COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 385 828
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 27 645
Д-р Тедрос:

Ваксинният национализъм ще удължи пандемията, няма да я съкрати.

През следващите месеци се надяваме да получим добри новини за ваксина срещу ковид-19. Но ако и когато имаме ефективна ваксина, трябва също така да я използваме ефективно. С времето, когато производството нарастне, искаме всички хора по света да имат достъп до ваксините. Но в началото, когато количествата са ограничени, с приоритет трябва да бъдат ключовите работници и рисковите групи. Приоритет трябва да бъде да се ваксинират някои хора във всички държави, а не всички хора в няколко държави. Това е не само морален императив и императив на общественото здраве, това е също така и икономически императив. В нашият свързан свят, ако хората в държавите с нисък и среден стандарт на живот не получат ваксини, вирусът ще продължи да убива и икономическото възстановяване в глобален мащаб ще се забави. Употребата на ваксините в името на глобалното обществено благо е в национален интерес на всяка една държава.

https://twitter.com/DrTedros/status/1301941040354648065

# 27 646
Брюксел предложи общи критерии за затваряне на границите заради COVID-19

https://www.dnevnik.bg/evropa/2020/09/04/4110412_stiga_kakafonii … shti_kriterii_za/

не съм сигурна дали назад сте коментирали предложените критерии на ЕС-ниво за тестове, проценти и тн, чак се учудвам, че толкова време отне, за да се сетят за някакво унифициране, въпреки че ми се вижда доста нисък минималния изискуем брой тестове на седмично ниво.... при нас, като намалеят и почти спрат "гръцките" тестове след месец, проблем ще бъде вероятно процентът на положителните да остане под 3
Аз не мисля че е проблем ниският изискуем брой тестове, защото колкото по малко тества една страна, толкова повече ще ограничава тестването си към най таргетни групи, само хора със симптоми. А това ще им вдига процента положителни. Всъщност при страни с голямо разпространение на вируса ще се стимулират да тестват много за да свалят процента положителни под 3, като излизат извтън тестване само на симптоматични хора но и на много техни контакнтни което е добре за овладяването на пандемията. Разбира се вратички за заобикаляне винаги могат да се намерят, и ако една страна ако иска има начини да лъже подобни общи правила, като да речем да спре да тества контакнтки на заразени а почне да тества да речем на случаен принцип държавни служители, работни колективи, и умишлено да снижи процента успеваемост на тестовете по този начин.

# 27 647
За Испания някой може ли да даде инфо в кой район са заразените? И по-интересното - в силно засегнатите райони от първата вълна как върви разпространението?

# 27 648
За мене статията, писана в световно неизвестен сайт,печелещ пари само от трафик и реклама, е фейк. И има две възможности защо е написана:
1. За да генерира трафик и приходи на собственика.
2. За да засили протестите.
А защо изобщо не вярвам в нея - защото управляващите нямат планове какво да правят утре, камо ли след месец, когато не се знае какво ще е положението. Да, може и да се наложи отново да затворят нещо, ако нещата се влошат много, но съм абсолютно убедена, че нищо подобно не си мислят сега, камо ли да го коментират.
Спомняте ли си писанията, че отново щели да слагат КПП-та?
Така че това писание е или поредната партенка, или поредното активно мероприятие. Което и да е вярно, просто не се връзвайте на тези неща и не ги популяризирайте. Представята ли си каква неволна услуга сте направили на този сайт? Линк, публикуван във форума, което го издига на по-челни места в търсачката на Гугъл. Съответно монетизиране от реклами. Отделно всяване на паника сред маса хора.

# 27 649
Статията е фейк, това е ясно, иначе Алибегов отдавна да ни казва добро утро от сутрешните блокове. Слухове вървят. Няма за какво да се напада Фанфанито. Като с кпп.
Недоволна ме е изпреварила.

# 27 650
Аз не бих се учудил и наистина да ги затворят от средата на Октомври нататъка, но си мисля че главно ще зависи от развитието на вируса. Аз днес си направих груби изводи, че с оглед капацитета на здравната с-ма ще има нов локдаун при нива на разпространение продуциращи 30-50 починали средно на ден, тогава болните и интензивните случаи ще прелеят извън капацитета на здравната ни с-ма. Но още доста по рано ако тръгнем натам (то не че ние не вървим натам, но поне го правим с много бавни темпове и сме все още много далеч от подобни стряскащи числа.) Но да кажем ако темповете на разпространение на вируса се засилят, и почнем по бързо да се приближаваме натам ще има преди това превантивни мерки за да спрат достигане на подобни измерения на починалите, точно със затвярането на заведенията от да речем средата на октомври нататъка. Но вероятно ще бъде с някаква икономическа програма за подпомагане на работещите и самите заведения за компенсиране и подпомагане да оцелеят и да се възстановят след отварянето.

