COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 386 415
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 27 885
Дезинфектантите е почти сигурно, че ще ги плащаме родителите, най-много да ни спестят родителската среща в началото на годината с общите лафове докато стигнем до - събираме Х пари, към тях тази година сигурно ще прибавят и дезинфектантите за класната стая.
Няма да спестят родителската среща - там винаги се разписват формуляри и се искат пари. Няма как да стане онлайн. Нашата род среща е в четвъртък. По традиция ще си приготвя 100х2( за две деца). Тази година може и повечко да искат.
За Испания тази сутрин даваха - децата с маски и тестване всеки месец (безплатно, разбира се)

# 27 886
Прекалява се с тази дезинфекция,  вирусът не живее по повърхности дълго, той си е най-добре в човешкото тяло. Децата е достатъчно да се научат да не си бъркат в носовете да не се пипат по лицето с мръсни ръце + най-важното да избягват пряк физически контакт с околните доколкото е възможно. Ако не, то маската е задължителна. Ясно е, че случаи в училищата ще има въпросът е да се ограничат.

Предвид, че все още не е много ясно дали и колко живее вирусът по повърхности....
Ей това вече ми е супер странно. Почти година след появата на вируса и сигурно милион (или повече) изследвания, да не се знае едно от лесните за изследване неща - колко време преживява вируса на открита повърхност. Че това би трябвало да е едно от първите установени факти за него... Не зависи от човешки фактор, в лаборатория могат да се пресъздадат всякакви повърхности и атмосферни условия....

# 27 887
Прекалява се с тази дезинфекция,  вирусът не живее по повърхности дълго, той си е най-добре в човешкото тяло. Децата е достатъчно да се научат да не си бъркат в носовете да не се пипат по лицето с мръсни ръце + най-важното да избягват пряк физически контакт с околните доколкото е възможно. Ако не, то маската е задължителна. Ясно е, че случаи в училищата ще има въпросът е да се ограничат.

Предвид, че все още не е много ясно дали и колко живее вирусът по повърхности....
Ей това вече ми е супер странно. Почти година след появата на вируса и сигурно милион (или повече) изследвания, да не се знае едно от лесните за изследване неща - колко време преживява вируса на открита повърхност. Че това би трябвало да е едно от първите установени факти за него... Не зависи от човешки фактор, в лаборатория могат да се пресъздадат всякакви повърхности и атмосферни условия....

Ами странно е, но е факт. Явно не е толкова лесно, колкото ни изглежда на нас отстрани. Уж още на втория месец публикуваха някакви таблици върху какво колко живее, но практиката ги опроверга.

# 27 888
Щом не са го казали твърдо, значи е недоказано.

# 27 889
След пандемията - интересен видео-репортаж на Втори канал на Германската обществена телевизия  за едни от най-засегнатите места, има бг субтитри. https://www.facebook.com/dr.stoyanmonev.bg/videos/779966506100183/

# 27 890
Абаджиева 80, как разбра, че АЗ пренебрегвам правилата?Виждам обаче и какво става около мен.... Та, няма смисъл на мен да ми се караш. По - гадното е, че не можеш да принудиш половината свят (или повече) да чуват и да спазват правила. Хората са "непослушни"....

Що пък реши, че е половината свят? Малко, но кресливи! Виж, в България ако са много, не мога да помогна. Държавата не  си е свършила работата както трябва. И продължава да не си я върши....

# 27 891
Днешните 22 случая в Бургас 18 мисля казаха са от дома до Сунгурларе-явно и останалите са дали положителни проби.Горките хора-затворили го и щели да дезинфекцират цялото село...-това по радиото.Аз се разминах към 13 с 2 линейки отиващи в тази посока и вътре бяха с хазмат костюми...дано оцелят хората от дома.

