COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 386 032
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 27 660
  • При семейството си
Този път данните излезнаха рано:
8129 теста (дълъг уикенд и народът е тръгнал към Гърция)
158 нови случая (след корекция в сайта 179)
починали 7
763 в болница
56 интубирани
Двуцифрените случаи по области:
София град - 45 (явно отново започва да се тества, или просто се върнаха заразени от почивките)
Благоевград - 29 (там явно нещата не са добре)
Пловдив - 18
Варна - 14
Стара Загора - 11
Едит: ХА! Сега забелязах нещо интересно в официалния сайт - обявените към днес (05.09) случаи са 158, каквито бяха миналия ден! Но в актуалната статистика, която е по-достоверна, са 179!
После на какво да вярва човек?

Едит2: Тръгнах да правя дълъг скрийншот от телефона, за да покажа несъответствието, и сега новите случаи са верните - 179. Или сайтът е абсолютно бъгав, или някоя ръчичка пипа по базата данни....

Излекувани 111

По области и София град:
https://coronavirus.bg/bg/statistika

# 27 661
Цитат
Де да беше така, ама го не вярвам. Дори си мисля, че умишлено не се тестват хората, не се издирват контактни и заразени, както в началото. Да спасим хотели, ресторанти, туризъм и после ще го мислим, да не плашуваме народа. Ми идва време да се решават нещата вече. Мутафчийски не случайно го няма, не иска да поема отговорност, достатъчно негативи понесе.
Аз не съм сигурен че Мутафчийски няма да се завърне на сцената в есенно-зимната фаза на епидемията която очаквам да бъде най тежката изобщо. Ситуацията може да го изиска. Мутафчийски въпреки че аз съм го критикувал в темата, за част от мерките които бяха въведени, не виждам каква отговорност може да му се търси. Той понесе много негативи абсолютно незаслужено, защото това за което беше там, той си свърши перфектно работата като краен резултат. До началото на Юни България беше отличник в Европа по справяне с вируса в каквито искаме класации, на заразенил, на малко починали, бяхме 4-и в ЕС по най малко починали на глава от населението. Аз имах забележки по част от мерките които намирах за излишно затормозяващи народа със съмнителна ефективност за спиране на заразата, и за начина по който действаше, че избра да мотивира народа да спазва мерките чрез страх. Но резултатите в последствие бяха отлични. А те са най важни, той затова беше там, за да постигне резултати и ги постигна, и накрая се оказа че резултатите са твърде добри, и отнесе негативите че се оказахме много далеч от камионите с трупове.

# 27 662
Президентът на Мадрид казва, че вероятно "всички деца ще се заразят с ковид" през тази учебна година. Взети са мерки училищата да бъдат "най-сигурните места", но децата ще се заразят от семейство, приятели или на публични места.

Звучи брутално.

Звучи като лош превод.

# 27 663
Президентът на Мадрид казва, че вероятно "всички деца ще се заразят с ковид" през тази учебна година. Взети са мерки училищата да бъдат "най-сигурните места", но децата ще се заразят от семейство, приятели или на публични места.

Звучи брутално.

Звучи като лош превод.
За съжаление не е. "Es probable que prácticamente todos los niños se contagien del coronavirus a lo largo del curso"https://www.youtube.com/watch?v=JXEEKW360EI&feature=emb_title

# 27 664
Значи не само нашите ръсят глупости.

# 27 665
Или зимните модели не само у нас не показват нищо хубаво.

# 27 666
Ако всички модели работеха, математиците щяха да са милиардери😀 Виж моделите на нашите шматароци от БАН.

# 27 667
Цитат
Или зимните модели не само у нас не показват нищо хубаво.
Абе колкото и да не показват нищо хубаво не може всички деца да се заразят. Хем у-щето ще е най сигурното място, ама те децата ще се заразят отвън защото заразата ще е повсеместна. Тя при първата вълна в Испания през зимата не беше повсеместна а направи едва ли не апокалипсис, ако втората е повсеместна, че децата масово да се изпозаразят през тази учебна година, извън у-щето, какво да очакваме. Аз не изключвам на 100% повторение на ситуацията в Европа, през тази зима като миналата, заради това че този път вируса не навлиза в нея от 0-лата а ще влезе в нея с вече изградена база от заразени, и има много повече време да работи, но пък и ние няма да сме по бели гащи като 1-вият път, когато дори маски нямахме, така че не вярвам в Испания да е много по тежка от 1-вата каквато ще е ако всички деца ще се запознават с вируса през тази учебна година, заразявайки се извън у-щето..

# 27 668
Президентът на Мадрид предполагам има предвид децата в Мадрид, а не в цяла Испания или целия свят. 1200000 ученици се връщат в училище там.