# 27 651
Аааа, аз не се чувствам нападната. Има логика , пък и има доста сайтове съмнителни.
Но пък да се отрича всичко, защото е непознато или ново не е редно за мен.
Алибегов си е оплел нещата, ако е истина , както и по-едрите риби. Да му мислят дребните и такива дето работят честно и на светло с малки бизнеси и собствени капитали.
Може и да е фейк, но на мен ми се струва напълно вероятно да стане така за съжаление. Не намаляват бройките нито на заразените, нито на починалите, а отварят училищата, детските градини ще се напълнят след лятото и отпуските, това е най-големия източник за мен на зараза и разпространение. В съседните страни случаите растат, но ние видите ли сме от друга семка и ни се разминава. Де да беше така, ама го не вярвам. Дори си мисля, че умишлено не се тестват хората, не се издирват контактни и заразени, както в началото. Да спасим хотели, ресторанти, туризъм и после ще го мислим, да не плашуваме народа. Ми идва време да се решават нещата вече. Мутафчийски не случайно го няма, не иска да поема отговорност, достатъчно негативи понесе. То вече не съм му фенка, заради ВМА, ама не мога да си изкривя душата, че действа правилно поне за мен в онзи момент. Пък Мангъров бил член на АБВ партията, гледах снимки с него на някаква пресконференция, та той си е свързан и политически донякъде, ако почнем да чоплим надълбоко.  За Марешки пък да не почвам, не е темата за това, но хората си гледат интересите и не ги е грижа другото и другите. Моралът не е на почит у нас.

# 27 652
Нито капацитетът на здравната система, нито вирусът са равномерно разпределени. А и те хубаво ще затварят, на какво става с таргетните тестове. Ако нямат хора в РЗИ-тата защо не наемат, във Великобритания наеха хиляди хора, които да се занимават само с това.

# 27 653
Този път данните излезнаха рано:
8129 теста (дълъг уикенд и народът е тръгнал към Гърция)
158 нови случая (след корекция в сайта 179)
починали 7
763 в болница
56 интубирани
Двуцифрените случаи по области:
София град - 45 (явно отново започва да се тества, или просто се върнаха заразени от почивките)
Благоевград - 29 (там явно нещата не са добре)
Пловдив - 18
Варна - 14
Стара Загора - 11
Едит: ХА! Сега забелязах нещо интересно в официалния сайт - обявените към днес (05.09) случаи са 158, каквито бяха миналия ден! Но в актуалната статистика, която е по-достоверна, са 179!
После на какво да вярва човек?

Едит2: Тръгнах да правя дълъг скрийншот от телефона, за да покажа несъответствието, и сега новите случаи са верните - 179. Или сайтът е абсолютно бъгав, или някоя ръчичка пипа по базата данни....

Последна редакция: сб, 05 сеп 2020, 00:42 от Недоволна

# 27 654
Новите случаи са 179. И да, най-вероятно софиянци се завръщат от почивки и започва увеличение в София. "Затихване на епидемията" което дори от НОЩ съобщиха със сигурност няма.

# 27 655
Що пък от почивки?

# 27 656
Новите случаи са 179. И да, най-вероятно софиянци се завръщат от почивки и започва увеличение в София. "Затихване на епидемията" което дори от НОЩ съобщиха със сигурност няма.
Лили, редактирах си мнението, след като реших да направя скрийншот от телефона за несъответствието. Когато писах поста (от компютъра), бяха 158, а всичко останало беше актуално, заедно с датата. За това не знам какво да мисля- или сайтът е бъгав и не добре направен, или някоя ръчичка пипа по базата данни. Би трябвало всичко да се извлича автоматично и да няма такива проблеми.

Последна редакция: сб, 05 сеп 2020, 00:53 от Недоволна

# 27 657
Сайтът е такъв не всичко се обновява веднага. Не е за пръв път, вероятно всеки път е така.

# 27 658
Президентът на Мадрид казва, че вероятно "всички деца ще се заразят с ковид" през тази учебна година. Взети са мерки училищата да бъдат "най-сигурните места", но децата ще се заразят от семейство, приятели или на публични места.

Звучи брутално.

# 27 659
почти 0.5% от населението на Благоевградска област е положително за вируса, това примерно за Бургаска област би значело да имат почти 2000 случаи, а са 4-5 пъти по-малко.... такива огромни диспропорции определено са тревожни

Общи условия

Активация на акаунт