# 27 892
Тук в Швеция децата до 9 клас не се допускат с обувки в училищата - ходят по чорапи, пантофи или чехли. Това си е отпреди пандемията, за да не стоят децата със зимните апрески и ботуши в топлите стаи, и да и им се потят краката цяла зима. Целогодишно са без обувки по класните стаи и коридорите, и подовите настилки в училищата винаги са чисти. Още отпреди пандемията всяко междучасие ги гонят да стоят навън дори за 10 минути, независимо от атмосферните условия, та се обуват и събуват по 5 пъти в училище, но никой не мрънка. Всяко дете си има шкафче за обувки на входа и там се събуват всички. Учителите също са по чехли. Родителите влизаме в училището по чорапи или калцуни.

# 27 893
Това не е пазене на здравето, тези мерки са меко казано нелепи.
Какви са мерките в Линц? Не сте ли заедно с нас в цвят жълто? Маски само в магазини и обществен транспорт - Виена, Линц, Грац и Куфщайн. Другите всички дори са в зелено и изискват само дистанция и дезинфекция. Поне така е според светофара.

ПП При жълт цвят в училище маската се носи само извън стаята. В стаята маски не се носят.

Последна редакция: нд, 06 сеп 2020, 16:52 от Анонимен

# 27 894
Предвид, че все още не е много ясно дали и колко живее вирусът по повърхности, не е лошо и да се дезинфекцира.
Ясно е от много време:

# 27 895
  • София
Ronald,
Скрит текст:
Аз стискам палци да извадят ваксина пролетта най-късно заради Европейското и Олимпиадата, че без зрители не върви на такива форуми. Има някаква надежда, говори се от няколко места, но всичко зависи и от СЗО.
Ама от СЗО си го казаха недвусмислено, не преди лятото на 2021 г.
Защо да зависи от СЗО? САЩ ще си се ваксинират, когато решат, когато техния регулаторен орган разреши, Русия-о, те вече почнаха фчдаже. Китай и Япония-също. Само ние, ЕС, ще чакаме СЗО да се произнесе, сигурно...
Иначе си прав. Апропо, ти оправи ли се?

Ами да имах предвид глобално да се реши проблема, не само локално, тук и там на парче. И основно си визирам Европа (и не само).
Иначе и на мен руската ваксина ми вдъхва голямо доверие. Резултатите са повече от впечатляващи, но още е раничко.
А аз как съм. Амии, интересен въпрос, уф. :о
Ами аз когато писах поста си се след като се прибрах се чувствах на 100% възстановен. То не съм и бил реално болен. Ако може да се брои температура за един полуден и нощ и гърло за ден и половина за болест...
Обаче много странно нещо се случи 2 дена по-късно след поста ми тук. Отново вдигнах лека температура и я поддържах близо 2 дена. Но лека. От тази дразнещата... Без гърлото и без носа този път. Леко ме болеше главата и за мой ужас усетих лек дискомфорт в гърдите. Лека кашлица, но влажна, отхрачвах винаги и то кашлица силно казано, само ако се понапъна аз лично. Не ме е карало иначе отвътре и да не мога да спра. Далеч бях от това. И усетих леко хриптене в гърдите, ама аз така или иначе си го имам, защото още от малък имам спастичен бронхит след като на 3 годинки едвам са ме спасили от много тежка бронхопневмония. И так цял живот си знам, че гърдите са ми леко слабичко място така да се каже... Макар реалността да е друга ама така си знам от малък още от баба и мама и да се пазя.
Но да се върна на мисълта си. Когато си поемех мощнно въздух и задържах дъха си, не се задъхвах и закашлявах. Което ме успокояваше. На третия ден нямах вече никаква температура и главата престана да ме наболва, но лекия дискомофорт в гърдите остана. Сега вече 5 дена по-късно се чувствам отлично. Дискомфорта в гърдите изчезна. Чувствам си се нормалния аз, както винаги.
Не знам какво значи всичко това, не съм доктор. Предполагам, че съм пипнал ковида в автобуса, но без тест няма как да съм на 100% сигурен. А и защо ковид? Ами защото много рядко се разболявам, дори и от грипа, а хвана ли нещо съм кукуряк на втория ден. Изключително рядко боледувам и  на третия ден.
А това чудо под различна форма ме държа 7-10 дена. Два дена в Приморско. И тук в София близо 5 дена.
На порции е. Таман си мислиш, че си се оправил и пак атакува. Ама сега надявам се вече окончателно съм го преодолял. Да, нищо сериозно не бе, но бе дразнещо като не знаеш по някое време накъде ще поемат нещата...
Ако не съществуваше думичката ковид-19 и целия този 'стрес' покрай него, едва ли щях да обърна каквото и внимание на всичко това като симптоматика. Но сега си бях леко на тръни...
Иначе не съм пил никакви лекарства, освен капките за нос и то само първите 2 дена. Общо взето си ям и живея по стандартния начин и оставих организма ми сам да се справи. Аз и по принцип лекарства веднъж на високосна пия.
Иначе аз още когато се раболях предупредих приятелите и си бях сам на морето до края. То така или иначе всичко това се разви 2 дена преди да си тръгна. По телефона предупредих близките си и откакто съм се върнал съм се самоизолирал. Иначе на морето на плаж бях сам за финалните два дена. Ял съм пак сам на дистанция и на открито. В автобуса бях с маска и откакто съм се прибрал когато излизах от нас пак с маска, за да не заразя еврнтуално някой съсед. Така че съвестта ми е чиста, само ме е яд ако нещо съм предал на чехкинята, ама няма как да знам. Тя си ме избройка и избра така да се каже измежду останалите. Бе очеизваждаща се афера за една нощ, не и знам телефона, нито фейсбука и няма как да знаем какво е станало. Притеснен съм за нея и ме е яд. Ама тя бе млада със здрава и стегната кожа, в смисъл млада и здрава жена, вярвам, че дори и не е усетила каквото и да било.
Яд ме е само, че не мога да ходя да плувам. Поне още една седмица няма да ходя. Simple Smile

