COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 386 129
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 27 900
Защо в Хофер трябва да съм с маска, а в съседния Мюлер не е нужно?
Е, нали Курц обясни официално защо е така. Защото без храна не се живее - всеки трбва да отиде в хранителния магазин, но в дрогерията - не е крайно необходимо. За обществения транспорт поне във Виена е напълно разбираемо, защото буквално ти дишат в носа в часовете пик. А не може всеки с кола при тези задръствания.

Скрит текст:
В грипния сезон най-гадната линия е У6 във Виена - бършат си сопола даже в дръжките, а въздухът ухае на.. пръдня. Ако мислиш, че преувеличавам, попитай някой виенчанин за метрото. Аз го избягвам максимално от години. Маската там ми е най-малкият проблем, защото в У6 по приницп се старая да не дишам или си слагам шала пред носа. Като влизах във фирмата, първата ми работа беше да си дезинфекцирам ръцете. Добре, че сега мога да ходя пеша.

Последна редакция: нд, 06 сеп 2020, 18:05 от Анонимен

# 27 901
Сега погледнах американския модел, който и друг път сме коментирали тук:

Намира се в "Projections"

https://www.worldometers.info/coronavirus/country/bulgaria/

Те дават за България до първи януари 2021 година следното:

В най-добрия вариант: 1674 починали
В най-лошия вариант: 9371 починали

https://covid19.healthdata.org/bulgaria?view=total-deaths&tab=trend

# 27 902
Ето ти и доказателство за почти пълната несъстоятелност на математическите модели, посочено от Лили. Затова в тази област ги наричам изсмукани от пръстите. Нито най-добрият, нито най-лошият вариант ще се сбъднат.

Да се мият ръце всяко междучасие не е хигиена, а безумие.

Последна редакция: нд, 06 сеп 2020, 17:49 от Notaris

# 27 903
Може ли да кажеш защо няма да се сбъднат освен "защото така"? На 1-ви юни сме имали 140 смъртни случая за първите 3 месеца и половина от пандемията. В следващите 3 месеца, в разгара на лятото, когато климатичните фактори са на наша страна сме добавили още 530 смъртни случая, т.е. смъртността през този период се е увеличила около 4 пъти. Тук не говорим за модели и прогнози, а за нещо, което вече се е случило.

За да достигнем най-добрият сценарий според американският модел, ще трябва само да удвоим смъртността до януари.

# 27 904
  • София
След първоначалното стресване от вируса, сега започнаха да се правят, че не съществува, включително се неглижира дали остава или не остава по повърхностите и колко време. При положение, че при обикновени сополи и преди короната се обясняваше как след като си изчисти носа със салфетка, човек трябва да яхвърли и после да си измие ръцете, и че трябва да се почистват насополените повърхности (защото хората нито си мият ръцете, нито нищо, а направо пипат), то какво остава за короната като за нея се правиха проучвания колко време се задържа. Ние тук обсъждаме дали трябва да се бършат повърхностите в училище. Разбира се, че трябва, а мърлявостта е друг въпрос. Дори само заради хепатит А, разни фекални флори и фауни трябва. Има една карикатура с Гагарин, който говори с човек от 21-ви век - "учат ви да си миете какво...?". И ние тук спорим дали се търкаляла короната, дали се задържала. Сега чакам някой да дойде и да обясни как имунната система се разрушавала от чистота наоколо, затова малките деца трябва да лазят по пода и да си лапат ръцете. После защо малките деца толкова често пипват разни "ентеровируси". Хич не са вируси, а чиста мръсотия заради лошата хигиена!

# 27 905
Предлагам връщане на старата нормалност.
Прочела съм достатъчно, не се притеснявайте за моята информираност.
Но както вече казах, не съм тук да споря, ще се отпиша от темата, така че не се занимавайте с моите мнения.
T.e. предполагаш, че тези учени изчислили, че могат да се спасят 120 000 живота в щатите ако се носят маски от цялото население са глупаци и са чели по-малко от теб?

Глупаци не са, но подобни тези са недоказуеми модели, голяма част изсмукани от пръстите.

А за повърхностите си напълно прав, опасността се преекспонира. Затова се миеха марулите с белина, доматите се киснеха в сапун и затова някои хора ще стресират децата с непрекъснато напомняне да си мият ръцете през всяко междучасие и да се пръскат със спирт до откат.
Това ли е стресиране? Да се научат децата на хигиена?

В интерес на истината, дерматолог ми каза, че през пролетта е имало бум на дерматити. Няма кожа, която да издържи 20 миенета и 15 дезинфекцирания дневно.

Но предполагам любимия на всички ни контрааргумент "А искате ли да умрете на вентилатор?" ще приключи дискусията и по този въпрос, така че няма нужда от нея. Няма смисъл. Thinking

Дезинфекцирайте се, мийте се, поливайте се, пръскайте се, биоцидирайте се и се надявайте кожата, дробовете и бюджета ви да издържат на допълнителното натоварване. Blush

# 27 906
След пандемията - интересен видео-репортаж на Втори канал на Германската обществена телевизия  за едни от най-засегнатите места, има бг субтитри. https://www.facebook.com/dr.stoyanmonev.bg/videos/779966506100183/
В частта с Венеция. Аз също живея в туристически град в Северна Италия (макар че не може да се сравни с Венеция) и ние местните също си казваме, че в крайна сметка короната донесе и малко нормалност. Аз самата обичам да пътувам, но още отпреди пандемията смятам, че туризмът и манията по пътуването - да си някъде, да "виждаш", да си бил и там... бяха достигнали леко истерични нива. Надявам се глобализацията да се преосмисли в тази си част и не само.

