.
За днес пише 184. ако за испанците иде реч.
https://www.worldometers.info/coronavirus/

Общи условия

Активация на акаунт