# 27 896
Здравейте, моят тест е отрицателен, 7 дни след контакта ни с ММ. Той е добре, кара го без симптоми, единствено по-бързо се изморява.
РЗИ се свързаха с него 4 дни след позитивния му тест, а на 6я са отишли да му дадат карантинния лист, до тогава е можел съвсем спокойно да си се движи сред хора. Той разбира се не е ходил никъде, но си представям колко хора се скатават и си обикалят най-спокойно.
Пазете се и бъдете здрави!

# 27 897
Предлагам връщане на старата нормалност.
Прочела съм достатъчно, не се притеснявайте за моята информираност.
Но както вече казах, не съм тук да споря, ще се отпиша от темата, така че не се занимавайте с моите мнения.
T.e. предполагаш, че тези учени изчислили, че могат да се спасят 120 000 живота в щатите ако се носят маски от цялото население са глупаци и са чели по-малко от теб?

Глупаци не са, но подобни тези са недоказуеми модели, голяма част изсмукани от пръстите.

А за повърхностите си напълно прав, опасността се преекспонира. Затова се миеха марулите с белина, доматите се киснеха в сапун и затова някои хора ще стресират децата с непрекъснато напомняне да си мият ръцете през всяко междучасие и да се пръскат със спирт до откат.
Това ли е стресиране? Да се научат децата на хигиена?

# 27 898
Още едно дете от детската градина в Сливо поле е с коронавирус

6-годишното момченце е от село Бабово, но е посещавало детска градина "Мечо Пух". То е в добро общо състояние и е оставено под домашна изолация.

Заразените от персонала на детското заведение засега остават девет души. Вчера са били изследвани още девет контактни деца, с което броят на изследваните деца от детската градина вече е 21. От всички резултати положителен е единствено този на 6-годишното дете.

https://news.bg/regions/oshte-edno-dete-ot-detskata-gradina-v-slivo-pole-e-s-koronavirus.html

# 27 899
Глупаци не са, но подобни тези са недоказуеми модели, голяма част изсмукани от пръстите.
Предполагам това го казваш от позицията на експерт по заразни болести? Моля аргументирай се с научната си обосновка.

Общи условия

Активация на акаунт