Последна редакция: сб, 05 сеп 2020, 01:35 от crow

# 27 669
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops

Ми щото са по почивки и са по-задружни и по-прегърнати от всякога.
Ей така, щото няма страшно.

# 27 670
За Испания някой може ли да даде инфо в кой район са заразените? И по-интересното - в силно засегнатите райони от първата вълна как върви разпространението?
За Испания не знам, но за Италия мога да кажа, че Ломбардия тъпо и упорито държи първенството по новозаразени. Дори и сега при увеличението на случаите. Там не се ли поепидемичиха вече?

# 27 671
Цитат
Президентът на Мадрид предполагам има предвид децата в Мадрид, а не в цяла Испания или целия свят. 1200000 ученици се връщат в училище там. И едва ли ще направи политическо самоубийство да изкаже неподплатено с експертно мнение подобно твърдение.

Стряскащо си е изказването. Защото в него се чете очакване за много по тежка ситуация за Испания от 1-вата вълна, а тя беше страховита. Мен това ме стряска. А и няма смисъл от такова изказване, защото да речем какво може да се направи в момента, дори и така да стане, още по тежка 2-а вълна даже от 1-вата, което ми е трудно да си го представя, макар че при Испанският Грип май така е било, 2-ата вълна е била по тежка и опустошителна от 1-вата на много места. Но пък ако не стане така това е излишен стрес и за родителите ако такива послания идват от държавата. Пък и да стане в момента няма смисъл да се говори подобно нещо. Защото той не казва да речем какво трябва да направи държавата че да няма масова зараза в испанското о-во че да не се заразят масово децата до края на учебната година. Няма цел в изказването му.

Simple Smile Мутафчийски поне като плашеше народа, го правеше с ясна цел и търсеше определени резултати, които и ги постигна.

# 27 672
Ти лично продължаваш ли да ходиш на почивки нормално? Купуваш ли си дрехи и други вещи колкото миналата година? Хапваш ли някой сандвич, дюнер, сладолед, палачинка и т.н. колкото миналата година? Ходиш ли на кафе и ресторант колкото миналата година? Ако отговора на някой от въпросите е не значи спомагаш за намаляването на дохода на много хора, за загубата на бизнес на много хора и въобще за съсипването на икономиката ни. Няма нищо случайно, че правителството на Великобритания дава пари на хората за да посещават ресторанти. Хората се грижат за бързото възстановяване на икономиката си. Човек, който приеме за нормално хапването в ресторант после ще влезе в някой магазин и въобще бързо ще започне да консумира и живее нормално. Дори на комунистите в Китай им е ясна тази пазарна логика и полагат всички усилия да накарат гражданите си да консумират повече за да се възстанови напълно икономиката им.
В заведение не съм стъпвал от края на януари. Сандвичи, дюнери и прочие не съм консумирал също оттогава. Няма да го правя докато виждам, че вируса върлува. Ако има засегнати от това, че аз не им подпомагам бизнеса, нека да се сърдят на тези, които подпомагат разпространението на епидемията.
Цените на маските много паднаха. Аз си купих много хубави хирургически със сертификат за доста висока защита 24 лв за 50 броя(BFE 98%, dP 30), фирмата предлагаше и с по-слаба защита, но по-тънки за 18лв пак 50. Имаха и детски, но не са сертифицирани. Има клипчета в интернет как да се завържат отстрани за да са по-плътно около устата.
А лятото си купих ffp2 и ffp3 за по-сериозни случаи(посещение при лекар примерно).
Предполагам сега покрай учениците ще изчезнат или ще се дигнат цените.
Хубаво е, че в България се произвеждат много ЛПС.
Общо взето няма голямо значение колко добре филтрира материята на маската ако тя не е напълно прилепнала по лицето. Колкото по-плътна материя има една маска, толкова по-трудно преминава въздуха през нея и ако някъде не е прилепнала започва да преминава оттам. Въздухът се стреми да мине през мястото с най-малко съпротивление. Тези дето са по 7-8 лева са респираторни и доста добре прилягат, дори имат и уплътнение покрай носа. Ако не ти е уплътнена около носа, ти насочваш въздушния поток покрай очите си и има по-голям риск вируси да попаднат в тях.

# 27 673
Сега разгледах цифрите на новите случаи през последните две седмици:

- Испания - 117 616 нови случаи, от които към 35 000 само в Мадрид
- Франция - 79 000
- UK, Германия, Италия и Румъния - с по около 20 000
- Полша - 11 000
- Холандия - 8 500

https://qap.ecdc.europa.eu/public/extensions/COVID-19/COVID-19.h … DRZfp6IAewrf80TYQ

# 27 674
Мадрид сега е от най-засегнатите региони в Испания. Вчера имаха 1882 хоспитализирани, 225 в интензивни, само за последната седмица са 18 хиляди случая и 90+ починали. При 6 милиона население.

Общи условия

Активация на акаунт