# 27 907
  • sofia
Винаги съм си мила ръцете, Поне 20 пъти дневно! Кожата ми е издържала това предизвикателство!

Последна редакция: нд, 06 сеп 2020, 20:53 от Кришка

# 27 908
Винаги съм си ,мила ръцете Поне 20 пъти дневно! Кожата ми е издържала това предизвикателство!
Моята не, но с подходящият сапун и кремове проблемите приключиха.

# 27 909
Д-р Топол, топ учен и кардиолог споделя в туитър история, която го е засегнала лично.

Става дума за близък на неговото семейство млад мъж на 32 години, атлетичен и в много добро здраве, пазел се е много, но през юли се е разболял от ковид. След това е оздравял, но сега е в интензивното със  сърдечна недостатъчност и е диагностициран с кардиомиопатия в следствие на ковид.

https://twitter.com/EricTopol/status/1302344348755849216

# 27 910
Колко хора според вас трябва да умрат в името на "свободата"? И в какво точно се изразява тази свобода, когато става дума за инфекциозно заболяване с висока смъртност и увреждания?
Колко да е висока? От рак, диабет, ССЗ, умират в пъти повече хора на година. Да, сега ще ме репликират" Ама те не са заразни! "... Е, и? Въпреки че НЕ са заразни, пак умират повече хора, отколкото от ковид. Хората умират. Факт. От болести, от вируси, от инфекции, от бедствия, от катастрофи. И не можем да променим това. Нима СЗО не предупреждава постоянно за рисковите фактори, предизвикващи ССЗ, диабет? И пак хората не "чуват", правят си каквото им харесва, разболяват се.... И с вируса е така. Едни слушат и изпълняват, други си живеят, както им харесва. Гаранция, че ще се опазиш и няма да се заразиш /да се разболееш, няма.
А има ли цели семейства, починали всички вкупом от рак и диабет? Освен починали в катастрофи, за други случаи не се сещам. За жалост - Ковид е катастрофа. Хубавото е, че тази катастрофа може да бъде избегната - нужно е просто да се спазват елементарни правила. Лошото е, че такива като вас правила не спазват, и ни остава само да се молим по-бързо да излезе ваксина.

# 27 911
  • София
След пандемията - интересен видео-репортаж на Втори канал на Германската обществена телевизия  за едни от най-засегнатите места, има бг субтитри. https://www.facebook.com/dr.stoyanmonev.bg/videos/779966506100183/
В частта с Венеция. Аз също живея в туристически град в Северна Италия (макар че не може да се сравни с Венеция) и ние местните също си казваме, че в крайна сметка короната донесе и малко нормалност. Аз самата обичам да пътувам, но още отпреди пандемията смятам, че туризмът и манията по пътуването - да си някъде, да "виждаш", да си бил и там... бяха достигнали леко истерични нива. Надявам се глобализацията да се преосмисли в тази си част и не само.
Защо?Какво против пътуването, да си видял, преживял и да си бил някъде там имате? За мен глобализацията и възможността да пътуваш допринесе именно за това - земята е наша и имаме възможност да видим и се насладим на чудесата й. Истеричността е само в главите ни. Да си в плен на мястото, в което си роден е по-голямата неприятност, за мен.

# 27 912
Интересно защо пък трябва да дезинфекцират пода? Хайде чиновете разбирам, дръжките също, ама от под не съм чул някой да се е заразил. Добре, че не вярвам да се претрепят да го правят, че ще изтровите децата с тия глупости.
Наложи ми се да отида в окръжната болница. Пред входната врата нещо като изтривалка, напоена с разтвор някакъв. Двама младежи охранители те насочват да не прескочиш да стъпиш там. Може би и другаде е така, но виждам за първи път.

# 27 913
  • София
Това с повърхностите нещо взе да ми "издиша" като твърдение, след като се видя че дори в едно семейство не се разболяват всички. Имам няколко такива примера около себе си. Не знам какво ни пази, при липсата на кой знае какви мерки и дисциплина като цяло. Силно се надявам да продължи да ни пази и за в бъдеще.

# 27 914
Защо?Какво против пътуването, да си видял, преживял и да си бил някъде там имате? За мен глобализацията и възможността да пътуваш допринесе именно за това - земята е наша и имаме възможност да видим и се насладим на чудесата й. Истеричността е само в главите ни. Да си в плен на мястото, в което си роден е по-голямата неприятност, за мен.
Нищо против пътуването нямам. Аз също обичам да пътувам, както казах, и съвсем не се чувствам в плен на родното си място. Simple Smile)) Не мога да отсъдя къде е границата, но според мен има и малко истерия в постоянно растящата мода на "да идем някъде". Не знам дали някога си живял в град, в чийто център разминаването по улиците е като в препълнено метро и всеки е извадил телефон, за да се снима за сторито си. Освен суетата на самите туристи, струва ми се изнасилена и суетата на местния бизнес (от кметство до частници), които бълват нови и нови атракциони за туристите и накрая всичко е Лас Вегас и една бутафория на оригинала. Просто има една точка, в която всичко това се налага да спре и да се поеме малко въздух. Flushed

Общи условия

Активация на акаунт